Jump to content
POLITISTI.ro

Probleme privind punerea la dispozitie a politistului


rares42

Recommended Posts

Sunt un agent de Politie de Frontiera, si sunt la dispozitia Sefului ITPF.

Am fost instiintat ca sunt pus la dispozitie, potrivit art. 65 alin. 2 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului.

Apoi, potrivit Ordinului nr.298/23.12.2011, mi s-au modificat rapoarturile de serviciu, procedura descrisa la art.38-41.

Pana acum,totul ok. Deci, de cand am luat la cunostinta ca sunt pus la dispozitie, am fost repartizat, initial, la Compartimentul Administrativ, program de lucru la 8ore, deoarece avizul la informatii clasificate mi-a fost suspendat,nu am voie sa port arma,si prin punere la dispozitie,din punct de vedere salarial, salariul meu este compus din salariul de baza pt functia de agent IV (debutanat), la care se adauga norma de hrana. Nu beneficiez de niciun spor. Intre timp, inspectorul sef ne-a repartizat la ture serviciu, la un program de 12/24 - 12/48. Asta implica: acces la informatii clasificate, lucru cu documente clasificate, ore de noapte, sporuri salariale. Eu tot cu acel salariu de baza am ramas, norma de hrana, la orele de noapte mi se adauga o ora de repaus, conform Codului Muncii, iar de celelalte sporuri nu beneficiez. Mentionez ca execut misiuni exact ca si ceilalti colegi cu acte in regula, care beneficiaza de toate drepturile si salariile. Hartiile prin care mi s-a adus la cunostinta ca sunt la Ture Servciu am refuzat sa le semnez, dar tot sunt obligat sa execut misiunile primite,seful nemijlocit motivand ca asa sunt ordinele Sefului ITPF. Ceea ce vreau sa intreb: pot sa atac cumva hotararea Inspectorului Sef de ma repartiza la Ture Serviciu, de a ma obliga sa execut misiuni specifice fara sa ma plateasca corespunzator. As vrea sa refuz misiunile primite,dar intai sa gasesc o cale legala de atac,si daca numirea la ture serviciu este facuta legal.

Link to comment
  • Moderator

Art.48 din Constitutia Romaniei

Persoana vatamata intr-un drept al sau de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins, anularea actului si repararea pagubei.

Pentru promovarea actiunii in contencios administrativ, vatamarea dreptului trebuie sa fie urmarea unui act administrativ sau a refuzului unei autoritati publice de a rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege.

In concluzie, trebuie sa faci o cerere/solicitare scrisa catre seful unitatii de politie in care sa soliciti drepturile banesti ce ti se cuvin. Dupa ce primesti un refuz, ori in cazul in care nu primesti niciun raspuns in termenul legal (30 zile), te poti adresa instantei de judecata.

Bafta!

  • Upvote 1
Link to comment

Multumesc pentru raspuns,acuma stiu cum sa actionez sa-mi recuperez banutzii. Dar eu daca refuz misiunile primite pe motiv ca nu sunt platit sa le execut, se poate sa ma sanctioneze? Intreb asta ca eu as dori sa plec din sistem de buna voie, nu sa ma dea ei afara din nu stiu ce motive

Link to comment
  • Moderator

Este foarte posibil să fii cercetat disciplinar pentru insubordonare sau neîndeplinirea dispozițiilor șefilor ierarhici. Nu știu cât de recomandabil ar fi să reacționezi așa, dacă nu vrei să te complici mai mult.

Link to comment

rares42@, detalierea spetei in care te afli este foarte ambigua, te rog fi mai succint ! Adica dami voie sa remarc faptul ca ai fost pus la diszitie in baza :
Art. 65. - (1) In cazul in care impotriva politistului s-a inceput urmarirea penala sau acesta a fost trimis in judecata, mentinerea sa in activitate se hotaraste dupa solutionarea definitiva a cauzei, cu exceptia situatiei in care a comis si alte abateri disciplinare, cand opereaza procedura disciplinara obisnuita.
(2) Politistul fata de care s-a pus in miscare actiunea penala sau care este judecat in stare de libertate ori liberat provizoriu pe cautiune este pus la dispozitie.
Pun si eu intrebarea, la ce data ai fost pus la dispozitie ?
Si te mai intreb, unde a fost creata modificarea raporturilor de serviciu in baza Ordinului nr.298/23.12.2011?
Eu pot sa-ti spun doar atat , sa fi bucuros ca ai ocazia sa-ti desfasori activitatea in cadrul turei de servici cu toate ca conform legilor nu ai avea dreptul la informatii clasificate nici macar la nivel secret de serviciu cu atat mai mult la portul unei arme ! Pot sa-ti dau ca exemplu chiar din curtea in care lucrez eu ! La noi toti cei pusi la dispozitie executa program de 8 ore in cadrul comp. Administrativ , asta se intampla la nivel de sector dar la nivel de ITPF executa program de 8 ore ca Hausmaisteri , adica de baieti buni la toate ( taiat iarba, strangerea gunoaielor de prin inspectorat si ingrijirea bazei sportive ) nici gand de purtat armament sau acces la orice fel de documente ! Mie mi se pare ca seful tau are incredere in tine si considera ca esti un lucrator bun de te-a numit in cadrul turei de serviciu cu toate ca de fapt el a savarsit ilegalitatea, poate ca ar trebui sa iesi la raport sa-ti sustii cauza si sa ceri sa fi detasat din nou la Administrativ unde poti executa linistit serviciul ca spalator de masini , sau pe post de femeie de serviciu ! Scuza-mi ironia dar aici la noi in Timis avem cam vreo 30 de insi pe putin in situatia aceasta care taie frunze la caini , adica belesc stromoiagul si iau bani moca , pe cand alti colegi care nu au savarsit nici o fapta penala stau pe dinafara ca vezi doamne au cazut la reexaminari !
Poate gresesc ca spun acest lucru dar... si exista un dar , toti colegii celor ridicati pentru probleme penale savarsite in campul muncii , stiau ca faptele pentru care au fost ridicati sunt reale asa ca curtea poate sa va dea castig de cauza pentru lipsa probelor , in fata noastra tot o pata ramaneti si nu va vom ierta !

Link to comment
  • 2 years later...

  Buna ziua , 
Imi puteti spune va rog daca in situatia in care sunt pus la dispozitie prin radierea functiei , mi se mai poate refuza mutarea catre o alta institutie in cadrul MAI ? ( unitatea cesionara este de acord )

Link to comment
  • 4 years later...

Buna ziua,

va cer un sfat referitor la situatia din cazul meu:

Am fost pus la dispozitie timp de 6 luni in cadrul unitatii unde am fost repartizat din scoala, datorita neacordarii avizului de securitate, pe motive ca prezint o vulnerabilitate...total nefondat, decizie bazata pe presupuneri si banuieli. 

Intrebarea mea este : Ce pot/trebuie sa fac in cazul meu ?

Link to comment
  • Moderator
în urmă cu 17 ore, 4Matic a scris:

datorita neacordarii avizului de securitate

Ce este "avizul de securitate"? Ori te referi la autorizaţia de acces la informaţii clasificate

Link to comment

Da, despre autorizatia de acces la informatii clasificate este vorba.

Ma intereseaza cum vor decurge lucrurile in aceste 6 luni, trebuie sa mi caut eu un loc in alta parte, sau sa astept propuneri de la DMRU ? Dupa aceste 6 luni ce se va intampla ?

Edited by 4Matic
Completare
Link to comment
  • Member

Se trimit adrese în tara sa se identifice un post ce poate fi ocupat fara deținerea acelei autorizatii. Dacă nu se găsește nici un loc, cel mai probabil se dispune trecerea în rezerva. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.