Jump to content
POLITISTI.ro

codx

Cand va fi incadrata promotia 2012?

Recommended Posts

codx

Stie cineva cand ne vor avansa si pe noi?

Share this post


Link to post

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

cipri83

Este vorba ca anul acesta...speranta moare ultima!

Edited by cipri83

Share this post


Link to post
erasmus

Cand va deveni Catalina Ponor chestor.Glumesc amar......

Share this post


Link to post
bbooggddaann

tematica pt examen e afisata.asteptam si vom vedea

Share this post


Link to post
Gemeni

Eu știu...când vei vedea scris negru pe alb, pe site-ul "Școlii de Agenți de Poliție", până atunci "zi nu zvonuri!"

Share this post


Link to post
bulibasha

Scoala isi face datoria si, ca si in cazul promotiei 2011( din care am fost si eu) urmeaza metodologia , adica isi respecta sarcinile trasate de IGPR respectiv MAI, dar daca, cand acestia din urma trebuie sa-si dea cu semnatura pentru ca promotia sa fie incadarata apar probleme, atunci posibil sa fiti tinuti ca si noi pe margine, pentru cat timp :blink: nu se stie. Sper sa nu-si bata joc iar cum au facut-o cu noi. Succes!!! :emo-yessir:

Edited by bulibasha

Share this post


Link to post
VictorL

In mod cert ne vor incadra dupa ce ii vor avansa pe cei din scolile de jandarmi, politisti de frontiera si pompieri. (vorbesc de promotia 2011) :)

Edited by VictorL

Share this post


Link to post
Marinescu

eu din ce-am auzit prin teritoriu....se doreste accesarea unui credit de catre minister pentru a putea da o ordonanta iar in felul acesta sa se pensioneze multi si sa se vacanteze locuri si pt voi....

 • Upvote 1
 • Downvote 3

Share this post


Link to post
scrdl

Un fel de raspuns la aceasta intrebare:

Share this post


Link to post
Dianna

Da, exista dorinta de a se face locuri pentru noi...dar nu se stie cand o sa se reuseasca lucrul acesta!!!

Share this post


Link to post
Claudiu007

Domnul ministrul Ioan Rus spune ca este una din prioritatile lui incadrarea voastra..acuma ramane de vazut cand se va materializa aceasta prioritate..

Share this post


Link to post
Dianna

E bine ca spune...

Share this post


Link to post
bbooggddaann

v-ati pus pe invatat?

Share this post


Link to post
Roby

Intotdeauna cand este o problema in acest minister, cei sus-pusi ies in fata si fac declaratii conform carora respectiva problema este pe lista lor de prioritati.

De incadrat va vor incadra, nu se pune problema, insa ar fi bine ca macar sa va spuna o data concreta si sa nu asteptati ca noi, fara a avea un reper temporal.

Sfaturi....!? nu-si au rostul zic eu...puteti sa mai invatati cate ceva intre timp, puteti sa munciti in masura posibilitatilor, ideea e sa nu va pierdeti speranta, si daca chiar v-ati dorit "politie", sa nu renuntati.

Numa' bine !

Share this post


Link to post
bbooggddaann

scoala e obligata sa afiseze calendaru cu desfasurarea examenului cu 2 saptamani inainte?

Share this post


Link to post
Dianna

Da, cam cu 2 saptamani inainte este obligata sa afiseze calendarul absolvirii!!!

Share this post


Link to post
bbooggddaann

Ar fi trebuit sa-l afiseze deja.

Share this post


Link to post
Panter

Se cunoaste calendarul promotiei 2011 pentru pompieri si jandarmi?

Share this post


Link to post
Dianna

Aici e vorba de politisti!!! ;)

Share this post


Link to post
Panter

Era o intrebare care sa va puna putin pe ganduri,atat tot

Share this post


Link to post
bbooggddaann

Stim ca cei din promotia 2011 de la jandarmi si pompieri nu au fost incadrati.

Share this post


Link to post
anonimu2012

Am tot urmarit discutiile de pe acest forum. sunt anul 2 la jandarmi la falticeni adica promotia 2012. Noua comandantul ne-a venit in fatza batalionului si ne-a comunicat ca in mod sigur vom fi incadrati la timp. Luni, adica pe 11.06.2012 vor veni cei din promotia 2011 si in decursul aceleeasi saptamani ii va anavansa si incadra, iar noi pe data de 29 a lunii iunie vom fi avansati si pe 2 iulie ne vom prezenta la unitatile din teritoriu. Nu-l vad pe acest om sa iasa in fatza intregii suflari si sa faca aja o afirmatie fara un temei sigur ;) ganditi ce vreti

Share this post


Link to post
Dianna

Ar fi bine pentru voi!!!

Share this post


Link to post
DoarEu

hmmm.. la frontiera e cam acelasi lucru.. cei de aici ne tot spun ca in proportie de 95% vom fi incadrati la timp si ca martea viitoare vom incepe examenul de absolvire urmand ca pe 25 sa fim ridicati in grad si 3 zile mai tarziu sa ne prezentam la unitatile teritoriale la care am fost repartizati...

Edited by DoarEu

Share this post


Link to post
anonimu2012

e bine atunci. inseamna ca va incadra la timp toata promotia 2012. cred ca nu a fost 100% pt ca nu avea ordinul de incadrare in mana. daca ne incadreaza la timp jos palaria pentru ministrul ioan rus. acum sa speram ca nu se sucesc cei de la bucuresti si sa ne amane

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Elvis
   By Elvis
   LEGEA 182 din 12 aprilie 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate
   Actualizată - 30.06.2015
   Capitolul I Dispoziţii generale
   Secţiunea 1 Principii
   Articolul 1
   Scopul prezentei legi este protecţia informaţiilor clasificate şi a surselor confidenţiale ce asigura acest tip de informaţii. Protejarea acestor informaţii se face prin instituirea sistemului naţional de protecţie a informaţiilor.
   Articolul 2
   (1) Dreptul de a avea acces la informaţiile de interes public este garantat prin lege.
   (2) Accesul la informaţiile clasificate este permis numai în cazurile, în condiţiile şi prin respectarea procedurilor prevăzute de lege.
   Articolul 3
   Nici o prevedere a prezentei legi nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informaţiile de interes public sau al ignorării Constituţiei, a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, a pactelor şi a celorlalte tratate la care România este parte, referitoare la dreptul de a primi şi răspândi informaţii.
   Articolul 4
   Principalele obiective ale protecţiei informaţiilor clasificate sunt:
   a) protejarea informaţiilor clasificate împotriva acţiunilor de spionaj, compromitere sau acces neautorizat, alterării sau modificării conţinutului acestora, precum şi împotriva sabotajelor ori distrugerilor neautorizate;
   b) realizarea securităţii sistemelor informatice şi de transmitere a informaţiilor clasificate.
   Articolul 5
   Măsurile ce decurg din aplicarea legii sunt destinate:
   a) să prevină accesul neautorizat la informaţiile clasificate;
   b) să identifice împrejurările, precum şi persoanele care, prin acţiunile lor, pot pune în pericol securitatea informaţiilor clasificate;
   c) să garanteze ca informaţiile clasificate sunt distribuite exclusiv persoanelor îndreptăţite, potrivit legii, să le cunoască;
   d) să asigure protecţia fizica a informaţiilor, precum şi a personalului necesar protecţiei informaţiilor clasificate.
   Articolul 6
   (1) Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate sunt obligatorii şi se stabilesc de către Serviciul Român de Informaţii numai cu acordul Autorităţii Naţionale de Securitate.
   (2) Standardele la care se referă alin. (1) vor fi în concordanţă cu interesul naţional, precum şi cu criteriile şi recomandările NATO.
   (3) În cazul unui conflict între normele interne privind protecţia informaţiilor clasificate şi normele NATO, în aceasta materie vor avea prioritate normele NATO.
   Articolul 7
   (1) Persoanele care vor avea acces la informaţii clasificate secrete de stat vor fi verificate, în prealabil, cu privire la onestitatea şi profesionalismul lor, referitoare la utilizarea acestor informaţii.
   (2) Pentru candidaţii la funcţii publice ce implica lucrul cu asemenea informaţii, precum şi competenta de a autoriza accesul la astfel de informaţii, verificarea este anterioară numirii în acele funcţii şi se solicita obligatoriu de autoritatea de investire.
   (3) Procedurile de verificare sunt cele obligatorii pentru persoanele care lucrează în cadrul Autorităţii Naţionale de Securitate, care gestionează informaţii NATO, potrivit echivalenţelor nivelurilor de secretizare prevăzute prin prezenta lege.
   (4) Accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) şi e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane:
   a) Preşedintele României;
   b) prim-ministru;
   c) miniştri;
   d) deputaţi;
   e) senatori;
   f) judecători;
   g) procurori;
   h) magistraţi-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţiţi să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3).
   (5) Pentru judecători, procurori şi magistraţii-asistenţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procedura internă prevăzută la alin. (4) se stabileşte prin regulament elaborat de Consiliul Superior al Magistraturii şi avizat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.
   Articolul 8
   Personalul anume desemnat pentru realizarea protecţiei informaţiilor clasificate se include într-un sistem permanent de pregătire şi perfecţionare, la intervale regulate, potrivit standardelor naţionale de protecţie.
   Articolul 9
   Protecţia informaţiilor clasificate vizează:
   a) protecţia juridică;
   b) protecţia prin măsuri procedurale;
   c) protecţia fizica;
   d) protecţia personalului care are acces la informaţiile clasificate ori este desemnat să asigure securitatea acestora;
   e) protecţia surselor generatoare de informaţii.
   Articolul 10
   (1) Instituţiile care deţin sau utilizează informaţii clasificate vor tine un registru de evidenta a autorizaţiilor acordate personalului, sub semnătura.
   (2) Fiecare autorizaţie se reverifică ori de câte ori este necesar să se garanteze că este conformă standardelor aplicabile funcţiei pe care respectivele persoane o ocupa.
   (3) Reverificarea autorizaţiei este obligatorie şi constituie o prioritate ori de câte ori apar indicii că menţinerea acesteia nu mai este compatibilă cu interesele de securitate.
   Articolul 11
   Accesul în clădirile şi infrastructurile informatice în care se desfăşoară activităţi cu informaţii clasificate ori sunt păstrate sau stocate informaţii cu acest caracter este permis numai în cazuri autorizate.
   Articolul 12
   Standardele de protecţie a informaţiilor clasificate, încredinţate persoanelor ori organizaţiilor din afară structurilor guvernamentale, vor fi necondiţionat compatibile cu cele stabilite pentru aceste structuri.
   Articolul 13
   Solicitarea certificatului de securitate pentru persoanele cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate este obligatorie.
   Articolul 14
   Consiliul Suprem de Apărare a Tarii asigura coordonarea la nivel naţional a tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate.
   Secţiunea a 2-a Definiţii
   Articolul 15
   În sensul prezentei legi, următorii termeni se definesc astfel:
   a) informaţii - orice documente, date, obiecte sau activităţi, indiferent de suport, forma, mod de exprimare sau de punere în circulaţie;
   b) informaţii clasificate - informaţiile, datele, documentele de interes pentru securitatea naţională, care, datorită nivelurilor de importanta şi consecinţelor care s-ar produce ca urmare a dezvăluirii sau diseminării neautorizate, trebuie să fie protejate;
   c) clasele de secretizare sunt: secrete de stat şi secrete de serviciu;
   d) informaţii secrete de stat - informaţiile care privesc securitatea naţională, prin a căror divulgare se pot prejudicia siguranţa naţională şi apărarea tarii;
   e) informaţii secrete de serviciu - informaţiile a căror divulgare este de natura să determine prejudicii unei persoane juridice de drept public sau privat;
   f) nivelurile de secretizare se atribuie informaţiilor clasificate din clasa secrete de stat şi sunt:
   – strict secret de importanta deosebita - informaţiile a căror divulgare neautorizată este de natura să producă daune de o gravitate excepţională securităţii naţionale;
   – strict secrete - informaţiile a căror divulgare neautorizată este de natura să producă daune grave securităţii naţionale;
   – secrete - informaţiile a căror divulgare neautorizată este de natura să producă daune securităţii naţionale;
   g) protecţie juridică - ansamblul normelor constituţionale şi al celorlalte dispoziţii legale în vigoare, care reglementează protejarea informaţiilor clasificate;
   h) protecţie prin măsuri procedurale - ansamblul reglementărilor prin care emitenţii şi deţinătorii de informaţii clasificate stabilesc măsurile interne de lucru şi de ordine interioară destinate realizării protecţiei informaţiilor;
   i) protecţie fizică - ansamblul activităţilor de paza, securitate şi apărare, prin măsuri şi dispozitive de control fizic şi prin mijloace tehnice, a informaţiilor clasificate;
   j) protecţia personalului - ansamblul verificărilor şi măsurilor destinate persoanelor cu atribuţii de serviciu în legătura cu informaţiile clasificate, spre a preveni şi înlătura riscurile de securitate pentru protecţia informaţiilor clasificate;
   k) certificate de securitate - documentele care atesta verificarea şi acreditarea persoanei de a deţine, de a avea acces şi de a lucra cu informaţii clasificate.
   l) produse geospaţiale - produsele analogice sau digitale obţinute prin prelucrarea informaţiilor geospaţiale, de tipul reprezentărilor cartografice constând în planuri topografice, cadastrale şi tematice, hărţi topografice, cadastrale şi tematice şi/sau înregistrări aerofotogrammetrice, imagini ortorectificate, ortofotoplanuri şi ortofotohărţi;
   m) înregistrare aerofotogrammetrică - înregistrarea analogică sau digitală realizată cu senzori aeropurtaţi activi şi/sau pasivi în spectrul electromagnetic;
   n) senzori aeropurtaţi de orice tip - echipamentul analogic sau digital, instalat pe o platformă aeropurtată ce detectează, indică şi/sau înregistrează obiecte sau fenomene prin intermediul energiei sau particulelor emise, reflectate sau modificate de diverse obiecte.
   Capitolul II Informaţii secrete de stat
   Articolul 16
   Protecţia informaţiilor secrete de stat este o obligaţie ce revine persoanelor autorizate care le emit, le gestionează sau care intra în posesia acestora.
   Articolul 17
   În categoria informaţiilor secrete de stat sunt cuprinse informaţiile care reprezintă sau care se referă la:
   a) sistemul de apărare a tarii şi elementele de baza ale acestuia, operaţiile militare, tehnologiile de fabricaţie, caracteristicile armamentului şi tehnicii de lupta utilizate exclusiv în cadrul elementelor sistemului naţional de apărare;
   b) planurile, precum şi dispozitivele militare, efectivele şi misiunile forţelor angajate;
   c) cifrul de stat şi alte elemente criptologice stabilite de autorităţile publice competente, precum şi activităţile în legătura cu realizarea şi folosirea acestora;
   d) organizarea sistemelor de protecţie şi apărare a obiectivelor, sectoarelor şi la reţelele de calculatoare speciale şi militare, inclusiv la mecanismele de securitate a acestora;
   e) datele, schemele şi programele referitoare la sistemele de comunicaţii şi la reţelele de calculatoare speciale şi militare, inclusiv la mecanismele de securitate a acestora;
   f) activitatea de informaţii desfăşurată de autorităţile publice stabilite prin lege pentru apărarea tarii şi siguranţa naţională;
   g) mijloacele, metodele, tehnica şi echipamentul de lucru, precum şi sursele de informaţii specifice, folosite de autorităţile publice care desfăşoară activitate de informaţii;
   h) produsele geospaţiale, cu excepţia înregistrărilor aerofotogrammetrice, pe care sunt reprezentate elemente de conţinut cu relevanţă în domeniul securităţii naţionale;
   h1) înregistrările aerofotogrammetrice obţinute cu senzori aeropurtaţi de orice tip care operează în spectrul electromagnetic, cu rezoluţia spaţială mai mică de 15 cm, şi înregistrările aerofotogrammetrice obţinute cu senzori aeropurtaţi activi de tip digital care conţin mai mult de 9 puncte/m², pe care sunt reprezentate elemente de conţinut cu relevanţă în domeniul securităţii naţionale;
   i) studiile, prospecţiunile geologice şi determinările gravimetrice cu densitate mai mare de un punct pe kilometru pătrat, prin care se evaluează rezervele naţionale de metale şi minereuri rare, preţioase, disperse şi radioactive, precum şi datele şi informaţiile referitoare la rezervele materiale, care sunt în competenta Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat;
   j) sistemele şi planurile de alimentare cu energie electrica, energie termica, apa şi alţi agenţi necesari funcţionarii obiectivelor clasificate secrete de stat;
   k) activităţile ştiinţifice, tehnologice sau economice şi investiţiile care au legătura cu siguranţa naţională ori cu apărarea naţională sau prezintă importanta deosebita pentru interesele economice şi tehnico-ştiinţifice ale României;
   l) cercetările ştiinţifice în domeniul tehnologiilor nucleare, în afară celor fundamentale, precum şi programele pentru protecţia şi securitatea materialelor şi a instalaţiilor nucleare;
   m) emiterea, imprimarea bancnotelor şi baterea monedelor metalice, machetele emisiunilor monetare ale Băncii Naţionale a României şi elementele de siguranţa ale însemnelor monetare pentru depistarea falsurilor, nedestinate publicităţii, precum şi imprimarea şi tipărirea hârtiilor de valoare de natura titlurilor de stat, a bonurilor de tezaur şi a obligaţiunilor de stat;
   n) relaţiile şi activităţile externe ale statului român, care, potrivit legii, nu sunt destinate publicităţii, precum şi informaţiile altor state sau organizaţii internaţionale, faţă de care, prin tratate ori înţelegeri internaţionale, statul român şi-a asumat obligaţia de protecţie.
   Articolul 18
   (1) Informaţiile secrete de stat se clasifica pe niveluri de secretizare, în funcţie de importanta valorilor protejate.
   (2) Nivelurile de secretizare atribuite informaţiilor din clasa secrete de stat sunt:
   a) strict secret de importanta deosebita;
   b) strict secret;
   c) secret.
   Articolul 19
   Sunt împuterniciţi să atribuie unul dintre nivelurile de secretizare a informaţiilor cu prilejul elaborării lor:
   a) pentru informaţiile strict secrete de importanta deosebita:
   1. Preşedintele României;
   2. preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor;
   3. membrii Consiliului Suprem de Apărare a Tarii;
   4. primul-ministru;
   5. membrii Guvernului şi secretarul general al Guvernului;
   6. guvernatorul Băncii Naţionale a României;
   7. directorii serviciilor naţionale de informaţii;
   8. directorul Serviciului de Protecţie şi Paza;
   9. directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;
   10. secretarul general al Senatului şi secretarul general al Camerei Deputaţilor;
   11. preşedintele Institutului Naţional de Statistica;
   12. directorul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat;
   13. alte autorităţi împuternicite de Preşedintele României sau de primul-ministru;
   b) pentru informaţiile strict secrete - împuterniciţii prevăzuţi la lit. a), precum şi funcţionarii cu rang de secretar de stat, potrivit competentelor materiale ale acestora;
   c) pentru informaţiile secrete - împuterniciţii prevăzuţi la lit. a) şi b), precum şi funcţionarii superiori cu rang de subsecretar de stat, secretar general ori director general, potrivit competentelor materiale ale acestora.
   Articolul 20
   Orice persoana fizica sau juridică română poate face contestaţie la autorităţile care au clasificat informaţia respectiva, împotriva clasificării informaţiilor, duratei pentru care acestea au fost clasificate, precum şi împotriva modului în care s-a atribuit un nivel sau altul de secretizare. Contestaţia va fi soluţionată în condiţiile legii contenciosului administrativ.
   Articolul 21
   (1) În subordinea Guvernului se organizează Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.
   (2) Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat organizează evidenţa listelor şi a informaţiilor din aceasta categorie şi a termenelor de menţinere în nivelurile de clasificare, a personalului verificat şi avizat pentru lucrul cu informaţiile secrete de stat, a registrelor de autorizări menţionate la art. 10.
   Articolul 22
   (1) Autorităţile publice întocmesc liste proprii cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat în domeniile lor de activitate.
   (2) Listele cuprinzând informaţiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau deţinute de autorităţile ori de instituţiile publice, se aproba şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului.
   (3) Hotărârile Guvernului privind aprobarea listelor cuprinzând informaţiile secrete de stat se comunica Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe şi, după caz, celorlalte structuri informative cărora le revin, potrivit legii, sarcini de organizare a măsurilor specializate de protecţie.
   Articolul 23
   (1) Instituţiile deţinătoare de informaţii secrete de stat poarta răspunderea elaborării şi aplicării măsurilor procedurale de protecţie fizica şi protecţie a personalului care are acces la informaţiile din aceasta categorie.
   (2) Măsurile menţionate la alin. (1) vor fi conforme standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate.
   Articolul 24
   (1) Documentele cuprinzând informaţii secrete de stat vor purta pe fiecare pagina nivelul de secretizare, precum şi menţiunea "personal", când sunt destinate unor persoane determinate.
   (2) Prin hotărâre a Guvernului vor fi stabilite regulile de identificare şi marcare, inscripţionările şi menţiunile obligatorii pe documentele secrete de stat, în funcţie de nivelurile de secretizare, cerinţele de evidenta a numerelor de exemplare şi a destinatarilor, termenele şi regimul de păstrare, interdicţiile de reproducere şi circulaţie.
   (3) Încadrarea informaţiilor secrete de stat în unul dintre nivelurile prevăzute la art. 15 lit. f), precum şi normele privind măsurile minime de protecţie în cadrul fiecărui nivel se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
   (4) Informaţiile clasificate potrivit art. 15 lit. f) pot fi declasificate prin hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului.
   (5) Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime.
   (6) Nu pot fi clasificate ca secrete de stat informaţiile, datele sau documentele referitoare la o cercetare ştiinţifică fundamentală care nu are o legătura justificată cu securitatea naţională.
   (7) Autorităţile publice care elaborează ori lucrează cu informaţii secrete vor întocmi un ghid pe baza căruia se va realiza o clasificare corecta şi uniforma a informaţiilor secrete de stat, în stricta conformitate cu legea.
   (8) Ghidul se aproba personal şi în scris de funcţionarul superior autorizat să clasifice informaţiile secrete de stat.
   (9) Persoanele autorizate care copiază, extrag sau reproduc în rezumat conţinutul unor documente secrete vor aplica pe noul document rezultat menţiunile aflate pe documentul original.
   (10) Declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizată de persoanele sau autorităţile publice competente să aprobe clasificarea şi nivelul de secretizare a informaţiilor respective.
   Articolul 25
   (1) Coordonarea generală a activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor secrete de stat se realizează de către unitatea specializată din cadrul Serviciului Român de Informaţii.
   (2) Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Paza şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale stabilesc, pentru domeniile lor de activitate şi responsabilitate, structuri şi măsuri proprii privind coordonarea şi controlul activităţilor referitoare la protecţia informaţiilor secrete de stat, potrivit legii.
   (3) Coordonarea activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor secrete de stat pentru Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat se realizează de structura specializată a Ministerului Apărării Naţionale.
   (4) Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi Consiliul Suprem de Apărare a Tarii stabilesc măsuri proprii privind protecţia informaţiilor secrete de stat, potrivit legii. Serviciul Român de Informaţii asigura acestor instituţii asistenţă de specialitate.
   (5) Protecţia informaţiilor nedestinate publicităţii, transmise României de alte state sau de organizaţii internaţionale, precum şi accesul la informaţiile acestora se realizează în condiţiile stabilite prin tratatele internaţionale sau înţelegerile la care România este parte.
   Articolul 26
   (1) Pentru reprezentantele României în străinătate coordonarea activităţii şi controlul măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor secrete de stat se realizează de Serviciul de Informaţii Externe în condiţiile prezentei legi.
   (2) Coordonarea şi controlul măsurilor referitoare la protecţia informaţiilor secrete de stat privind activitatea specifica a ataşaţilor militari din cadrul misiunilor diplomatice ale României şi a reprezentanţilor militari pe lângă organismele internaţionale se realizează de către structura specializată a Ministerului Apărării Naţionale.
   Articolul 27
   Autoritatea Naţională de Securitate exercita atribuţii de reglementare, autorizare şi control privind protecţia informaţiilor clasificate NATO, în condiţiile stabilite prin lege.
   Articolul 28
   (1) Accesul la informaţii secrete de stat este permis numai în baza unei autorizaţii scrise, eliberate de conducătorul persoanei juridice care deţine astfel de informaţii, după notificarea prealabilă la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.
   (2) Autorizaţia se eliberează pe niveluri de secretizare, prevăzute la art. 15 lit. f), în urma verificărilor efectuate cu acordul scris al persoanei în cauza asupra acesteia. Persoanele juridice, cu excepţia celor prevăzute la art. 25 alin. (2) şi (3), notifică Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat eliberarea autorizaţiei de acces.
   (3) Accesul la informaţiile clasificate NATO se face în baza eliberării de către Autoritatea Naţională de Securitate a autorizaţiilor şi certificatelor de securitate, după efectuarea verificărilor de securitate de către instituţiile abilitate.
   (4) Durata de valabilitate a autorizaţiei este de până la 4 ani; în aceasta perioada verificările pot fi reluate oricând.
   (5) Neacordarea autorizaţiei sau retragerea motivată a acesteia determina de drept interdicţia de acces la informaţii secrete de stat.
   Articolul 29
   Conducătorii agenţilor economici sau ai altor persoane juridice de drept privat, precum şi persoanele fizice cărora le-au fost încredinţate informaţii secrete de stat, în cadrul raporturilor de colaborare, au obligaţia să respecte prevederile legale privind protecţia acestora.
   Articolul 30
   Accesul cetăţenilor străini, al cetăţenilor români care au şi cetăţenia altui stat, precum şi al persoanelor apatride la informaţiile secrete de stat şi în locurile în care se desfăşoară activităţi şi se expun obiecte sau se executa lucrări din aceasta categorie este permis numai în situaţiile şi în condiţiile stabilite prin tratatele internaţionale la care România este parte sau prin hotărâre a Guvernului.
   Capitolul III Informaţii secrete de serviciu
   Articolul 31
   (1) Informaţiile secrete de serviciu se stabilesc de conducătorul persoanei juridice, pe baza normelor prevăzute prin hotărâre a Guvernului.
   (2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) vor purta pe fiecare pagina şi menţiunea "personal", când sunt destinate strict unor persoane anume determinate.
   (3) Dispoziţiile art. 28 se aplica în mod corespunzător în domeniul informaţiilor secrete de serviciu.
   (4) Neglijenţa în păstrarea informaţiilor secrete de serviciu atrage, potrivit legii penale, răspunderea persoanelor vinovate.
   Articolul 32
   Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, ai agenţilor economici cu capital integral sau parţial de stat şi ai altor persoane juridice de drept public ori privat sunt obligaţi să stabilească informaţiile care constituie secrete de serviciu şi regulile de protecţie a acestora, să coordoneze activitatea şi să controleze măsurile privitoare la păstrarea secretului de serviciu, potrivit competentelor, în conformitate cu normele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
   Articolul 33
   Este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei.
   Capitolul IV Atribuţiile Serviciului Român de Informaţii
   Articolul 34
   În vederea coordonării activităţii şi exercitării controlului asupra măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate din sfera sa de competenta, Serviciul Român de Informaţii are următoarele atribuţii principale:
   a) elaborează, în colaborare cu autorităţile publice, standardele naţionale pentru informaţiile clasificate şi obiectivele de implementare a acestora;
   b) supraveghează acţiunile întreprinse de autorităţile publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi;
   c) acorda aviz de specialitate asupra programelor de prevenire a scurgerilor de informaţii clasificate, întocmite de autorităţile şi instituţiile publice, regiile autonome şi societăţile comerciale deţinătoare de asemenea informaţii;
   d) verifica modul în care sunt respectate şi aplicate normele legale privind protecţia informaţiilor clasificate de către autorităţile şi instituţiile publice;
   e) realizează la faţă locului verificări şi revizuiri de programe care vizează protecţia informaţiilor clasificate;
   f) conlucrează cu Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi cu Autoritatea Naţională de Securitate în toate problemele privind aplicarea prezentei legi;
   g) acorda sprijin pentru stabilirea obiectivelor şi a locurilor care prezintă importanta deosebita pentru protecţia informaţiilor clasificate, la cererea conducătorilor autorităţilor şi instituţiilor publice, a agenţilor economici şi a persoanelor juridice de drept privat, şi supune spre aprobare Guvernului evidenta centralizata a acestora;
   h) organizează şi răspunde, potrivit dispoziţiilor legale, de colectarea, transportul şi distribuirea în ţara a corespondentei cu caracter secret de stat şi a corespondentei oficiale cu caracter secret de serviciu;
   i) analizează şi stabileşte măsurile în legătura cu reclamaţiile sau cu sugestiile legate de modul în care sunt aplicate programele de protecţie a informaţiilor clasificate;
   j) constata nerespectarea normelor privind protecţia informaţiilor clasificate şi aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, iar atunci când faptele constituie infracţiuni, sesizează organele de urmărire penală.
   Articolul 35
   Serviciul Român de Informaţii este obligat să informeze Parlamentul şi Consiliul Suprem de Apărare a Tarii, anual şi ori de câte ori se impune, sau la cererea acestor autorităţi, în legătura cu constatările şi concluziile rezultate din activitatea desfăşurată pentru protecţia informaţiilor clasificate din sfera sa de competenta.
   Capitolul V Obligaţii, răspunderi şi sancţiuni
   Articolul 36
   (1) Persoanele fizice cărora le-au fost încredinţate informaţii clasificate sunt obligate să asigure protecţia acestora, potrivit legii, şi să respecte prevederile programelor de prevenire a scurgerii de informaţii clasificate.
   (2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) se menţin şi după încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau profesionale, pe întreaga perioada a menţinerii clasificării informaţiei.
   (3) Persoana care urmează să desfăşoare o activitate sau să fie încadrată într-un loc de muncă ce presupune accesul la informaţii clasificate va prezenta conducătorului unităţii un angajament scris de păstrare a secretului.
   Articolul 37
   (1) Autorităţile publice, precum şi celelalte persoane juridice care deţin sau cărora le-au fost încredinţate informaţii secrete de stat sau informaţii secrete de serviciu vor asigura fondurile necesare în vederea îndeplinirii obligaţiilor care le revin, precum şi luării măsurilor necesare privitoare la protecţia acestor informaţii.
   (2) Răspunderea privind protecţia informaţiilor clasificate revine conducătorului autorităţii sau instituţiei publice ori altei persoane juridice deţinătoare de informaţii, după caz.
   Articolul 38
   (1) Informaţiile secrete de stat se transmit, se transporta şi se stochează în condiţiile stabilite de lege.
   (2) Este interzisă transmiterea informaţiilor secrete de stat prin cablu sau eter, fără a se folosi mijloace specifice cifrului de stat sau alte elemente criptografice stabilite de autorităţile publice competente.
   Articolul 39
   (1) Încălcarea normelor privind protecţia informaţiilor clasificate atrage răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, după caz.
   (2) Persoanele încadrate în serviciile de informaţii şi siguranţa sau ale armatei, aflate în serviciul relaţiilor externe, precum şi cele special însărcinate cu protecţia informaţiilor secrete de stat, vinovate de deconspirări voluntare ori de acte de neglijenţa care au favorizat divulgarea ori scurgerea informaţiilor secrete, îşi pierd irevocabil calitatea.
   Articolul 40
   (1) Contravenţiile la normele privind protecţia informaţiilor clasificate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
   (2) Sancţiunile contravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice.
   Capitolul VI Dispoziţii finale
   Articolul 41
   (1) În cadrul autorităţilor, instituţiilor publice şi al agenţilor economici care deţin informaţii clasificate se organizează compartimente speciale pentru evidenta, prelucrarea, procesarea, păstrarea, manipularea şi multiplicarea acestora, în condiţii de siguranţa.
   (2) Compartimentele speciale prevăzute la alin. (1) se subordonează conducătorului autorităţii sau instituţiei publice ori al agentului economic.
   Articolul 42
   În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul va stabili prin hotărâre:
   a) clasificările informaţiilor secrete de stat şi normele privind măsurile minime de protecţie în cadrul fiecărei clase;
   b) regulile generale privind evidenta, întocmirea, păstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat;
   c) obiectivele, sectoarele şi locurile care prezintă importanta deosebita pentru protecţia informaţiilor secrete de stat;
   d) obligaţiile şi răspunderile autorităţilor şi instituţiilor publice şi ale agenţilor economici, ale altor persoane juridice, pentru protecţia informaţiilor secrete de stat;
   e) normele privind accesul la informaţiile clasificate, precum şi procedura verificărilor de securitate;
   f) condiţiile de fotografiere, filmare, cartografiere şi executare a unor lucrări de arte plastice în obiective sau locuri care prezintă importanta deosebita pentru protecţia informaţiilor secrete de stat;
   g) regulile privitoare la accesul străinilor la informaţiile secrete de stat;
   h) alte norme necesare aplicării prezentei legi.
   Articolul 43
   Prezenta lege va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
   Articolul 44
   (1) Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr. 23/1971 privind apărarea secretului de stat în România, Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 19/1972 privind unele măsuri în legătura cu apărarea secretului de stat, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
   (2) Pe aceeaşi data expresia "secrete de stat" din conţinutul actelor normative în vigoare se va înlocui cu sintagma "informaţii secrete de stat".
  • mmarinescu
   By mmarinescu
   Buna ziua,
   Am urmatoarea nelamurire: Eu din legislatie inteleg ca pentru a ma incadra pe una din cele 3 benzi din stanga, trebuie sa fiu pe banda 3(drum vertical - sageata verde) iar nu pe banda 2, sageata rosie. Avand in vedere ca de pe fiecare banda se poate merge inainte de pe fiecare banda sau stanga banda stanga, dreapta, banda din dreapta. Este corect, sau de pe banda 3 (sageata verde - drum vertical) ma pot incadra doar pe banda 3 (drum orizontal), iar pentru celelalte doua benzi, trebuie sa fiu pe banda 2(sageata rosie), drum vertical?
   Nu stiu cum este corect sa procedez, iar daca spre exemplu incerc sa ma incadrez pe banda 1 de pe banda 3 si intra cel de pe banda 2 in mine, cine este de vina?
   Va multumesc!


  • fakeyoyo
   By fakeyoyo
   Buna seara/ziua tuturor! Am o scurta intrebare, asa de curiozitate. Cum e vizita medicala? Am auzit ca baietii trebuie sa fie goi pusca. E adevarat, si de ce se procedeaza astfel?
   Sunt doar curios, dar va multumesc la toti cei care vor raspunde! 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.