Jump to content
POLITISTI.ro

Imi trebuie inspectie tehnica (ITP) si permis pentru scuter?


bog

Recommended Posts

Buna ziua,cine ma poate lamuri si pe mine in 2 probleme?Am un scuter de 49 cmc si am atestat de la scoala de soferi unde am facut cursurile si as fi vrut sa stiu daca am nevoie de permis.Iar a 2-a problema este legata de vorbele care le tot aud cum ca nu mai pot circula cu el daca nu ii fac verificare adica itp.Este adevarat? Va rog sa ma ajutati!

Va multumesc!

Link to comment
 • Moderator

Inspectia tehnica este obligatorie chiar si pentru scutere de 49 cmc.

Inspectia tehnica periodica (ITP) este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice.

In plus absolut toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice, cu exceptia celor cu tractiune animala, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA).

Link to comment
 • Active member

Deci in concluzie iti trebuie ITP, asigurare si un atestat...sau daca ai permis categ "b" ori "a", e in regula.

Edited by Rober7
Link to comment
 • Moderator

Conform art. 6 pct. 21 din OUGR nr. 195/2002 rep. un vehicul avand caracteristicile tehnice :

 • doua, trei sau patru roti,
 • a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h
 • este echipat cu motor cu ardere interna cu aprindere prin scanteie (motor pe benzina) cu o capacitate cilindrică sub 50 cm3 sau cu alt motor cu ardere interna (motor diesel) ori electric, a carui putere nominala este de cel mult 4 kw

se incadreaza in categoria mopede.

Pentru a fi condus pe drumurile publice, acest tip de vehicul, trebuie sa respecte conditiile legale privind circulatia vehiculelor supuse inregistrarii (de exemplu trebuie sa aiba ITP si RCA).

Persoana care conduce un astfel de mijloc auto trebuie sa aiba varsta minima de 16 ani impliniti si sa fi urmat cursurile de legislatie rutiera a unei scoli de soferi.

Link to comment

acum.. am si eu o intrebare... intamplator am si scuter pe langa masina si motor.... si acum uitandu-ma in talon, nu vad unde este rubrica pt ITP ...?

Link to comment
 • Moderator

Nici nu ai să o vezi, pentru că nu există în talon o rubrică pentru ITP. Inspecțiile tehnice se trec într-o anexă separată.

Link to comment

minunat.. ma gandeam ca ar fi trebuit sa fie ca la talonul auto / moto.... bun.. si ce fac.. caci eu nu am asemenea anexa?! cine trebuia sa o emita de la bun inceput?

Link to comment

OK... eu l-am cumparat de nou de la reprezentanta. mi s-a spus atunci de catre toata lumea ca nu am nevoie de ITP, fiind nou. buun... eu acuma de unde era sa stiu cand trebuie sa ma duc la ITP..?! rezulta ca in momentul asta sunt in offside dpdv legal....

Link to comment
 • Moderator

eu acuma de unde era sa stiu cand trebuie sa ma duc la ITP..?!

Eu pot să pun pariu că s-a publicat în Monitorul Oficial al României actul normativ ce stabilește intervalele de timp când trebuie supuse inspecției tehnice periodice vehiculele. Mă gândesc că de acolo puteai afla ... nu știu zic și „io”, din moment ce necunoașterea legii nu înlătură răspunderea n fața ei. :)

Link to comment

ca sa fac o glumitza... nu cumpar nici macar libertatea, daramite MO... :) varianta scurta, trebuie sa ma duc sa fac un ITP si la scutereleta acum.... alti bani alta distractie... :D merci Cata si Marius! :beer:

Link to comment
 • Moderator

Hai sa-ti spun un "secret". Nu trebuie sa cumperi Monitorul Oficial, il poti consulta absolut gratuit si legal pe net. :P

Link to comment
 • 4 months later...

pentru a putea efectua itp pentru un moped mai intai trebuie sa te asiguri ca ai carte de identitate eliberata de RAR. daca nu detii un astfel de document mai intai mergi la RAR ii faci carte de identitate si apoi poti merge la o statie ITP.

OUG 195/02 Art.9. - (1) Pentru a fi înmatriculate, înregistrate sau admise în circulaţie, autovehiculele, mopedele, remorcile şi tramvaiele trebuie să fie omologate în condiţiile legii.

(2) Categoriile de vehicule care pot fi admise în circulaţie fără a fi omologate se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, cu avizul Ministerului Administraţiei şi Internelor – Inspectoratul General al Poliţiei Române, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(3) Documentul care atestă omologarea este cartea de identitate a vehiculului, eliberată în condiţiile legii.

(4) Pentru a fi menţinute în circulaţie, vehiculele înmatriculate se supun inspecţiei tehnice periodice.

(5) Inspecţia tehnică periodică se efectuează în staţii autorizate, conform legislaţiei în vigoare.

(6) Pentru autovehiculele aparţinând instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, inspecţia tehnică periodică se poate efectua şi în staţii proprii, autorizate potrivit legii.

Art.10. - (1) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

(2) Constatarea defecţiunilor tehnice ale vehiculelor se face de către poliţia rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliţia rutieră, împreună cu instituţiile abilitate de lege.

legal functionarii de la primarie nu trebuie sa iti elibereze un certificat de inregistrare si placute de inregistrare pentru moped pana ce nu le prezinti cartea de identitate a mopedului.

Edited by 25tess
 • Upvote 4
Link to comment
 • 3 months later...

Am permis categoria B. Ca sa conduc un scuter cu motor de 49 cc, dar a carui viteza maxima poate depasi 45 km/h, imi trebuie alt fel de permis ? In ce acte ar trebui sa scrie viteza maxima a scuterului ?

Link to comment

conform prevederilor art 24 indice 1 alin 2 lit d din OUG 195/02 permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM.

conform art 9 alin1 din OUG 195/02 pentru a fi inmatriculate, inregistrate sau admise in circulatie autovehiculele, remorcile si tramvaiele trebuie sa fie omologate in conditiile legii

confrom art 9 alin 3 din OUG 195/02 documentul care atesta omologarea este cartea de identitate a vehiculului, eliberata in conditiie legii.

Link to comment

Problema e ca un scuter care depaseste viteza de 45 km/h nu se incadreaza la moped, dupa cate am inteles eu. Insa ma gandesc ca la o adica sa limitez viteza maxima a scuterului nu ar fi greu, se poate simplu in carburator, daca limitezi cuiul ponton sa aiba cursa limitata incat sa nu poti atinge o viteza mai mare decat 45 km/h. Oare e valabil in fata politistului daca procedez asa ?

Link to comment

Nu e valabil, viteza se stabileste de catre RAR la omologare, acolo au un cod dupa marca si tipul scuterului si nu pot sa stabileasca decat ce le da programul automat.

Link to comment

Pai nu am cumparat scuterul ca de aia intrebam ca sa nu il cumpar degeaba si sa nu pot merge cu el. Dar are carte la rar si e inmatriculat. Insa eu stiu ca la scutere se pot pune limitatoare de viteza, unele sunt la carburator, altele din CDI, altele din teava de esapament, diferite metode. Dar sunt scumpe. Eu ma gandeam ca solutia ieftina ar fi sa limitez viteza din cablul de acceleratie, ca sa nu poti accelera mai mult de 45 km/h.

Link to comment
 • Moderator

Nu înţelegi că indiferent de modificările aduse scuterului, nu e treaba poliţiei să verifice dacă acesta se încadrează în normele impuse de lege? Doar Registrul Auto Român este competent să facă acest lucru, iar dovada că vehiculul respectiv îndeplineşte condiţiile impuse de lege se face prin eliberarea cărţii de identitate şi a inspecţiei tehnice periodice.

În cazul în care un vehicul înmatriculat în România, suferă modificări privind caracteristicile constructive menţionate în CIV, trebuie prezentat la RAR în vederea acordării unei omologări individuale şi efectuarea modificărilor necesare în cartea de identitate CIV.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.