Jump to content
POLITISTI.ro

Catalin

Recommended Posts

• Moderator

Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor schimba regulile pentru despagubirile in urma accidentelor solutionate prin polita RCA.

Noul regulament ii obliga pe asiguratori sa despagubeasca soferii inainte de reparatia masinii, conform preturilor practicate de service-uri, nu ca pana acum, in baza propriilor evaluari.
Stabilirea cuantumului despagubirii se va face la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate. Despagubirea va fi achitata in termen de maximum 10 zile de la depunerea ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, fata de 15 zile, cat era pana acum.

In cazul unor suspiciuni de frauda, asiguratorul are obligatia sa ii comunice asiguratului si pagubitului in scris, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, daca are suspiciuni intemeiate privind modul de producere al accidentului. Iar investigatiile nu pot dura mai mult de trei luni de la data avizarii daunei.

Pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate de reparatii auto doresc, indiferent daca acesta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care asiguratorul are incheiate conventii de colaborare.
Modificarile vor intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

• Administrator

Am urmarit si eu subiectul acesta. "Scandalul" mocneste de ceva vreme si se poarta intre C.S.A. si ASSAI (o asociatie care sustine ca reprezinta interesele a peste 400 de service-uri auto independente). Se pare ca acest conflict este cauza ce a dus la aceasta modificare a actului normativ.

Va fi interesant sa-l citim si noi dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial.

• Moderator

Asiguratorii sustin ca aceste modificari vor creste concurenta intre service-urile auto, cu impact asupra tarifelor, calitatii serviciilor si lucrarilor efectuate.

Oare asa va fi? Sau doar arunca pisica moarta in ograda altora?

• Moderator

Si inainte se putea solicita plata despagubirilor inainte de repararea masinii. Se numea ceva de genul: "reparatie in regie proprie", dar calculul se facea scazandu-se valoarea TVA-ului si a inca nu mai stiu ce procent. Sunt curios daca dupa aceste noi modificari se va proceda la fel?

Se numea ceva de genul: "reparatie in regie proprie", dar calculul se facea scazandu-se valoarea TVA-ului si a inca nu mai stiu ce procent. Sunt curios daca dupa aceste noi modificari se va proceda la fel?

optiunea asta a firmei de asigurari asa numita ,"reparatie in regie propie", puteai beneficia astfel: Te trimite-au la service pentru solicitarea unui deviz proform pentru eventuala reparatie a autovehiculului la acel service, apoi cei de la asigurari "analizand devizul" din suma aia iti scad 19% TVA si iti mai scad 20%(asta tot o politica a lor, ca poti sa gasesti piesele mai ieftine la un alt service, magazin de piese etc) . Mai pe scurt, de exemplu daca devizul de reparatie costa 10.000lei asiguratul mai ramane in mana cu 6.100lei bani pe care acesta trebuie sa isi repare singur autovehiculul.

• 3 months later...

A fost lanasata polita care permite clientilor RCA sa solicite plata daunelor direct companiei.

Asirom a lansat o polita care permite unui client RCA al companiei sa solicite direct acestuia despagubirea pentru daunele produse in urma unui accident rutier din vina altui sofer. Ulterior Asirom va recupera banii de la asiguratorul vinovatului.

Denumita Casco Partener, polita scuteste clientii RCA ai companiei de "timpul pierdut si neplacerile cauzate" in urma unui incident auto cu un sofer asigurat la alta companie. Noul produs garanteaza ca banii vor fi primiti in cel mai scurt timp posibil, in maxim 7 zile de la acceptarea dosarului complet. Tariful de prima variaza intre 30 si 160 de lei/an, in functie de categoria vehiculului si de suma asigurata declarata, platita integral la incheierea contractului.

Polita este valabila pentru accidentele care au avut loc in Romania, iar polita se poate incheia pe perioade de 6 sau 12 luni.

"De la aceasta data, un client care detine o Dacia Logan 1.4 va plati 414 lei pentru achizitionarea pachetului RCA si Casco Partener. Anterior, pentru acelasi autovehiculul, polita RCA costa 466 lei. Totodata, tariful de prima pentru Casco Partener se ridica la 44 lei pentru Dacia Logan 1.4", a declarat directorul Diviziei Vanzari Alternative al Asirom.

Polita Casco Partener nu se adreseaza clientilor care detin o asigurare facultativa Casco.

• 1 year later...
  • Moderator

Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor introduce reguli mai stricte privind despăgubirile.

De saptamana viitoare, companiile vor fi obligate sa achite penalizari in fiecare zi de intarziere, daca nu platesc despagubirile la timp.

Titularii dosarelor de dauna trebuie sa se adreseze Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor.

"Daca dosarele sunt complete si despagubirea nu se plateste, poate sa solicite penalitati de 0,2% pe zi intarziere. Noi avem parghiile necesare sa obligam societatea sa plateasca", a spus Mona Cucu, seful directiei de asigurari obligatorii, CSA.

Penalizarile se calculeaza din ziua in care a fost aprobat dosarul de daune. Noile reglementari vor intra in vigoare saptamana viitoare, dupa ce vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Asiguratorul este obligat sa anunte daca are suspiciuni cu privire la accident in maximum cinci zile si are la dispozitie trei luni sa dovedeasca eventuala frauda.

• 1 year later...
  • Member

Asadar ei sunt baietii veseli la care trebuie sa scriu si eu:) In 10 aprilie, fratele meu a fost implicat intr-o tamponare, am mers pe impacare amiabila si impreuna cu vinovatul am fost la asigurari pentru intocmirea hartiilor. Trecem peste faptul ca acolo am intalnit un domn tare gretos si plictisit care ne-a intrebat cum vrem sa reparam auto: in service sau regie proprie? Am ales regie proprie si ne-a indrumat sa sunam la un anume Voicu Bogdan din Cluj care o sa ne calculeze cu cat este dispusa Asirom sa ne despagubeasca. Asa am si facut. L-am sunat 3 zile la rand pe acest domn care, intr-un final, mi-a zis ca suma cu care ma despagubesc ei este de 1025 de lei si m-a intrebat daca sunt de acord. I-am zis ca da si m-a indrumat sa merg sa mai depun o cerere de despagubire la Asirom in care sa trec aceasta suma de 1025 de lei iar in 3 zile am banii in cont. Nici in ziua de azi nu a intrat nici un ban in cont iar acest Voicu Bogdan ii zice  lu' frate-meu sa sune la Bucuresti la caserie:))))))