Jump to content
POLITISTI.ro

Cum se calculeaza numarul de zile libere intr-o luna calendaristica?

big j

Recommended Posts

Buna ziua.

As dori sa stiu cum se calculeaza zilele libere la care are dreptul un politist intr-o luna ,daca in respectiva luna are X zile de CM(de ex 4).

Va multumesc .Cu respect.

Concediul medical nu inseamna ca ai avut zile libere.

Spre exemplu daca te imbolnavesti in concediul de odihna iti poti suspenda concediul pana ti se termina concediul medical.

Big j, daca lucrezi in schimburi 1-2-3 normal intr-o luna ar trebui sa ai 9-10 libere, ca nu se intampla asa este alta poveste.

Liberele din luna respectiva le iei in functie de cat ai lucrat.

Adica nu poti sa ai spre exemplu 4 zile CM si 8 libere.

Trebuie sa-ti calculeze timpul in asa fel incat la sfarsitul lunii trebuie sa ai 168 de ore lucrate. Sunr 21 de ture x 8 ore = 168 de ore.

Daca nu ai 168 de ore lucrate pierzi la salariu.

Detaliaza si poate iti dau o solutie.

Edited by Elvis

Sa fiu mai exact:Luna aceasta in per 02-05 am fost in CM.Conform planificarii facute inainte de a intra in CM, la nivel de compartiment,in aceasta perioada aveam plaanificate 2 libere.

Cand am venit din CM,am vazut ca luna aceasta ,in loc de 8 libere,am 6 iar motivarea a fost ca :in per in care am fost in cm aveam 2 libere........un stil de gandire aberant(boala nu vine doar in perioada in care nu ai planificat vreun liber).Daca in planificare in perioada aceasta nu aveam nici un liber??????????????

Am intrebat legislatia care prevede acest tip de calcul si ofiterul ma privea cum priveste .....la poarta noua.

Ma poate lumina cineva cu privire la aceste aspecte?Sunt reglementate aceste aspecte prin legi sau norme interne sau fiecare face dupa cum il taie capul sau dupa cum ii dicteaza sefii "cei mari"(intotdeauna pt a defavoriza "agentu'..."

Va multumesc.Cu respect.

Luna calendaristica are un anumit numar de luni-vineri si un alt numar de sambate si duminici.

Primul set sunt obligatia de munca iar cel de-al doilea set reprezinta dreptul la libere.

Spre exemplu, luna aceasta are 21 zile lucratoare si 8 zile libere.

Daca in CM ai fost 2 zile lucratoare si 2 zile de week-end, atunci trebuie sa lucrezi 19 zile (19 servicii de 8 ore) si 6 libere. Daca lucrezi suplimentar trebuie sa recuperezi timpul de repaus.

La fel e si cu CO. Concediile, fie medicale sau de odihna nu sunt socotite zile libere. Pt mai multe informatii apeleaza cu incredere la codul muncii.

Edited by anila
  • Downvote 1

Anila tipul asta de calcul se aplica celor care lucreaza de luni pana vineri si au sambata si dumnica liber, adica pentru cei care au o saptamana normala de lucru.Numai ca saptamana agentului de siguranta publica, in mai toate jutetele tarii are 8 zile.

Stiu, vei spune ca este o aberatie, insa asa se intampla ,dupa trei zile lucrate agentilor de la siguranta publica li se acorda un liber.

Big j este o lucratura de tip securisto-comunista, asa cum sunt obisnuiti ,,donii" nostrii sefi.

Ma indoiesc ca tu, conform planificarii, ai avut 2 libere in patru zile.

Dar nenorocitul care iti este sef, pentru ca nu ai dreptul sa te imbolnavesti, deoarece agentii de la PO sunt ,,robocapi" sau ,,batmanI" , ti-a planificat, cu radiera de sters si creionul, doua libere in cele patru zile de CM.

Daca ti-ar fi luat decat un singur liber sunt sigur ca nu te-ar fi deranjat, dar ei, marii comandanti de osti, pentru ca sunt nenorociti, ridica nesimtirea si badarania la rang de arta.

Eu te sfatuiesc sa faci un raport adresat sefului sectiei in care sa ceri lamuriri.

Il inregistrezi si astepti raspuns 30 de zile.

Daca nu ti se va raspunde faci sesizare catre Inspectia Interna.

Edited by Elvis

..................... dupa trei zile lucrate agentilor de la siguranta publica li se acorda un liber .........................

Nu vreau sa te contrazic caci e posibil sa fie un act legal si normativ in baza caruia afirmi asta.

Spune-ne si noua te rog care este acesta ca sa ne putem emancipa.

• Upvote 1

Exista un Ordin MAI 577/2008 care stipuleaza ca saptamana de lucru are 5 zile , 8 ore pe zi si 2 zile libere.

Acest ordin este elaborat in conformitate cu Codul Muncii.

Numai ca in Politia Romana ordinele si dispozitiile sunt numai pentru smecheri cand vine vorba de drepturi si numai pentru prosti cand vine vorba de sanctiuni.

Nu trebuie sa te ,,emancipezi" ,trebuie sa ma crezi ca asa se intampla in realitate.

Ca sa crezi in ceva ce nu exista esti sortit esecului. Eu nu vreau sub nici o forma sa te contrazic sau sa te jignesc. Vrei sa lupti cu sefii, atunci fa-o cu legea in mana. Unde-i lege nu-i tocmeala.

Daca nu exista un astfel de act normativ, care sa prevada expres faptul ca la 3 zile lucrate agentul beneficiaza de 1 liber, atunci se aplica prevederile Codului muncii.

Eu ma refeream la numarul de zile lucratoare sau nelucratoare. Chiar daca agentul din strada lucreaza 24/7 asta nu inseamna ca nu are dreptul la tot atatea libere.

Din pacate, si pentru asta ar trebui sa luptam, munca prestata sambata si duminica nu se ponteaza mai mult asa cum ar fi normal.

Edited by anila

Am fost.

Am fost si agent de ordine si siguranta dar si subofiter la paza si ordine.

Acum sunt civil.

Dar ce relevanta are?

Am dreptul sa imi expun parerile aici ca si tine.

Ti-am zis, nu intentionez sa intru in polemici cu nimeni.

Conteaza ca sa stiu cum ma adresez.Ca unui cunoscator sau ca unui profan.

Pai Anila daca nu mai esti si ai fost cunosti foarte bine ca ce ti-am tastat mai sus se intampla.

Pentru a lupta cu sefii trebuie intai sa vrei si apoi sa te tina spinarea.

La momentul cand vorbim, la Tribunalul Dolj, Sectia contencios administrativ si fiscal, sunt pe rol 50(cincizeci) de dosare care au ca scop recuperarea banilor pentru zilele lucrate in plus, in sarbatorile legale,sambata si duminica pe ultimii trei ani de la data introducerii actiunilor in instanta.

Ce fac membrii de sindicat in numele carora sindicatul a promovat aceste actiuni fiind imputernicit de fiecare membru cu semnatura?

La ,,indicatiile sefilor" fac rapoarte in care arata ca renunta la judecarea cauzei.

Asa ca treaba asta cu ce nu exista...........realitatea este alta decat cea pe care o percepi tu din afara sistemului.

Insa pretentiile mele sunt mai mari din moment ce spui ca ai fost politist.

Lupta cu sefii este grea si lasa urme adanci pe spate.

Edited by Elvis

Eu tocmi de asta am plecat. Nu am facut bine dar nici rau. Nu imi pare rau dar nici bine.

Iti dau dreptate in ceea ce afirmi.

Am un frate care este inca in sistem si lucreaza pe strada ca si tine. De aceea te intrebam daca exista vreo lege sau dispozitie interna in baza careia afirmi treaba aia cu 3 lucrate si 1 libera.

Daca toti ar merge la sefi si ar pretinde ziua libera dupa cele 3 muncite in baza art. x din legea *(dispozitia, ordinul, etc.) y, poate asa ar vedea si sefii ca lucratorul este citit si nu trebuie sa il mai trateze ca pe iobagul personal.

Anila politistii au familii, copii si rate la banci.Unora le este frica, altii nu vor sa-l supere pe ,,sefu".

Eu personal nu ii pot intelege de ce refuza sa-si ceara drepturile prevazute de lege.

Sunt buni numai sa-i ajute pe altii.......... cand vine vorba sa se ajute singuri refuza.

Edited by Elvis

Potrivit principiului si totodata prevederii legale, din Ord.577/2008,la 5 zile lucrate ai 2 libere, trebuie sa primeasca cel putin 7 libere.Din totalul de 29 zile ale lunii,a fost 4 in CM,va lucra 18 si va avea 7 libere.

Big j,daca ii explici celui care a facut planificarea si ii arati cu pixul in mana pe un calendar, cred ca vei gasi intelegere.

Baza legala este ordinul despre care ti-am vorbit.

Insa este,,greaua mostenire" a generatiilor trecute care au tacut.

In acest ordin este stipulat ca trebuie sa te treci in registrul de ore suplimentare si sa soliciti prin raport scris recuperarea orelor pe care le-ai muncit in plus.

Sunt cauze multiple pentru care nu se intampla asa.

Edited by Elvis

Potrivit principiului si totodata prevederii legale, din Ord.577/2008,la 5 zile lucrate ai 2 libere, trebuie sa primeasca cel putin 7 libere ........................

Chiar 8 libere daca nu era CM-ul.

Eu am spus in conditiile in care a beneficit de cele 4 zile de CM. Elvis, eu chiar vreau sa cred ca este o situatie pentru care s-ar gasi intelegere.Daca colegul nostru considera ca nu, atunci sa mearga impreunca cu liderul de sindicat si rezultatul va fi pozitiv.

Edited by drAGO5

Big j, incerc sa iti explic cum ar trebui sa se calculeze timpul care ar trebui tu sa il lucrez pe cazul tau concret :

-luna februarie are 21 zile lucratoare adica 21*8= 168 ore

- tu ai fost in concediul madical in perioada 02-05 (inclusiv in 2 si in 5),asta inseamna 2 zile lucratoare adica 2*8=16ore

- din totalul de 168 ore pe care cine lucreaza luna completa trebuie sa le faca, tu trebuie sa faci 168-16=152 ore

PS:Zilele lucratoare in care esti in CM se scad din totalul de ore,ghinionul tau este in primul rand ca te-ai imbolnavit si in al doilea rand ca din medical doua zile(4 si 5)au fost in zile nelucratoare

Eu lucrez in ture si asa se calculeaza timpul de lucru. Daca la sfarsitul lunii iti rama ore in plus se reporteaza pentu luna viitoare iar daca ai peste 12 ore (cat e o tura) poti sa iti ceri o tura libera pe luna in curs si daca "se poate " o primesti. Asa este la noi si mi se pare destul de corect.

Edited by ionut72

asa i-am zis si eu.

Elvis a afirmat altveva si anume 3 lucrate, 1 libera. Nu cred ca exista vreun act normativ care sa specifice clar lucrul asta.

Anila vezi ca Ionut lucreaza 12/24 , 12/48.

Ti-am spus eu ca exista un document care stipuleaza ca la 3 zile lucrate ti se acorda un liber?

Eu vorbeam despre o realitate ..... nu virtuala.

Ionut lucrezi la OP ?

21 x 8 este pentru cei care lucreaza 8 ore pe zi.

Pentru tine ,daca s-ar intampla sa ai 21 de ture x 12 ore ti-ar da cu radical.

Edited by Elvis
  • Downvote 1

Indiferent cum lucrezi, 8 ore pe zi cinci zile pe saptamana, ture de 12/24-12/48 sau 24/72 intr-o luna tot acelasi numar de ore trebuie sa-l faci( 21*8 este valabil indiferent cum faci acest numar de ore-in ture sau la 8 ore).Da, lucrez in ture de 12 ore si sper sa nu ajung sa fac....21 de ture intr-o luna si nu, nu lucrez la OP , sunt la frontiera.

• Upvote 1

Ionut nu vreau sa ma intelegi gresit dar este bine sa vorbim despre ce stim.

Era vorba cum se acorda liberele la OP , la sectiile de politie din urban si rural.

Exista cazuri in care si agentii de siguranta publica lucreaza 12/24, 12/48, dar in general activitatea lor se desfasoara in schimburi de 8 ore, 1, 2 si 3 , mai mult 2 si 3 pentru ca schimbul 1 este cam ocupat.

Ca nu se respecta Ordinul 577 asta este alta discutie, dar atata timp cat oamenii accepta sefii sunt fericiti.

• Downvote 1