Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua,

Sunt nou venit pe forum si in afara anumitor comentarii, este foarte interesant.

Parerea mea este ca nu-i suficient sa cunosti bine Legea 295 din 2004 pentru a detine si a folosi o arma neletala. Este o lege scurta si interpretabila. Va rugam a ne da trimiteri la paragrafe de legi care definesc anumiti termeni, de exemplu :

- definitia legala a uzului de arma

- ce inseamna „locuri aglomerate, .........., precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege” - exemple

- ce insemna dreptul de a „ folosi arme neletale, ........ sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.” – exemple verificate prin hotarari judecatoresti

Va multumesc,

Dan CT

• Moderator
Publicat

Prin uz de arma, se intelege executarea tragerii cu arma de foc.

Stare de necesitate este prevazuta si definita in legea penala.

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Am citit cu atentie acest topic pentru ca doresc sa aflu parerea voastra despre situatii concrete cand se poate face uz de pistolul cu bile de cauciuc, dat fiind .ca legea este interpretabila si favorizeaza agresorii.

Voi exemplifica mai jos cu intrebari legate de situatii posibile "din teren". Luati in considerare cazul generic cand cel care se apara este un cetatean de statura normala care nu practica arte martiale sau alte sporturi de forta.

Iata situatiile despre care va rog sa comentati:

1. Agresorul nu are nici o arma, dar este mult mai masiv decat cel care se apara si e pus pe fapte mari.

2. Agresorul nu este mai masiv decat cel care se apara, dar este practicant de box, karate, judo, etc. si tine sa exemplifice asta.

3. Agresorul intra pe proprietatea personala (casa, masina, etc) a celui care se apara si intentioneaza sa fure.

4. Agresorul a luat ca ostatic un membru al familiei celui care se apara.

5. Agresorul este violent din cauza unui incident din trafic provocat neintentionat de cel care se apara si vine cu bata, lantul, cablul, sabia, etc ca sa se racoreasca pana vine Politia

6. Agresorul este un caine periculos cu proprietar care nu il tine cu botnita si lesa.

O sa largesc putin aria topicului rugandu-va sa faceti si referiri concrete (poate chiar din experienta) la eficienta apararii cu pistolul cu bile de cauciuc, deoarece sunt modele pe piata care cred ca nu ar impresiona nici macar un caine comunitar.

Multumesc.

• Membru
Publicat (modificat)

Trebuie sa stii:

Conform Codului Penal:

Potrivit legii, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, savarsita in stare de legitima aparare. Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, impotriva altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. Este, de asemenea, in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si imprejurarile in care s-a produs atacul. Ultima modificare adusa art.44 precizeaza ca se prezuma ca este legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin asemenea mijloace intr-o locuinta, incapere dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea.

Legitima aparare se caracterizeaza prin riposta apararii la un atac. Actul trebiue sa indeplineasca conditiile prevazute de lege, adica sa fie material, direct, imediat si injust.

Apararea sa fie necesara ( pentru inlaturarea atacului) iar obiectul ei sa se refere la valorile aparate de lege. Depasirea sau excesul limitei apararii sa fie din cauza unor puternice stari sufletesti (tulburare, temere etc.).

deci:

1- daca agresorul e mare, nu e suficient, nu impusti un om numai pentru ca e mai mare ca tine, vezi aspectele de mai sus nu prea ai de unde sa stii pe ce fapte e pus ...

2-la fel

3-scrie mai sus clar.

4-deja trebuie sa actioneze altcineva, actionand tu se poate intampla o tragedie(cu toate ca ai dreptul sa actionezi).

5-daca indeplineste conditiile de mai sus, il poti folosii.asta numai daca nu ai cum sa scapi altfel.

6-cred ca si aici iti poti da seama din cele de mai sus.

Majoritatea armelor neletale cu proiectil de cauciuc sau teflon, care se gasesc la noi sunt slabe, si exista cazuri in care nu au oprit atacul. Acestea sunt din zamac, si nu suporta munitie puternica.

Exceptie ar fi Fort, CZ, si Grand Power, care au teava din otel. (toate costa cam peste 2000 lei)

Cartusele 10X22 sunt foarte slabe. Se gaseste munitie puternica in calibrul 9 mm pentru armele cu teava de otel, sau de 10X28, asa ca recomand calibrul 10X 28 sau 9 mm.

Modificat de bozo
  • Apreciez 3
Publicat (modificat)

Excelent raspuns!

Documentat si la obiect.

Multumesc f. mult.

P.S.

La toate intrebarile am presupus ca 'agresor' inseamna o persoana care va ataca in mod iminent si injust.

Evident ca nimeni nu va impusca pe strada oameni care sunt mai mari sau vin de la antrenamentul de arte martiele... :)

Modificat de masster
  • 1 an mai târziu...
Publicat

buna ziua.vreau sa cumpar un pistol cu glont de cauciuc pentru legitima aparare.am un bar undeva la tara si am probleme cu romii,,, fac scandal, violenti si asa mai departe etc.daca sunt in pericol am voie sa trag cu el in bar? bininteles in legitima aparare...

• 6 luni mai târziu...
Publicat

Eu personal nu as fi de acord cu armele de foc ( fie ele neletale ) utilizate de catre populatia civila cu sau fara autorizatie.Dar cred ca infractionalitatea a crescut de la o vreme. ( Am fost acum 2-3 ani la rusi si mergeam cu autobuzul pe sosea cu viteza mica; in jur era padure si profesorii nostrii indrumatori care erau stabiliti de ceva vreme acolo au inceput sa rada (pe scurt citisera la intrarea pe un pod " depozitarea gunoiului interzisa - amenda + bataie ! " )

In plus exista categorii sociale expuse la risc, femei ,oameni de afaceri , magistrati etc... deci cel putin teoretic e nevoie de arme de foc fie ele letale sau neletale pt situatii de legitima aparare.Acum citit legea 295/2004 cu modificarile ulterioare si mi se pare inca interpretabila.Am gasit mai coerente NORMELE METODOLOGICE

de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor. decat legea in sine.Tot ce sper e sa predomine personalul capabil in aplicarea acelei legi

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Salut

Poate si mie cineva daca exista ceva arma care sa o pot detine fara vre un permis si mai important daca pot sa trec la vama cu ea?

Multumesc.

• Moderator
Publicat

Depinde la ce fel de "armă" faci referire. Dacă te referi la arme de foc, nu există.

Publicat (modificat)

Intrebare : Armele de "Airsoft" nu necesita permis de port arma , insa ce se poate intampla daca detii o astfel de arma de jucarie in torpedoul masinii spre exemplu ....pentru a actiona la intimidare in cazul precizat de colegul de mai sus cu intamplarea din trafic , cand celalalt conducator doreste isi faca singur dreptate. Daune nu poate sa produca aceasta arma decat daca ai ghinionul sa nimeresti "agresorul" in ochi ....... daca ai un hanorac pe tine nici nu simti bila ......pistol cu apa :))

Modificat de Mariusicaaa
Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.