Jump to content
POLITISTI.ro

Cum vedeţi voi reforma profundă a Poliţiei Române?


Recommended Posts

 • Moderator

 

fifor.PNGVă propun să strângem aici propuneri, idei sau modificări prin care să se realizeze o reformă adevărată şi reală a Poliţiei Române.
Noul ministru intermar de interne Mihai Viorel Fifor a declarat imediat după ce a preluat această funcţie că a primit ca misiune să facă o reformă profundă, să dea un reset. Nu ştiu cum văd politicienii sau strategii din minister această reformă a poliţiei, dar vă propun să le strângem noi aici, atât şi cum ne pricepem noi ... cine ştie poate le vede cineva şi le preia, adaptează, etc.

Dacă veţi putea argumenta cât de cât ideea, propunerea sau modificarea, cu atât ma bine. 

Şi dacă tot v-am propus acest lucru, o să încep eu cu câteva măsuri pe care personal le cred  absolut necesare pentru a putea discuta despre o reformă în Poliţia Română adevăratul sens al cunvântului.

Cei ce frecventaţi acest forum de la începuturi sunt convins că deja intuiţi şi îmi cunoaşteţi optica, având în vedere că am tot discutat şi rediscutat pe aceste subiecte. În fine să sperăm că cineva se va inspira şi din părerile poliţiştilor.

Prima măsură şi cea mai importantă, care să reformeze această instituţie ar fi modificarea statutului poliţistului, în sensul că:

1. Trebuiesc eliminate complet anagajările din sursă externă
Nu o să mai reiau aici grămada de argumente strânse pe acest site de-a lungul anilor. Cert este că numai în acest mod meseria noastră va deveni cu avedărat o profesie şi nu o titulatură. Faptul că există angajări directe a indus românilor ideea că oricine poate fi poliţist şi că este necesar doar să-l îmbraci în uniformă şi să-l trimiţi pe stradă. Aşa s-a deprofesionalizat această instituţie, iar dacă vrem o reformă adevărată trebuie să gândim în perspectivă, pentru cei ce vor vei după noi.

2. Funcţiile de poliţist trebuie să existe doar în structurile operative.
Specialiştii trebuie să rămână specialişti, adică contabili, ingineri, IT-işti, doctori, etc nu e nevoie să fie şi poliţişti. Să fie plătiţi cum trebuie şi să se renunţe la această practică prin care ne furăm singuri căciula, iar când se calculază nr. de poliţişti raportat la nr. de locuitori să avem cifre mincinoase.

3. Funcţiile de conducere să aibă mandat bine determinat (3-4-5 ani) ca în cazul altor categorii profesionale.
Cel ce vrea să devină şef să se prezinte la concurs cu plan/program de management în care să prezinte ce vrea să facă în mandatul pe care-l doreşte. În acest fel poate fi şi verificat dacă a realizat ce şi-a propus. Nu ca acum când o ată ce a fost numit şef, rămâne şef până la pensie dacă este cuminte, supus şi pupăcios, fără să supere în vreun fel mai marii zilei.

 

Şi mai am ceva idei, dar vă las şi pe voi pentru că sunt convins că aveţi idei/propuneri bune

 • Upvote 4
Link to comment
 • Member

Ce propun eu, pe lângă ce a scris @Catalin. (Nu are rost să repetăm ideile). Cu referire doar la Poliția Română.

1. Pe lângă eliminarea încadrărilor directe, adaug și eventualele transferuri între arme(puține, dar încă se mai practică).

2. Transformarea funcțiilor neoperative, în personal contractual(diferit de specialiștii amintiți de Cătălin). Mă refer la secretare, implementări, etc.

3. Externalizarea anumitor structuri și servicii. Amintim "financiarul", "mecanicii", "izmenarii".

4. Schimbarea armamentului.

5. Reînnoirea flotei auto. 

6. Cursuri de perfectionare! Unele ar trebui să fie obligatorii. 

7. Sedințe de tragere cu armamentul din dotare, lunare. Atât in condiții de poligon, cât și în condiții de stres/fenomene meteo nefavorabile/efort susținut.

8. Modernizarea posturilor de poliție, pentru a elimina WC-ul din fundul curții.. 

9. Motivarea financiară și morală a polițiștilor din structurile de poliție judiciară, astfel să se poată preveni migrarea acestor polițiști, către alte structuri. În momentul de față, "suferă" de lipsă de personal.

10. Uniformizarea unor sporuri și compensații. În momentul de față, sporurile sunt calculate în funcție de salariul de funcție. Acordarea compensației de chirie, în sumă egală, pentru ambele categorii profesionale.

Las loc și altora, pentru idei.

Edited by Andrei
 • Upvote 4
Link to comment
 • Member

• Reformarea sistemului de recrutare in sensul găsirii unei forme optime de testare sportivă, în așa fel încât atât fetele cât și băieții sa aibă aceleași bareme, daca tot candidează pe aceleași locuri;

• Modificarea legislației. Astăzi polițistul nu are nicio autoritate, întrucât are foarte puține pârghii legale în multe situații în care ar trebui sa se impună.

• Regândirea sistemului de organizare și a condițiilor de participare la concursurile pentru funcțiile de conducere. Nu este posibil ca un lucrător, sa spunem mediocru, sa coordoneze și evalueze activitatea unor oameni mai pregătiți, doar pentru că "s-a înscris" la concurs.

• Legiferarea unei salarizări corespunzătoare condițiilor de muncă și echilibrată fata de celelalte categorii profesionale. 

• Regândirea echipei de urmarire penală. Dacă astăzi echipa procuror-politist este existentă doar pe hârtie, realitatea ar trebui sa fie alta.

• Instituirea măsurii reținerii și în afara procesului penal. Măsura ar trebui sa poată fi luată și de polițiștii de la ordine publică cu ocazia intervențiilor. De exemplu, la sesizări repetate privind aceeași persoană.

• Tot la regândirea sistemului de recrutare, ar trebui introdusa o probă eliminatorie de raționament, la examenele de admitere. Ar fi mai utila decât învățarea mot-a-mot a unor lecții de istorie.

• Intensificarea pregătirii fizice și tactice cu oameni specializați cu adevărat, nu numiți specialiști.

• Specialiștii existenți în sistem, care au fost încadrați din sursa externă sa nu își poată schimba specializarea, decât după o perioadă mare (sa spunem 5 ani) și să nu își poată schimba specializarea fără un curs de cel puțin 3 luni. Și regândirea cursurilor de specializare.

• Regândirea programelor din școlile de poliție și a modului de recrutare a profesorilor.

• Regândirea sistemului SNUAU 112 și a modului de intervenție. Durează prea mult până o persoana care are o urgență vorbește cu dispecerul de la un oraș, de exemplu. 1-operator 112, 2-dispecer IPJ, 3-dispecer oraș.

Sunt multe...

Edited by viobra
 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

Măsuri urgente ce trebuie aplicate în cel mai scurt timp.
1. Eliminarea completă a anagajărilor din sursă externă şi a transferurilor de la alte instituţii. 
2. Funcţiile de poliţist trebuie să existe doar în structurile operative fără excepţii. Specialiştii trebuie să rămână specialişti şi să nu mai primească automat după încadrare statut de poliţist.
3. Funcţiile de conducere de la un anumite nivel superior trebuie să aibă un mandat bine determinat (3-4-5 ani) şi să poată fi ocupată de aceeaşi persoană de maxim 2-3 ori ca în cazul magistraţilor.

Măsuri ce trebuie aplicate pe termen mediu/lung:
1. Modificarea statutului, care să prevadă obligatoriu un alt sistem de recrutare, o carieră etapizată a poliţistului (ex. modelul magistratului care nu poate ocupa o funcţie de nivel curţii de apele, dacă nu are o anumită vechime la nivelurile inferioare) pentru că o astfel de măsură atage după sine pregătire profesională continuuă etc. (sunt multe de spus la acest capitol).
2. Reformarea din temelii a sistemului de recrutare şi formare profesională, în sensul că trebuie să existe o singură instituţie de învăţământ pentru formarea proliţistului şi care să pregătească poliţiştii atât pentru formare iniţială cât şi pentru avansarea ulterioară în carieră, exact cum se întâmplă în toate poliţiile din ţările civilizate.

 • Upvote 6
Link to comment
 • Moderator

Oare nu putem trimite aceste propuneri, centralizat, domnului ministru? 

Propuneri pe care le-as face eu:

1. Sa dispara institutia imputernicirii in functii de conducere. Daca o functie de conducere ramane vacanta, sa poate fi desemnati pe acea functie politisti DIN DOMENIUL RESPECTIV, pentru o maxima perioada de 6 luni, timp in care sa se organizeze concursuri pentru ocuparea acesteia. Concursurile sa fie organizate de comisii independente, de la IPJ-uri din tara, minim trei, prin tragere la sorti, inainte de concurs. Motivul e evident.

2. Sa se elimine acele cursuri de "schimbare de profil" de la Slatina si sa se reformeze complet acel centru. E plin de "profesori" care nu au pus mana in viata lor pe un hot si pentru care schimbarea de profil inseamna sa te invete definitia infractiunii si drepturile si obligatiile politistilor. Sa se faca cursuri serioase, cu specialisti din diverse domenii, inclusiv adusi de afara daca este nevoie, gen FBI, EUROPOL etc. Academia de Politie si Scolile de Politie sa fuzioneze, pregatirea sa se axeze in special pe munca de politie, nu pe drept si alte tampenii care scot juristi inutili pe banda rulanta, care dupa ce termina Academia fug repede in magistratura. Toti politistii sa plece de jos pentru o perioada de minim 5 ani, timp in care sa lucreze pe fiecare linie de munca posibila, nu sa se trezeasca sefi dupa terminarea scolii, fara sa fi pus mana pe un hot sau sa fi aplanat un scandal. Aici sunt mai multe de zis.

3. Sa se asigure conditii decente de munca tuturor politistilor. Asta include spatii de lucru salubre, birouri corespunzatoare, acces la diverse baze de date uniform si rapid (cine e politist stie bine ce zic acum), dotarile necesare, inclusiv de autoprotectie (veste, insemne specifice, armament de calitate).  Nu mai vorbesc de legislatie. 

4. Sa se creeze un obicei in randul purtatorilor de cuvant ai Institutiei pentru dezmintirea manipularilor si intoxicarilor propagate prin presa si retele de socializare, prin organizarea de conferinte de presa, da, ca in America, in care sa se explice punctual situatiile expuse eronat de catre manipulatori si sa se apere prestigiul institutiei si al angajatilor sai, dupa cum face CSM-ul.  Mi se pare de o importanta vitala acest punct, pentru ca si politistii sa se simta protejati si aparati cand intervin in situatii delicate. Lipsa de comunicare si secretomania excesiva au dus de rapa aceasta Institutie ca imagine si nu numai. 

 

 

Edited by Cristi
 • Upvote 2
Link to comment

In afara celor de mai sus.

Primii zece ani din cariera obligatoriu in operativ.

Ore de pregatire fizica sa se faca obligatoriu nu doar pe hartie.

Sali de sport cu dotari specifice.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Aș mai adauga o propunere, ce îi vizează pe cei care au promovat un concurs TCO. Să existe obligația ca postul ocupat după un examen TCO, sa nu poată fi părăsit pe o perioadă de minim 5 ani. Nu am nimic cu nimeni, nu mă înțelegeți greșit, dar să luăm în calcul situația prezentă, când IPJ X scoate la concurs 1 post de ofițer, post ocupat de un polițist din IPJ Y. După ce termină tutela, polițistul se mută înapoi, din IPJ X, în IPJ Y. Prin urmare, IPJ X este obligat să scoată din nou la concurs postul respectiv. Nu mi se pare corect.

Link to comment
 • Moderator

Eu aş mai propune ceva.

Transparentizarea locurilor vacante şi a mutărilor prin crearea unui portal în reţeaua internă, unde să se poată vedea la orice oră din zi şi din noapte şi să se poată consulta de la primul până la ultimul poliţist unde şi câte locuri vacante sunt la structura X, Y sau Z. Iar mutările să se facă doar pe bază de concurs. 
În felul acesta s-ar reduce din riscurile apariţiei corupţiei şi a traficului de influenţă, obiceiuri practicate în absolut toate serviciile de resurse umane şi de toţi inspectorii şefi, precum şi de unii sindicalişti prin unele zone.

 • Upvote 5
Link to comment
 • Member

Niște propuneri foarte bune, mai ales:

1-eliminarea polițiștilor din structurile suport ;

2-un stagiu de minim 5 ani în operativ;

3-ocuparea functiilor de conducere prin concursuri transparente și pentru o durată limitată, de către polițiști cu experiență ;

4-o programa școlară mai mult practica, nu teoretică ca în prezent și nediferentierea pe corpuri. 

5-asigurarea logisticii necesare.

Propuneri sunt o mulțime, dar cum facem sa le aducem la cunoștință factorilor de decizie, cât mai repede, as zice eu, ținând cont ca se dorește luarea unor masuri inediate!

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

1. Desființarea secțiilor rurale și întărirea posturilor comunale prin mărirea schemei prin redistribuire de la neoperativi sau crearea de posturi noi.

2. Nu toți care intra la școlile de agenți și academie trebuie sa și termine. Scoala în sine trebuie sa fie o selecție a polițiștilor, nu doar examenul de admitere, dar asta tine și de cadre cum înțeleg să-și facă treaba. 

 • Upvote 6
Link to comment
 • Moderator

Foarte bune observaţiile lui Ben. Reînfiinţarea posturilor comunale de poliţie şi a sectoriştilor în mediul urban, sunt măsuri urgente ce trebuie aplicate cât mai curând posibil. Aceste două măsuri au distrus capacitatea operativă a poliţiei şi au dus la dispariţia atribuţiei esenţiale de cunoaştere a populaţiei. Mai mult, după părerea mea nici secţiile de poliţie urbane nu sunt mai eficiente în comparaţie cu unităţile de poliţie unde nu sunt organizate şi funcţionează secţii urbane, pentru că munca e fracţionată/fragmentată, informaţia nu circulă şi se menţine o stare de competiţie între subunităţi (îşi ascund unii de alţii informaţii şi chiar autori ai faptelor penale, de dragul clasamentelor din ierarhia inspectoratului).

 • Upvote 5
Link to comment
 • Moderator

Posturile comunale de politie ar trebui prevazute cu minim 6 functii, pentru ca minim doi politisti sa poata fi de gasit la orice ora din zi sau din noapte, totodata asigurandu-se si liberele corespunzatoare pentru refacerea capacitatii de munca, dar si continuitatea serviciului politienesc. Atentie, continuitatea, nu permanenta, ca ministerul nu si-a cumparat sclavi pe plantatie. In orice domeniu, serviciile de calitate costa, inclusiv in politie. Siguranta cetatenilor nu ar trebui sa fie limitata din motive financiare.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Active member

Ideea cu mandatele șefilor nu mi se pare una buna. Adică pe de o parte ne plângem ca nu exista siguranța și stabilitatea în funcție prin aceste împuterniciri "făcute politic", dar pe de alta parte le facem mandate limitate. E aceeasi Marie cu alta pălărie, doar ca pe o durata un picuț mai lunga. 

Asta pe lângă faptul ca se vrea atragerea de oameni competenți în funcții de conducere, dar nu le dai o siguranță și nu o faci atractiva. După terminarea mandatului esti pus la dispoziție și te arunca prin tara. Cine își dorește asa ceva în afara de vreun politist cu gând de pensie care n-are nici un interes sa performeze pt a obține încă un mandat pt ca oricum pleacă? 

Nu e bun? Exista și astăzi pârghii prin statutul polițistului de a-l schimba. 

Link to comment
 • Moderator

Păi oricum nu se poate aplica/stabili o asemenea măsură pentru toate funcţiile de concucere, pentru că ar fi un haos. O asemenea măsură se poate institui doar de la un anumit nivel în sus, spre exemplu de la nivel de adjuncţi şi şefi de inspectorat în sus, iar după încetarea mandatului poliţistul să revină la locul de muncă anterior - să-i fie blocată funcţia pe timpul exercitării mandatului, aşa cum există prevederi legale şi se întâmplă în cazul magistratului ce ocupă o funcţie de conducere. 

 • Upvote 3
Link to comment

- reînnoirea flotei auto dar nu cum se face acum, pe principiul achizitionam ce e mai ieftin, ci sa corespunda specificului muncii unde o sa fie distribuita autospeciala, putere si manevrabilitate la rutiera, interior spatios si cu separator la op samd

- schimbarea armamentului si a tinutei

- schimbarea legislatiei si intarirea autoritatii politistului 

 

Schimbarea programei scolare in scolile de politie si aici ma refer la modul de interventie, gen ce se face la cursul BIA la cluj.

- marirea duratei de scolarizare. 

 • Like 1
 • Upvote 1
Link to comment

Trecerea Poliției de Frontieră in subordinea Poliției Române, sub formă de Direcție, pentru reducerea funcțiilor de conducere și pentru eliminarea liniilor de muncă, care le dublează pe cele din Politia Română ( criminalistică, furturi auto, structurile de suport, etc). O părere..

 • Upvote 2
 • Downvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.