Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0
Sofeanu

Prioritate mijloc de transport in comun - statii autobuz

Question

Sofeanu

Buna,

Stiu ca in codul rutier este specificat faptul ca soferii sunt obligati sa cedeze prioritate vehiculelor ce efectueaza transport public de persoane, cand acestea semnalizeaza iesirea din statii cu alveole. Care sunt aceste vehicue mai exact? Sunt doar cele ce apartin regiei autonome de transport local (ale caruia apartin practic statiile) sau se includ si autocarele de la diverse firme care aduna muncitorii de la fabrici sau fac curse interurbane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Marius

E relativă această prioritate a vehiculelor care efectuează transport public de persoane, pentru că legea face următoarele precizări: conducătorul de vehicul care circulă pe banda situată lângă marginea părţii carosabile trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor care efectuează transport public de persoane numai atunci când conducătorii acestora semnalizează intenţia de a reintra în trafic din staţiile prevăzute cu alveole şi s-au asigurat că prin manevra lor nu pun în pericol siguranţă celorlalţi participanţi la trafic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
genessys30

Acestă prioritate se acordă numai vehiculelor aparținând Regiilor Autonome de Transport public ale primăriilor. Codul rutier la ele se referă și nu la cele particulare.  

Alte vehicule de transport public, particulare, nu au ce căuta acolo pentru că nu li se aprobă, prin licența de traseu, stații în acele alveole.

Erau, cândva, lipite pe spatele acestor vehicule de transport public niște stikere prin care îți era amintit, ție șoferului, print-un desen, obligativitatea de a acorda această prioritate în condițiile în care autobuzul face stație în alveolă.

Ca atare, prioritate nu dai, la ieșirea din alevolă, lu' Gelu Transport SRL sau Babanu TransCom SRL ci doar RAT-ului din localitatea respectivă.

După cum spunea și Marius, șoferul acestui mijloc de transport are prioritate la ieșirea dintr-o astfel de stație dar trebuie să se asigure că o face în așa fel încât să nu provoace accidente. Mai exact să semnalizeze intenția de ieși din acea alveolă pentru ca ceilalți participanți la trafic, conducătorii vehiculelor care circulă în banda 1, în același sens de mers, să sesizeze această intenție și să-i acorde prioritate fără a fi nevoiți să frâneze brusc dat fiind că autobuzul a ieșit din acea stație fără să se asigure mizând pe faptul că are prioritate.  

Art. 131 alin. (1) din HG 1391/2006 (RAOUG 195/2002) este cel care prevede obligația de a acorda prioritate într-o astfel de situație iar art. 151 lit. d) din același act normativ, se referă la repunerea în mișcare a vehiculului de transport public în deplină siguranță.

Legea transportului public local este Legea 92/2007. Uită-te acolo și vei înțelege.

 

 

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Sofeanu
On 3/3/2016 at 7:13 PM, genessys30 said:

Acestă prioritate se acordă numai vehiculelor aparținând Regiilor Autonome de Transport public ale primăriilor. Codul rutier la ele se referă și nu la cele particulare.  

Alte vehicule de transport public, particulare, nu au ce căuta acolo pentru că nu li se aprobă, prin licența de traseu, stații în acele alveole.

Mersi, asta voiam sa stiu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
sss

Buna ziua

Circuland pe banda doi,am obligatia de a acorda prioritate autobuzului care semnalizeaza iesirea din statia cu alveola? Acesta e obligat sa se incadreze direct pe banda doi,banda unu fiind ocupata.Am picat examenul auto pentru situatia aceasta.Examinatorul mi-a spus ca am aceasta obligatie,cand acesta semnalizeaza intentia.Va multumesc pentru eventuale raspunsuri.

Edited by sss

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
vasadi

Cand statiile de autobus care nu sunt prevazute cu alveola si soferul autobuzului semnalizeaza inscrierea in trafic si noi , celalti soferi sunten deja sa trecem pe langa el , cine are prioritate?

Sau daca statiile sunt prevazute cu alveola si ei nu folosesc alveola si atunci trebuie sa le acordam prioritate?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • MVN
   By MVN
   Buna ziua! Care este ordinea de trecere corecta in intersectia din schema? Din cate stiam eu, placuta aditionala "drum cu prioritate spre dreapta" permite masinii rosii sa efectueze virajul stanga fara a  acorda prioritate masinii albastre, care vine din fata (art. 59, alin (3) din OUG 195/2002), insa in intersectia transpusa in schema masina albastra nu are indicatorul "cedeaza trecerea" sau "stop" si nici nu i se indica acelasi drum cu prioritate. Schema reprezinta o intersectie intalnita in trafic, nu o situatie ipotetica. 
  • Sergiu3Run
   By Sergiu3Run
   Ziua Buna.
   Am o nedumerire in legatura cu prioritatea de dreapta.
   Profesoara mi-a aratat ca intr-o intersectie nedirijata se acorda prioritate de dreapta cu exceptia cazului in care cel din dreapta vireaza la stanga sau la dreapta, in acest caz pierzandu-si prioritatea,
   Pana aici, totul e bine si frumos.
   Raspunsul corect este C), dar chiar nu inteleg de ce, pentru ca acesta isi schimba directia de mers, astfel pierzandu-si prioritatea,
   Poate sa-mi explice si mie cineva?
   Multumesc anticipat.
  • omarp
   By omarp
   Salutare,
    
   Incep si spun direct ca intrebarea este penibila, incercam sa-i explic unui individ de ce B1 se va continua dupa intersectie dar nu ma crede, ma gandesc doar ca venind lamurirea de la voi poate intelege. Si asta doar in ideea in care este posibil ca intr-o zi sa dau/dam tocmai de el in trafic.
    
   Inainte de o intersectie sunt 3 benzi, de pe toate benzile se poate merge inainte, insa dupa intersectie este o singura banda. Nu exista niciun indicator ori marcaj care sa indice terminarea vreunei benzi.
   (faza este in primele 30 de secunde)
   Intersectia din film este asta -> https://goo.gl/maps/t2WbG8rvA9F2
   Din satelit -> https://imgur.com/a/RI9Y1
   Se merge dinspre Strada Poporului tot spre Strada Poporului, doar se intersecteaza cu Bulevardul Tomis, in Constanta daca are vreo importanta.
   Tipul spune ca cel de pe B1 ar fi trebuit sa dea prioritate ca i se termina banda, nu stiu cum a ajuns la concluzia ca se termina banda, probabil are legatura cu "prioritatea de drum drept". Mai citeaza si un articol, nu stiu exact din ce lege pentru ca in Codul Rutier in vigoare articolul respectiv nu are acelasi continut.
    
   Am incercat sa-i explic ca prima banda nu se va termina niciodata daca nu exista marcaj, indicator de terminare banda ori cel de ingustare drum spre stanga, nu intelege.
   Multumesc.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.