Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Buna,

Stiu ca in codul rutier este specificat faptul ca soferii sunt obligati sa cedeze prioritate vehiculelor ce efectueaza transport public de persoane, cand acestea semnalizeaza iesirea din statii cu alveole. Care sunt aceste vehicue mai exact? Sunt doar cele ce apartin regiei autonome de transport local (ale caruia apartin practic statiile) sau se includ si autocarele de la diverse firme care aduna muncitorii de la fabrici sau fac curse interurbane?

• Moderator
Publicat

E relativă această prioritate a vehiculelor care efectuează transport public de persoane, pentru că legea face următoarele precizări: conducătorul de vehicul care circulă pe banda situată lângă marginea părţii carosabile trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor care efectuează transport public de persoane numai atunci când conducătorii acestora semnalizează intenţia de a reintra în trafic din staţiile prevăzute cu alveole şi s-au asigurat că prin manevra lor nu pun în pericol siguranţă celorlalţi participanţi la trafic.

Publicat

Acestă prioritate se acordă numai vehiculelor aparținând Regiilor Autonome de Transport public ale primăriilor. Codul rutier la ele se referă și nu la cele particulare.  

Alte vehicule de transport public, particulare, nu au ce căuta acolo pentru că nu li se aprobă, prin licența de traseu, stații în acele alveole.

Erau, cândva, lipite pe spatele acestor vehicule de transport public niște stikere prin care îți era amintit, ție șoferului, print-un desen, obligativitatea de a acorda această prioritate în condițiile în care autobuzul face stație în alveolă.

Ca atare, prioritate nu dai, la ieșirea din alevolă, lu' Gelu Transport SRL sau Babanu TransCom SRL ci doar RAT-ului din localitatea respectivă.

După cum spunea și Marius, șoferul acestui mijloc de transport are prioritate la ieșirea dintr-o astfel de stație dar trebuie să se asigure că o face în așa fel încât să nu provoace accidente. Mai exact să semnalizeze intenția de ieși din acea alveolă pentru ca ceilalți participanți la trafic, conducătorii vehiculelor care circulă în banda 1, în același sens de mers, să sesizeze această intenție și să-i acorde prioritate fără a fi nevoiți să frâneze brusc dat fiind că autobuzul a ieșit din acea stație fără să se asigure mizând pe faptul că are prioritate.  

Art. 131 alin. (1) din HG 1391/2006 (RAOUG 195/2002) este cel care prevede obligația de a acorda prioritate într-o astfel de situație iar art. 151 lit. d) din același act normativ, se referă la repunerea în mișcare a vehiculului de transport public în deplină siguranță.

Legea transportului public local este Legea 92/2007. Uită-te acolo și vei înțelege.

• Apreciez 1
Publicat
On 3/3/2016 at 7:13 PM, genessys30 said:

Acestă prioritate se acordă numai vehiculelor aparținând Regiilor Autonome de Transport public ale primăriilor. Codul rutier la ele se referă și nu la cele particulare.  

Alte vehicule de transport public, particulare, nu au ce căuta acolo pentru că nu li se aprobă, prin licența de traseu, stații în acele alveole.

Mersi, asta voiam sa stiu. 

• 2 ani mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna ziua

Circuland pe banda doi,am obligatia de a acorda prioritate autobuzului care semnalizeaza iesirea din statia cu alveola? Acesta e obligat sa se incadreze direct pe banda doi,banda unu fiind ocupata.Am picat examenul auto pentru situatia aceasta.Examinatorul mi-a spus ca am aceasta obligatie,cand acesta semnalizeaza intentia.Va multumesc pentru eventuale raspunsuri.

Modificat de sss
  • Marius a modificat titlul în Prioritate mijloc de transport in comun - statii autobuz
  • 8 luni mai târziu...
Publicat

Cand statiile de autobus care nu sunt prevazute cu alveola si soferul autobuzului semnalizeaza inscrierea in trafic si noi , celalti soferi sunten deja sa trecem pe langa el , cine are prioritate?

Sau daca statiile sunt prevazute cu alveola si ei nu folosesc alveola si atunci trebuie sa le acordam prioritate?

• 2 ani mai târziu...
Publicat

Stiu ca prioritatea se acorda atobuzelor la iesirea din statie. Cum procedam in cazul in care autobuzul schimba banda de deplasare, dupa iesirea din statie, exact in dreptul nostru? Mai exact, troleibuz, fara a fi marcata banda ca fiind dedicata mijloacelor de transport in comun. Dl sofer de troleibuz zice ca el are liniile de curent pe banda 2🤔

• Moderator
Publicat (modificat)

Vezi ca e vorba doar de stațiile prevazute cu alveola.

Iar în cazul acesta prioritatea o pierd doar vehiculele care se deplasează pe banda 1.

Modificat de Roby
  • 3 luni mai târziu...
Publicat

Bună! Știu că ăsta nu e un răspuns, dar poate careva sa îmi explice și mie un lucru? De ce se poziționează autobuzele pe banda 1, fără a avea stație si apoi fac stanga? În acest caz... trebuie sa ii acord prioritate? 

• Moderator
Publicat

Conform codului rutier, autobuzul are prioritate la plecarea din stațiile prevazute cu alveole, după ce s-a asigurat și a semnalizat intenția de a se pune în mișcare fără a pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

• 1 an mai târziu...
Publicat

Bună ziua

Îmi poate răspunde cineva dacă art 131 din OG 195 se aplica și la iesirea taxiurilor din stațiile taxi prevăzute cu alveole?

Potrivit l38/2003 acestea fac parte din categoria transportului public de persoane

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.