Jump to content
POLITISTI.ro

Schimbarea destinatie armei de vanatoare


dief00

Recommended Posts

Buna ziua

Incerc de ceva timp sa obtin un raspuns clar si pana in prezent primesc doar ridicari din umeri de la reprezentatii Politiei Romane directia Arme si Munitii.

Bunicul meu a fost membru vanator si posesor permis de port arma. In cursul anilor trecuti si-a pierdut dreptul de detinere arma si a plasat arma la armurier. 

In acest moment arma este inregistrata ca arma de vanatoare. As dori sa achizitionez aceasta arma ca si arma de colectie deoarece are o valoare sentimentala si as dori sa nu se piarda. Arma este calibru 12, lisa, nimic deosebit la design si cu productie dupa 1945.

Sunt membru al unei asociatii de colectionari si am atestat de colectionar. Am si aviz de achizitie arma de colectie cu teava lunga. Aici intervine problema.

IPJ Dambovita sustine ca nu poate schimba destinatia armei din arma de vanatoare in arma de colectie si ca eu nu pot cumpara pe atestat de colectionar aceasta arma. Mai este problema ca bunicul meu ne-avand drept de port nu poate transporta arma la IPJ pentru schimbare destinatie (care oricum nu se poate face).

Schimbarea destinatiei armei se poate face si de catre armurieri (fara modificarea armei)? Daca nu, cele sustinute de IPJ Dambovita sunt adevarate? Le pot face o scrisoare oficiala bazata pe textul legii 117/2011 si 295/2004 dar nu stiu daca are sens.

 

Multumesc mult de eventualul ajutor.

Edited by CITADELA
Link to comment
  • Moderator

Schimbarea destinaţiei armei fără efectuarea vreunei modificări tehnice a acesteia poate fi permisă de organul de poliţie competent, la cererea proprietarului, numai în condiţiile autorizării solicitantului pentru deţinere sau, după caz, port şi folosire a armei în scopul corespunzător noii destinaţii. 

Link to comment

Multumesc pentru raspunsul prompt. Inteleg ca schimbarea se poate face de catre IPJ Dambovita dar dupa schimbare arma trebuie depusa direct la armurier deoarece proprietarul anterior fiind vanator nu poate detine arma de colectie. 

Proprietarul armei (bunicul meu) poate fi insotit de armurier pana la IPJ pentru declaratia de schimbare destinatie (tinand cont ca nu are drept de port arma)?

Link to comment
  • Moderator

De ce crezi că trebuie plimbată arma la IPJ? Proprietarul trebuie să depună cererea/solicitarea în scris. Poate nu ştiu eu, dar nu văd pentru care motiv, ori unde scrie că trebuie să duci arma acolo.

PS: Nu ştiu dacă arma îndeplineşte condiţiile necesare pentru a primii destinaţia colecţie. Asta trebuie urmărit, pentru că legislaţia a fost modificată la acest capitol recent.

Link to comment
  • Moderator
în urmă cu 2 ore, dief00 a scris:

Arma este calibru 12, lisa, nimic deosebit la design si cu productie dupa 1945.

Atenţie, pentru că din ce spui aici, arma nu pare să îndeplinească condiţiile pentru armă de colecţie.

Art. 13. alin.(5) - Colecţionarii de arme pot procura numai arme de colecţie, fără muniţia aferentă, cu excepţia celor prevăzute în categoria B pct. 7 din anexă, proiectate după anul 1945, în condiţiile stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Din conţinutul acestei prevederi legale reiese faptul că în România colecţionarii de arme pot procura numai arme de colecţie, fără muniţia aferentă, cu excepţia pistoalelor sau revolverelor proiectate după anul 1945 (categoria B pct. 7 din anexă se referă la pistoale şi revolvere letale, cu percuţie centrală). 

Definiţia armelor de colecţie este prevăzută la art. 2 categ. III punctul 14 care spune:
arme de colecţie - armele destinate a fi piese de muzeu, precum şi armele, aflate sau nu în stare de funcţionare, care constituie rarităţi sau care au valoare istorică, artistică, ştiinţifică ori documentară;

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.