Jump to content
POLITISTI.ro

Accident minor - taraganare proceduri


MariaToma29

Recommended Posts

Buna ziua,

Saptamana trecuta, un prieten a avut un accident minor, vina apartinandu-i in totalitate. A mers impreuna cu celalalt sofer la un service pt a vedea cat costa sa-i repare omului masina, au mers si la al doilea, si la al treilea. Pana la urma, vazand ca e cam scump pt buzunarul lui vopsitul aripii, prietenul meu a decis sa faca lucrurile ca la carte, implicand asiguratorii.

Intrebarea pe care o am este urmatoarea: Din moment ce a trecut 1 saptamana de la producerea accidentului, ce data va fi trecuta in documentele oficiale (amiabila, etc)? Data reala, cea de 15 august, sau data zilei in curs, adica 21 august? Exista un numar maxim de zile in care cei 2 implicati sunt obligati sa semnaleze accidentul?

Multumesc pt ajutor!

Maria

 

Link to comment
  • Moderator

Da există. Termenul prevăzut de lege este de 24 de ore.

Data care trebuie menţionată în documente, trebuie să fie data reală. În caz contrar riscă să apară complicaţii inutile şi să fie refuzată despăgubirea. Cei de la asigurări pot merge să se intereseze dacă în zona unde spun cei doi şoferi a avut loc tamponarea, la data şi ora menţionate. Şi pot afla de acolo că accidentul s-a produs în altă zi, oră etc. Iar ăsta e un motiv să respingă dosarul de despăgubire.

Link to comment

Catalin,

Va multumesc pt raspuns si completez cu inca o intrebare: Care sunt urmarile depasirii acelui termen de 24 de ore pt cei doi soferi?

 

Link to comment
  • Moderator

Termenul pentru prezentare la poliţie este de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului. Dacă nu este respectat acest termen, ambii conducători auto vor rămâne fără permise pentru o perioadă.

În plus, Noul Cod Penal la art. 326 prevede:

Falsul în declaraţii

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În schimb, legislatia nu specifică în mod expres, un termenul obligatoriu în care conducătorii auto implicaţi într-un eveniment rutier uşor trebuie să depună formularul Constatare Amiabilă la companiile de asigurare. Dar asigurătorii RCA impun o asemenea obligaţie prin contractul de asigurare şi au obligaţia de a publica pe website-urile lor şi de a actualiza periodic toate datele necesare care să permită persoanelor păgubite accesul direct la informaţiile privind procedura de avizare şi constatare a daunelor.

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment

Marius, 

Multumesc pt clarificari

Termenul pentru prezentare la poliţie este de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului.

Mersul la politie nu a fost luat in calcul nicio clipa, intrucat e vorba numai de avarii minore la cele 2 masini. Ce ne interesa sa stim este ce repercusiuni vor fi din partea asiguratorului RCA daca soferii se prezinta acolo la o saptamana dupa producerea accidentului. Imi puteti clarifica asta?

Multumesc. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.