Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Permis anulat sau suspendat? (Consum de alcool)

octavlupul

Question

Salut. Acum cateva seri mi s-a intamplat sa dau o tura cu masina cu prietenii pe strazile din jurul blocului. Meh, ghinionul, nesansa, luati-o cum vreti s-a intamplat sa fie un echipaj de politie prin preajma care sa ne opreasca. Aveam acte tot, doar ca eram sub influenta bauturilor alcoolice. Echipajul care m-a oprit nu era unul rutier , asa ca a fost necesar sa merg la sectie si pentru a astepta sa vina un echipaj rutier sa se vada rezultatul consumului. Aparatul a aratat 0.22 , iar din cate stiam si eu , toata prostia facuta ma costa doar o amenda. Aici vine nelamurirea mea . Domnii de la rutiera mi-au zis ca o sa am permisul ANULAT ( repet, ANULAT, nu SUSPENDAT) deoarece nu am implinit 1 an de la dobandirea permisului si ca o sa ma coste treaba asta mai mult decat o amenda, acel lucru ar fi "sa dau pentru permis din nou" . Am citit in mai multe locuri, tot felul de chestii si tot ce am putut deduce legat de permise anulate, e ca intradevar, permisele se pot anula in circumstantele in care ma aflu si eu , respectiv consumul de alcool , dar totusi dupa o hotarare judecatoreasca sau o chestie dinasta pompoasa, iar nicidecum faptul ca am sub 1 an vechime.

Totodata ei mi-au zis acolo de un examen, am crezut ca se refera la cel pentru redobandire mai rapida a permisului, nicidecum de un examen complet. Nu ma intelegeti gresit, nu planuisem sa aduc 3 tovarasi cu mine plus vreo 4 organe de politie care s-au autosesizat, respectiv 2 de rutiera si 2 din echipajul care m-a oprit  la sectie doar pentru o plimbare nevinovata la ora 1 dupa un meci de fotbal cateva beri si o punga de seminte, ma gandeam mai mult la ghinionul meu decat la prevederile legale care imi erau zise .

Intrebarea mea este urmatoarea: Eu in cazul de fata, am permisul ANULAT sau SUSPENDAT ? SI ce demers trebuie sa urmez pentru recuperarea acestuia? Cum am mentionat anterior, am primit proces verbal doar pentru savarsirea infractiunii de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, etilotestul a aratat valoarea 0.22 , vechimea permisului este de sub 1 an, urma sa fac in octombrie primul an. Am mai primit o amenda pentru condus cu 10km/h peste limita legala in localitate  acum 2 luni desi nu cred ca are vreo relevanta in cazul de fata. Pace!

13 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Salut Marius , mersi pentru raspuns, doar ca acelasi lucru l-am gasit si eu in magica carte de legislatie rutiera :D . Totusi, link-ul postat de tine ,nu-mi ofera un raspuns clar la ce am intrebat mai sus. Nu se precizeaza nicaieri nimic referitor la sanctiunile legate de condusul sub influenta bauturilor alcoolice la soferi cu un permis mai nou de 1 an de zile, sanctiuni suplimentare, in orice caz. De exemplu eu m-am gandit ca cine stie, s-or aplica niste sanctiuni suplimentare la fel cum si condusul pe diferite drumuri cum ar fi pe autostrada limita legala este de 130kmh iar in legislatie scrie ca cei cu permis mai nou de 1 an trebuie sa conduca pe orice drum cu 20kmh mai putin , pana fac vechimea de 1 an respectiva, deci viteza maxima pe autostrada admisa celor cu permis sub 1 an ar fi de 110kmh .

Doar ca nu pot sa gasesc nimic referitor de faptul ca ar trebui sa fac altceva suplimentar decat sa astept pe bicicleta 3 luni pana mi se restituie permisul, in cazul de fata. Au zis domnii de la rutiera doar asa... sa ma sperie sau sa ne sperie ? ne-am cam schimbat la fata cand am vazut ca dintr-o prostie d-asta am ajuns la sectie de parca doamne fereste am facut alte lucruri mult mai grave ( nu neg gravitatea conducerii sub influenta bauturilor alcoolice , doar ca practic am mers 3-4 locuri de parcare ca dupa n-am mai apucat ca am fost opriti) . Imi cer scuze daca sunt prost si imi scapa vreun punct de vedere, fie din cartea de legislatie sau din linkul postat de tine mai sus, doar ca e prima data cand sunt implicat intr-o situatie de genul . Insist asa de mult pentru ca nu vad nicaieri negru pe alb , faptul ca ar mai trebui sa dau examenul inca odata sau orice asemanator si tare m-ar linisti sa stiu ca am de asteptat doar 90 de zile cum scrie in legislatie si in link-ul postat mai sus. De-ar fi sa aleg , as sta si 180 de zile fara permis , doar ca sa nu mai dau examenul din nou, ar veni oarecum ca o rusine sa dau de permis a 2a oara, desi contextul e diferit.

• 0
  • Moderator

Trebuie să susţii testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie, conform prevederilor art. 106 alin.1 din OUG 195 din 2002 Rep.

Găseşti mai multe detalii aici:

• 0

Multumesc Marius, inteleg despre ce este vorba acum in proportie de 80% . O ultima intrebare daca imi mai permiti. Testarea asta , este cea de tip 26 de intrebari, sau de tip 15 ? Multumesc pentru raspunsurile extrem de rapide si solide !

• 0

Am inteles . Multumesc pentru raspunsurile prompte si corecte primite intr-un timp extrem de rapid. M-am lamurit complet acum . Mersi Marius pentru ajutor . Topicul poate fi inchis , o seara placuta, pace.

• 0

Vezi ca nu beneficiei de reducerea perioadei de suspendare, pentru ca nu intrunesti toate conditiile. Testarea e obligatorie pentru retinerea permisului pentru conducere cu alcoolemie si daca nu iei testarea cu minim 13 din 15, suspendarea ti se prelungeste cu inca 30 de zile.

• Upvote 1

• 0

Buna ziua am si eu o intrebare ,am permisu retinut din luna mai 2015 ptr alcol am avut 0,8 in fiola mi sau recoltat plrobe de sange am semnat procesu verbal ,nu am facut accident nu au fost victime ,mau oprit in parcare eu nefind la volan ,nici pana in ziua de azi nu mia venit nimic acasa ,am fost in decembrie la politie au zis sa astept ,stiu ca este dosar penal dar cat trebuie sa astept este prima abatere de cand am permisu multumesc

• Downvote 4

• 0

Va salut : va deranjez și eu cu o întrebare . Eu am avut permis italian acum 2 ani am fist prins baut la volan ( fără incidente ) doar ca alcoolemia era cam mare 0,86 in aer sânge am refuzat bun ,. In aceasta perioada mam judecat in fine : întrebarea mea e daca merg in Italia după permis mi-l mai dau ? Va multumesc 

• 0

Bună ziua, am permisul suspendat din data de 29 noiembrie 2020 pentru conducerea sub influenta alcoolului, rezultatul analizelor fiind 1.11  și 0.98 in sânge, în fiola 0,45, întrebarea mea este cum as putea să obțin permisul mai repede, ce metode ar fi..? Mulțumesc 

• 0

Bună seara . Mi-a fost suspendat permisul pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului pe toată durata procesului in 2019 și nu l-am predat .. Mi s-a redat dreptul de-a conduce și o amenda de 8000 de lei atunci (când s-a terminat procesul)și suspendarea dreptului de a conduce de 6 luni , am condus am fost oprit de mai multe ori de poliție (după ce a trecut perioada de suspendare) si când mi-au verificat actele a fost ok iar acum când am fost oprit iar recent la un control de rutina nu aveam actele la mine iar domni polițiști m-au căutat in sistem (am așteptat in jur de o ora sa le meargă sistemul )si într-un final am apărut in sistem cu el anulat .. domni mi-au întocmit un proces verbal precum ca nu aveam actele la mine si mi-au dat o amenda de 800 si ceva de lei si mi-au zis ca imi întocmesc dosar penal pentru conducere unui auto vehicul fără permis de conducere nu am primit nimic in legătura cu asta ,un număr de dosar orice ca sa pot trimite hotărârea judecătorească care atesta faptul ca am dreptul de-a conduce ,( le-am arătat și lor hotărârea și mi-au spus ca “unde scrie ca  am dreptul de-a conduce “ am dreptul de a conduce prin ordonanța 195/2002   … sunt total derutat si nu mai înțeleg nimic..