Jump to content
POLITISTI.ro

Luminile permanente de zi - Daytime Running Lights - DRL


Catalin
 Share

Recommended Posts

 • Moderator

Comisia Europeană a decis că toate automobilele şi autovehiculele comerciale uşoare noi vândute în Uniunea Europeană trebuie echipate cu lumini pentru circulaţia pe timp de zi (Daytime Running Lights - DRL).

Ce sunt aceste „luminile permanente de zi”?

Daytime Running Lights (DRL) este un sistem de iluminare separat sau implementat ca o funcție separată a sistemului de iluminare convențional, ce are o intensitate a luminii mai redusă, dar care se aprind automat odată cu pornirea motorului și are ca scop creşterea vizibilităţii vehiculului în timpul zilei.

În țările scandinave această obligativitate a fost introdusă de mai mult timp, mai exact Suedia a fost prima ţară care a introdus obligativitatea DRL-urilor încă din 1977. Iar la acea vreme, funcţia era cunoscută sub numele de „varselljus” (lumină de percepţie). După care, cu timpul, majoritatea țărilor dezvoltate au adoptat această măsură.

Cel mai probabil și România va trebui să alinieze legislația la decizia Comisiei Europene adoptată zilele acestea.

Totuși, producătorii auto s-au adaptat de-a lungul timpului, în funcţie de reglementările în vigoare şi aceste sisteme de „lumini permanente de zi” diferă de la o marcă la alta sau chiar în funcție de echiparea vehiculului. Astfel că DRL-urile existente sunt de mai multe tipuri:

 1. lămpi separate, care pot avea:
  • becuri cu incandescență (convenționale)
  • noua tehnologie LED
[*]lămpile de ceaţă ce emit o lumină la o intensitate redusă

[*]lămpile pentru faza de întâlnire care emit o lumină la o intensitate mai redusă

Soluția adoptată de fiecare producător diferă de la un model la altul. De aceea cei ce opriți mașini în trafic e bine să știți aceste lucruri.

Poate ați observat că în ultima vreme majoritatea producătorilor auto au adoptat această modă a led-urilor ce sunt folosite ca sisteme de lumini permanente de zi.

O să caut și să postez și câteva exemple cu fotografii de la diverse modele cu astfel de sisteme, pentru a vă putea face o idee.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

As adauga, daca imi este perimis, ca pentru autocamioane si autocare masura mai are termen de gratie pana la 01.01.2012. Nu este o masura rea, ba din contra, problema se pune dupa cum a specificat si Catalin a sistemului care v-a fi adoptat. Orice consumator electric si electronic in plus= consum mai mare de carburant la 100 de km. Sa auzim de bine!

Edited by avam
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Pentru legislatia din Romania, folosirea acelor leduri ca si lumini de intalnire pentru circulatia pe drumurile nationale este egal cu zero, pentru ca acele leduri functioneaza concomitent cu luminile de pozitie.

In legislatie scrie la art.44 alin.2 ca luminile de inalnire se folosesc permanent pe timpul zilei in timpul circulatie pe drumurile national europene (E).

Daca nu se schimba legislatia atunci folosirea acelor leduri ca si lumini de intalnire nu se incadreaza in lege.

Link to comment
Share on other sites

..................................................

acele leduri functioneaza concomitent cu luminile de pozitie.

...................................................

Nu neaparat. Daca sunt legate direct pe contact, la pornirea motorului se aprind si DRL-urile (fara a comuta pe luminile de pozitie). Legat de folosirea permanenta a fazei scurte (lumini de intalnire), in tarile cu apa foarte rece, setarea e default din computerul de bord, accesul la aceasta functie facandu-se numai cu ajutorul echipamentelor de diagnoza/programare profesionale. Practic, la pornirea motorului, luminile se aprind chiar daca afara e soarele la doua prajini pe cer (comanda fiind asemanatoare cu aprinderea automata a luminilor la lasarea intunericului sau la trecerea prin tunel sau pasaj, diferenta facand-o comanda data, in acest caz, de catre un senzor ce se afla pozitionat in suportul oglinzii retrovizoare din parbriz).

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Corect. La majoritatea mașinilor ce vin din fabrică cu această funcție, luminile de poziție nu se aprind. Și aici vorbesc de cele ce vin cu această facilitate din fabrică, nu de cele montate artizanal, aftermarket (în general leduri) ce se montează în ultima vreme la greu în cel mai pur stil cocalăresc.

De exemplu, la mașina mea această funcție este în far pe un bec separat, nu e pe LED (la modelul mai nou au pus leduri), activarea acestor lumini o pot face fără niciun echipament de diagnoză sau programare, am un buton de la care o pot dezactiva această funcție când doresc.

Link to comment
Share on other sites

Da e posibil sa fie adevarat ce ziceti voi, dar la legislatia actuala, acele leduri nu tin loc de lumina de intalnire obligatorie pe drumurile national europene.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Păi și cine a spus aici că țin loc, conform legislației actuale?

Am spus în primul post că C.E. a adoptat o astfel de măsură prin care obligă toți producătorii auto să-și doteze modelele noi cu astfel de lumini și că e foarte posibil ca cei din minister să se trezească cu o directivă care să solicite alinierea legislației.

Link to comment
Share on other sites

Ai dreptate dar numai la varianta cocalar, pentru ca acela, daca vine cu soarele in spate, nu ai sa-l vezi in oglinda retrovizoare (asa cum il poti vedea daca are luminile de intalnire sau DRL-urile originale). Pot spune insa ca am avut ocazia sa vad si sisteme de zi foarte bune (nu cu LED) care au o luminozitate foarte buna, fara a deranja participantii la trafic.

Stima

Edited by videosuzy
Link to comment
Share on other sites

@Catalin, nu a zis nimeni ca tin loc, dar am vrut sa subliniez asta, intrucat deja multi asta cred, am intalnit situatii in trafic.

Link to comment
Share on other sites

Crezi ca astia-s departe de cei ce merg doar cu proiectoarele, noaptea, spunandu-ti: am lumini, ce nu se vede?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Am si eu aici 2 nelamuriri:

1) Exista riscul de a fi sanctionat in cazul DRL-ului OEM pe proiectoare stiindu-se faptul ca proiectoarele se utilizeaza numai pe timp de ceata?

2) A doua problema este legata de montarea instalatiilor HID xenon aftermarket. Am cativa prieteni si cunostinte care si-au montat astfel de instalatii si spun ca nu au avut niciodata probleme din cauza acestora. Pentru a fi in regula, o astfel de instalatie trebuie sa fie omologata RAR iar pentru asta, pe langa componentele de baza instalatia trebuie sa mai cuprinda faruri cu lupa, spalator far si autolevling dar fiind foarte scumpe nu se gaseste un astfel de chit si toata lumea monteaza tot felul de chinezisme la preturi derizorii si mai mult, folosesc si becuri a caror temperatura de culoare depasesc 6000k (pe OEM nu exista mai mari de 4300k) fiind foarte deranjante pentru ceilalti participanti la trafic(ca sa fie treaba completa unii isi mai monteaza xenon si in proiectoare care de fapt nu au nici un fel de eficienta pe timp de ceata dar le place lor asa ca design mai ales daca dau si spre albastru). Personal, am fost la un pas de a face un accident din cauza unuia care avea o astfel de instalatie montata pe masina deaceea am si adus problema in discutie pentru a vedea care este pozitia Politiei Rutiere in legatura cu acest lucru?

Edited by Cromatic
Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

1) Da.

2) Ești off-topic. Pentru a afla o poziție oficială trimite un mail către bpr@b.politiaromana.ro.

Link to comment
Share on other sites

1) Foarte multe masini vin din fabrica cu asa ceva, cred ca aici se cere o modificare in legislatie

2)A 2-a intrebare poate am pus-o eu "prea oficial" , voiam sa vad doar o parere a celor din cadrul serviciului rutier.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

buna ziua. sunt posesorul unui autoturism skoda octavia fl si am o nedumerire

masina vine din fabrica cu lumini de zi sitoate in proectoarele de ceata (ca sa fiu mai explicit are 2 becuri in acelasi proector ) acuma vine si problema mea daca ma vede un agent de circulatie cu ele aprinse (setarea vine din fabrica si nu se poate dezactiva din interiorul masini )poate sa spuna ca umblu cu proectoarele aprinse si sunt capabil de amenda pentru ca legea nu iti permite sa aprinzi proectoarele dacat in sitoatie inpuse de lege si te obliga sa circuli cu lumini de intalnire inafara localitatii si drumuri europene si autostrazi. ce ar trebui sa fac in sitoatia asta .va multumesc

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Mergi la reprezentanta si solicita-le celor de acolo sa iti dezactiveze aceea functie.

Legislatia din tara noastra nu contine prevederi referitoare la luminile de zi. Exista obligativitatea folosirii luminilor de intalnire, nu a celor de zi.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

katalyn28x, din cate stiu eu, autoturismele Skoda vandute in Romania nu au activate acele lumini "din fabrica".

Activarea lor o faceti voi cu Vag Com-ul. Nu-i asa? :D

Link to comment
Share on other sites

Marius, te contrazic.... ai mei parinti au cumparat o Octavia recent si avea DRL activ. Pt a nu avea probleme au solicitat expres reprezentatiei sa dezactiveze din soft aceasta functie.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Nu stiu ce masina au avut parintii tai, dar te pot asigura ca pe vwforum.ro exista foarte multe topic-uri in care se solicita activarea acestei functii. A devenit un "sport national" activarea cu Vag Com-ul a functiilor de acest gen, iar majoritatea posesorilor de autoturisme VAG sunt incantati sa-si faca astfel de modificari. :)

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

skoda octavia 3, 1.2 tfsi. asa a venit din fabrica de la mama ei. si crede'ma ca oameni la 60 ani nu se apuca de "tunning"... :)

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

E clar atunci, ai tai au primit un model mai special, care inca nu a aparut pe piata, intrucat Skoda Octavia nu a ajuns la a treia generatie. Urmeaza sa fie lansata in viitor, pentru ca pana in prezent pe piata din tara noastra se comercializeaza tot modelele din generatia a doua, dar care au suferit un facelift.

Link to comment
Share on other sites

ai dreptate Catalin, este 2 facelift... ei asa au tot prezentat'o... sincer nu m'a interesat asa tare, nefiind a mea. am retinut doar detaliul despre DRL

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.