CristianP Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 (edited) Salutari, Am o problema si nu stiu exact cat este de grava, sper sa pot obtine un raspuns ca sa ma pot linisti pe tema asta. Va povestesc... Anul trecut, pe la sfarsitul lunii Noiembrie eram in Alba Iulia si m-a prins radarul peste viteza legala. Prima data m-am panicat putin pentru ca (si sunt foarte sincer) nu stiam exact cu cat eram peste limita legala si deoarece urma sa plec din tara in mai putin de o saptamana (cu masina) imi era frica sa nu imi fie suspendat carnetul. Nu a fost cazul dar am ramas totusi buimacit de situatie. Dupa ce am semnat procesul verbal, agentul s-a intors inapoi la masina lui fara sa imi dea actele inapoi. Intre timp colega lui oprise inca o masina in spatele meu. Dupa aproximativ 2 minute s-a intors la mine si m-a rugat sa cobor din masina si sa il urmez, fapt care m-a agitat si mai tare. Dupa ce am ajuns in spatele masinii mi-a explicat ca domnul oprit avea numerele expirate (De 15 minute, era ora 00:15 iar omul avea numerele valide pana in ziua anterioara) si m-a intrebat daca pot sa semnez procesul verbal (dupa ce mi-a aratat pe acte ca numerele erau expirate). Sincer sa fiu (poate sunt eu) acum ca stau sa ma gandesc mi se pare putin aiurea, deoarece mai intai mi-a aratat si apoi mi-a zis de ce mi-a aratat. Omul in cauza parea sa fie de acord ca este greseala lui, si era destul de linistit (desi din cate am inteles pentru el insemna dosar penal). Politistul i-a spus ca nu e mare stres pentru ca daca nu comite nici o infraciutine timp de X timp atunci nu se intampla nimic. Am acceptat iar apoi mi-a dat numarul lui de telefon (Al politistului) si mi-a spus sa il sun dupa vreo 2 ore (eu mergeam in club, era sambata noaptea) si o sa vina el unde sunt eu ca sa semnez, sa nu ma plimbe pe la sectie si sa imi strice seara. Zis si facut, l-am sunat dupa aproximativ 2 ore si a venit in locul in care eram, am semnat si acolo s-a terminat totul. Unul din prietenii care era cu mine a insistat ca am facut o prostie, ca acum o sa fiu chemat daca omul o sa faca contestatie...etc. Adevarul este ca eu vazand ca omul a inteles ca a gresit nu ma asteptam sa se intample asta. Bun... Am plecat din romania la inceputul lunii Decembrie si m-am intors aproximativ la jumatea lunii Ianuarie, de aceasta data in Iasi. In 27 februarie m-am angajat aici iar dupa vreo-o 2 zile am primit un telefon de la politia din Alba Iulia spunand ca trebuie sa ma prezint la Sectia X pentru a da o declaratie in legatura cu incidentul la care am fost martor. Am incercat sa ii explic politicos ca nu am cum sa ajung deoarece sunt in Iasi, ca abia m-am aganjat si nu pot sa plec dupa 2 zile. Raspunsul domnisoarei a fost urmatorul: Nu e problema, puteti sa veniti si maine. Am incercat sa ii explic situatie si mi-a spus: "De venit tot trebuie sa veniti". De atunci nu am mai avut nici o notificare (alt telefon), am cautat putin pe net si din cate am inteles a fost lumea luata pe sus cu mandat de aducere in cazurile astea. Treaba sta in felul urmator...eu adresa o am inca pe Alba (sper sa reusesc sa mi-o mut in urmatoarele 2,3 saptamani). Eu nu pot sa stiu cat o sa dureze asta, daca eu imi iau liber de la servici si merg sa dau declaratie si dupa o saptamana ma cheama iar ce fac ? Sunt obligat sa merg pe banii mei 1000 de km pentru o declaratie? Nu ma intelegeti gresit, inteleg ca am decis sa fiu martor dar...chiar nu pot sa dau acea declaratie la o sectie de politie din Iasi, in compania unui politist? Pot sa ma interez daca s-a mai intamplat ceva? Sau din ce motiv sunt chemat? (Ma gandesc ca poate omul intre timp s-a razgandit). Chiar nu as vrea sa ma trezesc cu amenda sau chemare aiurea. Va multumesc anticipat si sper sa gasesec un raspuns...ma cam nelinisteste problema asta. Salutari. Edited March 19, 2014 by CristianP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mykail18 Posted March 19, 2014 Share Posted March 19, 2014 Fa cumva si ia legatura cu politistul care te-a sunat din Alba Iulia si explica-i faptul ca in acest moment locuiesti in mun. Iasi,acolo ai loc de munca si urmeaza sa-ti schimbi domiciliul....poti fi audiat in calitate de martor in respectivul dosar penal printr-o comisie rogatorie pe care politistul din Alba Iulia trebuie sa o inainteze la Politia mun. Iasi...asta o vor clarifica colegii....insa concluzia e ca nu trebuie sa mergi de la Iasi la Alba Iulia...CU CONDITIA SA NU FII CUMVA CHEMAT IN INSTANTA.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CristianP Posted March 19, 2014 Author Share Posted March 19, 2014 (edited) In primul rand, iti multumesc frumos pentru raspuns. In al doilea rand (si sper sa nu sune aiurea), am dreptul asta, prin lege? Si fara sa fiu rau...eu nu stiu ce persoana o sa imi raspunda la telefon, si nu stiu ce umor o sa aiba aceasta. Pot sa insisist ca este dreptul meu sa cer sa fiu audiat de o comisie rogatorie? Chiar daca acea persoana insista ca nu pot face asta? Iti multumesc inca odata pentru raspuns si sper sa rezolv situatia asta (M-AI LINISTIT ENORM DE MULT !! ) Edited March 19, 2014 by Catalin Citeşte regulamentul forumului şi nu mai cita postul anterior, chiar dacă îţi face plăcere să apeşi pe cât mai multe butoane, e inutil un astfel de citat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Member Solution Alleycat Posted March 19, 2014 Member Solution Share Posted March 19, 2014 (edited) In cauza descrisa de tine, respectivului conducator auto i s-a intocmit dosar penal pentru conducere al unui autoturism neinmatriculat, tu trebuie sa fi audiat ca martor in cauza respectiva. Urmeaza sa fi citat procedural prin citatie la adresa de domiciliu (in Alba Iulia) si cand se va constata ca te-ai mutat, se va face o comisie rogatorie catre colegii nostri din Iasi si vei fi chemat si audiat acolo. Daca iei legatura tu cu colegi de Alba, te vei ajuta si pe tine iutind procesul.... oricum trebuie sa fi audiat, ca vrei sau nu. Edited March 19, 2014 by Alleycat Link to comment Share on other sites More sharing options...
CristianP Posted March 19, 2014 Author Share Posted March 19, 2014 (edited) Iti multumesc foarte frumos pentru raspuns. CLAR, maine sun si incerc sa rezolv cat mai rapid. Imi era frica sa mai sun sa intreb ca ma gandeam ca daca acum o sa ma bage in multe declaratii si procese si nu o sa am cum sa fac asta fara sa renunt la servici si la multi bani cheltuiti. M-ai linistit complet, maine o sa sun ca sa rezolv asta cat mai repede, nu astept sa se agraveze mai mult sau sa mai lungesc situatia. Multumesc frumos ! Edited March 19, 2014 by Catalin Renunţă în a cita postul anterior. Link to comment Share on other sites More sharing options...
freedeluder Posted March 20, 2014 Share Posted March 20, 2014 Sunt obligat sa merg pe banii mei 1000 de km pentru o declaratie? Art. 120 Cod pr. pen. (2) Martorului i se aduc apoi la cunostinta urmatoarele drepturi si obligatii: a) dreptul de a fi supus masurilor de protectie si de a beneficia de restituirea cheltuielilor prilejuite de chemarea in fata organelor judiciare, atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de lege; 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts