Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

  • Moderator
Publicat (modificat)

Prima înmatriculare a unui vehicul în România 

Documentele necesare înmatriculării unui vehicul în România

  • cererea solicitantului. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane care poate folosi vehiculul în virtutea unui drept legal, altul decât cel de proprietate, proprietarul va menţiona solicitarea explicită în cerere;
  • fişa de înmatriculare a vehiculului, al cărei model este stabilit conform reglementărilor legale, completată cu datele proprietarului şi având viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia. În cazul înmatriculării temporare pentru export nu este necesară viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale;
  • cartea de identitate a vehiculului, în original şi în copie;
  • documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, original şi copie;
  • actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie. În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie;
  • dovada de efectuare a inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate al acesteia, cu excepţia autovehiculelor şi remorcilor noi;
  • copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate al acesteia; 
  • dovada de efectuare a formalităţilor vamale de import definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporară, în cazul autovehiculelor şi remorcilor dobândite din străinătate, în cazurile prevăzute de lege, în original sau copie legalizată a acesteia;
  • dovada de plată a taxei de înmatriculare, stabilită potrivit legii;
  • începând cu data de 14 martie 2013, dovada de plată a timbrului de mediu pentru autovehicule;
  • dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare;
  • dovada de plată a contravalorii plăcuţelor cu număr de înmatriculare;
  • certificatul de autenticitate al vehiculului, cu excepţia vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi a vehiculelor istorice.

În cazul vehiculului de provenienţă străină care a mai fost înmatriculat în alt stat şi care se înmatriculează pentru prima dată în România, solicitantul trebuie să prezinte şi documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare.

În cazul absenţei documentelor de înmatriculare eliberate de alt stat, serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent va înmatricula un vehicul care provine dintr-un stat membru al Uniunii Europene numai după obţinerea confirmării de la acest stat a faptului că solicitantul este îndreptăţit să reînmatriculeze vehiculul în România.

În lipsa plăcuței/plăcuțelor cu numărul de înmatriculare se reţine o declaraţie olografă din care să rezulte motivul absenţei acestora.

Persoana juridică solicitantă a înmatriculării trebuie să depună la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent şi acte care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea, sediul şi reprezentantul legal, în copie. 

TAXE

Taxe de înmatriculare permanentă sau temporară a autovehiculelor şi remorcilor:

  • autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, inclusiv – 60 de lei;
  • autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg – 145 de lei.

Taxele se achită la organul fiscal al administraţiei publice locale pe a cărui raza de competenţă teritorială se află domiciliul/sediul solicitantului.

Contravaloarea eliberării Certificatului de înmatriculare – 37 de lei. Plata contravalorii documentului eliberat se poate face la unităţile CEC BANK şi BCR.

Contravaloarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare:

  • plăcuță tip A – formă dreptunghiulară 20 de lei;
  • plăcuță tip B – formă pătrată 23 de lei;
  • plăcuță tip C – pentru motociclete – 17 lei.

Pentru atribuirea unui număr preferenţial se achită suplimentar tariful de 45 de lei. Pentru păstrarea unui număr atribuit anterior se achită tariful de 30 de lei.
Contravaloarea plăcuțelor cu numere de înmatriculare se achită la ghişeu. 

TERMEN

Pentru eliberarea certificatului de înmatriculare/dovada înlocuitoare, cărţii de identitate a vehiculului, plăcuțelor cu numărul de înmatriculare şi a permisului de conducere/dovada înlocuitoare, termenul este de aproximativ 2 ore

Modificat de Marius
Actualizare
  • 2 ani mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna ziua,

Am achizitionat un autoturism din Italia, in 2008, dar am preferat sa-l tin inmatriculat acolo pe numele cumnatului, el avand rezidenta in Italia, platind toate taxele aferente in Italia. Am decis inmatricularea lui in Romania si i-am solicitat sa-mi trimita un contract de vanzare-cumparare din Italia, precum si certificatul de proprietate (pe numele lui) in vederea inmatricularii.

- am fost la RAR am obtinut CIV si autentificarea RAR;

- am depus actele pentru calculul timbrului la Finante;

- cand sa depun actele la Primarie mi-au refuzat dosarul, solicitandu-mi-se un certificat de atestare fiscala pe Romania pentru vanzator, desi autoturismul este inca inmatriculat in Italia, el nefiind radiat din circulatie; ei solicita luarea in evidenta a masinii de catre fostul proprietar pe teritoriul Romaniei si sa achite impozit, desi pentru aceiasi masina s-a achitat impozit in Italia. dupa o discutie cu cei de la serviciu finante publice locale am observat ca erau constienti ca este dubla impozitare, ca aceasta masura contravine normelor europene privind dubla impozitare, dar totusi mi-au refuzat dosarul si pentru a-l depune mi-au solicitat o cerere pentru un raspuns oficial. am facut si acest demers, in cazul unui refuz urmand a contesta in Instanta aceasta decizie.

Intrebarea mea este urmatoarea, la serviciul inmatriculari voi intampina alte dificultati?

Modificat de zghihuit
Publicat

nu ar trebui sa intampini alte dificultati daca documentele autoturismului sunt autentice.

  • Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Iar daca cei de la fisc isi dau acordul la inmatriculare, SRPCIV nu are obiectiuni; acest proces de inmatriculare este compartimentat, adica daca ai trecut de o etapa, nu te mai intreaba nimeni cum si de ce ai trecut la urmatorul nivel.

Publicat

Actele sunt autentice cu traduce anexata. Masina nu este radiata in Italia. Trebuie radiata inainte sau se poate si dupa inmatricularea ei in Romania?

Publicat

radierea din Italia se poate face atat inainte de inmatricularea in Romania cat si dupa.

  • Apreciez 1
  • 5 săptămâni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna ziua,

V-as fi recunoscator daca m-ati lamuri si pe mine :

Am vorbit cu un domn sa achizitionez o masina de la el, adusa din Franta. El a scot primul rand de numere rosii. Pentru a o putea inmatricula am nevoie de certificat fiscal de la el. Cand a auzit asta, mi-a zis ca el nu a luat-o in evidenta la fisc si ca nu am nevoie de certificat. Cine are dreptate? Cum este legal? Odata ce a scos primul rand de nr rosii ma gandesc ca a fost pusa automat la fisc pe numele lui,nu? Sau care este treaba?

Va multumesc mult !

Modificat de andreiu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • Membru
Publicat

Buna ziua,

V-as fi recunoscator daca m-ati lamuri si pe mine :

Am vorbit cu un domn sa achizitionez o masina de la el, adusa din Franta. El a scot primul rand de numere rosii. Pentru a o putea inmatricula am nevoie de certificat fiscal de la el. Cand a auzit asta, mi-a zis ca el nu a luat-o in evidenta la fisc si ca nu am nevoie de certificat. Cine are dreptate? Cum este legal? Odata ce a scos primul rand de nr rosii ma gandesc ca a fost pusa automat la fisc pe numele lui,nu? Sau care este treaba?

Va multumesc mult !

 

 

Inmatricularea provizorie nu presupune neaparat luarea pe rolul fiscal al persoanei fizice.

A inmatriculat-o 30 de zile pentru a o putea verifica, testa sau pur si simplu circula cu ea.

  • 4 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua,cum pot înmatricula un maxiscuter fara fiscalul fostului proprietar? Menționez ca sunt la ultimul rând de nr roșii ,am făcut RAR-ul dar la primărie i-mi cere fiscalul fostului ,el nu la avut înscris la fisc pt ca nu a circulat cu el.MULTUMESC

  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Buna ziua,

 

Daca nu mai am numerele masinii cumparate din Germania (ea a fost adusa in tara cu numerele ei originale) pt ca le-am trimis inapoi ca sa poata fi radiata din acea tara, mai o imi fie cerut vreun set de numere sau altceva atunci cand vreau sa inamtriculez autovehiculul definitiv in Romania ?

 

Multumesc.

Publicat

Nu o sa iti ceara placutele daca pe carte si certificat este facuta mentiunea de radiere a autoturismului din Germania.

Publicat

Pai pe brieful mic scrie ca autovehiculul a fost scos din circulatie si are si stampila de Ungultig. Pe cel mare nu am vazut sa fie nimic mentionat.

 

Si mai am o chestie mica roz pe care scrie (conform traducerii): Aceste Certificat de inmatriculare Partea I anulat este necesar impreuna cu Certificat inmatriculare Partea II la o noua inmatriculare.

 

Cred ca ar fi suficient, nu ?

  • 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Buna ziua, 

Am cumparat o rulota adusa din Olanda. Vanzatorul i-a facut RAR-ul si mi-a predat-o cu numere provizorii romanesti. 

Asta se intampla acum 3 ani. Intre timp, rulota a stat in curte. 

 

 

Va rog sa imi spuneti, ce formalitati trebuie sa mai indeplinesc pentru a continua procedura de inmatriculare, ca sa pot iesi cu ea pe drumurile publice ?

 

Multumesc, 

Silviu. 

 

 

Publicat

Iti sunt necesare documentele mentionate la inceputul acestui topic. Vezi care iti lipsesc.

  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Am o problema cu o masina adusa din germania.

Am achizi/ un golf 4 adus din germania de la un samsar am facut C -v direct cu neamtu dar in brief apare un dl. care a adus masina din germania. La inmatric mi sa cerut o  declaratie pe propria raspundere ca respectivul a fost in calitate de sofer si o declaratie pe propria raspundere a celui din brief ca a fost in calitate de sofer. De declaratia lui nu pot face rost. Daca vand masina noul proprietar poate inscrie masina in baza C-V si a declaratiei mele.Mai imi trebuie ceva de la cel care apare in brief.

 

  • 1 lună mai târziu...
Publicat

BUNA ZIUA. PE DATA DE 22 FEBRUARIE 2014 AM CUMPARAT UN AUTOTURISM MARCA VW POLO ADUS RECENT DIN GERMANIA, DE LA O PERSOANA. IN MOMENTUL CUMPARARII AM FACUT CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE SI AM PRIMIT MASINA, ACTELE IN ORIGINAL DIN GERMANIA. TOT ATUNCI PROPRIETARUL A SCOS ULTIMUL RAND DE NR ROSII, SI MI-A DAT UN CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALA IN CARE MASINA A FOST RADIATA PE 18.12.2013. ACUM CAND AM VRUT SA O INMATRICULEZ PE NUMELE MEU, CEI DE LA TAXE SI IMPOZITE IMI REFUZA ACEST FISCA DEOARECE NUORESPUNDE CU DATA LA CARE SA FACUT CONTRACTUL DE VANZARE -CUMPARARE. CE ESTE DE FACUT IN SITUATIA ASTA???

  • Moderator
Publicat

Renunță la scrierea cu majuscule.

Ai nevoie de o viză fiscală valabilă. Încearcă să-l contactezi pe cel de la care ai cumpărat mașina.

Publicat

Am solicitat o noua fisa fiscala, doar d-na de la ghiseu sustine ca trebe sa aduc un certificat fiscal de radiere a masinii din ziua cand am incheiat contractul de vanzare cumparare. proprietarul nu mai este de gasit


eu nu inteleg unde este problema sa radieze masina in decembrie 2013 si sa o vanda in februarie 2014. mentionez ca el a scos in acesta perioada al 2-lea si al 3-le rand de nr rosii. intre timp eu am facut RAR-ul am obtinut CIV-ul masinii, am platit taxa de mediu, si acum sunt blocat de catre cei de la fiscal :(

  • Moderator
Publicat

Mergi și întreabă la primărie, poliția nu are nicio legătură cu taxele și impozitele.

Publicat

nespecificarea in polita RCA  a celui de al 2-lea prenume poate contitui un motiv pt care d-na politit de la ghiseu sa imi refuze dosarul de inmatriculare si sa imi ceara sa refac polita de asigurare??

  • Moderator
Publicat

Nu. Vezi că maşinile nu se mai înmatriculează la poliţie încă din 2002.

Publicat

la dosarul pt inmatriculare trebuie sa ramana in original Decizia privind stabilirea taxei de mediu, Contractul de vanzare-cumparare( foaia alba) din Romania si Contractul de vanzare-cumparare din Germania?? Eu am ramas doar cu foaia roz din contractul din romania.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.