Jump to content
POLITISTI.ro

Marius

Postare recomandată

  • Moderator

 TRANSCRIEREA dreptului de proprietate asupra unui vehicul 
 

Actualizat: mai 2023

Transcrierea dreptului de proprietate asupra unui vehicul în cazul vânzării-cumpărării unui vehicul, se realizează la SPCRPCIV din judeţul de domiciliu al cumpărătorului.
Datele de contact ale SPCRPCIV se regăsesc pe prima pagină a site-ului DRPCIV - www.drpciv.ro.

Paşii procedurali 

  1. Prezentarea, de către solicitant, la ghişeu cu documentele necesare.
  2. Implementarea datelor în sistemul informatic, de către lucrătorul de la ghişeu.
  3. Eliberare dovadă înlocuitoare certificat (opţional) - se realizează pe loc.
  4. Certificatul de înmatriculare se transmite prin poştă, la domiciliul titularului certificatului de înmatriculare (Timp mediu de livrare - 5 zile). Plăcile de înmatriculare se ridică de la sediul SPCRPCIV. Pentru București și Ilfov, și certificatul de înmatriculare se ridică de la sediul SPCRPCIV.

Documentele necesare pentru transcrierea dreptului de proprietate - (înmatricularea unui autovehicul înmatriculat anterior în România pe numele noului proprietar)

  1. Cererea solicitantului. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, datele acesteia se vor înscrie în cuprinsul cererii;
  2. Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul (sau utilizatorul în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing financiar) își are domiciliul, sediul ori reședința în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate. Aceasta constă în înscrierea numărului de înregistrare în Registrul de evidenţă a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării, pe actul de înstrăinare-dobândire; 
  3. Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare - 49 lei.
  4. Actul de identitate al solicitantului, în original. În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora - Delegaţie; În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se vor prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie.
  5. Procura specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul vehiculului.
  6. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
  7. Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie, înregistrat în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării în România, instituit la nivelul organului fiscal local; În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta şi documentul care să ateste dreptul legal în virtutea căruia persoana poate folosi vehiculul, în original şi în copie. În cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;
  8. Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
  9. Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia;
  10. Certificatul de înmatriculare emis pe numele fostului proprietar;
  11. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare, inclusiv în situația în care combinația numărului de înmatriculare a fost păstrată de fostul proprietar. Acestea se restituie pe loc solicitantului, când se transferă automat noului proprietar, precum și în situația în care fostul proprietar a optat pentru păstrarea combinației numărului de înmatriculare, numai dacă îndeplinesc cerințele impuse de standardele în vigoare, iar combinația numărului de înmatriculare nu a fost restricționată conform legii.
  12. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare a cărui combinație a fost păstrată anterior de către solicitant, în măsura în care acesta intenționează atribuirea combinației păstrate, cu ocazia transcrierii transmiterii dreptului de proprietate. Acestea se restituie pe loc solicitantului numai dacă îndeplinesc cerințele impuse de standardele în vigoare, iar combinația numărului de înmatriculare nu a fost restricționată conform legii.
  13. Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (cu excepţia cazului în care acestea se transferă automat noului proprietar, sau a cazului în care acesta solicită atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare păstrate anterior) Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
Link către comentariu
  • 8 luni mai târziu...

bine ca am gasit topicul asta, ca deschideam unul nou ca prostul :)

intrebare... in cat timp trebuie sa ma duc cu actele la serviciul comunitar blah blah pt a trece un vehicul pe numele meu, dupa ce l'am bagat la circa financiara? :hmmmt:

Link către comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Scriu aici in speranta obtinerii unui raspuns

Sunt pasionat de masini vechi si in cautarile mele am gasit in Timisoara (eu fiind din Bucuresti) o masina din 1970. Am fost, am vazut, mi-a placut. Cand am incercat sa fac actele m-am lovit de urmatoarea problema:

Masina este inmatriculata (carte identitate si talon) pe numele unei persoane A. Persoana A a facut act de vanzare cumparare cu persoana B acum aprox 2 ani. Persoana B a inscris la el la financiar masina, dar nu a inmatriculat-o in circulatie pe numele lui (masina avand talonul si carte pe numele lui A si azi). Din cate m-am interesat in Bucuresti s-ar accepta sa inmatriculez masina pe numele meu daca exista continuitate fiscala. Adica trebuie sa prezint actul de vanzare cumparare intre A si B si fiscalul lui A pana la momentul tranzactiei initiale si actul de vanzare cumparare intre B si mine cu fiscalul lui B de la vanzarea cumpararea anterioara la zi. Problema este ca B zice ca nu are fiscalul lui A pentru ca l-a depus la circa finaciara atunci cand si-a trecut-o pe rol. Am aflat cu surprindere ca la Timisoara nu se stampileaza fisa de inmatriculare ci se elibereaza certificat fiscal - lucru acceptat in Bucuresti

Din verificarile mele masina nu mai are asigurare din august 2009, dar pe talon are stampila cu ITP valabil facut de curand (n-am putu sa verific valabilitatea la RAR nevand numarul cartii masinii- am uitat sa-l notez).

Imi doresc foarte mult sa cumpar acea masina, dar vreau sa o pot inscrie pe numele meu. Cum se poate verifica daca totul este OK totusi? De la finaciar Timisoara n-am sa obtin niciodata informatiile telefonic.

Ma puteti ajuta cu un raspuns? Imi este teama sa nu fie vreo neregula la financiar la A si sa ma trezesc ca ei isi rezolva problema radiind masina de la finaciar si din circulatie iar eu sa nu mai pot face inmatricularea in circulatie. Am insistat ca sa se faca acte intre A si B legal si imediat intre B si mine, dar costurile sunt relativ mari din cauza capacitatii mari a motorului, iar B nu este de acord (2xasigurare, 2xidentificare RAR, 2xtaxa inmatriculare,2xtaxa talon etc = timp si bani)

Link către comentariu
  • Moderator

Nu e nevoie de 2 asigurari, 2 identificari etc. Pe tine te intereseaza sa ai contract de vanzare-cumparare intre proprietarul din acte (A) si intermediar (B), iar intre acesta din urma (intermediarul B) si tine. Pe langa aceste doua contracte de vanzare-cumparare trebuie sa ai viza de la Admin. Financiara (sau certificat fiscal) pentru fiecare dintre cei doi fosti detinatori ai autoturismului.

Link către comentariu

Din pacate B nu are fisa fiscala a lui A (zice ca a depus-o cand a inscris masina pe numele lui la fisc)

Varianta cu doua acte din fiecare era daca se facea inmatricularea de pe A pe B si imediat o luam eu.

Mie mi-a trezit suspiciuni faptul ca B refuza sa faca aceste acte desi i-am zis ca le plateam eu. O fi fost probabil din teama ca va fi amendat ca nu a facut actele la timp? sau intr-adevar nu o exista fiscalul lui A.?

Multumesc mult pentru raspunsul corect si prompt!

Link către comentariu
  • Moderator

Poti cumpara masina de la actualul detinator, iar daca Serv. Inmatriculari refuza sa o inmatriculeze, trebuie sa-l actionezi in judecata pe cel de la care ai cumparat masina, iar in baza hotararii judecatoresti o vei inmatricula pe numele tau.

Actiunea in instanta e simpla si nu dureaza mult, in maxim 2 - 3 termene instanta se pronunta.

Bafta!

Link către comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa o inmatriculez fara nici o problema.

La fisc au fost interesati ca masina sa aiba continuitate fiscala (adica din acte sa reiasa ca mereu cineva a platit impozit si acel cineva nu are datorii la stat cand a vandut-o)

La serviciul inmatriculari mi s-a precizat ca cine are cartea masinii si plateste si impozit la ea este proprietar. Au verificat documentele, au cerut chitantele si copiile dupa acte si totul a fost OK

Link către comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Buna Seara

Tot in obtinerea unor informatii cu privire la inmatricularea unei masini care a fost inmatriculata in Romania.

Doresc sa cumpar o masina de la PARCUL AUTO2.

Masina a fost vanduta de proprietarX (persoana juridica) la PARCUL AUTO1, apoi vanduta la PARCUL AUTO2. PARCUL AUTO2 detine actele masinii:

- cartea de identitate pe numele proprietaruluiX

- certificatul de inmatriculare pe numele proprietaruluiX,

- copie factura de la propietarX la PARC AUTO1

- fisa fiscala de la proprietarX la PARC AUTO1

- certificat fiscal proprietarX

- copie factura de la PARC AUTO1 la PARC AUTO2

- certificat de autenticitate al auto RAR

PARCUL AUTO2 a spus ca o sa-mi elibereze factura, certificat fiscal PARC AUTO2, viza de la adm financiara.

Intrebarea mea este daca mai am nevoie de alte acte pentru a inmatricula acest auto in afara de cele scrise mai sus.

Va multumesc anticipat. Si astept un raspuns.

Link către comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Buna ziua.Pentru inmatriculare auto din strainatate sunt cam aceleasi acte.Intrebarea mea este:Cu asigurarea pe care am facut-o pentru numerele rosii(care nu a expirat)pot inmatricula masina?

"copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate al acesteia;"

sau sa fac o noua asigurare pe o luna..

Multumesc

Link către comentariu

Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor Nr. 14/2011 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 858, din 6 decembrie 2011.

Art. 19. din ordinul CSA 14/2011

Asigurarea obligatorie RCA se incheie pe perioada determinata:

a) anual ori semestrial, pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, dupa caz;

b) pe perioada de valabilitate a autorizatiei provizorii de circulatie, pentru vehiculele care se inmatriculeaza sau se inregistreaza provizoriu;

c) pe perioada inmatricularii/inregistrarii temporare, dar nu mai mult de 15 luni;

d) pe o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii proprietatii, dovedita cu documente justificative, pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in alte state membre, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania;

e) pe perioade de cate o luna, dar nu mai mult de 3 luni, pentru vehicule inmatriculate/inregistrate in state terte, pentru care se solicita asigurarea in vederea inmatricularii/inregistrarii in Romania.

Cand vei merge la ghiseu sa depui actele iti va fi solicitata o polita de asigurare valabila pe 6 sau 12 luni.

Dar ca sa nu pierzi din valabilitatea politei de asigurare care inca nu a expirat te sfatuiesc sa soliciti eliberarea unei noi polite de asigurare valabila pe 6 sau 12 luni, a carei valabilitate incepe de la data la care expira polita de asigurare initiala de 30 de zile. Anexezi la dosar copii de pe ambele polite de asigurare.

Link către comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Mi-am luat masina acum cateva luni si nu am reusit sa preschimb numerele de inmatriculare in 30 de zile de la data cumpararii.

Problema este in felul urmator: am facut toate actele pentru preschimbare numere dar asteptand sa intre in vigoare timbrul de mediu, a expirat certificatul de autenticitate RAR.

Am fost la RAR si am intrebat cum pot obtine un nou certificat de autenticitate si mi-au spus ca trebuie sa aduc masina pentru verificare.

Cum as putea duce masina la RAR daca eu nu pot circula cu ea deoarece nu am preschimbat numerele de inmatriculare in 30 de zile?

As putea obtine ceva la mana (o dovada) pentru a ajunge la RAR?

Mentionez ca eu stau intr-o comuna indepartata de oras si mi-a mai fost retinut o data certificatul de inmatriculare si nu as vrea sa repet situatia ca de abia l-am recuperat.

Modificat de Dan
post dublat
Link către comentariu

Am cumparat masina din Vrancea (regiune in care locuiesc), dar are numere de inmatriculare de Constanta. Eu trebuie doar sa preschimb numerele pe Vrancea, am toate actele cu exceptia taxei de poluare (timbru de mediu), iar certificatul de autenticitate RAR a expirat.

Link către comentariu

Daca ma prinde politia, cum m-a prins si data trecuta cand mi-a retinut doar certificatul de inmatriculare, riscul este urmatorul:

retinerea certificatului de inmatriculare + amenda + retinerea placutelor cu numere, asa mi-au spus politistii care mi-au retinut data trecuta certificatul si mi-au dat doar un avertisment.

Deoarece au trecut cateva luni de la data cumpararii masinii si nu am preschimbat numerele de inmatriculare pe Vrancea in termen de 30 de zile de la data achizitionarii daca circul pana la RAR, cam circul pe riscul meu.

Eu ma intrebam daca politia imi poate da o dovada, ceva sa pot circula un anumit numar de zile sa-mi pot face autenticitatea la RAR.

Link către comentariu

in certificatul de inmatriculare o singura persoana poate fi mentionata ca proprietar. Cu acordul proprietarului mai poate mentionata in certificat inca o persoana dar aceasta va avea calitatea de utilizator al autovehiculului.

Link către comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Buna ziua,

 

Vreau sa cumpar un autoturism si as vrea sa stiu daca mai trebuie sa platesc timbru de mediu. Masina, noua fiind, a fost pt prima oara inmatriculata in Romania la 16.12.2005 de catre firma de leasing cu numere provizorii B492... Pe perioada leasingului s-au mentinut aceste numere provizorii (asa era legea in acea perioada) fiind considerata ca o inmatriculare temporara sau import temporar, teoretic proprietarul la sfarsitul leasingului putand opta pentru renuntarea la a mai plati rata reziduala si atunci masina se intorcea in tara din care a venit. La 19.01.2009 masina a fost inmatriculata practic pentru prima oara in Romania  pe numele proprietarului cu numere definitive dar nu s-a platit nicio taxa de mediu sau prima inmatriculare pentru ca avea motor EURO4 cu 1390 cm3 iar legea preciza ca aceste masini beneficiaza de or educere de 100% a taxei de prima inmatriculare. In opinia mea acest lucru semnifica ca practic proprietarul a datorat aceasta taxa la vremea respectiva dar a beneficiat de o facilitate fiscala (nu ca nu a platit). In aceste conditii acum, eu la cumparare mai trebuie sa platesc taxa de mediu avand in vedere ca a fost datorata de cel de dinaintea mea care a beneficiat de reducerea acesteia in mod legal? Si cum as putea sa dovedesc cu adeverinta de la ANAF ca cel de dinaintea mea nu a solicitat rambursarea sumei de 0 lei pe care a datorat-o la momentul inmatricularii? Cum pot proceda pentru a iesi din aceasta situatie in mod legal?

Si ce acte imi sunt necesare ca sa dovedesc ca nu trebuie sa mai platesc aceasta taxa?

Va multumesc anticipat pentru raspuns si imi cer scuze daca nu am postat exact unde trebuia.

 

Petcu Andrei

inginer

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.