Jump to content
POLITISTI.ro

Procedura de restituire a certificatului de inmatriculare


Marius

Postare recomandată

  • Moderator

Procedura de restituire a certificatului de înmatriculare reţinut

Certificatul de înmatriculare se restituie doar proprietarului sau în lipsa acestuia unei persoane desemnate prin procurră notarială la încetarea motivului pentru care documentul a fost reţinut.

Pentru a reintra în posesia certificatului de înmatriculare reţinut, titularul acestuia trebuie să se prezinte la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere sau după caz Brigăzii Rutiere, la ghişeul de restituiri certificate, având asupra sa următoarele documente :

Pentru persoane fizice:

  • cartea de identitate;
  • dovada de reţinere a certificatului de înmatriculare original;
  • actul de identitate a delegatului original + copie, după caz;
  • actul din care rezultă încetarea motivului reţinerii original + copie;

Pentru persoane juridice:

  • actul de identitate a delegatului original + copie;
  • dovada de reţinere a certificatului de înmatriculare original;
  • actul din care rezultă încetarea motivului reţinerii original + copie;
  • delegaţie adresată Serviciului Poliţiei Rutiere sau după caz Brigăzii Rutiere (original) din partea societăţii deţinătoare, a societăţii de leasing sau a societăţii utilizatoare (este necesară şi o copie a contractului de leasing).

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se trimite autorităţii competente care l-a eliberat, împreună cu raportul de reţinere.
Atunci când vehiculul este înmatriculat sau înregistrat într-un alt judeţ decât cel pe teritoriul căruia a fost constatată fapta ori este înmatriculat într-un alt stat, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare se trimit, după expirarea termenului prevăzut de lege (15 zile) pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, serviciului poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă vehiculul, autorităţii administraţiei publice locale emitente sau, după caz, autorităţii străine emitente.
În cazul introducerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, în dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se înscrie menţiunea că vehiculul are drept de circulaţie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulaţie, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de către poliţia rutieră în baza ordonanţei preşedinţiale emise de instanţa investită cu soluţionarea cauzei sau a hotărârii judecătoreşti rămase definitivă.

  • Apreciez 4
Link către comentariu
  • 3 luni mai târziu...

ce se intampla in cazul in care am cumparat o masina care a avut certificatul retinut de catre politie pentru ca s-a depasit termenul legal in care masina trebuia inmatriculata, iar eu am pierdut acea dovada? ma intereseaza ce acte trebuie sa prezint la politie pentru eliberarea certificatului...

Link către comentariu

sa inteleg ca certificatul de inmatriculare a fost retinut de catre organele de politie deoarece transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra autoturismului nu s-a realizat in termenul legal de 30 de zile?

Link către comentariu

da

Ideea e ca am luat legatura cu fostul proprietar pentru a perfecta actele si mi-a spus ca nu poate face nimic fara dovada de retinere a certificatului de inmatriculare. Avand in vedere ca s-a pierdut dovada, nu stiu exact care e procedura.

Link către comentariu
  • Moderator
da

Avand in vedere ca s-a pierdut dovada, nu stiu exact care e procedura.

Ai nevoie de o declaratie notarială din care rezultă pierderea, furtul sau distrugerea dovezii inlocuitoare (dupa caz).

Link către comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salut, mi-a fost retinut certificatul de inmatriculare pe motiv ca nu am avut la mine foaia aceea (autorizatia sau cum se numeste) eliberata de cei care mi-au pus folia .Folia este omologata rar.Acum , domnul politist care mi-a retinut talonul mi-a explicat ca ma pot duce cu aceea autorizatie si il pot ridica linistit. Treaba e ca cineva mi-a spus ca trebuie sa trec si pe la rar si ca pe urma ma pot duce cu dovada la politie .

Sper sa imi puteti spune daca mai este nevoie sa trec si pe la rar sau daca autorizatia aceea este suficienta.

Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut..Mi s-a luat certificatul pt folii fata iar acum trebuie sa merg la RAR sa imi puna ceva pe dovada aceea ce mi s-a dat..bun..intrebarea mea este daca trebuie sa platesc si amenda obligatoriu de 630 ron si 100 ron identificarea la RAR sau doar ma duc sa vada ca mi-am dat foliile jos .Merci

Link către comentariu

Certificatul de înmatriculare se înapoiază titularului după efectuarea inspecţiei RAR şi achitarea sancţiunii aplicate. Cu cartea de identitate, dovada de reţinere şi chitanţa prin care demonstrezi că ai plătit amenda te prezinţi la ghişeul poliţiei rutiere unde ai domiciliul, iar acolo ţi se înapoiază certificatul de înmatriculare.

Modificat de Dan
Link către comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va Salut,

Am si eu urmatoarea problema:

-Am luat o masina de la o cunostiinta.

-Masina nu avea Cartea de Identitate.

-In timpul cand se cauta Cartea de Identinte s-a pierdut si Talonul.

-Am mers cu proprietarul la RAR-Pipera-Monitor Oficial-RAR si am scos duplicat Carte de Identitate.

Cand am fost la Pipera la Politie am completat acolo o decalaratie cum ca am pierdut si Talonul

Ce pot sa fac acum sa scot duplicat dupa talon sau sa inmatriculez masina pe numele meu??

VA rog Frumos daca ma puteti ajuta

Va Multumesc

Link către comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna seara.Am si eu o problema daca ma puteti ajuta.Am cumparat o masina de anglia am facut contract de vanzare cumparare si joi am fost oprita de politie mi s au cerut actele masinii si domnii politisti au constatat ca asigurarea e expirata eu nestiind lucrul asta ca daca stiam nu circulam cu ea.Mi au dat o amenda de 10 miliaone si mi au luat placutele si certificatul ce pot face in cazul asta?daca fac contestatie mi se vor inapoia actele pana la solutionarea cazului sau fac degeaba contestatia si tot ce pot face e sa ma prezint cu o asigurare valabila la politie si asa imi vor inapoia actele?va multumesc anticipat !!!

Link către comentariu

Daca faci contestatie nu ai nicio sansa si te rog sa admiti ca esti vinovata . Restituirea placutelor dreptul de circulatie pe baza dovezii inlocuitoare a certificatului de inmatriculare se fac doar pe baza de ordonanta presedintiala emisa de catre presedintele judecatoriei. Este bine ca ai fost oprita de catre politisti inainte de a fi implicata intr-un accident rutier si sa fii multumita ca ai scapat numai cu o amenda si ai ramas si cu autoturismul intreg. Te rog sa faci o comparatie intre sanctiunea primita in Romania si sanctiunea prevazuta in Marea Britanie pentru acceasi fapta:

a £100 penalty;

- Your vehicle being clamped, seized and destroyed

- Court prosecution and a fine of up to £1,000

Punem pariu ca in Marea Britanie respecti legea?

Modificat de 25tess
  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

buna seara. as avea si eu o intrebare daca ma puteti ajuta....in urma cu vreo 15 zile am cumparat un autoturism, certificatul de inmatriculare al acestuia fiindui retinut (pentru foliile de pe geamurile din fata) iar dovada inlocuitoare a fost pierduta...am de la notar o declaratie prin care doamna de la care am luat masina a declarat ca dovada inlocuitoare este pierduta....eu am cumparat masina am facut autentificarea, ITP-ul, am contract de vanzare cumparare, cartea de identitate a masinii, certificatul fiscal,declaratia de la notar, insa imi lipseste certificatul de inmatriculare.... iar doamna de la care am luat masina a plecat din tara si nu mai reusesc sa o contactez....cum pot revendica talonul? va multumesc anticipat.

Link către comentariu

multumesc pentru raspuns! insa asa m-am gandit si eu...doar ca aici la firma care se ocupa de transcrieri imi spun ca este necesar talonul pentru a putea transcrie masina pe mine... mi-au spus ca fara talon nu se poate face nimic...

Link către comentariu

am rezolvat intr-un final problema...insa a trebuit sa ma prezint la sediul politiei cu 2 declaratii de la notar, contract de vanzare cumparare, cartea de identitate a masinii, autentificare si dovada ca a fost facut ITP-ul si ca a fost data folia jos de pe geamuri...dupa prezentarea actelor....am primit talonul dupa care m-am intors la firma de intermedieri am depus dosarul complet si pe dupa-masa am primit noile numere de inmatriculare...

  • Apreciez 1
Link către comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am cumparat o masina dacia solenza in august 2012 si am facut contract de vanzare-cumparare cu prprietarul, iar actele masinii fiind valabile: itp pana in martie 2013, asigurarea valabila pana la sfarsitul lui 2012, dar mi-am facut alta care e valabila pana in mai 2013.

Problema este urmatoarea: desi am inregistrat masina la impozit la primarie, la un control de rutina in ianuarie (luna aceasta) 2013 mi-a fost retinut certificatul de inmatriculare precum ca nu am preschimbat numerele de inmatriculare in termen de 30 de zile de la data cumpararii masinii. Am primit un avertisment/dovada prin care pot sa mai circul inca 15 zile. Mentionez ca certiicatul de inmatriculare avea pe spate scrisa data instrainarii masinii august 2012 si in plus certificatul de inmatriculare era capsat cu un certificat sau ceva asemanator de la RAR cu ajutorul caruia puteam preschimba numerele. Numerele de inmatriculare sunt pe Constanta si eu trebuie sa le trec pe Vrancea.

In acest caz cu certificatul de inmatriculare retinut de politie pentru preschimbare numere inmatriculare in 30 de zile de la data achizitionarii masinii, eu cum imi pot restitui certificatul de inmatriculare, cum rezolv aceasta problema?

Astept un raspuns urgent!

Multumesc anticipat!

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.