Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Vreau sa ma lamuriti si pe mine daca este legal sa montez pe masina faruri cu xenon aftermarket (asa am inteles ca se numesc), cele care se gasesc la diversi comercianti, in magazinele de piese auto sau targuri.

Am inteles ca ofera o vizibilitate mai buna noaptea si am intrebat mecanicul de la service. Asta a spus ca imi poate pune la masina, dar sa am grija cand ma intalnesc cu politia.

Am cautat pe internet discutii despre acest subiect, iar parerile sunt impartite, unii spun ca nu e legal iar altii sustin ca nu e nicio problema. Pentru ca nu am gasit nimic concludent, am zis ca e mai bine sa intreb direct aici.

In concluzie, exista vreo interdictie dpdv legal in privinta montarii la masina a farurilor cu xenon aftermarket? Merci.

Link către comentariu
  • Moderator

Da, aşa sunt denumite: "xenon aftermarket sau retrofit" şi în cele mai multe cazuri (99,9%) NU SUNT LEGALE.
Legislaţia rutieră interzice montarea la autovehicul a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate, iar montajul instalaţiilor HID XENON aftermarket (retrofit) neomologate se încadrează în această prevedere.
Sancţiunea prevăzută de lege este amendă împreună cu reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea deficienţelor.

  • Apreciez 3
Link către comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Moderator

Ca să fie legal, trebuie să obţii omologare individuală de la RAR, în urma căreia să existe în cartea de identitate menţiunea "Echipare retrofit cu surse de lumină cu descărcare în gaz".

Link către comentariu
  • Marius a deschis acest topic

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.