Jump to content
POLITISTI.ro

Helikon-Tex - echipamente tactice

CITADELA

Recommended Posts

• Moderator

Ne-am obisnuit ca echipamentele tactice sa fie produse de companii din SUA sau Europa Occidentala, fapt pentru care m-am decis sa va prezint si o firma din Polonia care incepe sa prinda avant pe piata europeana / internationala de echipamente tactice. Din capul locului vreau sa precizez ca nu am nici un interes pecuniar / comercial fata de aceasta companie / retailer din RO, iar cele scrise in acest post sunt opinii ale susnumitului, fara nici un scop publicitar, fapt pentru care nu includ informatii despre pret sau retaileri din RO.

Compania HELIKON-TEK este localizata in sud-vestul Poloniei, intr-un parc industrial, langa municipiul Wroclaw, fiind specializata in haine tactice si uniforme (imbracaminte), dar care incepe sa-si largeasta orizontul si spre echipamente tactice (cutite si rucsace). Pe langa contractele cu Ministerul de Interne si Armata poloneza, compania "ataca" si pietele din alte tari, acaparate deja companiile consacrate.

Am colaborat cu politisti din Polonia si de multe ori mi-am pus intrebarea cine le produce vestimentatia (calduroasa, rezistenta la apa si murdarie, si, de ce nu, foarte aspectoasa!), gasind raspunsul dupa ani de zile. Probabil ca strategia companiei este sa ofere un produs de la calitate la un pret foarte competitiv (oricum costurile de productie din Polonia sunt inferioare celor din alte tari) si imi lasa impresia ca exceleaza la capitolul "haine de iarna", avand in vedere conditiile climatice din aceasta regiune, foarte apropiate de cele din RO, produsul lor de top fiind "geaca pentru conditii extreme nivel 7" - Level 7 Winter Jacket. De altfel, intreaga filozofie a colectiei de haine este bazata pe principiul vestimentatiei folosite in alpinism, adica pe "straturi".

Cautand pe net am aflat ca produsele lor sunt foarte populare in randul practicantilor de air-soft, mai ales colectia de BDU´s, in diverse culori de camuflaj.

Curand o sa am la indemana cateva din produsele Helikon ca sa le testez si o sa revin si cu informatii "la obiect"!

• Upvote 2

• Moderator

Asa cum va anuntam am pus mana pe cateva produse Helikon!

Incep cu tricourile Classic Army T-shirt, disponibile in 17 modele/culori pe pagina web a producatorului, insa eu am probat doar negru si kaki. Sunt facute din bumbac 100% si au, la atingere, o textura placuta, moale, nu ca la alte marci, unde bumbacul pare sa fie tratat cu apret (probabil si datorita vopselelor folosite). De altfel, nu au mirosul tipic de vopsele chimice pe care l-am intalnit de multe ori la deschiderea unei pungi cu un produs nou. Nu cred ca intrebuinteaza "metode traditionale" de vopsit (gen frunza de ceapa etc), insa probabil ca folosesc ceva mai de calitate. Ramane de vazut in timp daca vopseaua se duce prin spalare sau prin expunere la soare (mai exact la razele UV, asa cum am patit cu niste pantaloni negrii de la 5.11 care aratau "arsi" dupa 3-4 luni de folosinta in timpul verii)

Prima chestie care nu mi-a placut este eticheta. Clasica, cusuta ca la orice tricou in zona gulerului, spre spate, si care deranjeaza. Alte marci s-au adaptat prin a renunta la eticheta clasica, toate informatiile fiind termo-imprimate, astfel ca nu se simte nimic la purtare.

A doua chestiune ce urmeaza sa o verific este gulerul. Dupa cum stiti, in timp, gulerul elastic are tendinta de a se "lasa", astfel ca tricoul nu mai sta aranjat la baza gatului, ci atarna. Cel putin pe mine ma enerveaza teribil un astfel de tricou. (Apropos, am constat asta la tricourile aflate in dotare la SIAS/SAS, in camuflaj urban pixelat, dupa 3-4 purtari! Halal calitate!)

Daca se ridica la nivelul asteptarilor cred ca este o investitie buna. Voi revenii dupa ce le folosesc o perioada!

• Upvote 1

• Moderator

Asa cum am spus in primul post, nu voi preciza preturi sau distribuitori, ca sa nu se creada ca fac reclama. Pe google gasesti imediat preturile din Romania.