Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

As vrea daca se poate sa-mi explice cineva ce prevede legislatia romana pentru fapta de a conduce un autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice.

In care situatie fapta este infractiune si cand se sanctioneaza doar cu amenda?

In care cazuri se anuleaza permisul de conducere pentru consumul de alcool la volan si cand legea sanctionaza aceast fapta doar cu suspendarea dreptului de a conduce?

 

Multumesc.

Link to comment
 • Moderator

În prezent legislaţia din România NU permite absolut deloc consumul de alcool la volan.

Pentru depistarea un conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, există două situaţii în care se poate încadra fapta acestuia în funcţie de concentraţia (cantitatea) de alcool prezentă în sânge:

1. - Când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat fapta este contravenţie şi se sancţionează cu amendă (de la 9 la 20 puncte-amendă) şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile.

Art.102. - (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

2. - Când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare, este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală, întrucât fapta constituie infracţiune, iar Codul Penal prevede:

Art. 336. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

De asemenea trebuie precizat că refuzul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea pentru această faptă:

Art.337. - (1) Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

În legătură cu anularea permisului de conducere legislaţia rutieră prevede:

Art.114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
[ ... ]

b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal;

 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

Alcoolemia este cantitatea de alcool aflată temporar, în fluxul sanguin al unei persoane şi se exprimă în grame de alcool per litru de sânge.

Stabilirea alcoolemiei din sânge se face prin analizele de laborator ale probelor biologice (probele de sânge) din cadrul Laboratoarelor de Medicină Legală.

Alcooltestul măsoară îmbibaţia alcoolică din aerul expirat. Îmbibaţia alcoolică măsurată în respiraţie se exprimă de regulă în mg alcool per litru aer.

Relaţia între alcoolemia în sânge şi îmbibaţia alcoolică din aerul expirat este:

Alcoolemia în sânge (miimi) = 2.1 x îmbibaţia alcoolică din aerul expirat (mg/l). (ori mai simplu spus, alcoolemia în sânge este cel puţin dublul îmbibaţiei alcoolice în aerul expirat)

 • Upvote 3
Link to comment

Buna seara. Am fost oprit in trafic acum 3 spatamani cu o alcoolemie de 0,76 in aerul expirat si am fost la spital unde mi s-au recoltat 2 probe de sange. Am inteles ca trebuie sa platesc aceste probe (in jur de 150 de RON), insa cand am fost la spital mi-au spus ca nu exista asa ceva si nu trebuie sa platesc nimic. Au trecut deja 3 saptamani si nu am primit niciun raspuns legat de dosarul meu. Ce ar trebui sa fac? Trebuie sa platesc ceva? Trebuie sa ma duc la politie sa intreb personal de dosarul meu? Va multumesc anticipat.

Link to comment

Nu la spital trebuie sa mergi pentru a achita contravaloarea probelor biologice ci la Medicina Legala. Te sfatuiesc ca mai intai sa iei legatura cu politistul caruia i-a fost repartizat dosarul tau ca sa stii ce ai de facut.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Nu eşti obligat să le plăteşti, o poţi face numai dacă vrei tu. Dacă aştepţi să plătească statul, perioada se prelungeşte destul de mult.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

De la cel puţin câteva luni până la un an sau mai mult. În toată această perioadă nu ai dreptul să conduci autovehicule pe drumurile publice.

 • Upvote 1
Link to comment

Am inteles. Dupa ce platesc proba de sange o sa il sun si pe domnul politist care se ocupa de dosarul meu. Dupa aceea in cat timp aflu un rezultat si in cat timp as putea sa imi recuperez permisul? Am sanse sa scap doar cu amenda tinand cont de valoarea alcoolemiei (0.76 aer) sau ma paste inchisoarea cu suspendare?

Link to comment
 • Moderator

Cum ţi-a spus mai sus colegul meu 25tess, înainte să mergi la IML, ia legătura cu poliţistul care instrumentează dosarul şi spune-i ce ai de gând.

Rezultatul analizelor nu îl primeşti tu, se trimite la IPJ.

Despre sancţiune, nu putem să-ţi oferim un răspuns concret pentru că în astfel de cazuri sancţiunea se aplică de magistrat, nu de poliţist.

 • Upvote 2
Link to comment
 • 1 month later...

Va salut din nou. Revin pentru o clarificare la acest topic. La cateva zile dupa ce am discutat cu dumneavoastra mi-am platit proba de sange si am dus-o personal politistului care se ocupa de caz. Pana acum nu am fost contactat de absolut nimeni si in mod normal pe 23 februarie ar expira cele 3 luni de suspendare ale permisului. Ce ar trebui sa fac in continuare?

Link to comment
 • 10 months later...

Buna seara! In martie anul acesta mi-a fost ridicat permisul pentru conducerea vehiculului sub influenta alcoolului, de curand in noiembrie am fost judecat pentru fapta comisa, pedeapsa este de un an cu inchisoare in baza art.83 alin.1 c.penal se amana aplicarea pedepsei inchisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani . Am inteles ca trebuie sa stau fara permis 1 an cat am fost pedepsit,dar pedeapsa in cazul permisului de un an se aplica din momentul in care s-a aplicat sentinta sau de cand mi-a fost luat adica din martie anul acesta?

Link to comment
 • 1 month later...
 • 1 month later...

Buna seara. Fratelui meu i-a fost suspendat permisul de conducere deoarece a fost testat cu etilotestul si i-a iesit o valoare de 0,18. Pe procesul verbal nu scrie perioada pe care i-a fost suspendat permisul. Mentionez ca si anul trecut in iunie a avut permisul suspendat pe 3 luni, pentru acelasi lucru. Ma puteti lamuri va rog acum pe ce perioada are permisul suspendat? La urmatoarea abatere de genul ce se intampla? Va multumesc anticipat.

Link to comment
 • 3 months later...

buna ziua. am si eu o intrebare!  o persoana care si-a redobandit permisul , anterior anulat in urma unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva , este asimilat categoriei de soferi incepatori sau ii este recunoscuta vechimea de pe fostul permis ? Va multumesc

Link to comment

Legal, esti considerat incepator, trebuie sa porti semn distinctiv.

Insa, la angajare, pentru functia de conducator auto, angajatorul, daca doreste, poate sa tina cont si de vechimea anterioara.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua, ce pedeapsa se poate aplica pentru conducerea unui autovehicul cu alcoolemia 0,84 in aerul expirat si 1,5 in sange iar apoi conducerea autovehicului cu permisul suspendat pe primul dosar? mentionez ca niciun dosar nu a fost judecat. Multumesc.

Link to comment
 • 4 weeks later...

Buna ziua,

Pentru o concentratie de 0.46mg/in aer expirat, fara sa fie dus la spital pentru recoltare de probe biologice. Exista vreo posibilitate sa scape doar cu suspendarea, sau orice varianta care nu inseamna condamnare? Stiu ca peste 0.8g in sange este considerat infractiune. Iar concentratia de 0,46 in aer expirat, dupa calcul, depaseste 0,8g. Se poate face calculul asa doar matematic fara recoltarea de probe? 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.