Jump to content
POLITISTI.ro

Masina vanduta, pot verifica daca a fost radiata?


Victor90
Mergi la răspuns Răspuns oferit de Catalin,

Postare recomandată

Buna ziua,

 

ar putea sa ma lamureasca cineva in urmatoarea situatie? Am vandut acum o luna doua masini, cu acte de vanzare-cumparare in regula, am scris in talon "se instraineaza catre...", am fost la fisc de unde am primit adeverinte ca nu am datorii pe care le-am dat noilor proprietari si m-am scos cu masinile din evidentele fiscale, deci n-o sa mai platesc impozit pe ele.

 

Pana aici totul in regula. Intrebarea mea este: sunt obligat sa mai verific eu in continuare in vreun fel daca noii proprietari au inmatriculat masinile sau daca circula cu ele tot pe talonul vechi si cu numerele mele? Ce se intampla daca in cazul in care circula asa noii proprietari vor lua vreo amenda de lipsa rovinieta sau altceva?

 

Curiozitatea mea are o justificare. La una dintre masini proprietarul nu parea prea incantat de existenta timbrului de mediu si se gandea la inmatricularea in Bulgaria sau alte solutii iar in celalalt caz am vazut masina parcata acum cateva zile tot cu numerele vechi, deci au trecut 30 de zile de vanzare si inca nu a inmatriculat-o. 

 

Ar trebui sa mai anunt eu la politie ca am instrainat masinile? E suficient ca am scris pe talon ca le-am instrainat? Mai am vreo obligatie in povestea asta?

 

Multumesc mult pentru orice informatie care m-ar putea lamuri.

Link către comentariu
  • Moderator

Nu mai ai nicio obligaţie, e suficient dacă ai întocmit actele de vânzare-cumpărare şi ai completat rubrica "Înstrăinat către … la data de …".

Cumpărătorul va fi nevoit să transcrie maşina pe numele său. Din punct de vedere legal e obligat să facă acest lucru în 30 zile, iar dacă nu face lucrul ăsta în termenul legal, la orice verificare a documentelor în trafic de poliţie, riscă să rămână fără talon şi plăcuţe de înmatriculare. Mai mult, dacă îi este reţinut certificatul de înmatriculare pentru oricare dintre motivele prevăzute de legislaţia rutieră, nu o să mai poată intra în posesia acestui document.

Citeşte şi aici:

Link către comentariu

Marius, multumesc pentru raspuns.

 

Stiu ca sunt obligati sa le transcrie insa banuiala mea ca n-o vor face prea curand. Unul dintre ei, cel putin, cel caruia i-am vazut masina parcata a depasit lejer cele 30 de zile.

 

Ma intreb daca ar fi o idee buna sa trimit o notificare la politia rutiera cu copii xerox dupa acte, sa anunt ca din data de... nu mai sunt proprietarul acelei masini iar ce fac ei mai departe e treaba lor.  Sau intr-o seara fara luna sa iau numerele de pe masina (ca tot nu mai le poate folosi legal) si astfel sa dorm si eu mai bine. :)

 

Am inteles din alte discutii de pe net ca in cazul in care noii proprietari nu se inscriu la administratia fiscala, administratia la care sunt inscris eu poate redeschide dosarul masinilor, ceea ce mi se pare un cosmar.

 

Am citit linkul trimis de tine, multumesc, ce nu am inteles insa de acolo este daca inscrierea din talon "instrainat catre..." e suficienta pentru a evita plata unor eventuale amenzi venite pe numele proprietarului din evidentele politiei (adica eu).

Modificat de Victor90
Link către comentariu
  • Moderator

Doar vei risipi nişte coli de hârtie pe acele fotocopii, pentru că Poliţia Rutieră nu are ce să facă cu ele. Nu e treaba lor. De înmatriculări, transcrieri de proprietate, evidenţa proprietarilor se ocupă altă instituţie (DRPICV), ce nu are nicio legătură cu poliţia. 

Link către comentariu
  • Moderator

Faci o confuzie, autoritatea competentă pentru înmatricularea şi radierea autovehiculelor NU este poliţia. Încă din anul 2002 autoritatea competentă în privinţa înmatriculării şi radierii autovehiculelor ori a remorcilor, autorizarea provizorie etc. este Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, instituţie aflată sub coordonarea prefecturilor.

Faptul că ai completat rubrica "Înstrăinat către … la data de …" din certificatul de înmatriculare nu e suficient, pentru că transferul de proprietate se face din punct de vedere legal doar după ce se eliberează un nou certificat de înmatriculare pe numele cumpărătorului.

Link către comentariu

"Faptul că ai completat rubrica "Înstrăinat către … la data de …" din certificatul de înmatriculare nu e suficient"

"Doar vei risipi nişte coli de hârtie pe acele fotocopii, pentru că Poliţia Rutieră nu are ce să facă cu ele. Nu e treaba lor."

 

Exact cum banuiam si eu din ce am mai auzit, inseamna ca trebuie sa ma interesez in continuare ce fac noii proprietari cu masinile. 

Intrebarea este insa ce pot face ca sa ma asigur ca nu am probleme. Mi se pare revoltator ca legea ma lasa sa ma descurc singur intr-o situatie in care nu am niciun fel de control si nu imi apartine... :(

 

Multumesc oricum pentru raspunsuri.

Link către comentariu
  • Moderator

În ultimele propuneri de modificare ale OUG 195 au fost prevăzute reglementări în acest sens, dar sunt şanse slabe să fie adoptate aceste modificări legislative, pentru că trăim într-o societate inundată de ipocrizie şi prostie.

Link către comentariu
  • Moderator
  • Soluţie

Dacă va circula cu maşina aşa (fără să fi îndeplinit toate formalităţile pt transferul de proprietate) pe drumurile publice şi nu respectă regulile de circulaţie, nu este decât o chestiune de timp până ce va fi oprit şi o să rămână fără certificatul de înmatriculare. Dar dacă este un şofer corect, şansele scad considerabil. La fel şi dacă nu iese cu maşina pe drumurile publice, o dezmembrează sau altceva de acest gen. Este un dezavantaj al "liberei circulaţiei a bunurilor" şi o lacună legislativă.

În cazul în care te temi că va circula fără rovinietă sau altceva şi vei primi acasă amenzi, înştiinţări sau solicitări pentru a comunica cine conducea maşina, atunci vei avea nevoie de acele fotocopii.

Link către comentariu

La una dintre masini, cea parcata care depasise termenul de 30 de zile si circula in continuare i-am luat numerele. Better safe than sorry!

Sunt curios daca va reclama la politie ca i-au disparut numerele expirate cu care nu mai avea voie sa circule... :)

 

Presupun ca daca e suficient de nebun incat sa isi confectioneze fara drept niste numere ar putea avea probleme.

 

Multumesc mult pentru toate sfaturile primite, chiar m-au ajutat sa ma lamuresc despre ce e vorba. 

Link către comentariu

Happy end :)

 

M-am gandit sa revin si sa va spun ca povestea de mai sus s-a terminat cu happyend. Masina care a ramas fara numere pentru ca o mana rea le-a luat :) a fost inmatriculata si acum are numere noi-noutze. Si au trait fericiti pana la adanci batraneti. :)

 

Eu mi-am invatat lectia din asta, data viitoare cand voi mai avea o masina de vanzare primul lucru pe care il fac e sa ii pastrez numerele. Nenegociabil. End of story.

Link către comentariu
  • 1 an mai târziu...

buna ziua ! as vrea sa stiu daca vand o masina la care proprietar este bunicul meu si cumparatorul nu o transcrie ( dupa contract, hartie de la fisc si scris p talon) si ia o amenda pe care nu o plateste.. intra la bunicu la impozit..dar daca bunicu pateste cv ce se intampla cu amenda ?? sau cu masina ??

Link către comentariu
  • Moderator

Depinde de amendă. De exemplu amenzile la regimul rutier de către Poliţia Română se aplică conducătorului auto, nu proprietarului din documente. În schimb, amenzile pentru rovinietă sunt aplicate de către CNADNR proprietarului din documente, nu conducătorului auto.

Link către comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Va salut cu respect!

Am si eu o problema si sper ca ma puteti ajuta. Tatal meu a cumparat o masina, dar nu a trecut masina pe numele lui ci au facut un contract de comodat (sper ca nu gresesc) la un notar. Tatal meu a decedat, iar eu cu proprietarul am decis sa radiem masina. Am platit impozitul pe masina si am mers impreuna la o firma de inmatriculari. Nu am semnat nicio hartie ci doar mi-a spus ca imi va trimite o poza cu dovada radierii. Acum nu vrea sa mi-o trimita pentru ca nu o are probabil. Am verificat online pe DRPCIV si imi spune ca masina are inmatricularea suspendata, mi-e frica sa nu vina impozitul in continuare. 

P.S Tatal mea a semnat ca va plati el impozitul pe masina.

 

P.S 2 Am fost la primarie si mi-a spus doamna de acolo ca mai trebuie sa plateac impozit pe doua masini care au foat vandute prin 2007, cum pot verifica care este starea inmatricularii acelor masini tinand cont ca nu am niciun act de la ele si nici macar nu stiu numerele de inmatriculare. 

Va multumesc anticipat, sper ca dumneavoastra sa ma puteti ajuta, simt ca nu mai pot.

 

Respect!

Link către comentariu
  • Marius a modificat titlul în Masina vanduta, pot verifica daca a fost radiata?
  • 8 luni mai târziu...

Buna seara luna trecuta am vandut o masina care era pe numele lui maicamea. A mers mami impreuna cu noul proprietar a facut act de vanzare cumparare dupa care a mers la finante a scos fiscal pe care la dat noului proprietar...Ea a scos masina de pe numele ei de la finante..Ei mai aveau asigurare valabila pana luna aceasta pe 22 chiar pana cand se termina si termenul acela legal de 30 de zile pt ca respectivul sa isi inmatriculeze masina pe el..El fiind din Satu Mare insa sta in Baia Mare , cei care i.au facut dosarul de inmatriculare noului proprietar ne.a spus ca el trebuie sa mearga la Satu Mare si sa inmatriculeze masina cu nr de Satu Mare si ca sa anuntam daca vedem masina tot cu nr de MM. Intrebarea mea este ce trebuie sa faca maicamea in situatia asta pt ca noi vedem mereu masina prin Baia Mare si mereu este alt sofer iar masina este  tot cu nr noastre plus ca si.au mai si facut iar asigurare tot pe numele lui mami.

Link către comentariu

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.