Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Masina vanduta, pot verifica daca a fost radiata?


Victor90
Go to solution Solved by Catalin,

Question

Buna ziua,

 

ar putea sa ma lamureasca cineva in urmatoarea situatie? Am vandut acum o luna doua masini, cu acte de vanzare-cumparare in regula, am scris in talon "se instraineaza catre...", am fost la fisc de unde am primit adeverinte ca nu am datorii pe care le-am dat noilor proprietari si m-am scos cu masinile din evidentele fiscale, deci n-o sa mai platesc impozit pe ele.

 

Pana aici totul in regula. Intrebarea mea este: sunt obligat sa mai verific eu in continuare in vreun fel daca noii proprietari au inmatriculat masinile sau daca circula cu ele tot pe talonul vechi si cu numerele mele? Ce se intampla daca in cazul in care circula asa noii proprietari vor lua vreo amenda de lipsa rovinieta sau altceva?

 

Curiozitatea mea are o justificare. La una dintre masini proprietarul nu parea prea incantat de existenta timbrului de mediu si se gandea la inmatricularea in Bulgaria sau alte solutii iar in celalalt caz am vazut masina parcata acum cateva zile tot cu numerele vechi, deci au trecut 30 de zile de vanzare si inca nu a inmatriculat-o. 

 

Ar trebui sa mai anunt eu la politie ca am instrainat masinile? E suficient ca am scris pe talon ca le-am instrainat? Mai am vreo obligatie in povestea asta?

 

Multumesc mult pentru orice informatie care m-ar putea lamuri.

Link to post
Share on other sites

14 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Moderator
 • Solution
Catalin

Dacă va circula cu maşina aşa (fără să fi îndeplinit toate formalităţile pt transferul de proprietate) pe drumurile publice şi nu respectă regulile de circulaţie, nu este decât o chestiune de timp până ce va fi oprit şi o să rămână fără certificatul de înmatriculare. Dar dacă este un şofer corect, şansele scad considerabil. La fel şi dacă nu iese cu maşina pe drumurile publice, o dezmembrează sau altceva de acest gen. Este un dezavantaj al "liberei circulaţiei a bunurilor" şi o lacună legislativă.

În cazul în care te temi că va circula fără rovinietă sau altceva şi vei primi acasă amenzi, înştiinţări sau solicitări pentru a comunica cine conducea maşina, atunci vei avea nevoie de acele fotocopii.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Moderator

Nu mai ai nicio obligaţie, e suficient dacă ai întocmit actele de vânzare-cumpărare şi ai completat rubrica "Înstrăinat către … la data de …".

Cumpărătorul va fi nevoit să transcrie maşina pe numele său. Din punct de vedere legal e obligat să facă acest lucru în 30 zile, iar dacă nu face lucrul ăsta în termenul legal, la orice verificare a documentelor în trafic de poliţie, riscă să rămână fără talon şi plăcuţe de înmatriculare. Mai mult, dacă îi este reţinut certificatul de înmatriculare pentru oricare dintre motivele prevăzute de legislaţia rutieră, nu o să mai poată intra în posesia acestui document.

Citeşte şi aici:

Link to post
Share on other sites
 • 0

Marius, multumesc pentru raspuns.

 

Stiu ca sunt obligati sa le transcrie insa banuiala mea ca n-o vor face prea curand. Unul dintre ei, cel putin, cel caruia i-am vazut masina parcata a depasit lejer cele 30 de zile.

 

Ma intreb daca ar fi o idee buna sa trimit o notificare la politia rutiera cu copii xerox dupa acte, sa anunt ca din data de... nu mai sunt proprietarul acelei masini iar ce fac ei mai departe e treaba lor.  Sau intr-o seara fara luna sa iau numerele de pe masina (ca tot nu mai le poate folosi legal) si astfel sa dorm si eu mai bine. :)

 

Am inteles din alte discutii de pe net ca in cazul in care noii proprietari nu se inscriu la administratia fiscala, administratia la care sunt inscris eu poate redeschide dosarul masinilor, ceea ce mi se pare un cosmar.

 

Am citit linkul trimis de tine, multumesc, ce nu am inteles insa de acolo este daca inscrierea din talon "instrainat catre..." e suficienta pentru a evita plata unor eventuale amenzi venite pe numele proprietarului din evidentele politiei (adica eu).

Edited by Victor90
Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Moderator
Catalin

Doar vei risipi nişte coli de hârtie pe acele fotocopii, pentru că Poliţia Rutieră nu are ce să facă cu ele. Nu e treaba lor. De înmatriculări, transcrieri de proprietate, evidenţa proprietarilor se ocupă altă instituţie (DRPICV), ce nu are nicio legătură cu poliţia. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Moderator

Faci o confuzie, autoritatea competentă pentru înmatricularea şi radierea autovehiculelor NU este poliţia. Încă din anul 2002 autoritatea competentă în privinţa înmatriculării şi radierii autovehiculelor ori a remorcilor, autorizarea provizorie etc. este Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, instituţie aflată sub coordonarea prefecturilor.

Faptul că ai completat rubrica "Înstrăinat către … la data de …" din certificatul de înmatriculare nu e suficient, pentru că transferul de proprietate se face din punct de vedere legal doar după ce se eliberează un nou certificat de înmatriculare pe numele cumpărătorului.

Link to post
Share on other sites
 • 0

"Faptul că ai completat rubrica "Înstrăinat către … la data de …" din certificatul de înmatriculare nu e suficient"

"Doar vei risipi nişte coli de hârtie pe acele fotocopii, pentru că Poliţia Rutieră nu are ce să facă cu ele. Nu e treaba lor."

 

Exact cum banuiam si eu din ce am mai auzit, inseamna ca trebuie sa ma interesez in continuare ce fac noii proprietari cu masinile. 

Intrebarea este insa ce pot face ca sa ma asigur ca nu am probleme. Mi se pare revoltator ca legea ma lasa sa ma descurc singur intr-o situatie in care nu am niciun fel de control si nu imi apartine... :(

 

Multumesc oricum pentru raspunsuri.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Moderator

În ultimele propuneri de modificare ale OUG 195 au fost prevăzute reglementări în acest sens, dar sunt şanse slabe să fie adoptate aceste modificări legislative, pentru că trăim într-o societate inundată de ipocrizie şi prostie.

Link to post
Share on other sites
 • 0

La una dintre masini, cea parcata care depasise termenul de 30 de zile si circula in continuare i-am luat numerele. Better safe than sorry!

Sunt curios daca va reclama la politie ca i-au disparut numerele expirate cu care nu mai avea voie sa circule... :)

 

Presupun ca daca e suficient de nebun incat sa isi confectioneze fara drept niste numere ar putea avea probleme.

 

Multumesc mult pentru toate sfaturile primite, chiar m-au ajutat sa ma lamuresc despre ce e vorba. 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Happy end :)

 

M-am gandit sa revin si sa va spun ca povestea de mai sus s-a terminat cu happyend. Masina care a ramas fara numere pentru ca o mana rea le-a luat :) a fost inmatriculata si acum are numere noi-noutze. Si au trait fericiti pana la adanci batraneti. :)

 

Eu mi-am invatat lectia din asta, data viitoare cand voi mai avea o masina de vanzare primul lucru pe care il fac e sa ii pastrez numerele. Nenegociabil. End of story.

Link to post
Share on other sites
 • 0

buna ziua ! as vrea sa stiu daca vand o masina la care proprietar este bunicul meu si cumparatorul nu o transcrie ( dupa contract, hartie de la fisc si scris p talon) si ia o amenda pe care nu o plateste.. intra la bunicu la impozit..dar daca bunicu pateste cv ce se intampla cu amenda ?? sau cu masina ??

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Moderator
Marius

Depinde de amendă. De exemplu amenzile la regimul rutier de către Poliţia Română se aplică conducătorului auto, nu proprietarului din documente. În schimb, amenzile pentru rovinietă sunt aplicate de către CNADNR proprietarului din documente, nu conducătorului auto.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Va salut cu respect!

Am si eu o problema si sper ca ma puteti ajuta. Tatal meu a cumparat o masina, dar nu a trecut masina pe numele lui ci au facut un contract de comodat (sper ca nu gresesc) la un notar. Tatal meu a decedat, iar eu cu proprietarul am decis sa radiem masina. Am platit impozitul pe masina si am mers impreuna la o firma de inmatriculari. Nu am semnat nicio hartie ci doar mi-a spus ca imi va trimite o poza cu dovada radierii. Acum nu vrea sa mi-o trimita pentru ca nu o are probabil. Am verificat online pe DRPCIV si imi spune ca masina are inmatricularea suspendata, mi-e frica sa nu vina impozitul in continuare. 

P.S Tatal mea a semnat ca va plati el impozitul pe masina.

 

P.S 2 Am fost la primarie si mi-a spus doamna de acolo ca mai trebuie sa plateac impozit pe doua masini care au foat vandute prin 2007, cum pot verifica care este starea inmatricularii acelor masini tinand cont ca nu am niciun act de la ele si nici macar nu stiu numerele de inmatriculare. 

Va multumesc anticipat, sper ca dumneavoastra sa ma puteti ajuta, simt ca nu mai pot.

 

Respect!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Similar Content

  • Marius
   By Marius
   Procedura de restituire a certificatului de înmatriculare reţinut
   Certificatul de înmatriculare se restituie doar proprietarului sau în lipsa acestuia unei persoane desemnate prin procurră notarială la încetarea motivului pentru care documentul a fost reţinut.
   Pentru a reintra în posesia certificatului de înmatriculare reţinut, titularul acestuia trebuie să se prezinte la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere sau după caz Brigăzii Rutiere, la ghişeul de restituiri certificate, având asupra sa următoarele documente :
   Pentru persoane fizice:
   cartea de identitate; dovada de reţinere a certificatului de înmatriculare original; actul de identitate a delegatului original + copie, după caz; actul din care rezultă încetarea motivului reţinerii original + copie; Pentru persoane juridice:
   actul de identitate a delegatului original + copie; dovada de reţinere a certificatului de înmatriculare original; actul din care rezultă încetarea motivului reţinerii original + copie; delegaţie adresată Serviciului Poliţiei Rutiere sau după caz Brigăzii Rutiere (original) din partea societăţii deţinătoare, a societăţii de leasing sau a societăţii utilizatoare (este necesară şi o copie a contractului de leasing). Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se trimite autorităţii competente care l-a eliberat, împreună cu raportul de reţinere.
   Atunci când vehiculul este înmatriculat sau înregistrat într-un alt judeţ decât cel pe teritoriul căruia a fost constatată fapta ori este înmatriculat într-un alt stat, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare se trimit, după expirarea termenului prevăzut de lege (15 zile) pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, serviciului poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă vehiculul, autorităţii administraţiei publice locale emitente sau, după caz, autorităţii străine emitente.
   În cazul introducerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, în dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se înscrie menţiunea că vehiculul are drept de circulaţie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulaţie, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de către poliţia rutieră în baza ordonanţei preşedinţiale emise de instanţa investită cu soluţionarea cauzei sau a hotărârii judecătoreşti rămase definitivă.
  • Crixtine
   By Crixtine
   Buna ziua,
   Astazi am achizitionat un automobil SH, detin toate actele, si maine doresc sa il integistrez la financiar si sa il inmatriculez.
   Nu vreau sa schimb numerele, si stiu ca trebuie RCA valabil 6 luni pe numele noului proprietar (Eu). Actualul proprietar mai are RCA valabil pana la 15.03 anul curent (8 zile). Intrebarea mea este: pot sa fac RCA ul pe numele meu incepand cu data expirarii fostului proprietar, 16.03.2018?
   Daca nu, ,cu ce data trebuie incheiata asigurarea RCA, avand in vedere ca ma prezint pentru inmatriculare in data de 08.03.
   Multumesc anticipat. 
  • Fry
   By Fry
   Buna ziua,
   Va rog sa ma informati daca se poate inmatricula o motocicleta de 125 cc pe numele unui minor de 17 ani, care are permis de categorie A1.
   Dorim sa fie cu numere alb-negru, nu galben-negru (adica pe Primarie).
   Cu multumiri, Fry
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.