Jump to content
POLITISTI.ro
Catalin

Jandarmeria - uşa din dos prin care impostorii devin poliţişti

Recommended Posts

Catalin

Probabil că mulți o să spuneți că titlul e prea dur sau că am eu ceva cu jandarmii și arhicunoscuta lor dorință (pe care unii chiar o și recunosc) de a deveni polițiști, prin alte căi „ocolitoare”.
Nu vă pripiți, titlul este doar o sintetizare a rezultatelor constatate în urma unui control tematic la nivelul M.A.I., I.G.J.R. şi I.G.P.R.

Citiți cu atenție aici: (click pe butonul „Show”)


Rezultate control tematic la nivelul M.A.I., I.G.J.R. şi I.G.P.R.

Corpul de Control al Ministrului a efectuat, în perioada 15 – 27 decembrie 2010, din ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, un control tematic la nivelul M.A.I., I.G.J.R. şi I.G.P.R., asupra modului de respectare a prevederilor legale, ordinelor, dispoziţiilor şi regulamentelor în vigoare, cu privire la ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaţilor din sursă externă.

Concluziile rezultate în urma controlului au arătat faptul că, în perioada 15-18 octombrie 2010, la propunerea conducerii I.G.J.R., cu viza directorului general al D.G.M.R.U., a directorului general al Direcţiei Generale Financiare şi aprobarea secretarului general al M.A.I., s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română, pentru încadrare din sursă externă, prin derogare de la O.M.A.I. nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I., O.M.A.I. nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din M.A.I. şi O.M.A.I. nr. II/3184/25.06.2010 prin care a fost suspendată ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante, cu recrutarea personalului din sursă externă.

În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de I.G.J.R. şi au avut loc deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă; nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică; nu toate documentele de studii erau legalizate; la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de incadrare).

Corpul de Control al Ministrului a constatat astfel că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs din sursă externă, cu încălcarea prevederilor legale, ca şi „necesitate imperioasă a încadrării posturilor în scopul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităţilor respective, cu personal de specialitate”, au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale M.A.I. şi apoi implicit în Poliţia Română.

Pe baza concluziilor rezultate din controlul tematic, ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, a aprobat următoarele:

1) Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

2) Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul M.A.I. a Primului Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în conformitate cu prevederile Statutului Cadrelor Militare, Regulamentului disciplinei militare şi regimului disciplinar al personalului M.A.I.

3) Trimiterea în faţa Consiliului de Judecată al I.G.J.R. a şefului Direcţiei Resurse Umane din I.G.J.R. şi a ofiţerului din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs.

4) Eliberarea din funcţie a directorului general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I. în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360 /2002 privind Statutul Poliţistului cu modificările şi completările ulterioare şi punerea la dispoziţia M.A.I. pe o perioadă de 6 luni.

5) Eliberarea din funcţie a unui ofiţer specialist principal din Direcţia Generală Management Resurse Umane - M.A.I. şi a celor trei ofiţeri încadraţi la 25.10.2010 în Jandarmeria Română din sursă externă, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360/2002 şi punerea la dispoziţia unităţilor din care fac parte pe o perioadă de 6 luni.

6) Declanşarea cercetării prealabile, în conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 şi art. 18 alin. 2 din O.M.A.I. nr. 400/2004 privind regimul disciplinar al personalului M.A.I. asupra a trei ofiţeri cu funcţie de conducere din cadrul M.A.I. şi I.G.P.R., a unui ofiţer care la data respectivă îndeplinea o funcţie de conducere, precum şi a unui ofiţer cu funcţie de execuţie din D.G.M.R.U.- M.A.I..

7) Atenţionarea în conformitate cu prevederile odinului care reglementează regimul disciplinar al cadrelor, a şefului I.G.J.R., a 6 ofiţeri din Jandarmeria Română, a unui ofiţer şi a unui agent din I.G.P.R.Ce ati citit mai sus, nu este altceva decât un comunicat transmis pe fluxul de știri de către MAI.
Domnul ospă ... (îmi cer scuze) ministru Igaș, are o bilă albă de la mine.

Acest control al MAI, îmi dă dreptate în ceea ce eu personal am tot susținut și repetat în nenumărate rânduri aici pe forum. Și anume, faptul că dacă s-ar dori ca această meserie, ceea de polițist, să devină o meserie adevărată, nu doar un titlu, trebuie eliminată din lege posibilitatea angajării din sursă externă. Aloo CNP-ul !! Poate vă treziți și realizați care este principalul rol al organizației profesionale!
Aceste încadrări din sursă externă nu reușesc decât să genereze corupție și să deprofesionalizeze din ce în ce mai mult meseria de polițist.

PS:

Nu uitați că aceste lucruri s-au întâmplat în toamnă, când se știa despre faptul că vor urma disponibilizări în rândul nostru.
Oare credeți că cei trei ofițerași ce urmau să devină polițiști, ar fi fost disponibilizați!? :naughty:

 • Upvote 9

Share this post


Link to post
Share on other sites
Elvis

Catalin ,50% vor sa devina politisti ,iar 50% nu recunosc ca vor. :ner:

Schema de functionare la jandarmi si pompieri a fost tot timpul la ,,supraplin".

Mai ai asteptari de la CNP?

Share this post


Link to post
Share on other sites
erasmus

Eu ce va spuneam pe postul cu cei 10 magnifici, despre ala mutat la jandarmi, avansat si apoi readus in politie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

E ... acum s-a confirmat, cât se poate de oficial. :clip:

Share this post


Link to post
Share on other sites
erasmus

S-a confirmat faptul ca spaga se foloseste, mai e putin si urmeaza sa fie prevazuta in regulamente.Daca lungesc astia tentaculele cu vreo 3-4 ani in urma iese urat de tot.Traseisti din astia incadrati la o arma si plimbati la alta, avansati si apoi readusi unde vrea muschiul lor exista cu sutele.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Interesant este și faptul că printre ofiţerii demişi de Igaş se află și doi decoraţi de „tătuca” băselu anul trecut pentru „rezultatele remarcabile“. :ner:

Share this post


Link to post
Share on other sites
cristiano755

ce va mai place sa denigrati oameni nevinovati....voi credeti politistii sunt ceea ce sunt fara jandarmi???? ma refer la politistii de la op...

fiecare padure are uscaturile ei........

in 97 cand au venit politistii la jandarmerie.....asa au fost primiti si catalogati??

ca niste mizerii??

nu toti jandarmii sunt la fel.........

asa ca ....,cand mai faceti afirmatii despre o arma , ganditiva bine..

 • Downvote 11

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

Care sunt cei nevionvati?

Primul Adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române?

Sefului Direcţiei Resurse Umane din I.G.J.R?

Directorului general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I.?

La catre dintre ei faci referire?

cristiano755, stii proverbul cu "musca in ... calului"? O situatie similara o ai si tu pe acest forum.

Va dati mai multa importanta decat aveti, va place sa va umflati in pene, dar nu realizati ca fara politistii de la OP voi, jandarmii, nu ati iesi din unitati decat pt meciuri si manifestatii.

Intrebarea corecta e "ce ati fi voi fara ei", intrucat inafara de a va plimba (scuze, patrula) ca fotomodelele in uniforma nu aveti nicio responsabilitate, doar copiati activitatea desfasurata de ei si o raportati ca si cum ar fi a voastra.

Pentru linistea ta, iti garantez ca politia isi poate face treaba foarte bine si fara ajutorul vostru, nu ar fi nicio noutate, au existat astfel de timpuri si era mult mai bine, iar in legatura cu visele voastre despre ce a fost in '97, te pot asigura ca atunci au plecat doar incompetentii, betivanii si cei inadaptatii din politie, cei care se identificau cu roul unui paznic de la banca si de la usa institutiilor publice. Nu va mai dati cu parerea despre lucruri pe care nu le cunoasteti, in timpurile alea voi erati inca soldatei in termen.

Fii bun si pastreaza-ti parerile pt forumurile voastre, chiar nu ne intereseaza, acest site este dedicat politistilor.

Mersi frumos pt. intelegere.

 • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
cristiano755

va credeti cu 4 coa.......ie..scz de expresie...dar m-ai suparat .....la mine in oras nu sunt asa de aroganti politistii precum esti tu ....Maria TA....DOMNULE POLITIST!! Cred ca nici tu nu te mai suporti la cata greata ai pe tine ....Vezi ca are lamai mai ieftine la PLLUS!!

 • Downvote 12

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rookie

Jandarmule te cam deranjeaza cand ti se spune purul adevar. :naughty:

Jignirile sunt doar o forma prin care scoti in evidenta lipsa argumentelor.

Dar poti sta linistit, nici nu as fi avut mai multe pretentii de la unul ca tine, doar atata poti. :doh:

Edited by Rookie
 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
maxu08

daca nu iti convine ce gasesti pe forumul acesta cine te impiedica sa nu il accesezi? sau esti masochist si iti place sa fii criticat si luat in tarbaca? :naughty:

du-te pe forumul jandarmilor si refuleaza acolo parerea ta despre politisti, acolo te va aproba toata lumea "care este" :ner:

btw, ai vazut cum arata un pv contraventional facut de un jandarm? care este. :ner:

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

cristiano755

Asta e replicat ta? Atat ai reusit? :D

Reciteste postul meu (incearca sa faci treaba asta de mai multe ori) sa vezi ca nu am facut referire la persoana ta, nu te-am jignit pe tine, doar mi-am exprimat parerea.

Faptul ca te deranjeaza punctul meu de vedere, nu iti da dreptul sa faci aprecieri cu privire la persoana mea, dovedesti doar cat de limitata e capacitatea ta intelectuala.

Nu as avea pretentii de la unul ca tine, dar sa stii ca se vede foarte clar dupa cum scrii, ca ai lipsit cam mult de la scoala.

Slab, foarte slab! :naughty:

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
eduscho

domnilor...va rog puțintica decenta!

@marius: ce ar fi ei fara noi?!!!! probabil o shleatca de "copii" curiosi la geamul portierei unui autoturism cascand gura la caietul cu teme uitat pe acolo! :ner: :ner: :ner: :ner: :ner:

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
cristiano755

la politia locala cu voi ..........ca acolo va e locul ...sau afara...ca numai gura e de voi...

sa ziceti mersi ca nu v-am cotonogit la miting la Bucuresti

 • Downvote 14

Share this post


Link to post
Share on other sites
rustic
"Intrebarea corecta e "ce ati fi voi fara ei", intrucat inafara de a va plimba (scuze, patrula) ca fotomodelele in uniforma nu aveti nicio responsabilitate, doar copiati activitatea desfasurata de ei si o raportati ca si cum ar fi a voastra."

Colegule ai pus punctul pe "i",imi place asta e purul adevar, desi unii (mai marii din M.A.I.) nu vor sa vada si sa auda. :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

.....la mine in oras nu sunt asa de aroganti politistii precum esti tu ....

La tine în oraș, acei polițiști, din compasiune, nu îți spun verde-n față ceea ce gândesc cu adevărat, tocmai pentru că te-au citit și anticipează ce reacție vei avea, similară cu postul de mai sus.

Doar le este milă de tine și nu vor să-ți spulbere visele. :naughty:

Maxu, aici e vorba despre vechea si eterna poveste și totodată problemă existențială a lor, toți jandarmii se cred un alt fel de polițiști, dar dacă ar avea ocazia, s-ar transfera imediat în această instituție, pentru a deveni și ei polițiști. De aceea se și înscriu aici și citesc, iar din când în când, mai răbufnește câte unul. :ner:

PS: Vă cam macină gândul când vedeți că chiar și poliția locală este creditată cu mai multă încredere de cei ce conduc această țară și va avea competențe mai multe, iar voi ați rămas tot la stadiul de soldățoi buni pentru a fi la nevoie bastonari/portari și paznici, :ner:

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
cristiano755

pun pariu ca toti cei care ati postat nu aveti mai mult de 23 de ani ......copii fara minte..;)

vai mama voastra ...frustratilor....

fara jandarmi langa voi va scuipa toti putoii.. mai ales in orasele mari..

aveti putina decenta in voi si recunoasteti..

bai nebunilor jandarmii sunt dusmanii vostri ,,ai politiei??????!!!?????????

voi nu vedeti ce penibili sunteti in postari/? ?????parliciunilor........

 • Downvote 9

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

cristiano755, ai mari lacune si probabil nu realizezi cat de penibil esti.

Atat poti tu, asta e nivelul tau, eu te inteleg pentru ca unde D-zeu nu da, nici nu cere.

la politia locala cu voi ..........ca acolo va e locul ...sau afara...ca numai gura e de voi...

sa ziceti mersi ca nu v-am cotonogit la miting la Bucuresti

Probabil ai tinut foarte mult sa ne dovedesti capacitatea ta intelectuala. E ingrijorator ca unul ca tine, cu o gandire atat de infantila are drptul sa poarte arma de foc.

Apropo, am folosit functia REPORT, e doar o chestiune de timp pana cand in dreptul tau o sa scrie banned, intrucat pe acest forum nu au ce cauta astfel de badarani. :naughty:

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cristi

Domnule Cristiano775, va anunt cu solicitudine despre faptul ca al dumneavostra cont va fi suspendat in...3, 2, 1...imi pare rau, nu toleram incultii si prost-crescutii pe acest forum, indiferent de arma din care fac parte. Adio.

 • Upvote 3
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Catalin

Asta e impresia voastră. Vă visați cum că ați fi ceva mai cu moț, care intimidează cetățeanul prin tropăitul bocancilor (practici comuniste și expirate) și vezi doamne ... voi ați proteja pe cineva. Să-i povestești acest lucru și colegului tău de prin Ploiești ce a asistat ca un anesteziat, când un polițist a fost înjunghiat de un individ aflat în stare de ebrietate pe care tocmai îl condusese la domiciliu, după ce l-a adunat de pe stradă.

E doar o impresie a voastră, ar fi cazul să vă treziți la realitate. La fel se credeau și gardienii publici la început, imediat după ce au fost înfințați, dar ... le-a trecut. :naughty:

Chiar credeți că populația acestei țări nu a realizat că sunteți doar niște soldățoi cu salariu, plini de aerele pe care vi le îndoctrinează șefii ăia ai voștri ce s-au transformat peste noapte din securiști în jandarmi ?! :doh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daniel

Mai,cristiano 775 tu esti un element indepartat in mod decisiv de gindirea normala. Vezi ca , cei ca tine au forumul lor . Ce sperati voi este ceva gen, actualitate peste citiva zeci de ani . Aiurelile pe care le tastezi tu aici pot sa prinda numai la cei care nu cunosc realitatea . Ca si realitate pe strada frustrati sunt colegii tai jandarmi care stau si se gindesc la stele cind trebuie sa asigure pe cel care opreste un suspect si trebuie legitimat . Apoi am observat pe la televizor ca sariti toti in fata camerelor de luat vederi pe la televiziuni cind sunt ceva rezultate ale organelor de politie unde sunteti invitati si voi ca si supraveghetori . Nu mai faceti chestia asta care vi se sugereaza de altii ca,nu este cazul si societatea civila stie cine sunteti voi si ce reprezentati . Sunteti penibili de la inceput si pina la sfirsit . . :doh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
CITADELA

Dragii mei,

Nu cred ca acest forum ar trebui sa se transforme intr-un protest anti-jandarmerie, anti-politie locala, anti-pompieri etc. Imi este greu sa cred ca in aceste institutii nu sunt "oameni", in adevaratul sens al cuvantului sau ca domniile voastre sa nu cunoasteti macar un functionar care sa merite respectul nostru.

Userul cristiano775 si-a irosit, intr-un mod jalnic, zic eu, ocazia de a se alatura acestui forum, al politistilor, chiar daca el, probabil, lucreaza la Jandarmerie, asa cum am acceptat in zona publica si alte categorii sociale (jurnalisti, militari, adolescenti visatori, funi ai CSI-MIAMI si NYPD Blue etc). Acum va tr doar sa stea sa se uite daca nu a stiut sa-si argumenteze opiniile (cu siguranta diferite de ale noastre, ca asa-i in democratie) cu fapte si nu cu injurii.

Asa ca va propun (e doar o sugestie, nu sariti acum la gat :naughty: ) sa dam dovada de mai multa toleranta, pentru ca suntem deja destul de dezbinati, noi, romanii !

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

Azi la şedinţa de Guvern de la Palatul Victoria, preşedintele Traian Băsescu a cerut ministrului de Interne explicaţii privind modul în care i-au fost propuşi spre decorare cei doi chestori cercetaţi pentru nereguli la angajările în Jandarmerie.

Şeful statului i-a sugerat ministrului de Interne, să-i demită pe cei care i-au propus spre decorare doi ofiţeri din Jandarmerie, acuzaţi, recent, de nereguli privind angajările în cadrul structurii.

"Dacă puteţi face ceva cu cei care mi-au fost propuşi spre decorare. Cum au fost propuşi? Nu există un circuit? La ce să stăm cu toată lumea acolo?" sunt exact cuvintele preşedintelui Băsescu.

Sursa: RealitateaTV

Cornel Faris, unul dintre cei trei "magnifici" angajaţi în urma concursului din data de 20 octombrie desfăşurat la Jandarmerie, a ocupat două funcţii de conducere într-o singură lună.

Mai întâi a fost şef la Direcţia Financiară din Jandarmeria Română. A ajuns apoi şef al Serviciului Sistematizare din Direcţia Poliţiei Rutiere, cu gradul de comisar.

Si ceilalţi doi proaspăt angajaţi în Jandarmerie au ajuns poliţişti. Au fost transferaţi la Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar de acolo la două sectoare din Bucureşti - Sectorul 1 şi 5 de Poliţie.

Unul a fost încadrat la Serviciul Cercetări Penale, iar celălalt, la Serviciul Economic.

Toţi trei sunt puşi la dispoziţie acum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
LORD

Două funcţii într-o lună pentru un jandarm "cu spate". Articol preluat din ziarul Evenimentul Zilei din 5 ianuarie 2010

Unul dintre cei trei civili angajaţi în urma concursului falsificat de la Jandarmerie a fost mai întâi şef al Direcţiei Financiare, apoi a condus Serviciul de Sistematizare din Direcţia Poliţiei Rutiere.

Patru şefi din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) sunt cercetaţi pentru că ar fi favorizat încadrarea ilegală a trei persoane în cadrul Jandarmeriei Române. Astfel, prim-adjunctul şefului Jandarmeriei Române, Gheorghe Rugină, şeful de la Resurse Umane din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, colonelul Valentin Grigoroiu, şi directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, Adrian Pătraşcu, au fost trimişi în faţa Consiliului de judecată al ministerului, a anunţat, ieri, Biroul de presă al instituţiei. În plus, secretarul de stat Cristian Baci a fost demis.

Cei trei proaspăt încadraţi nu îndeplineau condiţiile necesare angajării întrucât fişa cu examinarea psihologică şi cea cu examinarea medicală lipseau de la dosar.

Jandarmeria pare să fi fost doar o trambulină prin intermediul căreia câştigătorii concursului s-au lansat în poliţie.

Angajat pe o funcţie neocupată de doi ani

Cornel Faris, unul dintre cei trei civili angajaţi în urma concursului din data de 20 octombrie desfăşurat la Jandarmerie, a ocupat două funcţii de conducere într-o singură lună. Mai întâi a fost şef la Direcţia Financiară din Jandarmeria Română. A ajuns apoi şef al Serviciului Sistematizare din Direcţia Poliţiei Rutiere, cu gradul de comisar.

Surse din cadrul Jandarmeriei au declarat pentru EVZ că "noul jandarm, care avea puţin peste 40 de ani, nu a făcut act de prezenţă la birou. Nici măcar o zi!".

Mai mult, a fost tranferat la Direcţia Poliţiei Rutiere, pe postul de şef al Serviciului Sistematizare. "Noi nu am avut şef la Sistematizare de doi ani, când şeful de atunci s-a pensionat. Nimeni nu trecea examenele şi funcţia nu a fost ocupată. Abia acum, când a fost trimis, am avut şef. Dar nu a apucat să semneze nimic, iar acum este pus la dispoziţie", au mai declarat pentru EVZ surse din poliţie.

Ceilalţi doi erau poliţişti de economic şi cercetări penale

Ca şi în cazul primului, ceilalţi doi proaspăt angajaţi în Jandarmerie au ajuns poliţişti. Au fost transferaţi la Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar de acolo la două sectoare din Bucureşti - Sectorul 1 şi 5 de Poliţie. Pentru că unul dintre ei era absolvent al unei facultăţi de Drept, a fost încadrat la Serviciul Cercetări Penale, iar celălalt, absolvent de ASE, la Serviciul Economic. Toţi trei sunt puşi la dispoziţie.

Corpul de Control al ministrului de interne a concluzionat că pentru angajarea acestora au fost deblocate trei posturi în Jandarmerie. Ca urmare a raportului făcut de Corpul de Control, ministrul internelor, Traian Igaş, l-a demis pe secretarul de stat Cristian Baci şi l-a eliberat din funcţie de directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, Adrian Pătraşcu.

De asemenea, prim-adjunctul şefului Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Gheor ghe Nicolaie Rugină, a fost trimis în faţa Consiliului de judecată al MAI pentru că şi-a pus semnătura "cu uşurinţă, superficial" pe dosarele celor trei angajaţi. La conducerea Direcţiei Generale Resurse Umane a fost împuternicit comisarul de poliţie Paul-Iulian Stoica.

Oamenii lui Blaga

Secretarul de stat Cristian Baci a fost consilierul lui Vasile Blaga. Numele său a mai fost vehiculat în scandalul caselor de la MAI atribuite ilegal, pentru că Baci, deşi nu era poliţist, a obţinut de la Blaga o locuinţă. Rugină a fost numit prim-adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române în octombrie 2009, de către Vasile Blaga, ministru de interne la acea vreme. Traian Igaş a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modul în care Jandarmeria a deblocat trei posturi de ofiţer şi a organizat concursul pentru ocuparea acestora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
serioussam

sa-mi trag una, ramai crucit ce le debiteaza lu astia minte, adevarul este ca se aud tot felul de lucruri pe la colturi dar tot speram in sinea mea ca oamenii sa mai faca din tantar................. armasar................. de asta ne ducem dracu !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Catalin
   By Catalin
   După fiecare schimbare a Guvernului ori a Parlamentului, securiştii din Jandarmerie îşi pun în funcţiune PCR-urile ("pile, cunoştinţe şi relaţii") din lumea politică, ale căror părţi dorsale le pupă cu insistenţă şi fără întrerupere, iar prin intermediul acestora mai trimit în Parlament câte o propunere legislativă, prin care încearcă în disperare să capete competenţe sporite ori din cele specifice Poliţiei Române. Drept dovadă, vă reamintesc doar câteva dintre propunerile de modificare a legislaţiei referitoare la competenţele jandarmilor din trecut:
   În februarie 2007 un grup de senatori au iniţiat un proiect de lege care prevede acordarea Jandarmeriei a competenţelor de cercetare penală specifice poliţie judiciare cât şi modificarea legii de funcţionare a Jandarmeriei în care se dorea introducea sintagmei "forţă de poliţie a statului". Se poate consulta aici: proiectul de lege - RESPINS definitiv de ambele camere, abia în 21.06.2012; În martie 2009 un deputat susţinea un proiect de lege referitor la acordarea competenţelor de poliţie judiciară Jandarmeriei - proiect de lege RESPINS definitiv de Senat la 16.12.2009; În septembrie 2009, doi deputaţi au iniţiat un proiect de lege care prevedea modificarea legii de funcţionare a jandarmilor, în sensul acordării acestora competenţelor de menţinere a ordinii publice. Proiectul de lege a fost RESPINS definitiv de către Senat la 21.06.2012; În decembrie 2010 câţiva deputaţi au iniţiat şi susţinut un proiect de lege pentru modificarea legislaţiei rutiere în vederea acordării de competenţe de poliţie rutieră Jandarmeriei. Proiectul de lege a fost RESPINS definitiv de ambele camere, abia în martie 12.03.2013; Anul trecut, în februarie 2016, a apărut o propunere pentru înfiinţarea "jandarmeriei rurale" în care se solicitau competenţe specifice de poliţie privind menţinerea ordinii publice cât şi înfiinţarea unor unităţi/subunităţi de jandarmerie în mediul rural. Proiectul de lege a fost RESPINS definitiv de Senat la 19.09.2016. Şi în prezent jandarmii au găsit un senator, domnul senator Viorel Sălan, general în rezervă al Jandarmeriei, fost inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, un fost securist transformat după 1990 în jandarm. Puteţi consulta bibliografia domnului senator în care menţionează că a fost comandant de pluton la Brigada de Jandarmi Timişoara între 1982 - 1985, iar între 1985 – 1988 a fost ofiţer instructor la Brigada de Jandarmi Timişoara, deşi în acele vremuri nu existau jandarmi, ci erau trupe de securitate. Domnul senator, general jandarm în rezervă a trimis în Parlament un nou proiect de lege prin care se doreşte acordarea competenţelor de poliţie judiciară Jandarmeriei, competenţe specifice de poliţie privind reţinerea şi conducerea la sediu a persoanelor, atribuţii privind avizarea societăţilor de pază şi aşa mai departe. Îngrijorător este faptul, că nu mai puţin de 124 de senatori şi deputaţi au semnat în calitate de coiniţiatori acest proiect de lege aberant. Este trist că aceşti parlamentari nu cunosc adevăratele motive pentru care Jandarmeria nu poate avea competenţe de poliţie judiciară ori altfel de competenţe şi au semnat ca primarii, un proiect de lege care încalcă tratatele internaţionale pe care România s-a angajat să le respecte, încalcă Constituţia României, acquis-ul comunitar şi chiar o hotărâre a CEDO.

   Oricine citeşte proiectul de lege şi expunerea de motive care însoţeşte acest document, poate constata cu uşurinţă că acesta a fost conceput şi redactat de nişte jandarmi cu o minte îngustă şi gândire soldăţească, iar iniţiatorul a copiat cuvânt cu cuvânt, textul fiind preluat cu copy-paste fără măcar să-l citească, întrucât în conţinutul acestuia se regăsec expresii de genul "instituţiei noastre", deşi cel puţin teoretic iniţiatorul ar trebui să fie un parlamentar, nu un jandarm. 
   Revenind la proiectul de lege în sine, cred că ar fi util ca cineva să-i informeze pe aleşii din Parlament, că în conformitate cu principiile europene, în statele democratice cetăţeanul contribuabil, nu este cercetat, investigat, sancţionat ori reţinut de militari - de structuri cu statut militar, întrucât astfel de practici sunt specifice regimurilor totalitare. Aplicarea legii, cercetarea, investigarea, etc. unui cetăţean trebuie să se facă tot de către personal civil (funcţionari publici), într-un mod cât se poate de transparent, fără ca cei ce fac parte din vreun sistem militar să aibă vreo implicare în aceste chestiuni. Acest aspect este necesar pentru că sub paravanul sistemului militar nu poate exista şi nici nu mai poate fi garantată aceea transparenţă prin care sunt respectate drepturile cetăţenilor, din moment ce militarul este supus altor reguli, el este cercetat şi judecat de un alt sistem distinct al justiţiei, iar sistemul militar prin natura lui, este închis publicului fiind protejat de instituţia secretului militar. Astfel sub acest paravan al secretului militar, care din punct de vedere legal intră în categoria informaţiilor secrete de stat, se pot ascunde sau muşamaliza foarte multe abuzuri împotriva celor cercetaţi, iar din această cauză, nicăieri în tările cu o democraţie consolidată şi adevărată nu se permite amestecul structurilor militare în domeniul aplicării legii pe timp de pace. Pentru a înţelege ce presupune asta, trebuie precizat că toate documentele întocmite de personalul militar pot fi protejate firesc de acest secret miltar/stat şi nu pot fi declasificate de instanţele de judecată, ci numai prin hotărâre a Guvernului doar la solicitarea motivată a emitentului, iar ca urmare se pot ascunde foarte uşor încălcări ale legii, erori administrative, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale persoanelor sau lezării ale intereselor legitime şi limitării ale accesului la informaţiile de interes public. Drept dovadă este şi faptul că atunci când România a negociat aderarea la Uniunea Europeană, o importantă condiţie a fost demilitarizarea serviciului poliţienesc, alinierea şi armonizarea acestuia cu standardele Uniunii Europene, fapt ce s-a produs încă din 2002. 
   Prin aceste prevederi aberante propuse în proiectul de lege, care se suprapun cu atribuţiile altor instituţii ale statului este anulată practic demilitarizarea poliţiei din domeniul aplicării legii, a respectării drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetăţenilor şi se încalca acquis-ul comunitar. Mai mult, Uniunea Europeană solicită şi recomandă permanent statelor membre să elimine orice formă de paralelism existent în domeniul instituţiilor de aplicare a legii, scopul politicilor europene în domeniul Justiţiei şi al Afacerilor Interne (renumitul capitol J.A.I.) prevăd aspecte foarte clare în acest sens, ce au ca principală normă cu o importanta excepţională, existenţa unor structuri judiciare poliţieneşti unice, independente şi eliminarea orcărui paralelism instituţional, ori reglementări de competenţe similare referitoare la acest domeniu, pentru a nu se acoperi una pe alta şi pentru a nu plimba responsabilitatea de la unii la alţii. 
   De asemnea trebuie menţionat aici şi faptul că există o condamnare a CEDO împotriva României, din vremea când Poliţia Română avea statut militar, în care Curtea Europeană a condamnat statul român tocmai pentru că autorităţile nu au desfăşurat o anchetă corectă. Cum a ajuns CEDO la o asemenea concluzie? Dacă veţi avea curiozitatea să citiţi Hotărârea CEDO în cazul Barbu Anghelescu versus România, din 5 octombrie 2004, nr. 46430/99, vă veţi convinge despre faptul că CEDO a stabilit că cercetarea şi urmărirea penală efectuată de militari când în cauză sunt implicaţi civili, încalcă prevederile art.3 din Conveţia Euroapeană a Drepturilor Omului. 
   Într-un limbaj mai comun şi nu atât de tehnic CEDO a constatat că în România, la aceea vreme, poliţia avea un statut militar, iar poliţiştii ce efectuau cercetarea/urmărirea penală, în cazul unor acuzaţii de tratament inuman ori degradant, în virtutea statutului militar, nu erau cercetaţi de parchetele şi instanţele de drept comun, ci de către cele militare. Având în vedere aceste aspecte, curtea europeană a hotărât că cetăţeanul român nu a avut parte de un proces echitabil, nu a avut parte de un tratament din partea statului, corect şi imparţial. 
   Astfel că în repetate rânduri, în hotărâre mai sus menţionată Curtea Europeană constată acest aspect, la punctul nr. 41 şi 43, CEDO spune:
   Exact ce se va întâmpla şi în cazul în care parlamentarii adoptă proiectul de lege privind sporirea competenţelor jandarmilor. Practic România se va întoarce în timp şi vor fi aruncate la gunoi toate reformele impuse de europeni pentru a ne primi în U.E. Numai că asta nu ar fi singura problemă, în aceeaşi hotărâre, CEDO a stabilit şi faptul că acest aspect duce implicit la încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, sau altfel spus civilii nu au parte de un proces echitabil, atunci când sunt investigaţi şi cercetaţi de militari. Şi găsim în hotărâre punctul 66 şi 67, unde curtea europeană spune:
   Într-un limbaj mai comun curtea europeană a hotărât că toate anchetele desfăşurate de militari împotriva civililor, nu pot fi considerate ca fiind independente, deoarece tocmai statutul militar, ce are la bază principiul subordonării ierarhice, chiar dacă această legătură nu este una instituţională, nu conferă suficiente garanţii privind corectitudinea şi independeţa necesare într-o anchetă penală.
   Asta înseamnă că orice anchetă penală în care militarii efectuează acte de urmărire penală, poate avea ca final o condamnare a României de către CEDO, fie că le place sau nu ori că domnii jandarmi vor să înţeleagă sau nu.
   Mai mult decât atât, tot acolo Curtea Europeană vorbeşte despre o "independenţă practică" care în sistemul militar nu există, deoarece subordonarea ierarhică este chiar esenţa statutului de militar. Milităria constă tocmai în urmarea ordinelor superiorului orbeşte, acolo nu trebuie să gândeşti, să analizezi, să-ţi pui întrebări, ci doar să execuţi ordinul. Ceea ce nu se împacă deloc cu principiile din sistemul juridic actual, ce impun acea "independenţă practică" celui ce efectuează cercetări într-un dosar penal. În plus, ceea ce nu ştiu mulţi dintre parlamentarii coiniţiatori, probabil nici cei din minister este faptul că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu se joacă cu aceste lucruri, acel aviz de poliţie judiciară nu este o simplă formalitate aşa cum cred jandarmii. Există cazuri de jandarmi ce s-au transferat în Poliţia Română, devenind astfel poliţişti (pentru că da, 99% dintre jandarmi îşi doresc să fie şi ei poliţişti) şi care datorită faptului că provin din Jandarmerie, nu le-a fost acordat avizul de poliţie judiciară, motivaţia (una corectă, de altfel) fiind că nu posedă cunoştiinţele juridice necesare.
   Concluzia este că deşi demilitarizarea Poliţiei Române s-a dovedit un proces anevoios ce a început abia în anul 2002 şi din păcate nici în prezent nu este încă 100% demilitarizată, întrucât încă mai există în poliţie căprari ce regeretă vremurile în care poliţistul avea statut de militar, Parlamentul şi Guvernul României doresc întoarcerea în trecut prin infiltrarea în sistemul judiciar, în materie de procedură penală, a unei structuri militare. Prin urmare, în loc să consolidăm democraţia din România, Guvernul şi Parlamentul propun un fenomen invers.
   Expunerea de motive este o înşiruire de cuvinte goale, din care rezultă o slabă pregătire juridică a iniţiatorului. Găsim acolo în expunerea de motive următoarea frază: "legea nu prevede că jandarmul poate stabili identitatea persoanelor". Dacă este adevărată afirmaţia, cum şi-au îndeplinit până acum atribuţiile? Încălcând legea? Cum au aplicat jandarmii contravenţii şi au constatat infracţiuni, fără să aibe dreptul legal de a stabili identitatea unei persoane!?

   Într-adevăr legea nu le permite jandarmilor să conducă sau să invite persoane la sediu, asta tocmai pentru că sunt o structură militară şi acolo este vorba despre o unitate militară. În anul 2017, în România, ţară membră a U.E., se doreşte ca cetăţeanul, civilul, să fie reţinut, săltat şi dus într-o unitate militară, unde să fie cercetat de militari. 
   Halucinantă este şi declaraţia doamnei Ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a declarat, că proiectul care prevede atribuţii sporite pentru jandarmi nu este unul rău, precizând că nu sunt încălcate atribuţiile Poliţiei Române. Oare chiar a citit acel proiect de lege? Pentru că dacă într-adevăr a citit proiectul şi face o asemenea declaraţie, lucrurile sunt grave. Înseamnă că avem un ministru ce nu este capabil în a interpreta şi raţiona corect pe baza informaţiilor disponibile. Însă cu siguranţă nu a citit acest proiect de lege, ci doar a luat de bune analizele generalilor jandarmi din eşalonul doi, ce o consiliază. Stimată doamnă, sunteţi înconjurată de nişte generali jandarmi, ce vă mint şi vă manipulează fără jenă. Drept dovadă declaraţia dvs. conform căreia nu sunt încălcate atribuţiile Poliţiei Române. Dacă veţi citi proiectul de lege, veţi găsi acolo:

   După cum oricine poate observa, tocmai încălcarea/modificare atribuţiior Poliţiei Române se doreşte a se realiza de către jandarmi. Asta presupune ca atribuţiile pe linia avizării societăţilor de pază, a avizării personalului civil de pază, gărzi de corp, avizarea planurilor de pază pe care orice societate comercială ce deţine un punct de lucru trebuie să-l aibă, orice persoană fizică autorizată, chiar şi persoane private să fie controlate de o structură militară. În România în loc să redefinim separat structura militară, de zona civilă, militarizăm şi ceea ce era civil. Astfel de atribuţii acordate unei structuri militare ce va imixtiona cu zona privată, cu drepturile şi libertăţile fundamentale, ne trimite în trecut, în perioada comunistă, când o structură militară controla societatea civilă. 
   Bine ar fi dacă doamna ministru nu ar mai da crezare poveştilor nemuritoare pe care foştii securişti, actualmente jandarmi, le repetă cu obsesie, acele poveşti conform cărora în sistemul militar ar fi mai multă rigoare, disciplină, integritate, onoare, etc. Sunt doar legende urbane, nişte stereotipuri propagandistice ... pentru că mergând pe această logică rudimentară şi nesănătoasă, conform căruia militarul ar fi superior civilului, atunci înseamnă că pentru ca România să aibă o guvernare integră şi onorabilă ar trebui să avem o dictatură militară, ceea ce ştim cu siguranţă că nu-i adevărat.
  • Politisti.ro
   By Politisti.ro
   Zilele acestea, cei ce ne conduc destinele, în complicitate cu politicienii ce se comportă exact ca nişte stăpâni pe propria moşie, ne-au mai demonstrat încă o dată, deşi nu mai era deloc necesar, că nu se doreşte absolut deloc profesionalizarea cu adevărat a Poliţiei Române. Nu doresc sub nicio formă domniile lor, ca această profesie să fie recunoscută în adevăratul sens al cuvântului.
   Şi uite aşa, gimnasta Cătălina Ponor, va fi transformată peste noapte în ofiţer de poliţie, datorită voinţei unor indivizi ce nu au nicio legătură în realitate cu această profesie, indiferent că sunt politicieni, chestori sau comisari de prin clubul sportiv Dinamo sau Aparatul Central al M.A.I.
   Să nu mă înţelegeţi greşit, nu am nimic cu domnişoara/doamna respectivă.  Da, sunt de acord că a făcut şi a dres … foarte bine, cinste ei! Dar asta nu înseamnă că trebuie transformată în poliţist peste noapte. Trebuie s-o răsplătească ţara aşa cum se cuvine şi cum merită! Fără îndoială că merită, dar asta nu înseamnă că trebuie să o facem poliţist. Prin aceste practici, termenul de ”polițist” nu mai defineşte o meserie de sine stătătoare, ci a devenit o titulatură ce se acordă ca şi un soi de recompensă.
   Nu cred că este vreun secret pentru cineva, faptul că gimnasta Cătălina Ponor,  pur şi simplu, nu are absolut nicio legătură cu poliţia sau cu această profesie. De ce trebuie făcută poliţist şi nu astronaut?  Sau de ce nu, procuror, chirurg sau poate director sau manager general al unui club sportiv?
   Repet, sunt de acord că a adus faimă şi prestigiu României, dar corect este ca statul român să-i arate recunoştinţa şi aprecierea, răsplătind-o cum merită prin cu totul şi cu totul alte metode, în niciun caz aşa, transformând-o peste noapte în poliţistă, fără să aibă nici cea mai vaga idee despre această profesie.
   Poliţist trebuie să rămână numai cel ce se confruntă şi se ia de guleraşe cu infractorii, doar cel care şi-a dorit de la bun început şi s-a pregătit să facă acest lucru, iar această meserie să fie recunoscută ca atare. Asta dacă ne dorim profesionalism în acest domeniu. O astfel de schimbare nu ar fi altceva decât o intrare în normalitate.
   Tocmai această infiltrare a tuturor „descurcăreţilor” şi a „oportuniştilor” a dus la deprofesinalizarea acestei meserii şi transformarea ei într-o titulatură. Şi astfel avem tot soiul de oameni, ce fac cu totul altceva decât ce se presupune că ar trebui să facă un poliţist.
   Dacă s-ar dori ca această meserie să devină întradevăr o profesie adevărată, se pot elabora legi stricte, ghid al carierei, etc de către aceia care iau o căruţă de bani şi care se presupune că sunt deştepţi. Numai că cei ce ar trebui în mod normal să facă aceste lucruri, în complicitate cu cei ce ar trebui să apere interesele acestei categorii profesionale, sunt în majoritatea lor nişte „descurcăreţi” şi „orientaţi”, ce nu au nicio legătură cu această profesie. Nu am văzut vreo reacţie a unui sindicat al poliţiştilor sau a organizației profesionale, toţi tac mâlc şi merg pe brânci, tocmai pentru că sunt mulţi dintre ei, ce au devenit poliţişti tot prin astfel de metode compensatoare sau  recompensatoare. Nici în prezent meseria de poliţist nu se regăseşte în nomenclatorul de meserii, iar cei din organizaţia profesională a poliţiştilor au cu totul şi cu totul alte preocupări, deşi în mod nomal această recunoaştere ar trebui să fie o prioritate a lor.
   Nu cu mult timp în urmă, opinia publică se oripila şi era îngrozită de masacrul pe care l-a comis un şofer, ce printr-un traseu similar a devenit poliţist când deja trecuse de prima tinereţe. Toată lumea se minuna cum de a fost posibil ca un individ ce nu avea nici în clin, nici în mânecă, să ajungă poliţist şi deci, să obţină dreptul de a deţine şi purta o armă, precum şi alte asemenea particularităţi specifice poliţiştilor. Atunci, în aceea perioadă, toată lumea a pus la zid şi blamau aceste practici, prin care oameni fără nicio legătură au fost transformaţi în poliţişti, doar cu numele. Acum în schimb, au uitat toţi şi li se pare ceva normal şi frumos …
   Nu pun un semn de egalitate între gimnasta Cătălina Ponor şi dezaxatul ăla criminal. Doamne fereşte! Doar vreau să subliniez faptul că una dintre anomaliile şi o mare problemă a acestui sistem este chiar această posibilitate ca orice persoană să ajungă peste noapte poliţist, deşi nu are nicio legătură, înclinaţie, dorinţă sau vocaţie. Chiar şi dacă a adus faimă acestei ţări, nu înseamnă că trebuie transformată în ceva ce nu este şi nici nu va fi vreodată în viaţa ei, va rămâne un poliţist doar cu numele.
   Cu toate că nu putem compara pe Ponor sau Lipă cu şoferul pistolar şi dezaxat ce a fost anagajat ca poliţist direct în Aparatul Central al M.A.I, există totuşi ceva ce îi leagă, o asemănare mică între ei, exact modul în care au ajuns poliţişti. Ce au făcut sau realizat în sport e o altă problemă. Nu despre asta discutăm aici. Şi nu sunt cazuri singulare sau vreo regulă conform căreia dacă este vorba despre un fost sportiv de performanţă, totul este în regulă şi automat va fi bun ca poliţist. Vă amintesc cazul acelui ex-sportiv dinamovist, devenit poliţist  la sectia 3 din Capitală, ce avea cazier încă înainte de a deveni poliţist (având o condamnare pt tâlhărie) şi care după ce a fost băgat în poliţie, tot pe „filiera Dinamo” a fost prins în Gara de Nord de colegii săi, când vindea droguri.
   În cazul acestor poliţişti doar cu numele, problema este că ei NU fac muncă de poliţie. Sunt pe post de bibelou. Iar când politicienii ne numără, se pun la socoteală şi gimnastele, vâslaşii, bucătarii, lăutarii, magazionerii, jandarmii, comunitarii şi alţii de acest gen, constatându-se că … sunt prea mulţi "poliţişti" raportat la numărul de locuitori, situaţie ce nu are nicio legătură cu realitatea.  Iar toate astea, în condiţiile în care absolvenţii Academiei sau ai şcolilor de poliţie au fost ţinuţi acasă, iar deficitul de poliţişti în operativ nu a fost niciodată atât de mare.
   Concluzia este că Poliţia Română suferă în prezent exact de boala provocată de muşcătura căpuşelor, are exact acele simptome, tocmai pentru că resursa umană din această instituţie este otrăvită de astfel de căpuşe, ce sunt introduse periodic, cu forţa şi total anormal în această categorie profesională.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.