Jump to content
POLITISTI.ro

Institutul de criminalistica - recrutare


VladimirM

Recommended Posts

Am urmatoarea doleanta.
Urmez in prezent masteratul de chimie criminalistica din cadrul Facultatii de Chimie a Universitatii de Vest Timisoara. Sunt absolvent de drept. Cum bine stiu recrutarea din exterior nu mai este posibila de aproximativ 5 ani si pe buna dreptate. Totodata, dupa solicitarea unor informatii privind recrutarea de la Institutul National de Criminalistica din cadrul Politiei Romane, domnul chestor Tiru Gabriel m-a indrituit sa-mi adresez intrebarile privitoare la acest aspect, departamentului de resurse umane al Politiei Romane atasand o mentiune prieteneasca. 
Doresc sa stiu, daca asa cum este precizat pe siteul INC-ului, recrutarea din sursa externa in acest institut component al PR, mai este posibila sau informatia dispusa publicului pe site, este desueta.
Mentionez ca nu stiu sa atasez un link cu referire la informatia precizata, drept urmare voi cita din textul site-ului INC. "De asemenea, selecţionarea personalului se poate efectua atât prin recrutare din sursă internă, cât şi prin recrutare din sursă externă."
Va multumesc!

 

Link to comment
 • Moderator

Opţiunea de a urma anumite studii superioare, cursuri sau alte forme de pregătire în acest domeniu este o opţiune strict personală, care nu asigură obţinerea unui loc de muncă în mod direct în domeniul criminalistic din cadrul Poliţiei Române.

Astfel de studii, cursuri, masterate şi alte forme de pregătire din cadrul sistemul de învâţământ civil NU sunt similare cu cele din Academia de Poliţie ori din Scolile de Poliţie. Persoanele ce urmează astfel de forme de pregătire în domeniul criminalistic din învăţământul civil nu sunt şi nici nu vor fi vreodată specialişti în sensul prevăzut de Legea 360. E o chestiune foarte logică, în caz contrar nu ar mai avea niciun rost această specialitate în cadrul instituţiilor de formare a poliţiştilor, pentru că ar fi încadraţi absolvenţii sistemului de învâţământ public, admişi pe baza concursului de dosare.

Dacă doreşti să devii poliţist, trebuie să urmezi cursurile unei unităţi de învăţământ pentru formarea poliţiştilor şi nu mai căuta tot felul de modalităţi de a sări gardul, urmează calea normală, legală şi firească.

 

Link to comment

Cred ca trebuie desfiintate institutiile de invatamant pentru formarea politistilor si sa fie incadrati in politie numai "specialisti" din astia, cum se crede acest domn.

Ce Academie domnule ... cand poti sa devii mare criminalist si la "Spilu Hamlet" unde se da concurs prin corespondenta. :)

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Chiar în această perioadă chestorii şi generalii rupţi de realitate din minister au dispus încă o repriză prin care să fie radiate posturile rămase libere, în urma pensionărilor sau a plecărilor ori demiterilor. Asta în condiţiile în care Poliţia Română are de ani buni de zile deficit de personal. Chiar şi când s-au făcut restructurările de personal, exista deficit de personal. Dar nu au mai contat astfel de detalii, pentru că disponibilizarea poliţiştilor dă bine la public, iar românul se bucură nespus când aude că unui poliţist i se întâmplă ceva rău. 

Şi uite aşa s-a ajuns în situaţia în care a devenit ceva banal ca promoţiile întregi de absolvenţi să fie amânate de la încadrare, deşi în oamenii ăia statul român a investit, i-a pregătit şi nu apar aşa într-un mod neaşteptat. Având în vedere toate acestea în mod logic şi normal, încadrările din sursă externă nu îşi mai au rostul din moment ce chiar şi oamenii pregătiţi în sistemul propriu de învăţământ nu au loc. Dacă totuşi vor mai exista astfel de cazuri, sper din suflet ca DNA-ul să-şi facă treaba.

Link to comment
 • Member

Un coleg, absolvent al Academiei de Politie, si-a dat demisia din Politie, dupa 3 ani si care, desi nu prea avea experienta, era un foarte bun politist. Nu sunt vb goale, rezultatele il recomandau. Cu toate acestea, omul daca mai ramanea mult, la anul nu aveau cum sa-i dea gradul de inspector pt ca statea pe o functie de 2 bani, respectiv ofiter IV care nu-i permitea avansarea in grad. I s-a spus din start ca nu vor face demersuri pt schimbarea functiei. De ce? Nu stiu. Ca asa se vrea. Ce naiba de sanse de reusita in cariera sa ai, ce naiba de sanse de promovare sa ai intr-o astfel de institutie, cand nici macar sa fii avansat in termen nu poti, pt ca nu vor unii sa propuna schimbarea functiei intr-una mai mare (de parca ar cere de specialist), daramite sa te gandesti peste cativa ani la functii de conducere...

Mai nou se incadreaza absolventi de academii militare, scoli de marina pe functii de politisti, ba chiar primesc si calitatea de politie judiciara, in locul fraierilor de la Academia de Politie care sunt tinuti pe bara.

Acum asta ar mai lipsi: sa fie angajati civili cu master in chimie  :wacko:  taman la Institutul de Criminalistica in timp ce fraierii care au terminat Academia, profilul Criminalistica sa mai astepte.

Am impresia ca in ministerul acesta si in Polite, orice sa fii, numai politist la origine nu. E paradoxal ca tocmai institutia ta, Politia Romana, sa prefere la un moment dat, intr-un fel sau altul, ingineri, juristi, militari ... numai pe tine nu.Cum spunea un coleg de forum: politistii sunt pe cale de disparitie in Politia Romana.

 • Upvote 3
Link to comment

Atunci nu-i nicio problema. In doua zile am examenul de admitere in barou. Poate pe vechime, dupa parcurgerea a 5 ani profesionali, voi admite la INM. Drept urmare masteratul asta poate sa-mi ofere un folos dupa pragurile necesare stabilite prin examene de avansare la un departament din cadrul Ministerului Public idoneu profesiei de procuror criminalist. Desi in prezent nu consider dezirabil un astfel de tel.

 • Downvote 3
Link to comment

Horia @ Nu am adus atingere institutiei academiei de politie prin astfel de cuvinte defaimatoare. Totusi nici dumneavoastra nu puteti sa declarati ca o universitate cu o oarecare traditie, avand cadre profesorale judecatori de renume si procurori, precum domnul judecator Florin Motiu, sau fostul domn procuror Viorel Pasca, ori Dungan sau Tiberiu Medeanu (procuror criminalist), pe langa alti avocati doctori sau notari cu statut ridicat, se poate compara cu facultatea de comasati Spiru Haret, Mihai Eminescu sau care mai exista, facultati aparute dupa ploaie cu program de invatamant echivalent cu cel al unui liceu mediocru. Totodata am crezut ca nici macar in cadrul masteratului de criminalistica aplicata al academiei, nu se studiaza discipline precum: genetica criminalistica, balistica judiciara, baze farmacologice ale investigarii criminalistice, chimie analitica si analize de urme, aplicatii ale cromatografiei in criminalistica, tehnici hifenate de investigarea materialelor, aplicatii ale spectroscopiei in masa in criminalistica, bioanorganica, investigarea urmelor de explozii si asa mai departe. Discipline specifice masteratelor de chimie criminalistica (Cluj, Bucuresti si Timisoara mai nou).
Acum ca am inteles si aspectul incadrarii profesionale in orice acceptie, prefer sa nu mai purced la intrevederea cu organele departamentului de resurse umane ale PR.
Cat despre incadrarea pe postul de politist judiciarist a unor absolventi de academii militare, mi se pare eminamente socant. Ce-i drept, am cunoscut si eu politisti cu facultate de agronomie in functii de comisari sau chiar cu functii mai mari, la fel de socant. Dar atata timp cat academia ofera posibilitatea incadrarii dupa absolvire, nu inteleg ratiunea in baza careia au acceptat sa-i dea la o parte pe acestia si sa opteze pentru cei mentionati anterior.

 • Upvote 2
 • Downvote 1
Link to comment

 Vladimir, nu te lasa deranjat de vorbele colegului meu, nu s-a referit la cazul tau anume. Facultatea este mai mult ca sigur cum spui tu, dar permiterea unei ”ferestre” de acces in MAI pt aceasta ar insemna deschiderea catre toate ”modelele” de facultati, gen Spiru, Bioterra, sau Eminescu (probabil din zona ta, eu nu auzisem de ea) a aceleiasi ”ferestre”. :emo-yessir:

Edited by bundesgrenzschutz
Link to comment

Dacă nu ai urmat academia, evită să-ţi mai dai cu părerea despre disciplinele ce se predau acolo. Cel mai probabil că în academia de poliţie nu a auzit nimeni despre balistică judiciară. Noroc cu masteratele de chimie. Las-o mai uşor cu serialele CSI!

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Anonymous@ De ce te-ai grabit sa iti spui parerea fara a intreba. Urasc tot ce tine de fictiunea criminalistica. Am studiat de la Emilian Stancu pana la Tudorel Butoi. Nu dau doi bani pe parerile fabulosilor americani care cred ca totul se rezuma la veleitati nedobandite in academie. Nu am spus ca disciplina balisticii judiciare este total necunoscuta in randul absolventilor de drept dar mai ales ai celor de la academia de politie, ci ca nu este aprofundata asa cum o studiem intr-o disciplina de sine statatoare. La noi o preda domnul expert criminalist sef al laboratorului de expertize interjudetene INEC Cristian Neghina. Sunt sigur ca si la masteratul de criminalistica aplicata se studiaza chiar mai aprofundat. Insa in situatia prezenta nu prea inteleg scopul masteratului urmat, caci asa cum am spus mai sus, studiem fiecare ramura a stiintei criminalisticii in detaliu. Nu are nicio legatura cu alte ramuri ale chimiei, ci in cadrul facultatii de chimie, in monolitul obiectului de studiu sunt urmatoarele discipline: drept (penal si procesual penal), medicina legala si subramurile sale (biologie, bio-chimie), fizica (de la balistica pana la dinamica), psihologie si IT.
Totodata prin publicitatea disciplinelor si avand multi cunoscuti politisti, am reusit sa-mi dau seama cat de diferita este academia de politie fata de facultatea de drept si in ce acceptie.bundesgrenzschutz@ Multumesc mult pentru cuvinte. Da sunt perfect de acord, din afara academiei oricine poate sa patrunda fara a avea o pregatire uniforma si idonee statutului de politist. In veci pururi un agronom sau un inginer nu ar putea sa rationeze in asa fel incat sa ramana perfect obiectiv, cu atat mai mult un psiholog (asa cum stiu ca era moda acum multa vreme, toti psihologii intrau in politie si habar nu aveau de norma de incriminare sau de raportul substantial penal).

Link to comment
 • Moderator

Daca tot te gandesti sa dai la INM si te pasioneaza criminalistica, nu este de ignorat INEC-ul?! Poate ai mai multe sanse acolo, decat o "incadrare directa" la MAI...

Link to comment

CITADELA@ INEC-ul este un mastodont in care nici oameni de la INC cu o experienta buna si pregatire, nu intra datorita vicisitudinilor sistemului organizatoric din cadrul Ministerului justitiei. La INM voi da pe vechime, maine sustin examenul de barou, si doar dupa 5 ani de practica temeinica in avocatura pot sa ma gandesc la acest institut. Revenind totusi la INEC, si la OG 75/2000, desi examenul care prevede obtinerea autorizatiei de criminalist expert autorizat, pare tangibil, nu este asa. Posturile sunt inexistente si sa-mi fie iertata urmatoarea declaratie nefondata, dar numai persoanele care sunt mijlocite prin altele deja membre ale MJ sau ale INEC-ului, pot ocupa asa zisele posturi scoase la concurs. Altele nu trec nici macar de faza de inscriere si depunerea dosarelor fiind declarati respinsi.
Cat priveste academia de politie, la anul voi da admitere pentru facultatea de politie specializarea in drept, doar pentru a invata tactica si procedura penala in prima si a 2 a sa etapa (cercetare si urmarire), caci postul de procuror strasnic se aseamana cu cel de politist judiciarist. Iar in facultatile de drept, de stat sau private, nu se poate invata asa ceva datorita organizarii si obiectivului urmarit de universitati. Am ajuns la concluzia ca majoritatea facultatilor de drept te indrituie sa mergi spre auxiliaritate. Cei care admit INM-ul imediat dupa absolvirea facultatii de drept, invata abstract disciplina penala, respectiv civila si le practica literalmente, nu si faptic concentrandu-se la elementele substantiale ale raportului juridic. Cunosc persoane care au terminat aceeasi facultate de drept din cadrul UVT-ului ca si mine, dar au urmat apoi academia de politie si intr-un final dupa o pregatire de 8 ani in cumul, s-au gandit sa dea la INM. Sunt prea multi procurori care nu au tangente nici cu activitatea penala a organelor de urmarire in acceptie practica si nici nu stiu sa-si respecte dreptul de port arma, avand in acest din urma sens, o pregatire net inferioara cadetilor de la academie.

Edited by VladimirM
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.