Jump to content
POLITISTI.ro

Hollywood Shootout - jaful cu cel mai violent schimb de focuri


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

The North Hollywood shootout este cunoscut ca fiind cel mai sângeros jaf armat din istoria poliţiei Los Angeles-ului şi în urma căruia procedurile, tacticile şi modul de acţiune al LAPD s-au modificat radical.

 

În urma schimbului de focuri, care a fost difuzat la nivel local în direct la televizor, majoritatea departamentelor de poliţie din America şi-au dotat poliţiştii din echipajele de patrulare cu arme automate AR, aceste fiind depozitate în autospecialele de patrulare astfel încât să poată fi folosite atunci când este nevoie. Tot în urma acestui incident LAPD a început să placheze interiorul portierelor autospecialelor de patrulare cu materiale balistice-Kevlar. De asemenea toţi poliţiştii, inclusiv detectivii trebuie să parcurgă cursuri de instruire tactică.

 

Nouă poliţişti şi trei civili au fost răniţi, iar sigurele pierderi de vieţi omeneşti au fost cele ale celor doi tâlhari. Poliţiştii au executat 650 de focuri către suspecţi, în schimb cei doi suspecţi au tras 1.101 focuri către poliţişti. Schimbul de focuri a durat 44 de minute, iar ca să vă faceţi o idee, o maşină de poliţie Crown Victoria a fost lovită de cel puţin 56 de ori în timpul schimbului de focuri. 

 

post-2-0-73763600-1378331696_thumb.jpg

 

În 28 februarie 1997 în North Hollywood, California, doi indivizi înarmaţi până-n dinţi, au jefuit filiala Bank of America din North Hollywood. Unul din ei era român, Emil Decebal Mătăsăreanu, născut în România la Timişoara, ce a crescut în Statele Unite, iar celalalt Larry Phillips Jr. cetăţean american. Interesant este că cei doi nu au încercat deloc să evite confruntarea cu poliţiştii, din contră au avut asupra lor peste 3300 de cartuşe, aveau protecţie balistică artizanală pe care şi-o confecţionaseră special şi care le acoperea cea mai mare parte a corpului.

Larry Phillips Jr stânga şi Emil Decebal Mătăsăreanu dreapta

post-2-0-61509800-1378331801_thumb.jpg

Poliţiştii din LAPD s-au confruntat acolo cu o situaţie inedită, infractorii aveau armament şi putere de foc mai mare şi nu au încercat deloc să fugă, să-i evite sau să se ascundă, ci au rămas pe loc, ca şi cum ar fi intenţionat să ucidă toţi poliţiştii prezenţi.

 

Dar nu mai lungesc vorba, vă invit să priviţi acest documentar de aprox 50 de minute când aveţi la dispoziţie ceva timp.

 

  • Upvote 4
Link to comment

Poate ceior care decid cu ce iesiti voi pe strada, sa le reamintiti cu orice ocazie puteti, poate se vor gandi sa isi schimbe gandirea de rahat pe care o au si sa va doteze cu ce trebuie(veste, blindaj usor pe masini, arme automate) nici nu vreau sa ma gandesc cum s-ar fi terminat daca din intamplare o patrula de politie l-ar fi surprins pe cel cu asasinatul din Vitan cand avea AK la el, sau sa nu revin la cazul Sacha Disici unde agresorii aveau se pare un Scorpion si el doar o pocnitoare de Carpati, rezultatul poate ar fi fost altul, daca ar fi avut si alte optiuni la indemana, dar....

Edited by dcrist
Link to comment
  • Moderator
Exista si un film foarte bine facut dupa jaf.Se numeste 44 de minute ,urmaritil ca chiar ai bun(ai ca un fel de documentar )

 

Cred că glumeşti. Filmul are multe inadvertenţe şi referitor la unele detalii se exagerează destul de mult. 

Se găseşte şi poate fi privit pe youtube, uite-l aici:

 

 

Dar documentarul e mult mai mai bun, mai aproape de ce s-a întâmplat în realitate

Link to comment
  • Member

Unul dintre autorii jafului este de origine romana si se numeste Emil Decebal Mătăsăreanu, iar filmul artistic de care spune cristm, ne-a fost prezentat de catre profesorul de tactica politieneasca la scoala de politie. :good:

Link to comment
  • Moderator

Numele complet al românului este: Decebal Ştefan Emilian Mătăsăreanu.

Părinţi: Viorel Dominic Mătăsăreanu şi Valeria Nicolescu

Născut la 19 Iulie 1966 în Timşoara.

A fost unicul copil, nu a avut fraţi sau surori.

 

Se pare că tatăl lui Viorel Mătăsăreanu a lucrat la Operă, iar în 1974, cu ocazia unui turneu în Italia, a fugit, emigrând în Statele Unite unde a cerut azil politic, declarându-se dizident politic al regimului comunist. Dar nu a primit niciodată acest statut, deoarece nu a putut demonstra că fusese persecutat şi că făcea parte din categoria dizidenţilor politici în România. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.