Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Acea fisa de acces la informatii clasificate expira si se reinoieste la 2 ani parca. A mea din fiericire expira peste un an. Dar unor colegi le-a expirat in cursul acestui an si nu le-au fost inoite fisele pentru ca de la anul acest spor dispare. Astfel acesti colegi nu mai iau de luni bune acest spor. E normal asa ceva ? Ce act normativ ne confera dreptul la acel spor ? A fost el deja abrogat ca sa fie legala neacordarea acelui spor pana la 31.12.2010 ? Prin alte structuri MAI cum se poarta ? la mine e vorba de IJPF Constanta.

Link to comment
 • Member

eu lucrez la o sectie de politie ,iar la noi avem un coleg (ofiter)care se ocupa cu informatiile clasificate,iar el are obligatia sa reinoiasca aceste fise de acces la informatiile clasificate!cel putin asa stiu ca la fiecare structura subordonata unui IPJ trebuie sa fie un politist care se ocupa cu tot ce tine de informatii clasificate,asa ca el se ocupa categoric si de acele fise!sper ca te-am lamurit cat de cat!

iar din cate stiu daca in munca ta de politist te folosesti de informatii clasificate si nu esti avizat sa lucrezi cu acestea poti fi cercetat disciplinar !

Edited by cipri83
Link to comment

In acest moment salarizarea politistilor (cred ca si a politistilor de frontiera) este reglementata ( prost, dar asta este) de Legea 330/2009 - salarizarea unica si de OUG 1/2010 ; structura salariilor a ramas insa cea din ordonanta 38/2003 , cea care a stabilit, pana anul acesta salariile politistilor. Conform acestora, sporul de confidentialitate trebuie sa se acorde celor care beneficiau de el in decembrie 2009. Singura conditie este ca beneficiarul sporului sa detina autorizatia de acces la informatii clasificate. Daca persoanele despre care vorbesti ocupa aceleasi functii pentru care aveau autorizatiile respective atunci ele (autorizatiile) trebuie reinnoite si in consecinta, vor primi sporul in continuare.

Parerea mea este ca ar trebui sa intrebe de ce nu mai primesc sporul de confidentialitate , e posibil sa fi aparut o incurcatura in traseul hartiilor.

Link to comment

chipurile nu e nicio incurcatura, ofiterul in cauza, care dirijeaza un agent de la secretariat, zice ca acele fise de acces nu se reinoiesc celor care le expira in cursul acestui an, intrucat de la anu se scoate acel spor de tot. Astfel cei carora le-a expirat anu asta, le-a incetat si acordarea sporului in cauza.

Chiar ieri vorbeam cu un salariat civil care e pe aceeasi functie de 10 ani de cand sunt eu pe acolo si din luna iunie nu mai ia acel spor. Asta ma determinat sa postez aici.

Edited by dadu
Link to comment

Eu abia astept sa inchid fisetul, sa ii pun sigiliul si sa ii spun sefului ca nu pot umbla la acele documente pentru ca nu sunt autorizat. Pana si agenda mea de lucru e la secret de serviciu, asa ca daca nu am autorizatie de acces la acest nivel, va poposi sub sigiliu in fiset.... o sa ma sparg de ras!

Link to comment

Dadu, in cazul in care ofiterul despre care vorbesti este fratele Mamei Omida si stie sigur ce se intampla la anul - si cu autorizatiile de acces la informatii clasificate si cu salarizarea este clar ca trebuie sa va resemnati si sa ramaneti fara spor.

In caz contrar, cred ca este cazul sa reactionati , mai ales ca este vorba nu de un caz izolat, ci de mai multe....S-au luat deja 25% din salarii ; este revoltator sa pierdeti aiurea sporuri, doar pentru ca asa viseaza unul noaptea despre ce se va intampla in viitor... nici nu a fost adoptata legea salarizarii pentru anul urmator.

Si daca ar avea dreptate si de anul urmator nu ar mai exista acest spor (absurd, dar nu mai dezvolt subiectul), care-i problema lui? Acum suntem in 2010 si se acorda sporul, conform reglementarilor legale in vigoare in acest moment.

Link to comment

Eu saptamana trecuta am completat acele fise, au vre-o 10 pagini acum, nu stiu ce sa zic, cred ca depinde de la structura la structura sau poate inspectorat.

Link to comment

Cum spunea cineva mai sus sunt ofiteri in fiecare inspectorat care chiar cu asta se ocupa.

In cazul in care aceasta fisa nu se reinoieste, cei de la S.R.U. sunt obligati sa nu ii mai acorde sporul politistului care nu si-a reinoit fisa.

Asa ca este bine sa va reinoiti fisa inainte de termenul la care expira.

Cu respect. :emo-yessir:

Edited by Elvis
Link to comment
 • 2 weeks later...

La mine la subunitate, eu ma ocup cu autorizatiile de acces la informatii clasificate! De regula, tin legatura permanent cu ofiterul de la ipj-structura de securitate care ma anunta ca urmeaza sa trimita un anumit numar de formulare de baza ce trebuiesc completate, in vederea reinnoirii autorizatiilor existente ce urmeaza sa expire. De regula, le trimit la structura de securitate cam cu 4-6 inainte de a expira (asa mi le solicita ei), deoarece intreaga procedura dureaza ceva timp, pentru a nu ramane careva descoperit de acel spor! Pt ca efectiv, din clipa in care a expirat autorizatia existenta, daca nu a fost emisa urmatoarea in timp util, sporul de confidentialitate este sistat! S-a intamplat si la noi ...un singur caz din cate stiu eu! in rest nu sunt probleme! Apropo, autorizatiile au perioada de valabilitate 4 ani fix! Toate cadrele de la subunitate, inclusiv p.p. arondate, au acces la SECRET DE STAT, nivel SECRET, mai putin absolventii promotiei 2010, care pe perioada tutelei profesionale au acces doar la SECRET DE SERVICIU! si "omul de serviciu"! Acum vreo 2 luni cand am avut un control de la ipj, pe info clasificate, mi-a spus ofiterul in cauza ca "omul de serviciu", care are in prezent acces la SECRET DE SERVICIU, de la anu` nu va mai avea acces la informatii clasificate si prin urmare nu va mai beneficia de sporul de confidentialitate, dar atat!, doar la el s-a referit, altceva nu a mai specificat!

Edited by allyyys25
 • Upvote 1
 • Downvote 3
Link to comment
 • Moderator

Toate cadrele de la subunitate, inclusiv p.p. arondate, au acces la SECRET DE STAT, nivel SECRET, mai putin absolventii promotiei 2010, care pe perioada tutelei profesionale au acces doar la SECRET DE SERVICIU!

e, nici chiar asa :) ia mai gandeste-te putin, strict secret-ul l-ai uitat :D

cred ca toti de la voi merg in masini blindate, lucreaza in cazemate si poarta cate o valiza cu cifru, legata de mana cu catuse :ner:

ofiterul in cauza, care dirijeaza un agent de la secretariat, zice ca acele fise de acces nu se reinoiesc celor care le expira in cursul acestui an, intrucat de la anu se scoate acel spor de tot.

tipul e un dobitoc. ar trebui sa faceti scandal, raport scris, iar in situatia in care se constata ca este in culpa sa suporte el din buzunar drepturile banesti de care ati fost privati.

 • Downvote 1
Link to comment

Secret de stat? :)) Din cate stiu eu doar 4-5 persoane au acces la acest nivel intr-un inspectorat. Restul gastii au acces la secret de serviciu (toti!) si la SECRET sau STRICT SECRET doar cei care intra in contact cu asemenea informatii.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Nu te cred. Uita-te mai bine pe legitimatie. Accesul la secret de stat presupune si detinerea de certificat ORNISS.

Din cate stiu tipul acesta de acces este strict restrictionat si controlat. Intr-un inspectorat sunt 4-5 oameni cu acest nivel de acces.

Din cate stiu, ca politisti in operativ, nici nu lucram cu informatii secrete de stat. Secret de serviciu, secret si strict secret.

Asa sunt eu mai neincrezator de fel.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Clasificarea informatiilor este prevazuta in Hot. nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, la art. 2.

a) Strict secret de importanţă deosebită

b ) Strict secret

c) Secret

d) Secret de serviciu

Edited by danpin
Link to comment

Clasificarea informatiilor este prevazuta in Hot. nr. 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, la art. 2.

a) Strict secret de importanţă deosebită

b ) Strict secret

c) Secret

d) Secret de serviciu

Dupa cum am spus si mai sus, tin evidenta informatiilor clasificate, asa ca mi se pare de-a dreptul fara rost afirmatia ta, mai bine "taceai, ca filozof ramaneai"! :ner: daca nu stii sigur, intreaba eventual..nu fa afirmatii de genul acesta :doh: ...si tot tu mai esti si cel care face glume nesarate! :angry:

Asa ca iti reamintesc (si sunt 100% sigura de ceea ce spun):

Informatiile clasificate sunt de 2 tipuri: - clasa SECRET DE STAT - nivelul Secret, nivelul Strict Secret, nivelul Strict Secret de Importanta Deosebita

- clasa SECRET DE SERVICIU - nu are nivel.

Iar dupa cum spuneam, reamintesc la Politia oraseneasca de care apartin, toate cadrele au acces la INFORMATII - Clasa SECRET DE STAT, nivelul SECRET, exceptie facand seful subunitatii, care are acces la SECRET DE STAT - nivelul STRICT SECRET (cel mai inalt nivel posibil pentru gradul unitatii noastre) si omul de serviciu care are acces la SECRET DE SERVICIU!

Acum pe bune, nu pot sa cred ca poti spune ca tu nu ai acces , sau multi dintre cei care au postat mai sus nu aveti acces la SECRET, doar daca nu lucrati cu informatii, MS-uri, etc..

Secret de Serviciu = S, Secret = O, Strict Secret = OO, Strict Secret de Importanta Deosebita =OOO (are acces doar funct. de securitate al ipj-ului, din cate stiu)...Poate faceti voi confuzie, ca altfel nu pot sa cred!!!!

Cat despre mine, lucrand la secretariat e normal sa am acces la SECRET=O, care presupune implicit si accesul la SECRET DE SERVICIU=S, intrucat toate documentele intra mai intai pe mana mea, ca doar le inregistrez, la mine stau registrele si apoi ajung la sefu`....

Chiar te rog sa te interesezi si mai vb pe urma, ... :emo-yessir:

Nu te cred. Uita-te mai bine pe legitimatie. Accesul la secret de stat presupune si detinerea de certificat ORNISS.

Din cate stiu tipul acesta de acces este strict restrictionat si controlat. Intr-un inspectorat sunt 4-5 oameni cu acest nivel de acces.

Din cate stiu, ca politisti in operativ, nici nu lucram cu informatii secrete de stat. Secret de serviciu, secret si strict secret.

Asa sunt eu mai neincrezator de fel.

Depinde pentru care secret de stat, ai nevoie de certificat ORNISS, poate pentru strict secret de importanta deosebita...da, mi se pare normal! Din clasa SECRET DE STAT, fac parte: SECRET, STRICT SECRET, STRICT SECRET DE IMPORTANTA DEOSEBITA!, Eu am acces la SECRET si nu am niciun certificat ORNISS!

Secret de stat? :)) Din cate stiu eu doar 4-5 persoane au acces la acest nivel intr-un inspectorat. Restul gastii au acces la secret de serviciu (toti!) si la SECRET sau STRICT SECRET doar cei care intra in contact cu asemenea informatii.

Vrei sa spui ca prin mana ta nu trece niciodata vreun document cu O(zero)???!! ..nu prea cred! Toate documentele la care ai tu acces se rezuma la S?..secret de serviciu?..doar atat?...atat primesc absolventii debutanti...in primele 6 luni, ca pe urma la da si lor acces la O(zero)..ca sa poata lucra cu informatii...ma rog!....

Edited by allyyys25
 • Upvote 1
Link to comment

Inseamna ca voi sunteti doar o exceptie de la regula.... Ma si mir ca vi s-au aprobat atatea autorizatii.

La noi "normalul" e sa ai acces la secret de serviciu, si pe masura ce se ajunge la personal care lucreaza cu documente cu clase de secretizare superioare se urca nivelul autorizatiei de acces. Nimeni dintre "palmasi" nu are acces la o clasa de secretizare daca atributiile sale din fisa postului nu presupun si accesul la documente din acea clasa.

Mie mi se pare un mod corect de a gestiona problematica.

Edited by SandoKhan
Link to comment
 • Moderator

Sandokhan, nu te supara ca intreb, la ce serviciu lucrezi? Daca esti la OP sau eu stiu, politie de frontiera, nu ai acces la informatii secrete de stat...in schimb, asta nu inseamna ca altii nu au. Eu iti garantez ca am, la din alea cu zero.

Link to comment

Inseamna ca voi sunteti doar o exceptie de la regula.... Ma si mir ca vi s-au aprobat atatea autorizatii.

La noi "normalul" e sa ai acces la secret de serviciu, si pe masura ce se ajunge la personal care lucreaza cu documente cu clase de secretizare superioare se urca nivelul autorizatiei de acces. Nimeni dintre "palmasi" nu are acces la o clasa de secretizare daca atributiile sale din fisa postului nu presupun si accesul la documente din acea clasa.

Mie mi se pare un mod corect de a gestiona problematica.

Da, foarte corect spus! "daca atributiile sale din fisa postului nu presupun si accesul la documente din acea clasa"/...Pai, tocmai ca atributiile majoritatii lucratorilor presupun accesul la acest nivel de secretizare, [ ... ]...Cat despre fisele postului (pe care eu le intocmesc cel putin anual, daca nu si mai des) ...la toti lucratorii..figureaza la rubrica "SARCINI SI INDATORIRI": "gestioneaza informatii clasificate din clasa de secretizare "secret de stat", nivelul "Secret", cu respectarea metodologiilor de lucru in vigoare"! Dar cum a spus si colegul Kmcoio, poate tu lucrezi la o structura unde majoritatea cadrelor au acces la secret de serviciu pt ca atributiile din fisa postului nu presupune accesul la un nivel superior!..poate de asta!... La subunitatea noastra, care presupune un numar de [ ... ]..repet, toate cadrele au acces la SECRET, in afara de seful subunitatii care are acces la Strict Secret!..Si nu suntem o exceptie..asa e la toate subunitatile ipj-ului!..politia noastra arondeaza un numar de [ ... ]...unde la fel ..toti, fara exceptie , au acces la SECRET, pt ca fisa postului presupune acest lucru, nici nu s-ar putea altfel, se lucreaza cu [ ... ].., cunoscatorii stiu si inteleg la ce ma refer!!.. :emo-yessir:

Si colegii de la OP au acces la clasa "secret de stat" - nivelul "secret" , pt ca intocmesc [ ... ], care sunt cu "zero" si le introduc in aplicatia [ ... ]....

.

Edited by Administrator
Te rog sa fii mai retinuta cu privire la astfel de detalii
Link to comment
 • Moderator

@allyyys25

Recunosc ca intru pe forum de acasa (nu de la serviciu) pentru a ma relaxa , de aceea poate am tratat mai in gluma postarea ta, usor grabindu-ma cu unele afirmatii. M-am documentat si recunosc ca eu am facut unele confuzii, mea culpa.

Totusi, in ultima ta postare consider ca nu trebuie aduse atatea amanunte despre munca cu 0, pe un forum public, asa ca rog un administrator, pe unde considera necesar, sa rectifice un pic mesajul. Fara suparare.

Multumesc!

Edited by danpin
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Ok, nu e nicio problema! Oricum nu cred ca am exagerat cu ceva, necunoscatorii nu inteleg mare lucru, mai ales ca am folosit abrevieri, iar intreaga postare era destul de codificata! Dar, poate e mai bine asa! Nu am de ce sa ma supar! Voi tine cont pe viitor! :P

Link to comment
 • 2 weeks later...

In atentia " bobocilor" incadrati in 2010 care au autorizatie de acces la informatii clasificate:

In decembrie (!!!) s-au aprobat normele de aplicare ale salarizarii pe 2010, care prevad ca si pentru cei care nu beneficiau de acest spor la 31.12.2009 dar au primit autorizatii se poate acorda . Daca va miscati repede, puteti avea inclus sporul in salariul lunii octombrie 2010( retroactiv) pentru a fi preluat in salariul pe anul 2011.

Faceti raport catre Resurse Umane, invocati OMAI - ul care reglementeaza aplicarea salarizarii unice pe 2010, specificati nivelul de acces ; dispozitia de personal se da retroactiv, de la data inregistrarii autorizatiei.

 • Upvote 3
Link to comment
 • 1 month later...

eu am terminat scoala in decembrie 2009 si nu mai pot beneficia de sporul de confidentialitate deoarece nu am avut acces la nici un nivelb de secretizare pana la data de 31 dec. 2009, daca aveam acces pana la aceasta data beneficiam, asa mi s-a comunicat. ce parere aveti?

Link to comment

Ordinul care trebuie invocat este OMAI S/255/23.11.2010. Are o anexa care reglementeaza in mod special salarizarea celor incadrati in 2010.

Alyn, daca ai terminat scoala in decembrie 2009 inseamna ca te-au incadrat in 2010? Atunci poti face si tu raport. Nu mai "comunica" cu nimeni si fa raport. Cei care au facut pana acum au rezolvat deja.

 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.