Jump to content
POLITISTI.ro
Sign in to follow this  
Administrator

Cum şi când sunt recrutati luptătorii din cadrul SIAS şi SAS?

Recommended Posts

Administrator

Întrucât, în ultima perioadă, tot mai mulţi tineri îşi doresc să ştie cum se ajunge în formaţiunile de acţiuni speciale ale poliţiei, fiind din ce în ce mai des întâlnite astfel de întrebări, am să sintetizez aici principalele informaţii ce trebuie cunoscute cu privire la acest subiect.

S.I.A.S. - Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul IGPR, are competenţă în toată ţara, ei sunt şi cei care coordonează activitatea celorlate servicii de acţiuni speciale.

S.A.S. - Serviciul pentru Acţiuni Speciale - formaţiunile de intervenţie şi acţiuni speciale din cadrul fiecărui IPJ, respectiv DGPMB, ce au competenţă şi acţionează în fiecare județ, respectiv în Bucureşti. (de-a lungul timpului aceste formaţiuni au avut mai multe denumiri cum sunt DPIR / SPIR, SIR / SSIR, DIAS etc.)

Pentru a lucra în cadrul unei asemenea formaţiuni speciale, în primul rând, trebuie să fie poliţist, respectiv să fi absolvit o instituţie de formare a poliţiştilor (Academia de Politie ori una dintre cele două scoli de poliţie de la Câmpina sau Cluj), care în prezent, au o durată de doi ani în cazul scolilor şi trei ani în cazul Academiei. Abia după ce a devenit poliţist, persoana în cauză poate să ajungă în cadrul serviciilor de intervenţie şi acţiuni speciale.

De regulă experienţa minimă necesară ca politist, variază între minim 3-5 ani vechime, înainte de a ocupa un loc în cadrul acestor formaţiuni.

Formaţiunile de acţiuni speciale ale poliţiei (SIAS, SAS) au propriul sistem de selecţie şi de instruire a poliţiştilor.

Recrutarea constă în identificarea poliţiştilor cu abilităţi profesionale pentru acest tip de activitate, cei ce poseda un mare grad de adaptabilitate şi de concentrare, o bună capacitate de a analiză şi de a acţiona lucid, rapid şi corect în situaţii de criză.

Pentru ocuparea unor funcţii libere din cadrul acestor formaţiunii, se organizează concursuri la care participă poliţiştii selecţionaţi anterior.

Aceste concursuri constau în:

 • Testarea psihologica pentru unitaţile speciale
 • Examen medical specific
 • Testare fizică specifică
 • Testarea abilităţilor privind tragerea cu armamentul din dotare
 • Interviul privind verificarea cunoştinţelor teoretice (legislaţia în vigoare, ordine şi dispoziţii specifice, manual şi proceduri tactice)

Dacă aceste informaţii nu te-au lamurit în totalitate, eventualele întrebări vă rog să le postaţi în acest topic, evident după ce l-aţi parcurs şi totuşi nu aţi găsit un răspuns la ceea ce vă interesează:

De asemenea, tot pe acesata tema mai găsiţi informaţii şi în aceste topicuri:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • Marius
   By Marius
   S.T.O.P. - Tehnica încătuşării
   Lucrarea expune, la nivel exemplificativ, tactici poliţieneşti de interceptare şi de reţinere a suspecţilor în cadrul Sistemului Tactic Operativ de Protecţie al Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Tacticile poliţieneşti de obţinere a controlului asupra suspecţilor reprezintă reguli, măsuri, tehnici şi modalităţi generale sau specifice de contact/reţinere/arestare, conforme consemnelor de siguranță și procedurilor sistemice şi specifice care reglementează activitatea poliţiştilor. 
  • Marius
   By Marius
   Tehnici de utilizare a bastonului tactic extensibil
   Lucrarea expune la nivel exemplificativ principii generale de tactică poliţienescă şi de utilizare profesională a Bastonului Tactic Extensibil în cadrul Sistemului Tactic Operativ de Protecţie al Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.
   S.T.O.P. propune bastonul tactic extensibil ca un instrument practic-aplicativ util misiunilor specifice de intervenţie cu grad scăzut sau mediu de risc şi poate constitui un suport conceptual pentru elaborarea unui proiect didactic de sinteză în domeniul autoapărării profesionale a personalului Poliţiei Române. 
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.