Jump to content
POLITISTI.ro

Chat - Off Topic

Marius

Postare recomandată

Publicat

Rectificare.Cu atitia de 9,am gresit anul foametei.Este `46 nu `49.Scuze.

• Membru
Publicat (modificat)

:)) Nu, nu am fost eu daca la mine te gandeai. Daca eu am lansat "provocarea" asta inseamna ca, implicit, am fost deschis si la critici. Tocmai de aceea astept aceeasi chestie si din partea celorlalti

Daca ar fi sa o iau in ordinea celor scrise de tine, rautatea ce ma caracterizeaza uneori :ph34r: ma face sa afirm ceea ce credeam de foarte multi timp si anume ca a voastra cultura nu este autentic romaneasca. Sigur, cultura romaneasca, limba romaneasca si alte lucruri caracteristice unui popor au cunoscut influente externe indiferent de zona, nu suntem asa conservatori, dar parca asupra vestului tarii (daca e sa analizam trecutul) si-au pus amprenta foarte mult cuceritorii straini, ata de mult incat lucrurile cu care se lauda acum banatenii si ardelenii nu prea sunt ale lor, sunt mosteniri primite de la ocupanti, deci implicit nu prea pot avea legitimitate ca argumente intr-o "disputa" ca cea de acum de genul "oglinda oglinjoara, cine-i cel mai frumos roman din tara" :)

Dinamica asta a populatiei a existat dintotdeauna si in alte zone. Spre exemplu, in Gorj si Hunedoara a fost o infuzie mare de moldoveni fiind populate orase intregi, precum Rovinari, Turceni, Uricani, Petrosani, etc pt termocentrale si exploatarile de carbune. Vezi tu vreu gorjean sau hunedorean care sa poarte pica moldovenilor din acest motiv? Eu unul nu am intalnit si am de-a face cu ei.

Sa ai o adversitate fata de romani din anumite zone, bazate pe faptul ca acum jdemii de ani niste olteni au fost trimisi ca militieni, reprezentanti ai partidului asupritor in zona mi se pare o maaaare prostie. Ce-ar inseamna sa faca germanii in ziua de azi? Sunt ei responsabili pt faptele unui dement de acum 70-75 de ani?

Oamenii din alte zone ale tarii vin in Banat in speranta ca vor avea acea civilizatie mult trambitata, vor sa stea intr-o zona unde se spune ca e diferita de restul Romaniei, ca e prospera, ca e "fruncea", ca acolo oamenii sunt civilizati, iar cand ajung acolo, peste ce dau? Peste reticenta unora, intampinati cu arogante si cu prejudecati pt simplul fapt ca s-au nascut in Moldova sau Oltenia. Acesta este unul dintre motivele pt care m-am bucurat ulterior ca nu am luat repartitie in Timisoara. 6 locuri garantate in municipiu, nu in judet. Asa ca, simplul fapt ca respingeti o persoana pe simplul motiv ca e din Slatina sau Vaslui te cam pune pe ganduri si te face sa te gandesti daca banatenii si ardelenii sunt asa breji precum sunt vestiti, daca civilizatia aceea exista cu adevarat.

Romanii suntem cu totii. Daca te nasti in Timisoara, Resita sau Cluj poti sa fii la fel de nesimtit precum craioveanul. Nu e nici o diferenta, poate aceea ca atunci cand injuri de mama, bagi un "no" in fata :)

Hai sa fie pace intre "rase" ca parca e prea mult patos si patriotism local stupid, bazat pe ce s-a intamplat acum 100 de ani si pe experiente personale :)

Modificat de Ben
Publicat (modificat)

Ben,nu la tine ma gandeam,te asigur.De fapt nici nu stiu cine a fost.La cele spuse de mine vreau sa adaug ca nu sunt o justificare ci o motivatie comportamentala.De sute de ani ,oamenii veniti in Banat au venit in general cu intentii cel putin contrare banatenilor,si astfel s-a statuat in constinta banateanului din mosi stramosi ca viniturile fac mai mult rau decat bine.

Cat despre cultura romaneasca in Banat,multa lume crede ca se datoreaza diversilor cuceritori.Nu,romanismul a existat aici de la daci,au fost in schimb influente culturale,benefice si malefice.

Totusi inclusiv diferentele culturale au contribuit la acest fenomen de respingere a celorlalte natii.Diferentele culturale dintre Timisoara si ...Caracal sa zicem,in anii 80,erau ca si dintre Timisoara si Viena,dar in sens invers.

In legatura cu moldovenii veniti in Gorj,este o uriasa diferenta.Pe gorjean nu la scos militia cu pusca din casa lui,ca sa bage un moldovean in loc,cum s-a facut in Banat.

Acum,zi cu Litovoi.Dau palinca sau nu?

P.s

De ce sunt respinsi romanii in zilele noastra cam prin toate tarile din Europa?Din cauza europenilor,sau din cauza roamanilor?

p.s.2

Treaba cu ,,daca te nasti in Timisoara sau Cluj....etc,,.

Si aici gasim o diferenta.Banateanul este mandru de locul unde s-a nascut,de traditiile si istoria acestui loc.Exista un fel de patriotism in sufletul lui.Acest ,,patriotism local,, il face sa nu plece din locurile de bastina.Ei,uite in alte zone nu este asa.

Crezi tu ca in Banat nu exsita sau nu au existat zone sarace?Exista.Dar,oamenii de acolo nu au plecat,la Bucuresti sa zicem,ca acolo este mai bine,chiar daca acolo chiar ar fi mai bine.Au ramas pe loc,in ,,tarina,, lor.Sau daca chiar au plecat,tot undeva in Banat s-au stabilit.Niciodata altundeva.Din ,,patriotism local,,?

Modificat de arcan
Publicat

Si o poezie in grai banatean,cu dedicatie pentru Ben:

Bănăţanu

Bănăţanu o fost fruncia,

El nişi astădz coada nu-i,

Că până şî-n America

Să cunoaşcie fala lui.

Ţarina la el e-o mină:

Cât cie uiţ, dă aor îi.

Bun dă lucru bănăţanu-i,

Tot fala românului.

L-or spart ruşî,

Nu în doauă,

Nişi în tri şî nişi în patru,

Ci în noauădză’ şî noauă . . .

I-or luat avierea toată:

Marve, caii şî coşia,

Că, bolândz şî fără mincie,

N-or şciut să-i ia omenia.

L-or suit în bou -vagoanie

Şî l-or dus în Bărăgan,

Dar o doviegit şî-acolo

Şie-i mincia dă bănăţan.

Hărnişia n-or putut-o

Să i-o-năbuşă dăloc,

Ungie el îş pune mâna,

Dumniedzău pune năroc .

Publicat

Cred ca Romania a pierdut foarte mult prin plecarea sasilor si svabilor.

Cu toate ca sunt etnici germani cred ca uneori se simt stingheri in Germania, pentru ca au trait in Romania sute de ani si probabil aici considera ca sunt acasa.

Drept dovada se intorc adeseori pentru a vedea locurile natale.

Publicat

Cat de mare coincidenta...chiar acum citesc cartea ,,SACALAZ,, Timp si Istorie,primita cu dedicatie de la domnul Blejusca...

• Membru
Publicat

Acum,zi cu Litovoi.Dau palinca sau nu?

Litovoi, frate cu Barbat, cel capturat de unguri si rascumparat ulterior?

Voievod al unui voievodat sudic, unul dintre cnezate si voievodatele ce au format ulterior Tara Romaneasca?

Merit palinca?

:D

Publicat (modificat)

Litean Voievod,cel care a batut cavalerii teutoni din cetatea Severinului de s-au scapat in pantaloni pe ei... :)

Modificat de arcan
Publicat

Plevusca nu am si nu stiu ce e(ceva peste mic,parca nu?).palinca o primesti.Lasa adresa pe privat.

• Membru
Publicat

Foarte frumoasa ideea, foarte bun motanjul si foarte interesante imaginile. Bine ... poate sunt eu subievtiv. :D

...clipul postat de Cata.

Publicat

Ma poate ajuta cineva sa fac rost de gelul de mai jos, in farmaciile din Bacau si Roman nu il au, am nevoie urgent. Multumesc anticipat!

post-3042-0-82673700-1362149861_thumb.jp

• Moderator
Publicat

... un om de cuvant ;) Stie el cine

Cine? :) Dă-mi un PM. :)

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.