Jump to content
POLITISTI.ro

Regimul armelor şi muniţiilor


VladSoare

Recommended Posts

Salut,

 

Aş vrea să studiez cu atenţie legislaţia în vigoare referitoare la regimul armelor şi muniţiilor. La noi se obişnuieşte ca legile să se modifice puţin cîte puţin, ajungîndu-se ca după un timp să nu mai existe o singură lege clară şi unitară, ci un ghiveci de corecţii şi adăugiri, care trebuie citite în ordine.

Ştiţi cumva care sînt toate actele normative care reglementează în momentul de faţă regimul armelor şi muniţiilor?

Ştiu că baza este legea 295/2004. Apoi, căutînd pe net, am găsit că această lege s-a mai modificat în 2011 prin legile 117 şi 288. Ştiţi cumva dacă astea sînt toate? Apoi, în afară de legi, mai există şi alte acte normative conexe, cum ar fi regulamente de aplicare, sau altceva de genul ăsta?

 

Mulţumesc.

Edited by VladSoare
Link to comment
  • 3 weeks later...

Am citit între timp textul actualizat, din linkul de mai sus. Unele paragrafe fac referire la normele metodologice de aplicare, prin care se stabilesc anumite detalii (de exemplu spune la modul general că armele trebuie păstrate în condiţii de securitate, dar condiţiile exacte se vor stabili prin norme metodologice).

Ştiţi cumva unde pot găsi aceste norme de aplicare?

 

Mulţumesc.

Edited by VladSoare
Link to comment
  • Moderator

Nu au apărut încă normele metodologice de aplicare după modificarea Legii 295, se aplică încă vechile norme.

Caută pe internet Hotărârea Guvernului nr. 130/2005 pentru aprobarea Normei metodologice din 24 februarie 2005 de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, publicata in Monitorul Oficial 241 din 23 martie 2005.

Link to comment
  • 4 weeks later...

Art. 27. - (1) Titularul dreptului de detinere a unei arme letale poate fi autorizat, la cerere, de către structura de politie competentă în a cărei rază teritorială îsi are domiciliul sau, după caz, resedinta să folosească într-un poligon autorizat, în conditiile legii, armele de vânătoare, de tir ori de colectie.

 

Articolul face referire la orice armă letală, de orice fel. Să înţeleg deci că dacă-mi iau o armă letală de tir, va trebui să cer autorizaţie de la poliţie de fiecare dată cînd vreau să merg în poligon? :unsure:

 

Mai există însă şi articolul 40, referitor la transportul armelor de tir:

 

Art. 40. - (1) Transportul armelor de tir pentru care s-a acordat detinătorului dreptul de a le purta si folosi, de la domiciliul sau resedinta acestuia la locurile de antrenament sau unde urmează sa se desfăsoare concursul de tir, se face în următoarele conditii:

a) armele trebuie tinute în husă sau, după caz, în cutie, neîncărcate cu munitie si asigurate împotriva pierderii ori sustragerii;

b) să fie îndeplinite conditiile prevăzute la art. 31 alin. ( 3) lit. b), d) si e).

 

Articolul 40 enumeră condiţiile necesare transportului armelor de tir între reşedinţă şi poligon, iar printre ele nu se află şi necesitatea unei autorizări prealabile.

Dar pe de altă parte, nu scrie nicăieri explicit cum că articolul 27 nu s-ar aplica în cazul armelor de tir. Asta pare să indice că articolul 40 ar trebui înţeles ca o completare la 27 şi nu ca o înlocuire a acestuia, nu? :unsure:

 

Sau poate că dacă am dreptul de a folosi arma pot s-o transport la poligon cînd vreau, pe cînd articolul 27 se referă la cei care au drept doar de deţinere, nu şi de folosire? :hmmmt:

Edited by VladSoare
  • Upvote 1
Link to comment

Am găsit! :D

 

Art. 39. - (1) Dreptul de a purta si folosi arme de tir se acordă, în conditiile prezentei legi, numai sportivilor de tir categoria I ori membri ai loturilor nationale sau olimpice, pe perioada cât sunt în activitate, precum si antrenorilor si instructorilor în poligonul de tragere.

Articolul 27 se referă la cei care au numai drept de deţinere. Or sportivii şi instructorii au în plus şi dreptul de a folosi arma, deci se încadrează la articolul 40, nu la 27. Adică voi putea să merg în poligon oricînd, fără să cer voie înainte.

Bun, deci m-am lămurit. Mă cam speriasem - credeam că va trebui să cer aprobare pentru fiecare ieşire. :D

Link to comment
  • 2 months later...

Bună ziua,

Sunt fost polițist, am demisionat anul trecut, iar conform art. 13, alin. 2, lit. a, din Legea 295/2004 aș avea dreptul să solicit un permis de port armă letală. Ce cauze m-ar putea împiedica să primesc avizul poliției, în condițiile în care sunt apt medical și psihologic, iar cazierul este limpede? 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.