Jump to content
POLITISTI.ro

Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

După cum ştiţi, legea salarizării unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodată ... şi se pare că nici nu o să-şi producă vreodată efectele, deoarece regimul politic actual pregăteşte o nouă lege cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Vă propun să dicutăm în acest topic despre această nouă lege şi să strângem aici ştirile sau orice alte informaţii despre acest subiect.

 

Am găsit pe incont.ro o ştire referitoare la această nouă lege unică de salarizare:

 

Noua lege a salarizarii bugetarilor propune majorari anuale, din 2014, dar numai pentru anumiti functionari

 

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice, pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.

 

"Incepand cu anul 2014 se vor acorda, etapizat, majorari salariale cu incadrare in plafoanele de cheltuieli ale bugetului general consolidat. In situatia in care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de baza mai mic decat salariul de baza actual, se va mentine in plata salariul de baza actual pana cand majorarile succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de baza. In situatia in care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de baza mai mare decat cel detinut in prezent, se vor acoda majorari salariale anuale succesive astfel incat sa se ajunga la nivelul salariului de baza nominal prevazut de Legea-cadru, modificata"

 

Surse guvernamentale au declarat ca acest sistem presupune ca majorarile salariale sa fie acordate numai acelor functionari al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta din noua lege, in timp ce ceilalti functionari, cu un salariu mai mare, vor ramane cu acelasi salariu pana vor fi "ajunsi din urma".

"In prezent exista diferente foarte mari intre salariul de incadrare pentru aceleasi functii, dar exercitate in institutii publice diferite. De exemplu, un contabil dintr-o institutie publica are un salariu mai mare decat un alt contabil dintr-o alta institutie publica. Prin sistemul propus, se urmareste o oarecare egalizare intre aceste salarii de incadrare, dar asta va presupune ca majorarile salariale sa fie acordate doar pentru acei functionari cu salarii mai mici, iar ceilalalti functionari sa nu beneficieze de aceste majorari", au aratat sursele citate de Mediafax.

Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

 

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului.

 

sursa: incont.ro

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

E prematur încă pentru astfel de concluzii. Sunt curios să văd proiectul de lege.

Eu zic că e un proiect de lege populist, specific celor cu viziuni comuniste. Probabil este încă un proiect dedicat celor din administraţia locală şi va fi o creştere pentru portari, paznici, bibliotecari, secretare, asistenţi, etc astfel încât un secretar de primărie să ia aceiaşi bani cu tine, deşi singrurul risc la care se expune este inhalarea de praf.

Link to comment
Share on other sites

va creste cu siguranta dupa următoarea schema:

la intrarea in vigoare a legii ne taie iar salariile si apoi „vor creste” pana la valoarea din prezent ;)

suntem relativ la inceput de mandat iar o crestere la final va fi primita ca o mana cereasca

 

cum ne-am obisnuit de altfel

Edited by nicuno1
Link to comment
Share on other sites

Probabil proiectul pleaca de la doua premise care in momentul de fata n-au niciun fundament ptr. a mai fi viabile sau poate au dar sunt prea carcotas:

1.Acordul cu femeiul(sic!) care la cat s-a schelalait ,grohait ,behait si cat s-a facut de "a lu'transformator"(CFR ,etc.) v-a fi ingropat si bocit de la 01.07;

2.Demararea cresterii economice (???) care probabil este perceputa de actualii ca demararea cresterii taxarii ,suprataxarii si supraimpozitarii a tot ce misca nu crestere economica reala legata strict de productivitate.

Le-am enumerat pe cele doua fiindca dupa umila-mi parere si bruma de informatii pensiile ,salariile si socialul s-au/se platit/platesc-pana la data de gratie 17.06.2013 ,strict din ciozvartele femeiului nicidecum ,asa cum normal ar fi fost ,din productivitate si taxarea redusa a muncii.Deci nema acord/productivitate/taxare redusa/stimulare economica reala ,nema realizare a ceea ce cotcodacesc si grohaie to'arsii cu ideile lor de salarizare.

Link to comment
Share on other sites

Logic daca se ajunge la coeficientul 1 de salarizare 800 ron salariile ar creste tinand cont ca acum daca nu ma insel coeficientul 1 ar fi in jur de 200 ron. Cred ca referitor la ce a citat Catalin din incont.ro se incearca ceva in genul la proiectul de lege referitor la pensii unde acestea ar urma sa creasca treptat dupa o alta recalculare in urmatorii ani. Cred ca mai multe informatii ne pot furniza cei ce lucreaza la salarizari ( financiar ) care trebuie sa cunoasca care este valoarea actuala a coeficientului 1 de salarizare.

Link to comment
Share on other sites

din cate stiu eu nu suntem platiti dupa coeficientul de salarizare.

noi avem salariile „blocate temporar”

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

În prezent, valoarea coeficientului 1 de salarizare este aceeasi cu cea de dinaintea aparitiei primei lege de salarizare unitara in 2009. Acea lege, precum si urmatoarele nu s-au aplicat niciodata. Coef 1= 197,33 lei. Il înmultesti cu coef gradului functiei pe care esti incadrat (grad al functiei conform statelor de dinainte de reorganizarile din 2011) si afli cat ai salariul/solda functiei de baza. Ca sa va explic cum ajungeti la valoarea finala a salariului actual, e foarte mult de scris.

Link to comment
Share on other sites

Nici dracu nu stie cum mai suntem platiti, daca cineva o sa faca o plingere penala in acest sens, o sa ajunga ca dosarul lui Kennedy! La p.c. au luat, ba nu au luat salariile de merit; la politisti nici nu se discuta de asta si daca ciriie cineva i se de peste bot cu niste prevederi legale amestecate si zapacite, ca oare cine este prezent la aceste sporuri?

Link to comment
Share on other sites

... Ca sa va explic cum ajungeti la valoarea finala a salariului actual, e foarte mult de scris.

Noi avem rabdare, asteptam sa ne explici!

Edited by Eduard
Link to comment
Share on other sites

Sunt colegi care nu stim cu se calculeaza salariul, asa mai invatam ceva.

 


 

Edited by Eduard
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nu prevad nimic bun cu aceasta noua lege a salarizarii. Nici vorba de dialog social, nimic.O sa ne trezim cu pleasca direct in crestetul capului.Medicii incerca in disperare sa iasa de sub efectul acestei legi si sa nu mai fie considerati bugetari, stiind ca banii s-au imputinat . Parlamentul a cheltuit banii pentru tot anul si nici celelalte ministere nu stau prea bine. Se face restructurare de minim 4% in tot aparatul bugetar si ghici cine pleaca si cine ramane? Dupa cum s-a exprimat primul ministru Ponta, in cadrul noilor grile de salarizare va exista un maxim si un minim ce va fi stabilit de catre sefi . Va dati seama  cate abuzuri se vor comite? Ca intotdeauna pupatorii de dosuri vor fi privilegiati.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

<<<Ordonanţa de urgenţă care prevede că în 2014 salariile bugetarilor vor fi menţinute la acelaşi nivel cu cele din decembrie 2013, cu excepţia cadrelor didactice cu o vechime de până la 6 ani, ale căror salarii sunt majorate cu 10 la sută, fără a depăşi salariul de bază, a fost adoptată tacit de Senat...................."Munca suplimentară efectuată pe durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale (…) se vor compensa numai cu timp liber corespunzător", se mai arată în ordonanţa de urgenţă.Acest act normativ nu a putut fi dezbătut de plenul Senatului în absenţa raportului din partea Comisiei pentru buget şi a Comsiei pentru muncă, el urmând să fie transmis Camerei Deputaţilor în forma propusă de Guvern, aceasta fiind Cameră decizională.>>> sursa

Sa-i bati si sa-i stropesti cu apa!Cand ma gandesc la nemernicia veniturilor celor de la ASF nu-mi vin in gand decat cuvinte gen spaptesaijdoi, linsaj, dreptul penal chinez, etc....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.