Jump to content
POLITISTI.ro

Ilegalitate taxa de prima inmatriculare (sau poluare)

Postare recomandată

Publicat

avocatul meu a depus decizia sa primesc banii de la finante , insa vad ca deja au trecut 45 d zile(nelucratoare)si nimic pe card. am fost la ei si dosaru era pe masa , mi au zis ca n au bani:(( sa mai verific peste 2 saptamani. a patit cineva?

Publicat

Este foarte probabil să nu aibă bani. Dacă te ține, poți solicita instanței executarea silită, prin executor judecătoresc, dar cred că ajungi la același rezultat, ba chiar este foarte probabil ca între timp să îți vireze banii. Ai puțină răbdare, este normal că s-a ajuns în această situație pentru că procesele sunt câștigate pe bandă rulantă de către posesorii de autovehicule iar banii încasați din taxe s-au cheltuit de mult timp.

Publicat

ms de raspuns, o sa trec peste 2 saptamani sa vad ce se intampla, ultima oara mi a zis ca spera sa primeasca bani in prima saptamana din septembrie dar ma gandesc si la faza ca sunt si in fata mea foarte multi,sper sa am noroc

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

o mica intrebare: cum se procedeaza daca avocatul este de aici din bucuresti si actiunea a fost intentata la tribunalul olt . cum se achita taxa de timbru si cat este contravaloarea acesteia . va intreb pentru ca de la 45 ron initial .. s-a ajuns la 80 ron (citez " 60 de lei - taxa si timbrele judiciare , achitate prin mandat postal si 20 lei -plicul . Deci in total 80 de lei. Va multumesc. "), si daca mai intreb inca o data avocatul, poate imi zice 100 ron . multumesc !

Publicat

taxa se achita prin OP la Primaria unde isi are domiciliul reclamantul. Suni la Primarie si ceri contul ptr taxe de timbru, faci OP si originalul il poti trimite direct la instanta de judecata. Sau te duci la primarie si achiti cash primind chitanta

Daca deja ai nr de dosar, mentionezi pe OP / chitanta "taxa timbru dosar xxxxx".

Publicat

multumesc frumos pentru raspuns ! ma gandesc ca a trimis actele la tribunal prin posta ... poate din aceasta cauza imi zicea ca a costat plicul 20 ron !

Publicat

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat că face demersuri pentru ca taxa să fie restituită printr-o procedură administrativă, de la direcţiile de finanţe, fără să se mai ajungă la procese. În acest moment au loc discuţii la nivelul ministerului Justiţiei şi cel al Finanţelor. În întreaga ţară, Guvernul are de restituit proprietarilor de maşini aproximativ 400 de milioane de euro. Ce părere aveți poate fi posibilă o astfel de măsură ?

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Taxa auto pe poluare a fost suspendată până la data de 01.01.2013. Deputaţii au trecut azi, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă legată de suspendarea unor dispoziţii ale legii nr. 9/2012. Proiectul de lege a fost aprobat cu 219 voturi pentru, un vot împotrivă şi 15 abţineri.

• Apreciez 2
  • Moderator
Publicat

Mai trebuie să treacă şi prin Senat sau deputaţii erau cameră decizională?

Publicat (modificat)

Cameră decizională. Nu mai trece pe la Senat.

Modificat de Dan
  • Apreciez 1
Publicat

Pana la urma, daca imi achizitionez un autoturism fabrict in 2008/2009, Euro 4, in perioada asta ( pana la 01.01.2013) mai platesc sau nu taxa de prima inmatriculare ?

Intrebarea nu vine din comoditate fata de sursele de informare on-line...dar NU AM GASIT nimic publicat in mod oficial nicaieri...nici in M.O.

Publicat

o platesti pe legea veche, cea in vigoare astazi insa poti scapa de ea prin procedura discutata.

din 2013 taxa se va inlocui cu o alta si unii spun ca de aceea nu se va puatea scapa, legea ar corespunde aspectelor criticate in vechile reglementari.

Publicat

Daca ar fi o taxa decenta mai zici.. dar si asa, din moment ce suntem in UE, adica cum ramane cu "piata externa de desfacere, fara taxe vamale si fiscale".

Publicat (modificat)

va fi o taxa aplicata pe emisiile de CO2 si nu pe inmatriculare. Iar aceasta taxa se va achita de catre TOATE masinile existente cu diferenta ca cei care au inmatriculat masina dupa 2007 vor achita doar diferenta (daca nu cumva au primit banii inapoi) iar cele vechi vor achita taxa integral.

perceperea taxei se va face la PROXIMA VINZARE si va fi achitata de cumparator. nu mai are nici o legatura cu UE, vama, etc

Modificat de maxu08
Publicat (modificat)

Pentru că am observat mai multe nedumeriri pe acest topic privind recuperarea taxei auto, voi posta categoriile de persoane care își pot recupera banii achitați ca taxă de înmatriculare, mai bine spus cine își poate lua banii de taxă înapoi:

• Contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012 şi data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor în vigoare la momentul înmatriculării.
  • Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită se restituie numai către titularul obligaţiei de plată.
  • Contribuabilii care au plătit taxa şi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional. În acest caz se restituie valoarea reziduală a taxei.
  • Contribuabilii care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Modelul de cerere pentru restituirea sumei de bani provenită din taxă poate fi descărcată de pe pagina ANAF www.anaf.ro./secţiunea Asistenta contribuabili/Despre impozite şi taxe/Taxă pe poluare 2012. Informații mai puteți obține și la nr. de telefon 0314039160. Succes !

Modificat de Dan
Publicat (modificat)

Am primit de curand raspunsul de la finante privitor la solicitarea de a-mi fi restituita taxa platita (numai 7808 ron.....) in decembrie 2009 .... in imensa-mi "competenta"si "pricepere" am reusit sa pierd plicul(numai asa am putut afla ca nu sunt cardiac) continand raspuns ul negativ taman cand sa chem in instanta finantele.

Intrebari intrebatoare :

-mai pot sa depun acţiunea si fara copia/originalul raspunsului finantelor ?

-nu afecteaza mersul actiunii pierderea raspunsului negativ ?

Modificat de axle15
Publicat (modificat)

Am rezolvat-o.Ce-o iesi o sa vad: am chemat in instanta finantele, am anexat copia chitantei ..... presupun ca o sa trebuiasca sa solicit ,in instanta ,ca finantele sa depuna copia raspunsu. lui pe care l-am "rezolvat" .

Modificat de axle15
  • 1 lună mai târziu...
  • Moderator
Publicat

Este foarte probabil ca de la 1 ianuarie 2013, şoferii care doresc să îşi achizitioneze o masină mai veche de şase ani vor fi obligaţi să platescă taxa .

În cadrul Ministerului Mediului s-a constituit un grup de lucru format din reprezentantii mai multor institutii, printre care Registrul Auto Roman si Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari ale Vehiculelor in vederea elaborarii unui act normativ ce va avea in vedere reintroducerea taxei de poluare.

Publicat (modificat)

eu stiam ca exista deja actul normativ, a fost emis in 2012 dar intra in vigoare din 01.01.

prevedea ca se va plati taxa la orice prima vinzare a masinii iar cei care au cumparat masini inainte de 2007 platesc taxa la proxima instrainare. sa caut actul normativ

got it- este oug 1/2012

Modificat de maxu08
Publicat

Sunt curios cine se mai scapa de "cazanele" vechi de 7-8 ani altfel decat ca si cadou.Este o lege mai mult decat abuziva .Cu siguranta multi vor ajunge la CEDO cu porcaria asta de lege.

Publicat

Am ceva nelamuriri cu privire la un scenariu posibil - e o situatie ipotetica care poate avea analogie in practica - deci, cumpar o masina din UE in 2008, platesc taxa si o inmatriculez in Romania, in 2013 vand masina, dau chitanta cumparatorului ca am platit taxa si dovada de la ANAF ca nu am recuperat-o, dupa toate astea exista posibilitatea de a recupera taxa(prin prisma copiilor legalizate la chitante)?

Publicat

Am cumparat o masina acum cateva luni inmatriculata in RO in ianuarie 2011 , a fost platita taxa de inmatriculare la ea.. Zilele astea am incercat sa o inmatriculez .. toate bune si frumoase , pana am ajuns la poltie, de acolo mi-au spus toti pasii , si au spus ca au nevoie de o adeverinta de la financiar prin care sa dovedesc ca a fost platita taxa de inmatriculare. Astazi cand am fost sa ridic aceasta adeverinta , mi-au explicat ca sunt probleme legate de acest aspect deoarece proprietarul intre timp si-a recuperat taxa de inmatriculare (1722 lei) . Am fost din nou la politie si mi-au spus ca nu pot trece masina pe numele meu pana nu platesc taxa din nou. intrebarea mea este : Cu ce sunt eu vinovat daca statul a avut o lege ilegala si proprietarul si-a recuperat taxa ? Mentionez ca masina este cu numere definitive de Romania ! Are carte , talon , si e bagata la mine in finaciar ! Va multumesc

Publicat

Ati cumparat o masina acum cateva luni dar legea va obliga sa inmatriculati masina in maxim 30 de zile de la incheierea contractului de vanzare - cumparare, daca ati fi respectat legea, acest lucru v-ar fi scutit si de actualele neplaceri.

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Ati cumparat o masina acum cateva luni dar legea va obliga sa inmatriculati masina in maxim 30 de zile de la incheierea contractului de vanzare - cumparare, daca ati fi respectat legea, acest lucru v-ar fi scutit si de actualele neplaceri.

Daca nu te superi,unde scrie in lege,sau in ce lege scrie acest lucru?Intreb ,si eu ca tot omul,pentru ca am nevoie de o masina pentru naveta,am reusit si eu sa adun aproape 2000 de lei pentru o Dacie sau un Tico cu care sa ma tarasc la serviciu si eventual inapoi,si de cand cu timbrul asta de mediu .....mi s-a spulberat visul,sau cosmarul....Acum decat sa-mi iau un Tico din Romania mai bine ma duc in Bulgaria si imi iau unul ,mai ieftin,gata inmatriculat acolo pe numele unui prieten(si coleg,doar ca este bulgar) si care ,culmea are si instalatie de gaz(masina!).;chiar as ruga un coleg de la ,,inmatriculari" sau unul de la ,,rutiera" sa-mi spuna daca mai are rost sa fac acte de vanzare cumparare sau doar sa iau de la proprietar o procura....

In alta ordine de idei,am vazut un comunicat SNAP,din care reiesea ca un functionar public care dobandeste o a doua cetatenie nu devine incompatibil....chiar sa cer cetatenia bulgara pentru un amarat de Tico?

Publicat

Art. 11 din OUG 195/2002 republicata

[..]

(4) In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de inmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.