Jump to content
POLITISTI.ro

Ilegalitate taxa de prima inmatriculare (sau poluare)

Postare recomandată

• Membru
Publicat

pot sa ii dau in judecata daca nu am platit taxa ? precizez ca am efectuat rar-ul am toate actele traduse doar ca masina a iesit euro 2 si e taxa mare , ma gandeams a o inmatriculez la bulgari dar am vazut ca @dan a zis ca merge dat in judecata si fara , as prefera mai multe detalii

• Moderator
Publicat

Multe instante din tara s-au pronuntat deja in favoarea celor care au dat in judecata institutiile statului implicate, iar cumparatorii de autovehicule le-au putut inmatricula fara sa plateasca taxa.

Pentru a putea face acest lucru sunt necesare parcurgerea catorva etape:

• te prezinti la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor fara chitanta care atesta plata taxei pe poluare.
    Se refuza inmatricularea autovehicolului intrucat lipseste de la dosar chitanta. Trebuie solicitat un raspuns oficial si in scris din care sa reiese ca DRPCIV refuza inmatricularea.
  • cu raspunsul scris de la DRPCIV, se actioneaza in judecata institutia in instanta de contencios administrativ din cadrul tribunalului, fie la cea de drept comun si se solicita judecatorului sa oblige DRPCIV sa inmatriculeze masina fara plata taxei.
    In motivarea actiunii, trebuie mentionata incalcarea art. 85 si 90 din Tratatul de la Roma, precum si a articolului 148, alin. 2 din Constitutia Romaniei.
    Articolul 90 spune ca nu poti stabili pentru marfurile existente pe teritoriul statului tau un regim fiscal discriminatoriu fata de marfurile care vin din spatiul intracomunitar, iar alin. 2 din articolul 148 mentioneaza ca in conflictul dintre o lege interna si o lege comunitara are putere cea comunitara.
  • trebuie platite taxa de timbru si onorariul avocatului.

Durata procesului depinde de gradul de incarcare al instantei respective, in mod normal, poate dura intre o luna si sase luni. La asta trebuie adaugat si un eventual recurs al DRPCIV, insa, fiind vorba de o hotarare care nu este supusa dreptului de apel, este executorie imediat. Practic, iti poti inmatricula masina imediat dupa sentinta.

• Moderator
Publicat

Şi eu am câştigat la Tribunal, acum aştept să văd dacă finanţele vor mai face recurs la Curtea de Apel, având în vedere

49758xaztscje.png

Publicat (modificat)

Pentru cei care au masina achizitionata in leasing, pe acest site se precizeaza faptul ca pentru a putea incepe demersurile necesare recuperarii taxei de prima inmatriculare este necesara o imputernicire notariala de la compania de leasing si de asemenea sa se solicite si ca sumele care s-ar putea obtine ca restituire de taxa sa fie recunoscute ca apartinand beneficiarului contractului de leasing, adica utilizatorul pe numele caruia s-a emis factura.

Acum stau si ma intreb: este posibil ca firma de leasing sa solicite recuperarea taxei ca proprietar al autovehiculului in conditiile in care utilizatorul a platit aceasta taxa fara ca acesta din urma sa fie anuntat?

Modificat de Cromatic
Publicat

depinde. daca ai un contract sau pe facturi scrie ca taxa ti-a fost imputata tie si ca, in fapt, a achitat-o utilizatorul, nu cred ca ai nevoie de imputernicire deoarece iti justifici un interes legitim si actionezi in nume propriu.

Publicat

Da, este stipulat clar in contract ca toate cheltuielile cu privire la inmatriculare, etc sunt suportate de utilizator de fapt am si factura si chitanta aferenta iar pe toate facturile emise inainte de nume apare cuvantul "cumparator".

Ideea e ca mai multi colegi de serviciu au apelat printr-un alt coleg la serviciile unui avocat care a castigat toate procesele referitoare la taxa asta iar respectivul mi-a spus ca pentru cazurile de leasing nu se baga.

• Moderator
Publicat

Chitanţa de la finanţe care dovedeşte că s-a plătit taxa pe numele cui este?

Publicat (modificat)

Singura plata care am facut-o la agentia fiscala a fost taxa de inscriere pentru creantele bugetelor locale cu stampila aferenta pe fisa de inmatriculare(aceasta fisa am trimis-o inapoi la firma de leasing pentru a putea inmatricula masina) chitanta fiind strict pe numele meu iar cheltuielile de inmatriculare + taxa speciala prima inmatriculare + rate lunare masina si asigurare CASCO mi-au venit si in imi vin in continuare sub forma de factura cu formula " Cumparator numele si prenumele " iar dedesubt adresa, plata la toate aceste facturi o fac la BRD banca care este indicata pe fiecare factura in parte cu codul si contul firmei de leasing.

In concluzie, pe toate chitantele apare numele meu ca fiind cel de la care se incaseaza banii iar dedesubtul sumei incasate apare inscris " Titular : numele firmei de leasing" iar pe cele eliberate de fisc pentru plata impozitelor apare strict numele meu.

Modificat de Cromatic
  • Moderator
Publicat

Facturile nu sunt toate la fel, pot fi personalizate şi pot exista detalii care să facă diferenţa.

Contează doar unde şi cum ai plătit taxa aia de primă înmatriculare?

Ai trimis banii în contul societăţii de leasing? Au achitat-o ei (societatea de leasing) şi ulterior tu le-ai dat banii eşalonat?

Sau ai achitat-o tu la trezorerie? Pe chitanţa de la trezorerie ce a fost depusă la dosarul de înmatriculare cine apare că a achitat taxa?

Publicat

Taxa de prima inmatriculare am platit-o la BRD pe o factura emisa de firma de leasing in contul acestei firme deci plata efectiva catre trezorerie a facut-o leasing-ul iar apoi mi-au facturat mie ce-au platit ei dar maxu 08 spune:

depinde. daca ai un contract sau pe facturi scrie ca taxa ti-a fost imputata tie si ca, in fapt, a achitat-o utilizatorul, nu cred ca ai nevoie de imputernicire deoarece iti justifici un interes legitim si actionezi in nume propriu.

...iar eu ma incadrez in ceea ce spune maxu 08. Oricum, maine o sa dau un telefon la firma de leasing sa ma lamuresc.

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Am renuntat la idee deoarece imi fac rau tot mie, firma de leasing a fost foarte intelegatoare dar am fost sfatuit sa nu mai incerc recuperarea taxei din simplul motiv ca nefiind proprietar, la terminarea contractului de leasing atunci cand se face transferul de proprietate catre utililizatorul inscris in c.i voi fi nevoit sa platesc din nou aceasta taxa care este mult mai mare fata de ceea ce am platit eu la inceput deci aviz amatorilor...

Chiar si pentru cei care au reusit sa recupereze aceasta taxa iar pe viitor se gandesc sa vanda masina, problema va deveni foarte dificila adica te bucuri acum dar nu o sa mai poti revinde masina...

• 6 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna seara.As vrea sa stiu daca vreun membru de pe forum si-a recuperat taxa auto pt un auto sh inmatriculat in Romania,in acest an(dupa ce a fost data legea 9/2012),sau diferenta de bani dintre taxa veche si taxa noua.In cazul meu pt un motor de 1600,E4,fabricat in 2001,taxa veche 1.605 lei,taxa noua-955 lei.

Daca cineva a avut succes in aceste demersuri,rog putin ajutor.

P.S-am pregatit cererea de restituire a taxei(diferenta intre taxa veche si cea noua),copie dupa :decizia de impunere a taxei,chitanta de plata,Carte identitate proprietar,carte identitate auto,certificat inmatriculare auto.

Modificat de big j
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Moderator
Publicat

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca Guvernul va restitui banii obtinuti din taxa auto astfel incat cei care au platit sa nu mai apeleze la instanta.

La iesirea din intalnirea pe care a avut-o cu secretarii de stat din Ministerul Justitiei, Ponta a declarat: "Vrem sa asiguram o formula ca cei care au platit acesti bani sa-si poate primii banii fara a se mai apela la instanta. E clar ca Guvernul va trebui sa dea banii inapoi si trebuie sa faem acest lucru fara sa mai aglomeram instantele. Dupa cum stiti foarte bine, amanarea problemelor a fost cea mi folosita tactica a guvernelor anterioare. Stiau ca vor pierde procesele, dar contau pe faptul ca pot sa le amane. Obligatia noastra este sa rezolvam aceste probleme, nu sa le amanam", a spus seful Executivului.

Taxa auto , in forma sa actuala, contravina dispozitiilor comunitatii europene si poate fi contestata de persoanele care au fost nevoite sa o plateasca. De altfel, instantele sunt pline de reclamatii ale soferilor care au fost nevoiti sa o plateasca.

Sursa: incomemagazine.ro

Publicat (modificat)
..... 1Guvernul va restitui banii obtinuti din taxa auto astfel incat cei care au platit sa nu mai apeleze la instanta.......Ponta a declarat: ".......2.cei care au platit acesti bani sa-si poate primii banii fara a se mai apela la instanta. E clar ca Guvernul va trebui sa dea banii inapoi si trebuie sa faem acest lucru fara sa mai aglomeram instantele.........3Taxa auto , in forma sa actuala, contravina dispozitiilor comunitatii europene ......

1. Ii va restitui....in "n" transe...asa cum se vor restitui ,oaresce taieri ,in 16 transe egale la o categorie sociala-pensionari parca...;

2.O data ce ti-a facut dovada prin prima rata din cele " n " care compun taxa de restituit parca se modifica oleaca actiunea in instanta....

3.Sunt coplesit de dorinta guvernantilor,vecina cu obsesia ,de a respecta recomandarile/cerintele de a respecta legislatia europeana in ceea ce tine de legalitate...parca legislatia europeana are prioritate...sau stiu gresit...

Sunt coplesit de dragostea guvernantilor pentru poporul asta inecat in taxe (pana in 1992 ,1996 si 2004 aveam 2-3-4 taxe :doh: )....vad si eu clasa politica majoritara (acum ,intr-un final) iubind poporul

Anticipand unele reactii vis a vis de ce am scris:consider ca un saturnism generalizat la nivelul intregii clase politice 1990-2012 generat de un lunetist e o optiune superbuna :good:

Pana una alta saptamana viitoare echivaland finalul unei clisme cu parerea mea despre clasa politica (toata...n-am culori favorite) merg sa depun actiune ptr.recuperarea taxei platite de mine in 2010 (si chiar e consistenta...n-am vrut sa-mi insel tara :emo-yessir: cu nr. de BG :doh: )...plata ei i n t e g r a l a ma va ajuta sa-ncep demersurile ptr. emigrare-n Canada... :naughty:

Sincer m-am saturat de atata grija dezinteresata (cum altfel ?) pentru popor: 22 de ani mi-au fost de ajuns!!!

Modificat de axle15
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Daca pleci cine v-a platii datoria facuta de politicieni pentru a avea ce praduii prin licitatii trucate ? Acum datoria Romaniei e peste 100 de miliarde de euro iar fiecare bebelus care se naste e deja dator cu 12 000 de euro.Cu cat scade populatia cu atat e mai nasol..

Publicat

Daca o tin tot asa ne indatoreaza pentru urmatoarele 150 de generatii. Beton!

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Salut! Am si eu o intrebare: Am cumparat in luna septembrie 2007 o masina pe pentru care am achitat taxa de prima inmatriculare 6000 lei. Ulterior in luna septembrie 2008 mi s-a restituit suma de 2000 lei de catre Administratia Finantelor Publice din localitate. Am inteles de prin mass-media ca daca actionez in judecata am toate sansele sa castig procesul si sa mi se restituie intreaga suma achitata pe taxa de prima inmatriculare. Voi ce parere aveti? Stie cineva daca au mai existat cazuri asemanatoare, adica sa fi achizitionat masina in anul 2007, sa i se restituie ulterior o parte din taxa iar mai apoi, in urma unui proces sa-si recupereze intreaga suma?? Se poate pune cumva problema prescriptiei dreptului la actiune, adica daca au trecut mai mult de 3 ani de cand am platit taxa si nu am solicitat restituirea ei ?? Astept un raspuns! Va multumesc mult!

Salut! Am si eu o intrebare: Am cumparat in luna septembrie 2007 o masina pe pentru care am achitat taxa de prima inmatriculare 6000 lei. Ulterior in luna septembrie 2008 mi s-a restituit suma de 2000 lei de catre Administratia Finantelor Publice din localitate. Am inteles de prin mass-media ca daca actionez in judecata am toate sansele sa castig procesul si sa mi se restituie intreaga suma achitata pe taxa de prima inmatriculare. Voi ce parere aveti? Stie cineva daca au mai existat cazuri asemanatoare, adica sa fi achizitionat masina in anul 2007, sa i se restituie ulterior o parte din taxa iar mai apoi, in urma unui proces sa-si recupereze intreaga suma?? Se poate pune cumva probleme prescriptiei dreptului la actiune, adica daca au trecut mai mult de 3 ani de cand am platit taxa si nu am solicitat restituirea ei ?? Astept un raspuns! Va multumesc mult

Modificat de camataru10
Publicat

Ce te interesează pe tine ţine de jurisprudenţă. Ai puţină răbdare, sunt sigur că cineva te va lămuri.

Publicat

Daca pleci cine v-a platii datoria facuta de politicieni pentru a avea ce praduii prin licitatii trucate ? Acum datoria Romaniei e peste 100 de miliarde de euro iar fiecare bebelus care se naste e deja dator cu 12 000 de euro.Cu cat scade populatia cu atat e mai nasol..

Ai dreptate ,pitbul! Tare comment-ul tau :emo-yessir:

Cred ca tre' sa mai meditez la plecare ,mai ales ca al meu copil arde de nerabdare sa devina un bun platitor al datoriilor politicienilor.... :ner:

Abia astept sa vina iarna sa aud ultimul racnet in materie de taxe si impozite ...ca justificari zic!

Publicat

Am si eu o intrebare: Am cumparat in luna septembrie 2007 o masina pe pentru care am achitat taxa de prima inmatriculare 6000 lei. Ulterior in luna septembrie 2008 mi s-a restituit suma de 2000 lei de catre Administratia Finantelor Publice din localitate. Am inteles de prin mass-media ca daca actionez in judecata am toate sansele sa castig procesul si sa mi se restituie intreaga suma achitata pe taxa de prima inmatriculare. Voi ce parere aveti? Stie cineva daca au mai existat cazuri asemanatoare, adica sa fi achizitionat masina in anul 2007, sa i se restituie ulterior o parte din taxa iar mai apoi, in urma unui proces sa-si recupereze intreaga suma?? Se poate pune cumva probleme prescriptiei dreptului la actiune, adica daca au trecut mai mult de 3 ani de cand am platit taxa si nu am solicitat restituirea ei ?? Astept un raspuns! Va multumesc mult

• Displace 1
Publicat (modificat)

În cazul tău se aplică prevederile Codului Fiscal și cele ale Codului de Procedură Fiscală. Astfel, potrivit art. 135 din Codul de Procedură Fiscală, ”dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la compensare sau la restituire”.

Pentru prima variantă a taxei, (cea introdusă prin Legea 343/2006) termenul de prescripţie începe să curgă din anul următor abrogării art. 214 ind.1 și 214ind.3 din Codul Fiscal, adică de la 1 ianuarie 2009. Pentru cea de-a doua variantă a taxei (cea introdusă prin OUG 50/2008) termenul curge de la 01.01.2012. Părerea mea este că trebuie să te grăbești să depui acțiunea în instanță. Ai toate șansele să câștigi. Bineînțeles că îți recomand să îți iei un avocat care are experiență pe recuperarea taxelor de înmatriculare/poluare auto. Succes!

Modificat de Dan

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.