Jump to content
POLITISTI.ro

Agresiuni verbale si amenintari ale vecinilor

Postare recomandată

Publicat

Bună ziua! 

Recent am avut de-a face cu un individ destul de periculos. Întâmplarea are la bază deranjarea liniștii și ordinii publice, deoarece individul menționat anterior țipa în gura mare la un câine (al meu) care lătra. După ce l-am confruntat pe individ, acesta a devenit extrem de furios, adresându-mi diferite injurii la adresa mea, dar și a familiei mele, a amenințat că mă v-a agresa fizic ”să vezi ce omor îțî f*t”, etc. Acest individ este notoriu pentru comportamentul său precar și amenințător, cazul meu nefiind singurul de acest fel. Individul a avut și alte altercații cu diferite persoane, pe care le-a agresat fizic, deci amenințările sale nu sunt vorbe în vânt. Țin să menționez că individul a fost închis de mai multe ori, în diferite penitenciare, fiind eliberat undeva la finalul verii trecute. De asemenea nu ajută faptul că suntem și vecini, iar în momentele acestea în care vă scriu, simt cum siguranța mea este în pericol. 

Vă mulțumesc pentru timpul acodrat citirii acestui text, voi reveni cu update-uri, dacă vor exista curiozități sau alte întâmplări vor apărea la suprafață.

P.S: Mă întreb dacă pot răspunde penal pentru folosirea unui spray anti-urs asupra individului, caz în care acesta ar încerca să mă atace.

• Moderator
Publicat

@Andreyzhak,

Dacă amenințările vecinului ți-au provocat un sentiment de frică, de temere, poți formula o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare - art. 206 Cod penal.
Mai există și posibilitatea legală de a solicita emiterea unui ordin de protecție, iar în situația în care se constată că sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii vor emite acest document într-o formă provizorie, care ulterior este confirmat sau infirmat de magistrați.

Citește și aici:

• Apreciez 1
Publicat

@Marius

Mulțumesc mult pentru răspuns! 
Cel mai probabil voi opta pentru o plângere penală. De asemenea, am uitat să menționez că în timpul altercației dintre mine și individ, acesta m-a și scuipat, direct pe față. Poate fi această faptă considerată agresiune? 

Și totodată, au venit diferiți agenți de poliție acasă la individ, însă lucrurile au continuat să se desfășoare de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic

• Moderator
Publicat

Îți recomand ca înainte de a depune plângere să citești asta:

Baftă!

Publicat

Mulțumesc încă o dată pentru infromații. Totuși am o oarecare reținere în a formularea plângerii. Mă găndesc să nu facă lucrurile și mai dificile decât sunt. Sunt domiciliat în mediul rural, iar secția de poliție din localitate se află într-o stare precară, iar numărul personalului este relativ scăzut. După cum am mai zis, polițiștii și jandarmii vin și pleacă de la locuința individului, iar lucrurile nu se schimbă, ci stagnează. Imi imaginez că dacă formulez acea plângere, îi voi da apă la moară individului, făcându-l astfel capabil de a realiza lucruri pe care nu vreau sa mi le imaginez posibile. Imi cer iertare dacă exprimarea mea nu este cea mai bună, însă nu am pregătire în domeniu și nici starea emoțională de acum nu este cea optimă. 

• Moderator
Publicat

Nu știu ce așteptări ai și ce îți imaginezi, dar din punct de vedere legal polițiștii nu au dreptul să facă prea multe. Dacă te aștepți ca atunci când ajung să-i aplice individului o corecție ori să-l rețină etc., trebuie să fii conștient/ă că nu este o așteptare realistă. 
Din ce povestești, individul e un recidivist și înseamnă că a mai avut probleme cu poliția. Din păcate, dreptatea nu se face pe loc și imediat, așa cum e în filme.

Publicat

Am înțeles! 
Deci opțiunile mele sunt limitate, iar așteptările trebuie să-mi fie și mai reduse de atât. 
Speram la o cale prin care acest individ să nu mai fie printe persoanele libere, deoarece îl consider un pericol pentru cei din jurul său. 
În final, știind că poliția nu prea poate face mare lucru și plângerea ar putea însemna o înrăutățire a situației existente... ce îmi recomandați să fac? 

Mulțumesc anticipat pentru răspuns. 

• Moderator
Publicat
în urmă cu 2 ore, Andreyzhak a scris:

Speram la o cale prin care acest individ să nu mai fie printe persoanele libere, deoarece îl consider un pericol pentru cei din jurul său. 

Nu stabilești tu asta și nici poliția. Privarea de libertate într-un stat de drept se dispune doar de judecător și numai în printr-o hotărâre judecătorească de condamnare.

Recomandarea mea este să urmezi calea legală, eventual să soliciți ordin de protecție și să formulezi plângere penală.
Însă, ce trebuie să știi de la bun început este că pentru infracțiunea de amenințare, pedeapsa poate fi închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală. (o pedeapsă extrem de mică, spre exemplu pt conducere fără permis este de la 1-5 ani) Pe cale de consecință, pentru această faptă nu se pot propune măsuri preventive, iar până la o eventuală condamnare e un drum foarte lung, care depinde foarte mult de probele care pot fi administrate în dosarul penal.

• Moderator
Publicat

Cu alte cuvinte, trebuie să fii conştient de faptul că pedeapsa pentru ameninţare este o glumă proastă a legiuitorului. Practic la aşa limite mici ale pedepsei, chiar dacă ar vrea poliţiştii sau procurorul nu pot propune arestarea preventivă a individului, nu o pot face pentru că legea (codul de procedură penală) nu le permite, întrucât nu sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute acolo.

Însă procedura cu ordinul de protecţie este ceva mai puţin complicată şi poţi lua în calcul să soliciţi emiterea unui astfel de ordin dacă lucrurile se menţin în starea actuală şi nu se îmbunătăţesc. 
Este ca o sabie cu două tăişuri, dacă iei atitudine şi depui plângere într-adevăr poate să-l irite şi să se înrăutăţească situaţia, dar la fel de bine şi faptul că nu depui plângere este un aspect de care el este conştient şi inevitabil îi dă curaj să continue în aceeaşi notă. E greu de spus/anticipat, mai ales pentru cineva din afară, care nu vă cunoaşte.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.