Jump to content
POLITISTI.ro

Agresiuni verbale si amenintari ale vecinilor


mdg

Recommended Posts

Buna ziua,

Va solicit atentia cu un caz des intalnit in Romania, mai ales la sate sau chiar si in orase, in zonele de case. Parintii mei s-au mutat de aproape 4 ani la casa, intr-un oras mic de provincie. Acolo au intalnit niste vecini, care initial erau foarte draguti si dornici sa ajute, dar care in timp s-a dovedit a fi niste agresori (atat verbal, cat si fizic).

Povestea este lunga si nu o detaliez aici pe toata. Pe scurt, parintii mei sunt amenintati si hartuiti constant de catre acesti vecini. Amenintarile nu se reduc numai la cele verbale, Acum un an si jumatate i-au amintat, cu furci si topoare, ca ii omoara. Atunci a venit Politia si pentru moment lucrurile s-au calmat, insa constant acesti vecini cauta motive de cearta si ii terorizeaza pe parintii mei. De curand, ne-au omorat un caine si un pisic si posteaza tot felul de lucruri pe internet pentru a-i face rau tatalui meu la serviciu.

Parintii mei ii lasa in pace si nu le zic nimic si spera ca ii vor lasa in pace, insa sicanele si amenintarile nu se mai opresc.

Acesti vecini fura lemne, fura masini si au tot felul de "afaceri ilegale". In plus, au un grajd pe teren intravilan (in conditii extrem de insalubre pt toata strada) si desi au fost reclamati la Primarie, nimeni nu a facut nimic.

Acesti vecini fac aceste probleme si celorlati vecini, insa toata lumea se teme de ei si nimeni nu face nimic din acest motiv, pentru ca le este teama pentru viata lor.

Ce se poate face pe cale legala in acest sens? Cum pot fi opriti acesti oameni care terorizeaza toate familiile care locuiesc in acea zona?

Va mentionez ca mie, la randul meu, imi este frica pentru parintii mei. Daca vor merge la politie sa ii reclame, ii pot prinde oricand "la colt de strada". In plus, ceilalti vecini, cu siguranta nu vor face nimic, pt ca ei sunt terorizati de o viata de acesti oameni si frica este mult prea mare.

M-ar ajuta foarte mult un sfat.

Multumesc mult.

Link to comment
  • Moderator

Fără o plângere scrisă la poliţie, nici poliţistii nu pot face mai nimic.

Ideal ar fi ca plângerea respectivă să fie susţinută şi de câţiva vecini sau eventual nişte martori, care să susţină acuzaţiile privind ameninţările respective.

  • Upvote 1
Link to comment
  • 1 month later...

Uite si un topic care mi-a adus aminte de o alta problema (ce-i drept mai grava decat cele pe care le-am mai impartasit pe acest forum  :( )

Tot anul trecut, pe la sfarsitul verii, un vecin de-al meu era cat pe-aci sa-si ia bataie, iar eu am fost de fata. Povestea incepe asa:

Eu am coborat din scara blocului sa ma indrept spre masina mea ca sa ma duc la shopping (era week-end) si un vecin pe care-l cunosc din scara, destul de tanar (25-28 ani) a fost agresat de un altul pe care nu-l cunosc, dar cica ar fi si el de pe la blocurile din jur, care dupa fata avea 35-40 de ani. Nu stiu ce s-a intamplat exact intre ei, din ce-am inteles si-au julit masinile, dar fara semne vizibile pe masini. Partea la care am asistat eu a fost cea mai nasoala, si anume cand cel in varsta dadea cu pumnii spre cel mai tanar si acesta tot facea pasi in spate, pana la urma a scos un spary lacrimogen si i-a pulverizat un jet scurt in fata celui in varsta. Tin sa mentionez ca persoanele in cauza nu s-au atins, iar in afara jetului de spray lacrimogen ( de-ala mic cu piper pe care scrie "police" nu au fost alte risposte. Masina celui tanar o cunosc si era oprita undeva in directia din care venea cu spatele ferinduse de pumnii celui mai in varsta. Cel tanar a sunat la politie, eu m-am retras in scara blocului si am asteptat pana a venit politia, apoi am dat datele de identificare ca si martor. Politistii n-au intrebat nimic, doar au dat amenzi ambelor persoane implicate si au plecat. Vecinul meu, cel tanar, a contestat amenda primita si m-a citat ca martor la tribunal (cu voia mea) desi din ce spunea el nu eram trecuta in declaratiile politistilor de la tribunal, in care mai erau trecute alte 2 persoane, care au ajuns acolo dupa ce venise politia. Inca n-am primit citatie la tribunal si nici nu stiu daca s-au prezentat persoanele citate de politie sau nu.

Si acum intrebarile:

1) Este normal sa dea politia amenda si celui care a fost in legitima aparare? 

2) Este normal ca politistii sa nu-i intrebe nimic pe martori? ca sa afle ce s-a intamplat de fapt si sa actioneze in consecinta?

3) Are voie omul (poate voi fi si eu intr-o situatie similara, desi sper sa nu) sa se apere cu spray-ul daca nu a fost atins cu pumnii de cealalta persoana?

4) Ce pot sa fac daca cel mai in varsta ma va agresa si pe mine se poate obtine ordin de restrictie cum e in america? (intrebarea asta este pur ipotetica, ca nu l-am mai vazut de-atunci si nici nu cred ca ma va recunoaste)

Link to comment

1. Probabil că sancţiunile au fost aplicate pentru participarea la scandal, nu pentru loviri, agrsiuni, etc

2. Audierea martorilor este la latitudinea lor. Ei stabilesc acolo pe cine trebuie sa audieze şi dacă depoziţia respectivă este obiectivă sau nu, dacă îi ajută să stabilească ce s-a întâmplat, dacă este relevantă sau nu şi aşa mai departe. Chiar tu spui că au audiat doi martori, dacă nu te-au întrebat şi pe tine nu înseamnă că nu au aflat ce s-a întâmplat de fapt.

3. Numai instanţa de judecată poate stabili dacă a fost vorba de legitimă apărare sau nu.

4. În sistemul nostru juridic nu există astfel de ordine de restricţie, cum ai văzut prin filme. Este ceva asemănător ce a apărut de curând dar se aplică numai în cazul soţilor.

Edited by crix
  • Upvote 1
Link to comment

crix nu ai dreptate în totalitate cu privire la ordinul de restricție. Există așa ceva în legislația românească, în Legea 217/2003 modificată de Legea 25/2012, numai că din păcate ea se referă la violența în familie și se aplică din câte știu numai membrilor familiei. Se numește ordin de protecție.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri cu specficatia ca politistii nu au audiat pe nimeni, doar au luat datele din buletin, si nu a fost un scandal incat sa derajeze vecinii. Asa cum am spus, a sarit omu' la bataie crizat de vre-o ceva, fara sa spuna prea multe, apoi dupa ce si-a luat spray in fata s-a potolit.

Multumesc si tie Dan, cand ma voi casatori, voi tine minte legea aia :)



Si inca ceva, sa inteleg ca daca ma agreseaza unu' pe strada si eu ii dau cu spray si fug ca sa nu fiu violata, chem politia si apoi imi iau amenda ca m-am aparat? Nu mi se pare normal :( Desi as plati si amenda numai sa nu se intample vre-o nenorocire...

Link to comment
  • Moderator

Si inca ceva, sa inteleg ca daca ma agreseaza unu' pe strada si eu ii dau cu spray si fug ca sa nu fiu violata, chem politia si apoi imi iau amenda ca m-am aparat? Nu mi se pare normal :( Desi as plati si amenda numai sa nu se intample vre-o nenorocire...

 

Fiecare înţelege atât şi cât poate. Dacă la o astfel de concluzie ai ajuns ... e recomandabil să ai tot timpul un jurist sau avocat lângă tine.

Link to comment

Mai Catalin, daca in cazul mentionat omul si-a luat amenda fara sa fie vinovat, din punctul de vedere al martorilor, nu doar al meu, eu ce sa inteleg? sau eu nu iau amenda in cazul sus mentionat pentru ca nu sunt barbat?

Link to comment

Daca este sa luam ce-a spus Crix la pc 1: "Probabil că sancţiunile au fost aplicate pentru participarea la scandal, nu pentru loviri, agrsiuni, etc" eu pot sa iau amenda pentru ca am "provocat" pe vre-o unul "aburit de alcool" chiar daca mi-am vazut de treaba? doar pentru simplul fapt ca am trecut prin fata lui, nu? sau cum sta treaba, ca eu tot nu pricep. Eu stiu atat: daca sunt atacata, am dreptul sa ma apar. De ce sa trebuiasca sa fiu agresata intai ca sa ma pot apara? De ce un agresor nu este tras la raspundere penala daca nu si-a dus tentativa la bun sfarsit? tentativa se pedepseste, asa-i? daca se pedepseste tentativa, de ce nu a fost pedepsit respectivul? ca amenda de tulburarea linistii publice politia da la orice, si daca urla unul pe strada cat il tin plamanii. Desi, in situatia data, a existat un agresor si o victima, nu s-a tulburat linistea publica decat atunci cand au venit politistii si-au dat amenzi, si omusteanu' cel in varsta s-a apucat de amenintat in stanga si-n dreapta ca-l apucase iar crizele, iar politia ne spunea noua sa nu ne apropiem de el in loc sa-l bage in duba... Plus ca pentru amenintari ne-a recomandat tuturor sa-l dam in judecata, de parca l-as si cunoaste ca sa-l dau in judecata, plus ca el ameninta pe toata lumea, nu doar o persoana, ar trebui sa fie dat in judecata de fiecare in parte? Este un mare vid legislativ interpretabil dupa parerea mea.

Edited by util
Link to comment
  • Moderator

Analizezi situaţia superficial şi fără să citeşti legislaţia.

Cei doi au fost sancţionaţi conform Legii 61 pentru "provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice". Exact ăsta e textul de lege, iar legea incriminează atât provocarea cât şi participarea. Ori, prin scandal se înţelege săvârşirea unei fapte care provoacă indignare în rândul cetăţenilor şi care tulbură ordinea publică.

Simpla faptă de lovire sau agresiune nu constituie obiectul sancţiunii contravenţionale aplicate, această faptă constituie infracţiunea de "Lovirea sau alte violenţe" (Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.) prevăzută de Codul Penal pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, este necesară existenţa unui certificat medico-legal care să ateste eventualele leziuni sau suferinţe ale persoanei vătămate şi aşa mai departe.

Poliţiştii acolo au sancţionat doar provocarea şi participarea la scandal. Pentru celălalte fapte, persoanele implicate trebuie să facă mai multe demersuri şi să depună o plângere penală (scrisă) etc.

  • Upvote 2
Link to comment

Multumesc, Marius, ca imi dai raspunsurile in conformitate cu legile in vigoare, dar eu, ca o necunoscatoare a tututor legilor din romania, nu pot sa cred ca omul care-si ia bataie pe strada este sanctionat pentru participarea la scandal in locuri publice. Sa spunem ca am inteles ce au sanctionat politistii in situatia data, si de ce au actionat asa. Si totusi, raspunsul asta tot nu ma lamureste referitor la anumite aspecte precum: De ce tentativa de lovire nu se sanctioneaza (nu a fost sanctionata, probabil ca exista lege)? Sau pentru asta trebuie depusa plangere, proces, etc... dupa ce se termina toata abureala cu judecata, peste 2-3 ani, agresorul primeste o amenda mai mica decat cea de tulburare a linistii publice si isi vedein continuare de viata lui zbuciumata... De ce trebuie depusa plangere la politie daca politia era de fata (in cazul amenintarilor la adresa tuturor persoanelor de fata, inclusiv a politistilor)? Plus ca exista si o lege pe care eu una o consider nedreapta si anume cea cu pedeamsa cu inchisoare 'sau amenda' deoarece Becali ar putea sa loveasca pe oricine, ca doar scapa cu o amenda, si are de unde plati, nu? dar cel lovit ramane cu ochiu' vanat, etc... numa' oase rupte sa nu fie, asa-i?

Link to comment
  • Moderator

Da, tentativa la care faci referire este faptă penală, pentru care poliţistul nu poate aplica sancţiuni, el poate face doar cercetări în cazul în care persoana vătămată depune plângere (scrisă). Sancţiunea pentru faptele penale se aplică numai de magistrat.

Plângerea trebuie depusă oficial şi în scris pentru că românul e parşiv şi în cele mai multe cazuri, acolo la faţa locului face afirmaţii pe care ulterior nu le mai susţine, se răzgândeşte şi nu mai vrea să depună plângere după ce primeşte nişte bani şi aşa mai departe, iar poliţistul riscă să fie reclamat şi cercetat pentru că îşi depăşeşte atribuţiile. Codul Penal condiţionează punerea în mişcare a acţiunii penale pentru anumite infracţiuni de plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

E uşor şi simplu să facem afirmaţii cu bagatul în dubă şi cu aplicarea de sancţiuni de către poliţist imediat la faţa locului, dar în realitate lucrurile nu sunt aşa de simple cum par, trebuie urmate nişte proceduri, îndeplinite anumite condiţii prevăzute de lege, în caz contrar poliţistul îşi riscă nu numai locul de muncă ci şi libertatea. Iar dacă te întrebi de ce este aşa, răspunsul este câte se poate de simplu, datorită legislaţiei.

După marea Revoluţie din 89, când toţi românii au înţeles că democraţia înseamnă ca fiecare poate să facă ce vrea şi cum vrea, întreaga societate civilă în frunte cu absolut toată clasa politică au solicitat şi cei din urmă au modificat legislaţia NUMAI în defavoarea poliţistului, în sensul că au fost retrase majoritatea drepturilor şi atribuţiilor de constrângere necesare în munca de poliţie (poliţistul nu mai are voie să reţină un suspect decât după ce face o căruţă de acte şi obţine acordul procurorului, nu mai are la dispoziţie închisoarea contravenţională şi mult mai multe chestiuni despre care aş putea să scriu paginii întregi).

În general, societatea civilă se bucură când atribuţiile şi drepturile poliţistului sunt ciuntite, când poliţistului i se ştirbeşte autoritatea, fără să realizeze că aceste lucruri se răsfrâng în primul şi în primul rând asupra lor, a cetăţenilor de rând, a oamenilor cinstiţi.

Românii nu percep poliţistul ca pe un aliat al lor, îl percep ca pe un duşman şi se bucură de răul acestuia, iar aşa cum am mai spus mai sus în ultimii ani legislaţia ce are tangenţă directă cu munca de poliţie a fost sistematic modificată în defavoarea poliţistului, astfel încât autoritatea acestuia a scăzut foarte mult, percepând aceste lucruri ca pe nişte victorii împotriva sistemului. Actuala situaţie este rezultatul acestor acţiuni, pentru că dacă nu e protejat de lege, poliţistul are mâinile legate şi nu poate face mare lucru, aplică şi el câte o amărâtă de sancţiune contravenţională.

Link to comment

Ai pus punctul pe i. In ceea ce priveste legile pe care trebuie sa le respectati, eu, ca om de rand nu le stiu, dar din cunostintele mele generale, se merge pe prezumtia de nevinovatie in lipsa probelor incriminatorii si, daca un politist ar aplica o sanctiune si martorul una spune si alta face, cum spuneai mai devreme, ca asta-i firea romanului, ce sa-i faci :( inculpatul ar fi scos nevinovat si tot politistul ar fi cel care trebuie sa raspunda pentru ca a sanctionat pe nedrept pe cineva, chiar daca in realitate fapta a fost comisa. Am inteles bine?

Dar tot as mai avea o nelamurire pentru un lucru: din ce cauza se merge pe "impacarea partilor" ca prin cunostintele mele (nu ca as avea de-a face cu ei, dar la o mica barfa mai aud una-alta) mai sunt care s-au batut, etc.. scos dinti, etc.. apoi politia i-a convins pe toti sa-si retraga plangerile. Dupa un timp i-ar s-au intalnit in diverse baruri, discoteci, iar si-au spart capetele, iar au ajuns la politie, iar s-au impacat... etc... si in afara de amenzi pe care le achita sau nu le achita nu sau luat alte sanctiuni. In barurile respective banuiesc ca existau camere de supraveghere, etc... si s-ar fi putut decide daca x sau y e vinovat, sau poate sunt mai multi vinovati care, dupa parerea mea, ar trebui adapostiti de caldura de-afara pentru cateva zile/saptamani/luni.. si sigur s-ar potoli intr-un final. Asa, daca tot se ciondanesc... nu doar ei au de indurat efectele actiunilor lor, ci si altii nevinovati care se afla in locul respectiv la momentul inoportun. Si spun asta pentru ca din ce-am auzit ei si-au retras plangerile la solicitarea politistilor fiind convinsi de acestia ca daca nu-si vor retrage reciproc plangerile, se va ajunge la proces implicit la sanctiuni mai severe, mai grave. De ce politistii nu i-au convins totusi sa-si sustina plangerile ca sa se ajunga la proces, si acolo era problema lor cum se apara fiecare... si bine-inteles ar fi fost aplicate niste sanctiuni mai severe dar bine-meritate si care ar cantari mai greu decat o amenda cand se iveste dorinta de ridicare a pumnului. Probabil nu in toate cazurile se aplica faza cu impacarea partilor, dar din punctul meu de vedere pe care l-am expus este totusi o practica nu prea eficienta.

 

Si daca tot este vorba de vecini, eu stau la etajul 1, iar de-asupra mea, parca la etajul 5, sta o batrana nebuna rau de tot, care arunca resturi de mancare stricata pe geam ca sa o dea la animale si la pasari sustine ea. Este nebuna in adevaratul sens al cuvantului, dar din pacate nu stiu ce demersuri as putea sa fac. Am vorbit cu un politist care era in zona si a vazut-o si el cand arunca, s-a dus la ea la usa, dar ea nu i-a deschis. Politistul a spus ca mai mult decat sa-i dea o amenda nu poate sa faca, si il cred... dupa cum s-a exprimat Marius mai devreme, m-a facut sa inteleg problemele pe care le au si politistii cu legile, nu doar noi, oamenii de rand. Oriucum n-ar ajuta cu nimic o amenda, pentru ca e nebuna, batrana, si nu-si plateste amenzile... de abia ii platesc impozitele si intretinerea rudele, ca sa-si revendice apartamentul dupa ce va trece pe lumea cealalta. Totusi, exista vre-o lege ceva sau ce-as putea spune la asociatie sa se ocupe ei, pentru ca este un focar de infectie in apartamentul ei, si desi le-am mai atras atentia cand m-am dus sa-mi platesc intretinerea, nu au spus decat ca "au in vedere" si atat. Sau la spitalul de nebuni, ca nebuna este.. sclerozata la maxim daca nu are si alta incadrare la nebuni... N-as vrea nici sa o duca la nebuni, ca nu-s genul de om fara inima, dar macar sa-i dea niste medicamente, sa fie ma lucida si sa nu mai arunce mancarea stricata pe aleea din fata blocului, ca mai trec copii de la scoala.. etc...

Link to comment
  • Moderator

Afirmaţia privind faptul că poliţia sau poliţiştii îi conving pe cei implicaţi să-şi retragă plângerile e doar presupunere, un fel de acuză gratuită, un fel de justificare prin care se încearcă acoperirea interesului pecuniar şi o interpretare părtinitoare sau răutăcioasă.

În realitate acest lucru apare datorită faptului că poliţistul ce instrumentează cauza respectivă (dosarul penal) are obligaţia din punct de vedere legal să aducă la cunoştinţă părţilor implicate drepturile şi obligaţiile ce le revin, consecinţele şi urmările acţiunilor respective. Printre aceste drepturi în cauzele penale este şi cel privind retragerea plângerii penale, în urma căreia încetează acţiunea penală.

Cei mai mulţi dintre cetăţeni, chiar dacă poliţistul doar îl informează despre acest lucru (asta pentru că e obligat să o facă) interpretează acest lucru ca o impunere, o acţiune imperativă, cu toate că nu este aşa, iar de aici se naşte şi ideea că poliţistul îi convinge să-şi retragă plângerile. Marea majoritate a persoanelor vătămate îşi retrag plângerile din dorinţa de a căpăta ceva rapid, iar din ruşine şi din dorinţa de a ascunde acest lucru caută justificări şi denaturează realitatea.

Nu neg că poate există şi excepţii, dar sunt 100% sigur că sunt foarte foarte rare, cele mai multe sunt doar interpretări ale celor implicaţi voite sau din necunoaştere a prevederilor legale. Pentru că la urma urmei, nu are cum şi nici nu poate să te oblige un poliţist să-ţi retragi plângerea, dacă tu nu vrei. În cauzele penale discutăm despre persoane majore, cu discernământ care sunt conştiente de repercursiunile şi consecinţele faptelor lor. Iar ce spun, nu e din auzite. ;)

  • Upvote 2
Link to comment

Cea ce am spus despre retragea plangerilor am spus-o din auzite "la o barfa" si nu invinuiesc pe nimeni, doar caut opinii. Nu acuz si poate nici nu sunt fapte reale, ci presupun ca asa s-a intamplat in urma unor vorbe spuse de altii. Dupa cum v-ati dovedit cunostintele de legislatie si ati dat raspunsuri pertinente, morale si in deplina conformitate cu legile in viguare, am asteptat o opinie si in aceasta privinta.  Pe tine Marius te cred pe cuvant ca vorbesti in deplina cunostinta de cauza, nu din auzite. In schimb eu, care ma consider omul de rand protejat de lege, vorbesc din auzite pentru ca nu am trait acele imprejurari sau, vorbesc in perspectiva "spectatorului" care doar a asistat la un eveniment si-si spune propria parere. Am intrat pe acest forum pentru a afla cum pot iesi dintr-o situatie, dar dupa ce-am descoperit acest forum, mi-am schimbat parerea despre cum ar trebui tratat un politist si am inceput sa inteleg anumite actiuni ale politistilor care mi se pareau lipsite de sens. Cat despre problemele cu vecina excentrica, aveti vre-un sfat pentru mine?

Link to comment
  • Moderator

În legătură cu vecina care te deranjează, problema este foarte delicată, iar legislaţia este ambiguă în această privinţă.

În astfel de situaţii este foarte important şi necesar sprijinul comunităţii, al vecinilor în special, pentru ca poliţistul de proximitate sa poată întreprinde măsurile necesare pentru rezolvarea problemei. Citeşte topicul şi găseşti acolo explicaţii şi sfaturi pertinente.

Link to comment
  • 2 years later...

Buna seara, 
As dori sa stiu daca este o rezolvare a unei situatii care dureaza de ceva timp... am un vecin care de fiecare data cand ies la poarta, ma ameninta ca ma va da pe mana politie dar nu stiu pentru ce si nu ar avea pentru ce, ma injura, arunca cu pietre dupa mine si se manifesta astfel cu toti vecinii... M-a reclamat la politie ca i-as fi facut semne obscene din curtea mea in urma cu o luna... Am facut sesizari la politie dar nici o schimbare, Ce ar trebui sa mai fac?!
Multumesc!

Link to comment

Foarte simplu.. Va strângeți toți vecinii care aveți probleme cu el și depuneți o plângere penală la unitatea de poliție pentru tulburarea ordinii și linistii publice

Link to comment
  • 4 years later...

Buna seara! Acum 30 de minute am luat parte la un incident care s-a lasat cu o gramada de amenintari la adresa mea si acum sunt putin nelinistit. Acest barbat in varsta de vreo 40-45 de ani a parcat in fata garajului meu si i-am ridicat stergatoarele. El a venit vreo 20 de minute mai tarziu baut si nervos ca cine i-a ridicat si "RUPT" stergatoarele. Mama mea era de fata si i-a raspuns foarte calm la intrebari, acesta agresand-o verbal prin injurii si amenintari. Am auzit micul scandal de la poarta mea si am iesit cu putin tupeu strigand "Este vreo problema, amice?" El a inceput din nou sa ma injure si sa ma jigneasca, spunand ca o sa cheme politia, eu dandu-i toata libertatea sa o faca, ba chiar incurajandu-l sa o faca. S-a enervat si pentru vreo 3 minute, din injurii de mama si "cacat cu ochi" nu m-a scos, tin sa mentionez ca acesta mai era cu inca 4/5 persoane, cel mai probabil rude de ale lui, acelea fiind doar martori sustinand ca prin lege, eu nu am voie sa ii ating masina. Este adevarat ca i-am atins-o cu MANA, dar de rupt stergatoarele nu aveam cum. Acesta a continuat prin adresarea amenintarilor "Stai sa vezi ce o sa iti fac eu tie" si "O sa iti dau foc la casa si la masina" urmat de "Lasa ca va tin eu minte pe voi si o sa o patiti rau de tot"

Pe mine personal nu ma doare de ce poate sa imi faca mie, deoarece pot sa imi tin singur de grija, dar am o mica frica pentru sora mea mai mica de 10 ani si pentru mama mea, mai ales ca fac parte dintr-o familie monoparentala. Astept parerile dumneavoastra si va sunt foarte recunoscator pentru ajutorul oferit. O seara buna!

Link to comment
  • Member

Amenințarea

“(1) Fapta de a amenința o persoană cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăși sancțiunea prevăzută de lege pentru infracțiunea care a format obiectul amenințării.”

 

Pentru exercitarea acțiunii penale este nevoie să mergi la poliție și să depui plângere prealabilă pentru infracțiunea de amenințare. Fără plăngerea ta, polițiștii nu pot trage la răspundere persoana care te-a amenințat.

Link to comment
  • 2 months later...

Bună ziua! 

Locuim la bloc iar vecina de la etajul inferior ne adresează adesea cuvinte jignitoare, injurii etc. Foloseste ca pretext faptul ca facem gălăgie și o deranjam, pe când acest lucru este exclus, mai ales în intervalul orelor de liniște. Cui ma sfătuiți sa ma adresez?Politiei locale? Este necesara o dovada în acest sens? (ex:înregistrare audio). Aștept cu interes răspunsul dvs. Mulțumesc! 

Link to comment
  • 2 years later...

Eu sunt inginer si am o intrebare privind dispozitivele necontabilizate de lege cu care cineva poate face rau altor oameni. Sa zicem ca un vecin se supara pe tine, desface cuptorul cu microunde, pune generatorul cu microunde pe dormitorul unde stie ca dormi, si il tine in priza cateva saptamani. Si sa zicem ca tu victima te trezesti la un moment dat ca trupul tau simte ceva comun cu o unda, avand o frecveta si o amplitudine de tip industrial...Si ca nu-i un vis urat, ca nu-i manifestarea vreunei afectiuni....., etc.

Ce poate face victima ? Cum se poate face credibil in fata unui politist ? Ce lege ii poate permite politistului sa inceapa o ancheta ? Banuiesc ca nu merge d.p.d.v legal ca tu victima sa te prezinti cu rezulatele unui detector de unde electromagnetice si sa-i spui politistului ca tocmai ai masurat la tine in casa o radiatie de 10 ori mai mare decat cea normala. Cat de repede s-ar putea misca o eventuala ancheta , mai nainte ca vecinul sa te dea gata ?

Si hai sa imaginam o situatie mai exotica: un "viteaz" al unui serviciu de informatii pune mana pe o arma cu microunde de la servici si o directioneaza pe capul unui vecin incomod lui... . Exista sanse ca "viteazul" sa nu fie protejat de institutie si sa fie tras la raspundere ? 

Va asigur ca nu ma pricep de fel la anchetat si arestat, si nu sunt amator de romane politiste.  

Link to comment
  • 5 months later...

Buna ziua :) Eu impreuna cu prietena mea ne-am mutat in chirie intr-un bloc. Suntem linistite de fel, lucram de acasa si nu am avut vreodata probleme cu vecinii. Sub noi se afla o doamna care exagereaza, striga la noi pe strada si se rasteste incontinuu de cand ne-am mutat+amenintari ca ea va chema politia pentru galagie.(de ex aseara stateam doar pe balcon si povesteam linistite fara a avea macar muzica). Eu una chiar mi-as dori sa cheme politia pentru a constata si ei ca au venit degeaba :)) Intrebarea mea este, va fi ea sanctionata intr-un fel daca suna degeaba? Sau as putea eu sa o depu vreo plangere cu folos pentru hartuire sau altceva? 

Din cate am inteles de la proprietar, s-a intamplat ca pe alti chiriasi sa ii deranjeze atat de tare incat au fost nevoiti sa se mute. Eu nu imi doresc acest lucru, mai ales in cazul de fata in care nu gresesc cu nimic :) 

Link to comment
  • Marius changed the title to Agresiuni verbale si amenintari ale vecinilor

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.