Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Cumpararea unei masini din Spania


alecsrogue
 Share

Question

Salut,

Intentionez sa cumpar o masina din spania iar propietara este inca acolo, a facut o procura fratelui ei prin care acesta o poate vinde, are toate actele la masina. Scum intrebarea mea este urmatoarea: masina trebuie radiata acolo in Spania sau merge si aici de catre mine, asigurare avand pana in luna martie? Care este procedura? Mentionez faptul ca masina are numere permanente de Spania.

Cine este masura sa ma ajute si pe mine cu un sfat, va rog!

Link to comment
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Moderator

Dacă vrei să o înmatriculezi aici pe numele tău, mașina trebuie radiată din Spania.

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Obligatia de a radia masina revine fostului proprietar. O poate face imediat, la vanzare - si noul cumparator solicita numere provizorii - sau asteapta o perioada de timp, pana cand se inmatriculeaza in alt stat UE si apoi solicita radierea (baja definitiva por transito comunitario).

Vanzarea-cumpararea se face in baza unui contract tip, in forma neautentificata (nu trebuie sa mergi la notar etc), pe care-l poate semna direct proprietara si care devine "actul de provenienta" in cazul tau. La unele servicii de inmatriculari sau Adm. Financiara iti solicita sa traduci acest contract.

Apoi etapele sunt urmatoarele: RAR, Administratia Financiara, SRPCIV

Daca ai nevoie, iti pot pune la dispozitie contractul standard, conform legislatiei civile spaniole.

Ca sa nu ai suprize, solicita proprietarei din Spania sa-ti trimit (chiar si scanat, pe email) o dovada de la "Trafico" din care sa rezulte ca masina este inmatriculata si nu este supusa vreunui sechestru asigurator. Se elibereaza la cerere, pentru o suma modica (parca 15 euro). Daca nu stie ce are de facut, sa contacteze o "gestoria" (un fel de birou de intermedieri, ca sa nu mai stai la coada, si ei au acces la baza de date)

Se pare ca exista o practica in comunitatea romaneasca de a cumpara masini in rate/leasing, pe care apoi le vand in alte tari si apoi se judeca "cumparatorul de buna credinta" cu firma de leasing/banca.

Atentie! Nu te baza pe faptul ca masina are acte si numere de inmatriculare (chiar si asigurare), pt ca radierea se face pe baza unei simple declaratii a proprietarului la Directia Generala de Trafic (sau Jefatura Provincial de Trafico) - ca sa scape de impozit - fara sa fie obligat sa predea documentele sau placutele, astfel ca multi conduc prin UE masini cu numere spaniole traind cu impresia ca sunt in regula.

Succes si poate ne ti la curent cu evolutia tranzactiei!

Edited by CITADELA
 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

o mica nelamurire vav de cumpararea unei masini din spania.

daca proprietarul vrea sa dea jos numerele imediat ce se face contractul de vanzare-cumparare cum obtii numere provizorii?

fiindca am citit ca nu le poti obtine decat daca ai rezidenta in Spania. e adevarat?

si daca totusi poti obtine numere provizorii, cat costa estimativ toata tevatura legala (contract, numere provizorii si ce mai trebuie ca sa te poti sui la volan spre casa)

multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Procedura de obținere a numerelor provizorii în Spania - numere verzi valabile 60 de zile

- se solicită la Autoritatea Rutieră - Jefatura Provincial de Trafico - din provincia de domiciliu/rezidență a solicitantului sau, după caz, unde este/a fost înmatriculat autovehiculul.

- persoana interesată în obținerea numerelor provizorii se prezintă cu un document de identitate valabil (cum legea nu solicită în mod expres permisul de rezidență - NIE - trag concluzia că nu este necesară obținerea acestuia și că orice cumpărător, cu pașaport valabil sau document național de identitate, în cazul cetățenilor din UE, poate să solicite aceste numere), formularul tipizat pe care să apară viza unității bancare la care s-a plătit taxa (dacă nu mă înșel sunt vreo 20 euro) precum și ITP-ul valabil (cartea de identitate a autovehiculului - exemplarul roz și albastru - sau în cazul autoturismelor fabricate în ultimii 2 ani - cele două exemplare verzi)

- dacă autovehiculul urmează să fie exportat în afara UE, este nevoie și de DUA (documentul unic administrativ) emis de către Serviciile Vamale (Aduana)

Se poate solicita numere provizorii cu ocazia radierii din circulație (doar dacă are ITP valabil) pentru tranzit comunitar de către vânzător, așa că noul proprietar este scutit de alte demersuri, iar fostul proprietar are certitudinea că mașina nu mai figurează pe numele lui. Oricum, spre deosebire de RO, numerele de înmatriculare, o dată atribuite unui autovehicul, rămân cu acesta până când este dus la REMAT, indiferent de câți proprietari are, deci, singurul motiv pentru care și-ar dorii să păstreze numerele este ca să fie sigur că mașina este radiata de pe numele său.

Edited by CITADELA
 • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

La solicitarea mai multor doritori:

CONTRATO DE COMPRAVENTA DE VEHÍCULO USADO ENTRE PARTICULARES

En Madrid a __ de septiembre de 2013

Vendedor:

D. ___________, nacido el_________, pasaporte/DNI seria , y residencia en Madrid, ___________, de profesión

Comprador:

D. ___________, nacido el_________, pasaporte/DNI seria , y residencia en Madrid, ___________, de profesión

Vehículo:

Marca:

Matrícula:

Nº de Bastidor:

Kilómetros: Km.

Reunidos vendedor y comprador en la fecha del encabezamiento, manifiestan haber acordado formalizar en este documento CONTRATO DE COMPRAVENTA del vehículo automóvil que se especifica, en las siguientes CONDICIONES:

1ª) El vendedor vende al comprador el vehículo de su propiedad anteriormente especificado por la cantidad de _____euros (___mil euros)

2ª) El vendedor declara que no pesa sobre el vehículo ninguna carga o gravamen ni impuesto, deuda o sanción pendientes de abono en la fecha de la firma de este contrato, comprometiéndose en caso contrario a regularizar tal situación a su exclusivo cargo.

3ª) El vendedor se compromete a facilitar los distintos documentos relativos al vehículo, así como a firmar cuantos documentos aparte de éste sean necesarios para que el vehículo quede correctamente inscrito a nombre del comprador en los correspondientes organismos públicos, siendo todos los gastos a cargo del comprador.

4ª) Una vez realizada el pago, el vendedor entregará materialmente al comprador la posesión del vehículo, haciéndose el comprador cargo de cuantas responsabilidades puedan contraerse por la propiedad del vehículo y su tenencia y uso a partir de dicho momento de la entrega.

5ª) El vehículo dispone de seguro en vigor hasta fecha de _________, y se encuentra al corriente respecto a las obligaciones derivadas de la ITV (Inspección Técnica de Vehículos)

6ª) El comprador declara conocer el estado actual del vehículo, por lo que exime al vendedor de garantía por vicios o defectos que surjan con posterioridad a la entrega, salvo aquellos ocultos que tengan su origen en dolo o mala fe del vendedor.

7ª) Para cualquier litigio que surja entre las partes de la interpretación o cumplimiento del presente contrato, éstas, con expresa renuncia al fuero que pudiera corresponderles, se someterán a los Juzgados y Tribunales de Madrid

Y para que así conste, firman el presente contrato de compraventa, por triplicado, en la fecha y lugar arriba indicados.

Firma del vendedor Firma del comprador.

 • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna, am o intrebare, daca eu cumpar o masina din Spania si o aduc pe platforma, trebuie sa fiu rezident acolo ? Sau pur si simplu contract de v-c si proprietarul din Spania o radiaza, iar in Ro fac restul demersurilor ca de obicei, ca si cum as fi adus din Germania, sa zicem ?

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

Asa cum rezulta din raspunsul anterior, nu este obligatoriu sa ai rezidenta in Spania pentru a cumpara un autovehicul, ci doar pentru a-l inmatricula definit in Spania. Daca il aduci pe platforma, contractul de vanzare-cumparare sau factura, dupa caz, sunt "documentul de provenienta", suficiente pentru a demara demersurile de inmatriculare in RO.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Eu am cumparat masina din spania, de la mama mea. Masina a venit pe platforma in romania si aici m-am dus la administratie cu un contract de vanzare-cumparare in romana si apoi actele au decurs fara probleme. Mama s-a dus(in Spania) fara placute si fara vreun act si a scoso de la impozit.

Toata procedura nu este foarte complicata.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Multumesc de raspuns.

 

O ultima intrebare, daca acel contract de v-c este act de provenienta, se considera la fel si pentru o masina din DE ?

 

Cu alte cuvinte, nu trebuie si Brief-urile daca vine pe platforma ?

Edited by blanc0
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna seara,

Vreau sa cumpar o masina adusa din Spania de catre un roman.

Acesta sustine ca a plecat cu masina din Romania in 2011, masina fiind inscrisa la noi, apoi a inmatriculat-o in Spania(a lucrat acolo cativa ani).

Anul acesta s-a reintors in tara cu aceeasi masina cu numere de Spania.

El sustine ca detine cartea masinii in original, emisa de Romania si actele de Spania.

Totodata spune ca s-a interesat de reinmatricularea in Romania si nu ar fi nevoie decat de o programare la RAR pt autentificare si apoi la dprpciv pt emiterea unui nou talon.

La ce acte ar trebuie sa fiu atent ca sa nu ma pacalesc?

Ce ar trebui sa detina el ca sa o pot reinscrie eu in circulatie, in cazul in care o cumpar?

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Buna seara,

As avea o intrebare legata de trecerea unei masini pe nume. MAsina in cauza apartine parintilor mei si ei sunt in Spania si eu in Romania. Este posibil ca masina sa fie trecuta pe numele meu, fara ca eu sa fiu acolo? Sau e posibil ca sa vina masina pe numele tatalui meu pe platforma din Spania si apoi eu in Romania sa fac transferul de nume ca el sa nu fie in Romania?

Pun aceasta intrebare ca in viitorul apropriat nu am posibilitatea de a merge acolo

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Moderator

@cipriancalinov deși nu ai precizat dacă mașina are numer de RO sau de ES, imi imaginez că e vorba de număr spaniol, așa că pașii ar fi următorii:

Părinții întocmesc un contract de vânzare-cumpărare cu tine (găsești modele pe google căutând după cuvintele contrato de compra ventre particulares)

Mașina se urcă pe o platformă (găsești firme specializate, prețul fiind între 400 - 600 euro în funcție de tipul mașinii, locațiia de preluare/predare etc); se predau firmei de transport actele sau copie (în caz că sunt opriți pentru control); mașina trebuie să aibă ca să fie înmatriculabilă în alt stat din UE: FICHA DE INSPECCION TECNICA (echivalentul cărții de identitate a auto de la noi), Contractul de vânzare-cumpărare, copii după documentele vâzătorului (CI/pașaport + NIE)

Dacă ai cumpăra de la un terț, îți recomand să ceri un raport privind situația autovehicului de la DGT Spania (echivalentul DRPCIV), care se poate obține on-line și de unde afli numărul de kilometrii, câți proprietari a avut, dacă se poate vinde (să nu aibă sechestre sau să fie în leasing etc), dacă a fost radiată temporar, dacă are asigurare etc.

Când ajunge mașina în România, urmezi pașii de înmatriculare conform regulilor pentru auto aduse din străinătate: RAR, ANAF, Admin. Financiară de la domiciliu și DRPCIV, pe numele tău.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.