Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

Publicat

Salutare,

Tocmai ce am devenit victima unei fraude prin Western Union. Stiti momentele in care ai un blank total in cap?! Asa mi s-a intamplat si mie. Va detailez situatia mai jos si apoi adresez si intrebari.

Situatia, simplificata, este urmatoarea:

- am intrat in legatura cu un strain pentru cumpararea unei masini

- strainul s-a recomnadat ca fiind din Germania dar mutat in Anglia

- masina de vanzare parea OK, pretul bun, modalitatea lui de a se asigura ca eu nu sunt un escroc una plauzibila

- procedura propusa de el pentru vanzare - cumparare

- cineva depune banii pentru masina prin Western Union, cu mine ca destinatar

- banii ar fi urmat sa fie ridicati de mine, din Londra (locatia de ridicare la Western Union - Regatul Unit al Marii Britanii)

- dupa ce transferul s-a facut, eu urma sa ii dau detaliile despre transfer ca sa fie sigur ca nu ne intalnim degeaba si nu e o inselatorie

- dupa ce vedea transferul facut, ne puteam intalni, verificam masina la politia Londra

- daca totul OK, scoteam banii si faceam tranzactia

- prietena mea a depus banii pe numele meu la Western Union. Fericit ca in sfarsit rezolv cu masina, am ajuns la birou si i-am scanat si trimis tipului (strain, din nou, recomandandu-se ca fiind din Germania si stand in Londra) fisa de transfer de la Western Union.

- bazandu-ma pe ce am inteles eu (ce mi-a dat el de inteles), ca banii pot fi ridicati doar de mine (ca asa eram trecut in fisa de transfer, la "destinatar"), nu mi-am pus probleme si nu mi-am luat masuri de precautie, trimitandu-i datele de pe fisa de transfer Western Union.

- in cateva ore, cand m-am trezit la realitate, am verificat online si banii erau deja ridicati (cu nr. de transfer si probabil un act de identitate fals, cu numele meu)

Stiu unde am gresit, stiu unde este vina mea si unde poate fi vina operatorului de la banca de unde s-au ridicat banii (informatie pe care sper sa le obtin de la Western Union Romania).

Interesant este ca el, crezand ca nu stiu ca banii au fost ridicati, m-a contactat in ideea de a face un alt transfer, cu o alta scuza.

Intrebari:

- ce sectie de politie / departament ma poate ajuta in acest sens?

- ce institutie ma poate ajuta si unde ar trebui sa ma interesez de rezolvarea acestor tipuri de fraude?

- care este sansa de a ajuta la prinderea lui / ca el sa fie prins?

- care este sansa ca Western Union, asumandu-si faptul ca au eliberat banii unui destinatar cu acte false, pot fi trasi la raspundere?

Va multumesc pentru orice sfat, idee, opinie sau directionare.

Va urez sa nu vi se intample si voua,

A.

procedura

• Moderator
Publicat

Din nefericire, ati fost victima unei inselatorii clasice prin intermediul internetului. Va puteti adresa cu o sesizare scrisa sectiei de politie de care apartineti in care sa relatati toate aceste aspecte, urmand a fi desfasurate cercetari in vederea identificarii autorilor. Acest mod de operare este frecvent, descrierea care ati facut-o fiind a unei inselatorii cu multe victime de-a lungul timpului.

Publicat

Nu cunosc persoana, am in schimb numele ei, o adresa de email si o adresa fizica, impreuna cu un numar telefon.

Din pacate, nu cred ca acestea ajuta. Pe principiul tot patitu-i priceput, dupa ce am realizat ca am fost inselat, am cautat atent aceeasi schema de inselatorie.

Am gasit pe diverse forumuri acelasi mod de operare (acelasi mail / mailuri pe care l-am primit si eu, identice pana la virgula).

Persoana care s-a recomandat ca fiind "Raul Moller" in cazul meu a facut si alte asemenea inselatorii sub diverse alte alias-uri, adresa fizica pe care mi-a dat-o apare si in alte mailuri.

Ma indoiesc ca datele pe care le am ma ajuta cu ceva, cu exceptia cazului in care o ancheta poate sa urmareasca persoana care a ridicat banii din UK (atentie, intregul regat Unit al Marii britanii) si utilizarea adresei de email ar putea sa lege persoana respectiva de mailurile trimise de mine.

Credeti ca faptul ca este inca in legatura cu mine (via email) poate ajuta in vreun fel la prinderea lui (un flagrant / ceva similar)? Sau am vazut prea multe filme?

• Moderator
Publicat

Şi nu ai blurat MTCN-ul (codul ăla de 10 cifre)?

Sau măcar numele celui care trimite banii, pentru că la ridicarea lor îl întreabă şi numele celui ce trimite banii?

Ştii cumva de unde au fost scos banii?

Publicat

Cum spuneam, blank total! Mai aveam putin sa dau din coada cand trimiteam mailul cu informatia!

NU, nu am blur-at MTCNul, nici alte informatii.

M-am bazat strict pe ce am inteles eu (inclusiv de la WU la care am depus banii), ca doar destinatarul poate ridica banii, pe baza IDului valabil.

Mi-am dat seama la vreo 2 ore dupa ce am trimis mailul ca:

- pe fisa de transfer WU nu apare nicio alta detaliere a Destinatarului cu exceptia numelui (nu serie, nu CNP, no nothing)

- ca ala are toate datele si cu un ID fals poate face ridicarea

Guess what..he did!

Am depus o plangere la WU unde am depus, urmand ca de la ei sa primesc, sapt. viitoare, detaliile despre cel care a ridicat banii.

Sper doar sa fie, ca nume, altcineva decat .. "eu".

• Moderator
Publicat

Când ridici banii te întreabă şi numele expeditorului (în cazul tău, prietena, sper că am înţeles bine). Dacă ai fi blurat măcar numele ei, pentru că îi puteai spune că nu-l interesează pe el cine a depus banii, nu ar fi putut ridica banii, chiar dacă avea o carte de identitate falsă.

Este mare suma de bani? La ce valoare se ridică?

• Apreciez 1
  • 2 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

In general cand ridici bani ti se cere un buletin, iar operatorul de la banca poate verifica astfel daca datele de pe buletin coincid cu cele ale destinatarului. Plus ca daca se prezinta cu un ID fals operatorul (care se presupune ca este intruit) ar trebui sa sesizeze acest aspect. Eu va sfatuiesc sa trimiteti banii prin PayPoint. Sunt foarte vigilenti cand vine vorba de astfel de tranzactii. Cei de la PayPoint ofera si Western Union.

Modificat de Popescu12
  • 9 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
Publicat

Buna ziua,

Am cazut si eu in capcana unei inselaciuni care m-a scapat de suma de 4000 euro, ma si doare sufletul cand spun asta. Este vorba despre o masina pe care vroiam sa o cumpar de la cineva care locuieste temporar in Germania, dar de loc este din Cluj-Napoca. Bine-nteles ca buletinul si datele lui de identificare sunt false. Am facut transfer pe numele prietenului meu, care era in tara, ca in momentul in care vedem masina sa schimbam destinatarul in titularul masinii, dar acest lucru nu s-a intamplat, intru-cat 'titularul' masinii a ridicat banii a doua zi. Din pacate am citit forumurile doar dupa de am luat deja teapa. 
Cui ar trebui sa ma adresez? Politia din orasul nostru nu rezolva mai nici un caz penal, ba mai mult mi-au spus ca este perioada concediilor si nu are cine sa imi ia declaratia.
Va rog sa ma ajutati cu orice fel de informatie puteti.
Multumesc,
Anita

• Displace 1
Publicat

Poate politia locala de la primarie...

Majoritatea nu stiu sa faca diferenta.

Nu li se spune nici in casa, nici la scoala, nici la OTV si nici la biserica

• Apreciez 1
  • 1 an mai târziu...
Publicat

Buna seara! Am inteles ca sunt destule persoane care sunt in situatia asta. Printre care si eu....Oare organele abilitate cand anume o sa ia atitudine?....pana la urma sunt banii nostri cei care se "pierd". De ce naiba mai finctioneaza Western Unionul  daca da banii nostrii cui nu trebuie?

• Displace 1
Publicat
Chiar acum, gabyela a scris:

Oare organele abilitate cand anume o sa ia atitudine?

Și cam ce atitudine vrei să ia organele abilitate? Până să ia organele abilitate atitudine, mai făceți și voi flotări cu „organul gândirii” ca  să nu mai fiți fraieriți așa ușor. Se pare că aceia care vă fraieresc fac flotări mult mai des.

• Apreciez 3
  • 1 an mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna ziua. Si eu sunt victima unei astfel de fraude prin Western Union. Nu inteleg intrebarea domnule IAV, in legatura cu ce atitudine sa ia organele abilitate. Ce putem face, mai exact, ca sa ne putem recupera banii avand in vedere faptul ca nimeni nu stie cum au fost scosi? Chiar daca s-a trimis acel cod de securitate banii au fost scosi de catre altcineva in afara de destinatar.

Modificat de MariusVlad
  • 2 luni mai târziu...
Publicat

As dori sa stiu daca vreunul din cei păgubiți prin Western Union si a rezolvat cumva problema si unde se poate apela? Si eu sunt in aceeasi situatie...s au scos banii trimisi pe numele meu din Germania..

• 3 săptămâni mai târziu...
Publicat

Buna seara. Din pacate si eu ma numar printre persoanele care au fost pagubite prin Western Union. Ma intereseaza si pe mine foarte mult daca, careva dintre pagubitii prin WU a reusit sa-si recupereze banii.  Intrebarea este alta. Ce masuri a luat WU in urma acestor fraude?  Sunt foarte multe cazuri de genul acesta, unde banii pot fi scosi cu acte false. De ce nu cer mai multe detalii expeditorului despre destinatar (gen:seria, nr. actului de identitate, CNP, sau alte elemente care ar putea face transferul banilor mai sigur), iar in felul acesta doar destinatarul ar putea ridica banii. Am senzatia ca lor le convine situatia aceasta. Pe ei nu-i intereseaza cine ridica banii atata timp cat isi primesc comisionul!  Poate ar fi bine sa ne unim cu totii, cei pagubiti si sa-i achtionam in judecata pe cei de la WU. In regulamentul lor scrie : "plata se poate efectua dupa examinarea documentelor de identitate cu fotografie emise de guvernul destinatarului". In cazul meu destinatarul nici macar nu se afla in tara de unde au fost ridicati banii, el fiind inca in tara la ora ridicarii banilor.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.