Jump to content
POLITISTI.ro

Plata orelor lucrate sâmbata, duminica si sarbatorile legale

Postare recomandată

Publicat

Dacă cineva de prin sindicate mai urmărește acest forum aș dori să îi pun la dispoziție baza legală prin care lucrătorii de la posturi care asigură permanență pot beneficia de sporul de 75%, în speranța demarării unor demersuri la nivel național:

În primul rând art. 16 din O.M.A.I. 577 / 2008 prevede: „Orele efectuate în scopul asigurării serviciului de permanenta se compensează prin acordarea de timp liber corespunzător, în zilele imediat următoare, iar când nu este posibil, șeful unității, pe baza unei planificări, acorda zilele de recuperare în următoarele 60 de zile lucrătoare.”

Ori lucrătorul de la schimbul II trebuie să recupereze cele 10 ore, din intervalul 2200 - 0800, iar lucrătorii de la permanență din zilele de week-end și sărbători legale câte 24 de ore pentru fiecare serviciu zilnic, însă, în realitate lucrătorul de la schimbul II nu recuperează timp liber, rămânând 10 ore nerecuperate/serviciu, iar lucrătorul ce lucrează sâmbăta, duminica sau sărbătorile legale recuperează doar o zi (opt ore) pentru fiecare 24 de ore lucrate, rămânând 16 ore nerecuperate/serviciu zilnic.

Aceste ore rămân nerecuperate, liberele fiind luate pe bază de grafic și nu de raport motivat, astfel fiindu-le opozabile prevederile OMAI 101/2014.

• Apreciez 2
Publicat

Lucrez in cadrul unui compartiment in care serviciul se efectueaza in ture de 12-24,12-48 ,iar pe parcursul unei luni prind cam 4 sambete si duminici. Din planificare nu imi reies ore suplimentare intrucat nu mi se acorda liberal corespunzator, respectiv daca luna are 168 de ore eu lucrez 14 ture iar de compensarea sambetelor si duminicilior nu apare nicaieri.

Financiarul refuza sa inteleaga ca acele ore de lucrate sambata si duminica ,respectiv cam 48 de ore, sunt ore lucrate suplimentar si nu pot fi compensate cu liber corespunzator,din lipsa de lucratori ,astfel nefiind platite.

Intrebare : Este vreun sindicat interesat sa-mi apere aceste drepturi si sa mi le recupereze in instanta?

ps.fara snppc ca acestia au pierdut la noi in judet si sunt varza.

Daca da as dori sa ma sprijine in instanta nu sa recuperez sumele de bani ci orele recuperare adunate sa le iau si sa stau acasa vreo 2 luni cu salariul normal.

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Orele suplimentare nerecuperate în 60 de zile de la data când au fot efectuate, nu se mai recupera și intră în plată automat, conform O.M.A.I. 101/2014.

Sporul de 75 % prevăzut în acest O.M.A.I. 101/2014 și O.U.G. 37 / 2014, nu sancționează angajatorul pentru folosirea resursei umane în zilele libere, week-end sau în afara programului ci pentru neacordarea la timp a orelor lucrate peste cele 168 lunare... și deci tu nu poți obține acest spor chiar dacă lucrezi efectiv toate week-end-urile din lună, fiind liber în alte zile, prin planificare.

Ce spui tu este prevăzut de art. 137 alin. 3 din Codul Muncii, dar ca multe alte prevederi legale la noi nu se va aplica niciodată deoarece nu avem sindicate care să solicite semnarea unui contract colectiv de muncă în care să avem prevăzut acest spor... Un prieten de la electrica râdea de noi, tocmai a intrat în concediu și a luat primă de concediu 2 000 lei...

RECTIFIC - ART. 132 ALIN. 4 DIN CODUL MUNCII - Acum văd că a fost modificat...

Publicat

Sa multumim liderului de sindicat care nu are timp pentru a milita pentru drepturile noastre dar are timp ca toata ziua sa stea numai in studio la Antena sa-i planga de mila lui Voiculescu. Asa ne trebuie daca nu avem pe cineva care sa ne reprezinte cu adevarat.

• Apreciez 2
  • Displace 1
Publicat

„aiurel„ să știi ca acel lider de sindicat despre care vorbești are indemnizație de peste 10 000 lei din cotizațiile noastre, dar e mai important Voiculescu decât destinul sistemului de securitate, ordine publică și siguranță națională!

• Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Ce bine sa acea indemnizatie si sa te tot afisezi pe ecran dar sa si militezi pentru drepturile noastre. Ar fi bine daca nu face asta macar sa nu mai spuna ca reprezinta un sindicat al sutelor de mii de politisti. Nu vreu sa ma mai reprezinte un astfel de OM care nu-l intereseaza obiectivele functiei sale.

• Apreciez 1
Publicat

mai fratilor eu am citit toate ordinle si disp care au venit in legatura cu plata  sambetelor si dum.cu 75% ...Toate spun ca nu doar orele suplimentare se platesc(adica cele in care te cheama seful din liber) ci si cele care conf. graficului pt cei ce lucreaza in ture,insa .s-a lasat la latitudinea sefilor (cred) care cum ne vor plati.Voi stiti altceva?

• Displace 2
Publicat

As dori sa stiu daca e cineva in tara care a primit in salariu plata sambetelor si duminicilor lucrate luna trecuta.

Publicat

Nu stiu daca e ste corect unde postez dar aici mi s-a parut cel mai potrivit.

In data de 24.07.2014 pe site-ul snap-ului a fost postata adresa nr. 359 din 24.07.2014 prin care snap a cerut  MAI-ului sa explice concret care categorie de personal va beneficia de celebra  "plata a orelor de weekend" si cum vor fi calculate acele ore pt cei care lucreaza 8 ore/zi de luni pana vineri, si sunt chemati ore in weekend, pt. cei care lucreaza in ture de 12 cu 24, 12 cu 48 si lucreaza ture in weekend si pt cei care lucreaza ture de 24 cu 72 si lucreaza la fel in weekend. Adesa mi  s-a parut ca cere explicatii concrete si care ar duce la lamurirea situatiei. Stie cineva daca s-a primit raspuns la aceasta adresa? ca au cam trecut cele 30 de zile, sau la nivel asa inalt nu functioneaza treaba cu raspunsul in termen la petitii?

• Membru
Publicat

La careva dintre voi la sfârșitul lunii s-a întocmit anexa conform OMAI 101/2014? La noi foarte putini stiu de ea...

Publicat

Directorul D.G.P.M.B., a dat dispozitia 237/01.09 prin care, orele suplimentare prestate de politisti se compenseaza NUMAI cu timp liber corespunzator. Orele lucrate in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu a) acelasi numar de ore libere cu numarul de ore lucrate

b) prin acordarea unui spor de 75%. Situatia orelor lucrate sambata, dum. s.a. se intocmeste lunar conform anexei 1 a omai 101/2014, iar in cazul in care politistul nu beneficiaza de compensare cu timp liber, pentru plata cu spor de 75% trebuie sa existe raport motivat, al sefului structurii care sa contina motivarea desfasurarii activitatii in weekend si de ce nu s-a putut compensa cu timp liber.

Publicat

Stati linistiti ......ministrul a semnat azi un ordin care o sa faca multi ordonatori tertiari de credite sa planga!

Ieri FDSR A.I. CUZA si FSNPPC s-au intalnit cu reprezentantii ministerului si au avut loc niste discutii foarte dure!

Publicat (modificat)

Da, am primit raspunsul tot pe site-ul snap...perfect, cei care lucreaza la program de 8 ore(08-16 de luni pana vineri) si vin sa faca o misiune, un control sambata si duminica primesc sporul si cei care muncesc in ture nonstop, fara sa tina nimeni cont ca este sambata, duminica, Sfintele Pasti, Craciunul,   1 Mai(cu inca 1-2 zile nelucratoare legate-minivacanta de 1 Mai) nu primesc nimic! Sindicatele si-au facut datoria!, Auzi, spor de doctorat, spor de studii superioare pentru cei care l-au avut acum 4 (PATRU!!!) ani!!1- in momentul acesta doi politisti, aceleasi atributii, aceleasi studii daca unul a avut sporul in 2009 primeste in continuare, altul care a venit in 2010 la aceeasi munca nu primeste...minumate realizari ale sindicatelor !!! Pricipala mea grija cand ma duc la munca este  sa imi fac timp sa vad cum pot sa ma retrag din toate organizatiile sindicale si profesionale in care sunt membru (si cam sunt membru inca de la infiintare), nu ma reprezinta si atunci nu mai are nici un rost sa cotinui sa cotizez pt. indemnizatiile unora. Si o sa incerc sa conving cat mai multi sa-mi urmeze exemplu! 

Modificat de ionut72
  • Apreciez 4
  • Displace 1
Publicat

Şi, din păcate, nu o să rezolvi nimic aşa. Nu asta este soluţia. Vor fi destui care nu se vor retrage, din motive diferite.

Cel mai bine ar fi să le atragem atenţia liderilor, să le cerem să ne reprezinte aşa cum trebuie, să lupte pentru drepturile noastre, iar, dacă nu o fac aşa cum trebuie, să le cerem să plece acasă, să lase locul altora. Noi i-am ales, noi îi putem da jos. Nu s-au născut lideri şi nu trebuie să moară lideri de sindicat sau de alte organizaţii profesionale. Un sindicat nu înseamnă doar un lider, ci totalitatea membrilor.

• Apreciez 2
Publicat

Şi, din păcate, nu o să rezolvi nimic aşa. Nu asta este soluţia. Vor fi destui care nu se vor retrage, din motive diferite.

Cel mai bine ar fi să le atragem atenţia liderilor, să le cerem să ne reprezinte aşa cum trebuie, să lupte pentru drepturile noastre, iar, dacă nu o fac aşa cum trebuie, să le cerem să plece acasă, să lase locul altora. Noi i-am ales, noi îi putem da jos. Nu s-au născut lideri şi nu trebuie să moară lideri de sindicat sau de alte organizaţii profesionale. Un sindicat nu înseamnă doar un lider, ci totalitatea membrilor.

OK, sunt de acord cu tine! Spune-mi te rog cand a avut loc ultima sedinta a structurii sindicale la nivel local, aia de baza cu liderul tau direct cu TOTI membrii de sindicat.Nu cumva in momentul in care a fost aleasa structura de conducere? poate ma insel, poate in alta parte este altfel decat unde lucrez eu, dar....sunt membru de sindicat inca de la infiintare (adica peste 10 ani) si nu mai cred ca interesul liderilor este acelasi cu interesul nostru. Pentru noi o agenda , un calendar la sfarsitul anului, pentru ei liniste si o functie calduta, cu sarcini putine, fara responsabilitati sa poata "tine treaza constiinta sindicala".  Cam asta este parerea mea dupa ani buni de sindicalism. 

Publicat

Nu tin partea nimanui, dar la ultima intalnire a liderilor de sindicat cu membrii de sindicat au venit doar... 7 (sapte) membrii din peste 70 de mebrii cati sunt la structura unde lucrez eu, desi intalnirea fusese anuntata cu vreo trei saptamani inainte.

De ce doar 7 membrii? Pentru ca nu ii intereseaza pe marea majoritate a colegilor nostri ce se intampla in acest sistem!

Chiar si la ultima intalnire (nu sedinta) cu seful ipj-ului au venit doar un sfert dintre colegi, prezenta nefiind obligatorie, doar necesara pentru ca se discutau problemele pe care le avem si ce modalitati de rezolvare se pot gasi. Dezinteres total la majoritatea colegilor nostrii!

P.S. Scuze daca am fost off-topic, dar tot ceea ce ni se intampla este si din nepasarea noastra!

• Apreciez 1
Publicat

daca facem o analiza mai mult de jumatate erau in servici sau in recuperare dupa tura de noapte. nu cred ca aveau cum  sa vina la sedinta?

Publicat

Greşit! Întâlnirile au avut loc în jurul orelor 15, iar în traseu putea să rămână un singur echipaj.

Cred că puteau să renunţe la o oră din timpul lor liber dacă îi interesa cu adevarat! Scuze se găsesc tot timpul!

Publicat

Sache, dacă la aceste ședințe/întâlniri/... este prezent oricare șef, mai ales inspectorul șef mulți dintre polițiști nu-și vor manifesta nemulțumirile, de teama unor repercursiuni... Cunoașteți prea bine sistemul milițienism în care activăm.

Plus că mulți dintre noi nu știm când au loc aceste întâlniri pentru că mailurile se opresc la subunități și nu mai ajunga la secții, posturi etc sau ni le trimit cu jumătate de oră înainte de ședință.

Întâlnirile între membri și liderii de sindicat ar trebui să se desfășoare în afara clădirilor I.P.J.-urilor.  

Fiecare lider de sindicat ar trebui să numească și lider zonali care să se asigure că toată lumea a aflat despre întâlnire și potențiale probleme ridicate de membrii din acea zonă...

Sindicatul reprezintă organizația salariaților dintr-o întreprindere, înființată conform legii, al cărei scop este apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor ei (d.e.x.) - organizația are scopul și nu membrii...

E drept, dacă membrii nu-și manifestă interesul liderul de sindicat nu au de unde ști cu ce se confruntă ei în teritoriu însă când liderul județean a sindicatului la care cotizezi îți spune „ce să-i faci că nu sunt oameni, dacă nu-ți convine dă în judecată personal I.P.J.-ul” parcă te ia capul nu?...

• Apreciez 1
Publicat

Sache, dacă la aceste ședințe/întâlniri/... este prezent oricare șef, mai ales inspectorul șef mulți dintre polițiști nu-și vor manifesta nemulțumirile, de teama unor repercursiuni... Cunoașteți prea bine sistemul milițienism în care activăm.

La ipj-ul nostru nu este asa. S-au mai schimbat mentalitatile sefilor.

Singura mare problema este... NEPASAREA OAMENILOR! Dezinteresul total al majoritatii colegilor!

Daca nu ceri, nu primesti nimic!

• Apreciez 1
Publicat

Cand te duci la seful de inspectorat  si ii spui ca sunt nemultumiri printre politisti iti zice: "bine o sa le discutam  cand o sa aveti o sedinta pe linie de sindicat". Problema este ca nu gasesti oamenii ca sa iti vina la sedinta, iar cand iti promit cativa ca vin, te suna in ultima zi, daca te mai suna, si iti spun ca nu pot veni. Atunci seful de inspectorat iti spune:" domnule lider de sindicat nu mai agita oamenii nu vezi ca nu sunt nemultumiri"... Si atunci membrul de sindicat zice:" Ai naibii liderii astia de sindicat! Nimic nu fac"!

• Apreciez 2
  • Displace 1
Publicat

Dar liderul de sindicat nu munceste cot la cot cu membrii? El nu stie care sunt problemele sa le puna in fata sefulu de IPJ? El, liderul traieste pe alta lume? Trebuie adunati toti membrii ca sa ce? Eu zic ca de aceea am ales lideri ca sa ne reprezinte, ca oricum discutii serioase si concrete nu se pot purta intr-o sala plina cu 70-100 de membrii de sindicat.Dar de ce sa recunoastem neimplicarea liderilor?  Liderul de la organizatia de baza nu stie problemele cu care se confrunta membrii? De ce nu le pune pe o hartie sub forma unei petitii adresate conducerii si semnata de el in numele organizatiei sindicale? Asta cu te duci la seful deinspectorat si spuii "sunt nemultumiri" este atitudinea specifica unui lider fricos -  mi se pare mai corecta atitudinea ""suntem nemultumiti de urmatoarele probleme, d-le inspector sef poftiti o adresa cu x puncte la care va rog sa ne raspundeti in termen legal." Nu sa te duci in biroul sefului cu caciula-n mana si sa o da pe generalitati, sunt probleme, membri sunt nemultumiti si pe urma se organizeaza o sedinta mama in mana cu conducerea IPJ la care se stie ca prezenta va fi minima si liderul continua "lupta sindicala" IPJ-ul merge mai departe si vinovati pentru nerezolvadrea problemelor sunt membrii care 

Cand te duci la seful de inspectorat  si ii spui ca sunt nemultumiri printre politisti iti zice: "bine o sa le discutam  cand o sa aveti o sedinta pe linie de sindicat". Problema este ca nu gasesti oamenii ca sa iti vina la sedinta, iar cand iti promit cativa ca vin, te suna in ultima zi, daca te mai suna, si iti spun ca nu pot veni. Atunci seful de inspectorat iti spune:" domnule lider de sindicat nu mai agita oamenii nu vezi ca nu sunt nemultumiri"... Si atunci membrul de sindicat zice:" Ai naibii liderii astia de sindicat! Nimic nu fac"!

nu vin la sedinta...

• Apreciez 4
Publicat (modificat)

un mare fassss...si asa zisa plata pentru sambete si duminici si sporul pentru studii superioare,practic nici un ban...bine ca toate televiziunile si presa vuieste de vezi doamne sporurile acordate politistilor...daca incerci sa le explici civililor ca nu iei nici un ban nu te crede nimeni...buna treaba... :( lasa ca au la regiile autonome de stat(apa canal,electrica, si alte cele) prime de vacanta,prime trimestriale,prime de sarbatori plus bani pentru ore lucrate sambata si diminica (prin contracte colective de munca) iar noi nimic,dar presa vuieste  ca vezi doamne luam o caruta de bani...of of :(

Modificat de Kendo2012

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.