Jump to content
POLITISTI.ro

Plata orelor lucrate sâmbata, duminica si sarbatorile legale

Postare recomandată

• Membru
Publicat

In mass media s-a spus ca se va analiza. Nimic definitiv deocamdata. Inca mai putem spera!

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Zvon de la sindicalisti-spun ca sar prelungi og cu privire la s,d și sârb legale și în 2016

• Apreciez 3
  • Displace 1
Publicat

Dragi colegi va dati seama pe unde suntem? Exista un Cod al Muncii in care sta scris mare ca sambetele si duminicile se platesc dublu iar domnii politicieni isi bat joc de noi cu sporul de 75%....dau ordonante! Romania te iubesc!

• Apreciez 3
Publicat

Dragi colegi,nu va mai uitati in gura tuturor sindicalistilor de doi bani care afirma prin toate colturile inclusiv pe canalele de televiziune ca este necesara o noua hotarare de guvern ,care sa reglementeze plata orelor lucrate sambata.duminica si in sarbatori legale.Totul este fals.In momentul de fata acest drept este reglementat de o lege,Lgnr.183/2014 adoptata de Parlamentul Romaniei si promulgata de Presedinte si nu scrie nicaieri in respectiva lege ca se platesc aceste drepturi numai in anul 2015.Restul e cancan.....

• Apreciez 3
Publicat

Se platesc dublu daca se lucreaza 14 zile continuu. Daca in 14 zile prinzi un wekend liber(ora 0 -ora 0) se cam duce cu cei 100% din Codul Muncii.

Publicat

Vior81 , am citot legea si undeva este un art. 8 care spune destul de clar ca totul este la atitudinea conducatorilor de instit. 

• Displace 1
Publicat

Lg.nr 183/2014 spune foarte clar cum se plateste acest drept si nu se refera la faptul ca acest drept se plateste numai in 2015,nespecifiicandu- se un termen anume legea se aplica pana la abrogare.,sau o alta lege sa o suspende.Referitor la art.8 la care face referire Aiurel,acolo se refera la conditiilede acordare stabilite prin ordin al Ministrului,ca asa este in Romania la orice lege tb sa dea si ministrul un ordin intern.Dar tb sa stim ca orice ordin s-ar emite nu poate suspenda o lege aflata in vigoare.Asta este interpretarea mea proprie.

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

Pai sa o luam conform legii 53/2003.

Pentru repausuri saptamanale avem articolele astea:

SECŢIUNEA a 2-a
Repausul săptămânalSECŢIUNEA a 2-a
Repausul săptămânal
Art. 137
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2)

.Art. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1) , se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Eu ma refeream la art.137 alin.5. Banuiesc ca se vorbeste de un spor de 150%. Lipseste o virgula inainte de cuvantul "potrit" pentru a fi fost doar 75%. Si oricum salariatul nu poate fi platit doar cu 75%.

Alineatul 2 al art 137 ne pune in dezavantaj clar. Deci alineatul asta este penal. Ala de la Min Muncii care l-a propus Parlamentului trebuia sa raspunda cu multe zile dupa gratii la fel ca si cazul compensarii sarbatorilor legale. Nu poti compensa asa ceva cu timp liber corespunzator. Fara a stabili o cifra clara la alin.3 al art.137, practic legiuitorul a lasat de izbeliste interesele angajatilor lasandu-i pe ei sa se inteleaga conform "contractului colectiv sau reguament intern" La noi contractul colectiv se face de sindicate. Este acordul privind raporturile de serviciu. La noi este snppc care este unul si acelasi lucru cu angajatorul, cel putin la nivelul Politiei de Frontiera Iasi, unde Alexa vine si stabileste la intruniri cu sindicatele agenda de discutii limitata doar la problemele de serviciu nu si cele legate de drepturile salariale ale salariatilor.

Pentru sarbatorile legale avem articolele astea:

Art. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Art. 142
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Conform prevederilor actuale doar cei care nu li se poate compensa cu timp liber corespunzator beneficiaza de sporul de 100%, adica cei de la 8 ore.

Concluzii:

Conform Codului muncii, pentru repausuri saptamanale putem beneficia un spor negociat de sindicate conform art.137 alin.3, iar pentru sarbatori legale nu beneficiem de nimic, atata vreme cat primim ore libere in termen de 30 de zile de la existenta surplusului de ore de sarbatoare legala. Iar inspectoratele nu vor sa dea acei bani. Gasesc zile cand sa-ti dea liber. Pt ca vine seful si-si face planificarea iberelor astfel incat sa nu iasa in nici o zi in minus la nr ne lucratori necesar.

Modificat de Marin81
Publicat (modificat)

Asa cum vad eu situatia acum, faptul ca noi am beneficiat anul asta de 75% pentru wekenduri si sarbatori legale este de fapt un act de clementa a Parlamentului, nu o victorie a sindicatelor. Si oricum nu-mi explic cum am putut beneficia de acesti 75% in anul 2015, tinand cont ca legea 183/2014 aproba cu modificari oug 37/2014 care la randul ei modifica oug103/2013, care stabileste drepturile salariale pe anul 2014. Practic in 2015 trebuia sa iesim in minus la numarul de ore deja compensate pentru wekenduri si sarbatori legale si sa le compensam anul asta, pentru a primi cei 75% pentru 2014. Zic ca este un act de clementa al Parlamentului deoarece Guvernul, in formula initiala a oug 37/2014 care modifica oug103/2013, nu dadea cei 75% decat celor de la 8 ore nu si celor care fac programul in schimburi(ture). Era exact aceeasi prevedere spurcata copiata din Codul Muncii, compensarea cu "timp liber corespunzator" intalnita si in "Acordul privind raporturile de serviciu" din 2013 http://www.snppc.ro/doc/Acordul.pdf incheiat de SNPPC , Federatia Sindicatelor Nationale ale politistilor si personalului contractual din Romania, Sedlex si Forta legii.  Legea 183/2014 a inlaturat aceasta discriminare idioata, eliminand prevederea "timp liber corespunzator." compensand doar cu aceasta majorare de 75%. Intrebarea care toti ar trebui sa ne-o punem este: cine ne reprezinta pe noi, astia de la ture, la nivelul Guvernului? si raspunsul e : nimeni. OUG37/2014 este raspunsul clar a acestui fapt.

Modificat de Marin81
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

Nu Marin, tu faci o confuzie intre repausul saptamanal, sarbatorile legale si munca suplimentara. Una este sa muncesti suplimentar de luni pana vineri si alta este sa muncesti sambata duminica sau in sarbatorile legale. Ca am fost platiti cu un spor de numai 75% sambata si duminica nu tine de clementa politicienilor, tine de prostia sau ,,cointeresarea" liderilor de federatii sindicale din politie. Nu confunda exceptia cu regula. Oare de ce bugetari precum cei din sanatate si invatamant sunt platiti pentru sambete si duminici cu un spor de 100%, pentru ca se incalca legea sau o fi vorba de vreo clementa? Iti spun eu Marin, pentru ca este legal ! Din acesta cauza legiuitorul a prevazut acest spor, pentru a descuraja angajatorul sa te cheme la munca sambata si duminica. Daca ai niste lideri adevarati acest spor poate sa fie si mai mare, din pacate prin fruntea federatiilor sindicale din politie sunt niste nimicuri.

Iar faci o confuzie intre Contract colectiv de munca si Acord colectiv de munca. Crede-ma ca nu este acelasi lucru.

Hai sa luam alin. 4 art. 137 .... (4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor. Vreau sa vad un inspectorat teritorial de munca care este de acord cu asa ceva sau un inspector sef care cere un punct de vedere in referire la aceasta problema. Ca SNPPC -ul poate sa fie de acord cu angajatorul iti dau dreptate, la cat rahat are printre dinti dupa ce a pupat anumite funduri, ultimul fiind a lui Oprea, nu ma mai mira. Dar vezi tu nu toti facem parte din sindicatul mamut SNPPC.

Art. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1) , se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Sporul asta ar putea sa fie 300%? In aceste conditii crezi ca s-ar mai risca vreun inspector sef sa te tina la munca peste program sau ar cere suplimetarea functiilor? Despre asta este vorba Marin, despre acceptare! Acceptam si nu facem nimic, asteptam sa faca altii in locul nostru.

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Elvis, cadrele medicale pot primi acel spor de 100% pentru repaus saptamanal si sarbatori legale conform art.137 alin 3 din Codul Muncii, in urma negocierilor dintre sindicatele cadrelor medicale si angajatorii lor, daca nu sunt alte dispozitii contrare aplicabile lor in mod special. Dar ei nu au nevoie de aceste prevederi din Codul Muncii. Ei au anexa.III cap.II, art.2 alin.1 si 2 din legea 284/2010. Nu eu fac confuzia ci oug 103/2013 si oug37/2014. Codul Muncii pe partea sarbatorilor legale. Am spus postarea de mai sus ca nu se pot compensa cu "timp liber corespunzator" deoarece se face confuzie intre orele suplimentare din timpul sapaptamanii lucratoare si repausul saptamanal care nu pot fi acelasi lucru, altfel nu ar fi tratate distinct. Eu sincer nu vad nici o deosebire intre "contract colectiv" si "acord privind raporturile de serviciu" amandoua reflecta o negociere intre angajati sau reprezentantii lor si angajatori sau superiorul lui caruia i se subordoneaza, in cazul nostru MAI. Spune-mi si mie ce deosebire vezi tu intre cele 2 ca eu nu vad. Referitor la art.123 alin.2 ala nu poate fi luat in calcul decat ca valoare de referinta(75%) pentru plata compensatiei conform art.137 alin.5. Nu se poate aplica art.123 alin.2 pentru plata wekendului sau sarbatorii legale. Elvis eu din cate stiu noi suntem numiti in functie prin act administrativ. Nu stiu sa avem contract individual de munca. Nici colectiv. Teoretic oricine se poate  adresa instantei deoarece exista o discriminare fata de medici si teoretic politistii ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi salariale conform art.13 alin.(1) din anexa VII din legea 284/2010 avand in vedere ca si medicii sunt bugetari si pentru aceeasi situatie ei primesc un drept intr-un anumit cuantum iar noi nu. Referitor la art.137 alin.4 din Codul muncii la frontiera inspectorul sef nu are de ce sa puna aceasta problema deoarece modul de organizare al turelor de serviciu nu solicita prezenta politistului in fiecare zi timp de 14 zile, existand zile de wekend pe care politstul le prinde fara a fi la program.

Modificat de Marin81
Publicat (modificat)

Marin nu vreau sa apelam la DEX ca sa iti explic de ce un Contract nu este acelasi lucru cu un Acord. Daca nu sunt de acord cu tine ce poti sa imi faci? Vrei sa vezi daca incheiem un contract cum se schimba lucrurile? Ori ne punem de ,,acord" in vederea incheierii unui ,,contract" colectiv de munca ? Cine face confuzie intre orele suplimentare si orele lucrate la sfarsit de saptamana? Si daca ,,acordul" asta incheiat intre federatiile din politie si minister are o importanta asa de mare si imbraca forma unui act juridic care naste obligatii din partea angajatorului de ce la fiecare pas orice inspector sef se pisa pe el de cate ori are ocazia?

Cine o fi impiedicat marii presedinti de federatii sindicale sa treaca aceste sporuri in Acordul colectiv? Sau de ce au fost de acord cu cu sporul de 75% pentru sambete si duminici? Chiar nu sesizezi bataia de joc?

Daca se intampla acolo unde lucrezi tu ca sambetele si duminicile sa fie compensate cu timp liber corespunzator aveti o problema si s-ar putea sa fie, cel mai probabil, de natura penala. Vezi ca incepi sa te contazici ori lucrezi 14 zile ori nu lucrezi....?

Marin politistii care au probleme foarte mari in referire la programul de lucru sunt cei de la posturile de politie....dar accepta !

Modificat de Elvis
  • Apreciez 1
Publicat (modificat)

Pai despre faptul ca pe unii sefi nu ii intereseaza despre acel acord nu stiu sa fie asemenea situatie la noi la frontiera din Iasi. Ei la data cand au facut acel acord se pare ca au incercat sa remedieze problema sporului din weekend si sarbatori legale cu un proiect de ordonanta de urgenta. Este la capatul acordului acel protocol..  semnata de cei de la minister De Radu Stroe si vesnicii oameni "de incredere" ai nostri Iulian Surugiu, Lincu, Vilnei, Paraschiv. Au dat mai intai un acord ca se compenseaza doar cu "timp liber corespunzator" dupa care, probabil pentru a calma pe cei revoltati de aberatia asta din acord, au dat acel protocol ramas fara nici un efect. Adica au facut o promisiune :), dupa ce in 2009 cand au iesit politistii in strada ,domnul Paraschiv urla pe la mitingul respectiv ca ne-am saturat de promisiuni, angajamente, etc fara rezultat din partea angajatorilor. Din ce am vazut eu in acel acord se pare ca intr-adevar acel acord arata mai degraba a contract unilateral, adica MAI si institutiile angajatoare nu-si asuma nici o raspundere ci doar, politistii. Nu am vazut mai nici o raspundere a sefilor in acel acord. De asta probabil nici nu prea ii intereseaza de acel acord. Intr-un articol am vazut ca raspunde seful pentru niste dispozitii date  "material sau disciplinar" deci nu pe alte cai. De ex. cazul cand te cheama nejustificat la serviciu in afara programului. Si probabil de asta si lipsa de asumare a raspunderii unor sefi, fata de acel acord. La frontiera, la ture, se face in schimburi de 12/24 12/48. exceptand cei de la PTF Sculeni unde ei lucreaza 13 ore pe serviciu + 1ora jumate 2, munca patriotica pentru deplasarea de la Iasi la Sculeni. Deci nu se lucreaza continuu 14 zile zi de zi. La noi se accepta acest program de 12-13 ore deoarece sunt unii colegi navetisti care le convine sa vina mai rar la servciu. Are multe prevederi ilegale acel acord. In sensul ca in el se prevad diverse tipuri de program zilnic regulat, fapt care incalca prevederile actuale ale legii 360/2002. Limita maxima regulata a programului de lucru fiind de 8 ore zilnic, fara alte derogari. Din acest motiv ei au incercat anul asta sa introduca in legea 360/2002 si restul programelor de lucru, fara a adauga un spor compensator pentru exceptiile de la regula programului normal de lucru de 8 ore. Stiind ca lumea oricum nu va protesta deoarece programul normal de lucru de 8 ore pe zi de mult nu mai este respectat, cel putin nu la politia de frontiera. De asemenea si chemarea asta in afara serviciului pe neaprevazute, ar trebui, consider eu, sa fie compensata cu un spor suplimetar de 100% raportat la fiecare ora de munca suplimetara efectuata neplanificat. Asta deoarece nu toti politistii sunt chemati in afara programului planificat in mod intempestiv, care oricum depaseste plafonul de 40 de ore saptamanal, pentru indeplinirea atributiilor lor. Deci institutia este in castig deoarece nu este obligata sa angajeze pe altcineva care sa suplimenteze lipsa lor de efective atunci cand cheama in afara serviciului anumite categorii de politisti. La noi deocamdata se compenseaza weekendurile si sarbatorile legale cu majorarea de 75%. Eu vorbeam de situatia de anul viitor daca nu vom mai primi , ce vom face.

Referitor la sindicate, avem nevoie sa infiintam un sindicat in care actualii indivizi de la conducerea celor care deja sunt sa nu mai aiba acces la functiile de conducere.

Modificat de Marin81
Publicat

Marin o sa vedem ce o sa facem in 2016. Ai inceput sa vezi lumina.

Acest acord este o bataie de joc la adresa tuturor politistilor din tara cu largul concurs al liderilor de federatii sindicale. Nu stiu cum o fi la voi la frontiera dar orele suplimentare daca nu au fost compensate cu timp liber corespunzator se platesc dupa 60 de zile. Cate sunt, 9, 10, 15 etc. Este o rubrica distincta pe fluturas. Sunt sefii mei mai bine pregatiti, sunt mai fricosi ...nu stiu, cert este ca la formatiunea unde lucrez eu se respecta legea, pentru ca suntem unii pe aici care nu acceptam bataia de joc!

• Apreciez 2
Publicat

Potrivit unui sindicat:

"

In proiectul legii salarizarii pentru 2016 se pastreaza aceleasi drepturi si sporuri salariale.

Salariile se majoreaza cu de 10%.

Nu se aloca bani pentru vouchere de vacanţă.

Publicat

Din câte înțeleg eu din legea salarizării pe 2016, zice ca Sâmbete și duminici, sărbători legale și ore suplimentare se compensează DOAR cu timp liber.voi ce înțelegeți?

Publicat (modificat)

Repet, nu confundati munca suplimentara in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale cu munca conform planificarii in aceste zile. Sunt doua lucruri total diferite.

Sfatul meu este sa nu mai acceptati sa lucrati in aceste zile decat daca sunteti planificati conform graficului de lucru. Cine se lasa fentat de sefi, sa nu supere sefu, sa fie sanatos. Mai bine stai acasa cu familia, iar daca sefii doresc compensare cu timp liber corespunzator sa stea ei sambata si duminica la munca.

Modificat de Elvis
  • Apreciez 1
Publicat

Potrivit unui comunicat al unui sindicat sporul de 75% pentru sambete, duminici si sarbatori legale se va da si in 2016. E nevoie doar de un ordin al ministrului in acest sens.

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Inainte de toate, rog administratorul siteului sa mute discutia in topicul pe care il considera adecvat acesteia.

Dragi colegi, cele postate mai jos au fost trimise si pe mail catre toate sindicatele posibile, insa nu am primit vreun raspuns. De aceea va supun dezbaterii urmatoarele, in ideea ca poate sunt eu prea patimas si imi scapa ceva:

1. Legea 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala.
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 336 din 18 mai 2015 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. 
Art. 1
Ziua de 10 Mai va fi sarbatorita in fiecare an ca sarbatoare nationala.
Art. 2
(1) Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul, celelalte autoritati publice centrale, precum si autoritatile administratiei publice locale organizeaza manifestari cultural-artistice prilejuite de sarbatorirea zilei prevazuta la art. 1. 
(2) Fondurile necesare pentru sarbatorirea diverselor evenimente prilejuite de Ziua de 10 Mai pot fi asigurate si din bugetele locale sau din bugetul autoritatilor si institutiilor publice, in limita alocatiilor bugetare aprobate. 
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata

2. LEGE privind declararea zilei de 19 februarie „Ziua Brâncuşi”
Monitorul Oficial nr. 901 din 04 decembrie 2015
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. — Se declară ziua de 19 februarie „Ziua Brâncuşi” ca sărbătoare naţională.
Art. 2. —Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi/sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA
PREŞEDINTELE SENATULUI
CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU
Bucureşti, 2 decembrie 2015.
Nr. 305.

3. Legea 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane, ca zi de sarbatoare nationala. 
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 922 din 18 decembrie 2014 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1 
Se declara ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane, ca zi de sarbatoare nationala. 
Art. 2
Autoritatile administratiei publice centrale si locale pot organiza si/sau sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

4. Ordinul nr. 4/2015 privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează
.....
Art. 3.
(1) Majorarea se acordă pentru personalul care desfăşoară activităţi:
a) în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, denumite în continuare zile de sărbători legale, în cadrul duratei normale a timpului de muncă;
b) în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale, peste durata normală a timpului de muncă.
(2) Majorarea se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective şi se determină pe baza raportului dintre solda lunară/salariul de bază prevăzut(ă) de legislaţia în vigoare la data de 31 decembrie 2009 şi durata normală a timpului de muncă din luna în care s-au desfăşurat activităţile.
(3) Pentru activitatea care se desfăşoară în cadrul timpului normal de lucru, inclusiv în ture sau schimburi, în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale, în cadrul duratei normale a timpului de lucru, majorarea calculată potrivit alin. (2) se plăteşte prin adăugare la drepturile salariale cuvenite în luna în care se efectuează plata.
(4) Pentru activitatea desfăşurată peste durata normală a timpului de lucru, în zilele de sâmbătă, duminică, precum şi în zilele de sărbători legale, indiferent de modul de organizare a programului de lucru, majorarea calculată potrivit alin. (2) se plăteşte prin adăugare, după caz:
a) la drepturile salariale plătite în luna următoare expirării termenului prevăzut la art. 122 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă pentru munca efectuată în zilele de sâmbătă şi/sau duminică peste durata normală a timpului de lucru a fost acordat timp liber corespunzător;
b) la drepturile salariale plătite în luna următoare expirării termenului prevăzut la art. 122 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi la drepturile salariale corespunzătoare activităţii desfăşurate în zilele de sâmbătă şi/sau duminică peste durata normală a timpului de lucru, dacă pentru munca astfel prestată nu a fost acordat timp liber corespunzător;
c) la drepturile salariale plătite în luna următoare expirării termenului prevăzut la art. 142 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă pentru munca efectuată în zilele de sărbători legale peste durata normală a timpului de lucru a fost acordat timp liber corespunzător;
d) la drepturile salariale plătite în luna următoare expirării termenului prevăzut la art. 142 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi la drepturile salariale corespunzătoare activităţii în zilele de sărbători legale peste durata normală a timpului de lucru, dacă pentru munca astfel prestată nu a fost acordat timp liber corespunzător.
Art. 4.
Timpul liber corespunzător se acordă pentru munca desfăşurată în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale peste durata normală a timpului de lucru şi presupune că pentru numărul de ore lucrate se acordă acelaşi număr de ore libere plătite.

5. OMAI cu privire la conditiile de acordare a majorarii salariale personalului MAI care desfasoara activitati in zilele de repaus saptamanal
În Monitorul Oficial al României partea I nr. 954/23.12.2015 a fost publicat Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 157 din 21 decembrie 2015, cu privire la condițiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfășoară activități în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare nu se lucrează, în anul 2016.
Ordinul a fost emis având în vedere faptul că în anul 2016 se aplică în mod corespunzător prevederile art. 13 alin 5-8 din OUG nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu completări prin Legea nr.28/2014, cu modificările și completările ulterioare, precum și astfel cum prevede art. 8 alin 5 din OUG nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unle măsuri fiscal-bugetare.
Potrivit ordinului 157/2015 în anul 2016 se aplică în mod corespunzător prevederile OMAI nr.4/2015 privind condițiile de acordare a majorării salariale pentru personalul MAI care desfășoară activități în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Analizand punctele 1,2,3 raportate la punctele 4 (art. 3 al. 1 lit. a,b) si 5, putem trage concluzia ca mai sunt alte trei zile in care se aplica OMAI 4/2015? 
Atentie la pct. 4 art. 3 al. 1 lit. a,b in sensul ca trebuie interpretat asa cum e formulat si nu cum se incearca a se inocula de catre anumite persoane. Un principiu de drept spune: Acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus)

• 9 luni mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna seara. Imi cer scuze ca dau buzna, dar am rugamintea sa ma lamuriti si pe mine cu ceva (cu argumente legale daca se poate, va rog).

Sunt lucrator 8-16 la un serviciu in cadrul IPJ-ului (deocamdata prefer sa nu spun unde) si am participat la dispozitivul de paza si ordine al sectiilor de votare la mine in judet, fiind programat ca serviciu intr-o comuna ce se afla cam la 75km de sediul IPJ (se face cam o ora pana acolo, avand in vedere ca sunt destule sate pe drum pana acolo) , in datele de 11-12.12.206 (orele 17:30-06:00)  si 12-13.12.2016 (orele 18:00-pana la terminare, asta fiind ulterior ora 03:00).  Totul s-a inceput cu intocmirea ordinului de serviciu (pe 11.12.2016, cu ora 16:30 trecuta ca si incepere a misiunii - adica plecarea de a sediul IPJ, si trecut standard "pana la terminare").

Intrebarea mea este: in doua zile facand 2 drumuri IPJ-sectie de votare si retur (aprobate cu masina personala), acestea mi-au consumat inca 4 ore din week-end-ul meu liber, asta peste programul de paza al sectiei de votare, nu ar trebui sa imi fie platite suplimentar si ele si acordate si libere (am spus mai sus ca normal lucrez 8-16, fara sambete si duminici)? Spun asta deoarece aceste ore petrecute pe drum au fost consumate pe drumul de la IPJ la localitatea unde am executat serviciul de paza si ordine al sectiei de votare (ca doar nu m-am teleportat pana acolo), echipat in uniforma completa de iarna si cu armamentul din dotare, fiind in misiune, neputand fiind considerate ca libere la dispozitia mea.

Am incercat sa discut cu seful de servici (aceste 4 ore nu le-a trecut nicaieri, trecand in condica doar orele efective cand am fost in serviciu in comuna respectiva), iar contabila sefa a zis ca nu se platesc ca suplimentare deoarece se plateste diurna (nu am mai auzit niciodata de asa ceva, nici vazut cu alta ocazie, nu stiu ce e si cum se calculeaza), neputand sa le iau nici macar ca libere in alta zi.

Multumesc.

Modificat de therealovy77
  • Membru
Publicat (modificat)

Diurna era in jur de 17 lei. Nu mai stiu exact cat este acum. Se acorda pentru misiunile in afara localitatii in care lucrezi.

Eu cred ca ar trebui sa se ponteze si timpul necesar pentru deplasare. Pe ordinul de serviciu ce ai trecut la ora plecarii, respectiv ora intoarcerii? Intervalul trecut pe ordinul de serviciu ar trebui sa se regaseasca pe registrul de ore suplimentare.

Modificat de viobra
Publicat

Este un singur ordin de servici pentru cele doua zile (asa ni s-a spus sa facem). El are trecut ca inceperea misiunii ziua de sambata la ora 16:30 (plecarea de la sediu) si intoarcerea "la terminare" (adica luni la ora 03:00 cand am ajuns la sediu). Are 4 vize pe spate: sosirea si plecarea in cele doua zile de la sectia de votare pe care am pazit-o (am facut doua drumuri dus-intors sediu-sectia de votare, unul sambata si unul duminica).

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.