Jump to content
POLITISTI.ro

Plata orelor lucrate sâmbata, duminica si sarbatorile legale

Postare recomandată

Publicat

CODUL MUNCII...

Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. 
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. 
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]

(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. 
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

MAI cauta...

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Poate sa mi spună cineva daca a depus documentele pentru a primi banii pe sambetele si duminicile lucrate in 2014 de la emiterea legii?
Am auzit la unii colegi ca s ar fi depus actele necesare la financiar si s ar fi aprobat.

Poate sa mi spună cineva daca a depus documentele pentru a primi banii pe sambetele si duminicile lucrate in 2014 de la emiterea legii?
Am auzit la unii colegi ca s ar fi depus actele necesare la financiar si s ar fi aprobat.

• Membru
Publicat

Eu nu am auzit de vreo situatie de genul. Ce stiu e ca SNPPC, cel putin, a adunat tabele cu semnaturi pentru a-i imputernicii sa actioneze in instanta pentru mai multe drepturi, printre care si plata SDSL din ultimii 3 ani, s-au facut si situatii la nivel de sectii care au fost trimise, dar din iarna si pana acum tot nu au fost introduse actiunile respective, ni s-a transmis ca urmeaza.

Publicat (modificat)

DannyBAD, la Dolj s-au introdus actiuni in instanta pentru plata orelor suplimentare pe ultimii 3 ani si am pierdut cu succes.

Un coleg a ajuns la CEDO dupa ce instantele din Romania s-au pronuntat definitv, a pierdut si acolo.

Dupa 6 luni CEDO i-a comunicat trei randuri, ca i s-a respins actiunea si ca tot materialul s-a distrus. O sa vad daca pot sa pun aici comunicarea.

Cand a primt hotararea a informat conducerea I.PJ. Dolj ca nu v-a mai lucra ore suplimentare, sambate, duminici si sarbatori legale fara dispozitie scrisa si fara sa fie platit. Si de un an lucreaza 8-16, de luni pana vineri. 

Modificat de Elvis
  • Apreciez 2
  • Membru
Publicat

De 2 ore stau si imi storc nervii si tot nu reusesc sa pricep. Am luat la intamplare 3 luni din anul 2015. M-am uitat pe fluturasii de salariu si am inceput sa fac calcule. Mentionez ca sunt 3 luni in care am lucrat fara a avea concediu de odihna, medical sau invoiri platite.

Salariul functiei de baza pentru toate cele 3 luni, este identic, adica 1365. Sumele despre care mentionez, sunt fara norma de hrana si fara compensatia de chirie. Adica exact ce se calculeaza si se impoziteaza din salariul brut.

Luna ianuarie  - salariul brut majorat - 1825 lei  - nu s-au platit sambetele si duminicile 

- rest de plata dupa impozitare - 1303 lei

Luna martie    - salariul brut majorat - 1816 lei - majorare sambete si duminici 202 lei

- rest de plata dupa impozitare - 1297 lei

Luna mai        - salariul brut majorat - 1922 lei - majorare sambete si duminici 296 lei

- rest de plata dupa impozitare - 1370 lei

Comparand lunile mai cu ianuarie, observ o diferenta de 67 lei in favoarea lunii mai. Deci unde sunt cei 296 lei?! Dupa impozitare au ramas 67? Poate ma ajuta un coleg care lucreaza la financiar. Multumesc!

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Ma scuzati pentru acest interventie dar 

- rest de plata dupa impozitare - 1370 lei

Acest salariu  este ridicol pentru aceasta profesie, mai ales prin prisma riscurilor ce implica profesia de politist.

• Apreciez 2
  • 2 luni mai târziu...
Publicat

Salutare!

Am si eu intrebare , poate cunoasteti detalii : Stiti cumva daca orele platite pentru sambata , duminica si sarbatori legale se mai adauga la cuantumul orelor totale care depasesc norma de 168 ore pe luna? 

Adica ...lucrat in ture depasesti cele 168 ore pe luna dar ele se depasesc si adunand sambetele si duminicile. Cineva zice ca fiind platit cu 75% in plus pentru aceste zile nu le mai ia in calcul in plus si nu mai trebuie sa ti dea liber . Sper ca m am facut inteles , multumesc .

Publicat (modificat)

Cele peste 168, 176 sau 184, depinde de luna, sunt ore suplimentare si o sa primesti recuperari. A dat Ponta&co o H.G. Ora pe ora....misto nu?

Nu are nimc sporul de 75% cu timpul pentru refacerea capacitatii de munca, legiuitorul a prevazut acest spor tocmai pentru a descuraja angajatorul sa te cheme la munca sambata si duminica.

Modificat de Elvis
Publicat

Nasolia este ca daca depasesti fondul normat de ore, orele peste, cei la financiar le socotesc cum este si normal ore suplimentare, dar le considera sambete si duminici si in consecinta le vor baga in plata peste 60 zile si este necesar ca don sef, care nu a acordat liberul normal pentru luna respectiva din varii motive (de ex. la mine s-a justificat ca nu are oameni, desi are, dar ii are raspanditi si protejati), trebuie sa intocmeasca dispozitii scrise cu motivare justificata conf.OMAI 577 si care sa fie credibile pentru auditul financiar care va veni, pentru ca sunt semnale ca in unele locuri s-a cam abuzat de acest drept si s-a cam azvarlit cu banii in toate directiile, desi nu trebuia, iar in alte locuri s-a strans surubul pina la rasul piulitei, ca sa nu mai vorbesc de planificari cu dedicatie. 

• Apreciez 2
  • 1 lună mai târziu...
Publicat

La Brasov, pOLITIA Mun. Codlea se pare ca s-au taiat cam jumatate din orele lucrate sambata si duminica pentru ca asa a zis seful de inspectorat ca i s-au parut prea multe ! S-au taiat si cate 40 de ore ! In baza carui ordin se face asa ceva? Sindicatele se sesizeaza, seful de inspectorat nu face abuz cerand sa se refaca tabelele cu orele injumatatite! Pai nu mai lucram in week-end sau incercam sa ne luam recuperari? S-a schimbat legea si nu stiu eu? Cand ma bucuram ca iau mai multi bani chiar daca cu sacrificiul de a nu fi langa familie in week-enduri! 

• Moderator
Publicat

Faceţi copii după grafice şi după planificările în serviciu, după care plângere penală depusă la Parchet.

• Apreciez 4
Publicat

Luati atitudine! Nu seful ipj-ului hotaraste cum se platesc orele. Nu plateste din buzunarul lui. Probabil vrea sa faca economii pe seama voastra pentru ca la sfarsitul anului sa fie premiat de catre MAI.

Publicat

am așteptat întâi salariul si am luat cu 200 lei mai Putin, asteptam sa ne lămurească si fluturasul de salariu. Si eu consider ca e un abuz ! Deja colegii spun ca isi vor lua zile libere de orele sdsl neplatite ! Păcat ca nu avem sindicate !

Publicat

Nu va mai bazati doar pe sindicate. Luati voi atitudine. Cereti in scris celor de la financiar sa va comunice de ce nu vi s-au platit toate orele, iar dupa ce primiti raspunsul, mergeti si depuneti plangeri la parchet pentru abuz in serviciu. Daca stati si doar comentati, maine-poimaine nu o sa vi se mai plateasca nicio ora si nici nu o sa mai primiti zile libere in compensare. Seful ipj-ului trebuie sa raspunda pentru ceea ce face si trebuie sa respecte legea. Ipj-ul nu este mosia lui sau a familiei sale!

• Membru
Publicat

Nu @Sache, cred ca problema este la intocmirea pontajului. Zic eu, cei de la financiar au platit ce au primit. Nu cred ca isi permite nimeni sa nu plateasca orele trecute in pontaj.

Publicat

Cu atat mai mult. Cei de la financiar le vor comunica ca le-au platit un numar de ore conform pontajului primit, iar colegii, in baza planificarilor in serviciu, vor constata ca nu au fost platite toate orele lucrate. Pasul urmator: plangere penala pentru abuz in serviciu!

Publicat

Nu mai faceți calcule, am primit o veste precum ca orele plătite cu 75 %se vor mai da decât pana în decembrie. Sursa e de la cineva din snppc. Știe cineva altceva?

Publicat (modificat)

Vor fi platite inclusiv pentru luna decembrie 2015, conform unei hotarari de guvern.
Pentru anul 2016 este nevoie de alta hotarare de guvern care sa reglementeze acest lucru, practic de o modificare a prevederilor legale privind salarizarea personalului bugetar sau de intrarea in vigoare a Legii unice de salarizare.

Modificat de Sache
  • Moderator
Publicat

Dacă citeai ordonanţa respectivă, nici nu mai era nevoie să întrebi un "iluminat" din snppc.

• Apreciez 1
Publicat
acum o oră, BAZ69 a scris:

Nu mai faceți calcule, am primit o veste precum ca orele plătite cu 75 %se vor mai da decât pana în decembrie. Sursa e de la cineva din snppc.

Si daca se vor plati si pentru anul 2016 cei de la snppc vor emite in comunicat prin care ne vor spune ca datorita lor vom fi platiti cu 75% in plus pentru orele lucrate sambata, duminca si in zilele de sarbatori legale si in anul 2016, nu? Vrajeala sindicala de doi lei! Nu mai tine! Daca erau un sindicat asa dedicat politistilor precum sustin liderii lor eram platiti cu 100%, asa cum sunt platite alte categorii de bugetari. Asa ca, realitate este alta! Ce spun unii lideri de sindicat este egal cu zero.

• Apreciez 4
Publicat

Surprize de sărbători sdsl tăiat si majorarea salariala amanata adică  pana in 2017 nimic la salariu. Sarbatori Fericite !

• Displace 2
Publicat

Adica in 2016 nu se vor mai plati orele lucrate sdsl, iar majorarea de 10% nu se mai aplica, ci a fost amanata pentru anul 2017?
Daca cele de mai sus se pun in practica eu zic sa iesim in strada sa ne cerem nu numai aceste drepturi, ci si alte drepturi.

• Apreciez 2

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.