Jump to content
POLITISTI.ro

Probleme proprietar - chirias

kriptmelody

Recommended Posts

Buna seara,

Am citit pe forum cateva topicuri interesante legate de problemele cu care chiriasii sau vecinii sau proprietarii se confrunta si as dori sa va prezint si eu o situatie cu rugamintea de a-mi da cateva sfaturi.

Am stat cu chirie cam doua luni intr-un apartament, iar acum cand vreau sa ma mut am probleme cu proprietara care nu vrea sa imi restituie garantia. La inceput i-am dat 1.100 ron (cat era chiria pe o luna), iar acum i-am propus sa pastreze 300 ron pentru intretinere, cablu, internet (cheltuieli care vor aparea dupa ce ma mut) si sa-mi restituie diferenta: 800 ron.

Mi-a dat de inteles si ca nu vrea si ca nu-i are si ca este extrem de nemultumita ca am stat atat de putin. Poimaine ar trebui sa eliberez apartamentul. As dori sa stiu cum trebuie sa procedez pentru a-mi recupera banii. Nu e fair-play, dar m-am gandit sa-i spun ca ii fac reclamatie la ANAF pentru evaziune fiscala neavand nici un fel de contract incheiat. Stiu ca asta nu-mi aduce banii inapoi, dar poate prefera sa-mi returneze garantia decat sa plateasca amenda.

Cum sa procedez? Cui sa ma adresez? Politiei? Sa merg la ANAF?

Am citit ca sunt amenzi intre 4.000 - 5.000 ron, insa ma si gandesc ca ea poate spune ca nu a primit de la noi nici un ban, iar noi, in afara de martori, nu avem nici o hartie. Doar un contract la internet facut pe numele meu si adresa cu pricina si faptul ca sunt trecuta la intretinere.

Va multumesc frumos.

Alina

Din pacate pentru tine, se aplica :"Un contract verbal nu valoreaza nici macar cat hartia pe care putea fii scris"...

...si chiar daca aveai u contract, trebuia mentionat in el despre garanti si despre situatiile de pierdere si de restituire a ei.

Inteleg asadar ca si daca incerc sa o amenint ca ii fac reclamatie, "amenintarea" mea nu face nici cat o ceapa degerata?

Problema ta krimtmelody este de natură civilă și se poate rezolva (în afara rezolvării pe cale amiabilă) numai în instanță. Din păcate este un risc pe care ți l-ai asumat atunci când ai fost de acord ca tu să închiriezi acel imobil fără niciun act (contract de închiriere). Chiar și cu acel contract tot instanței civile de judecată ar fi trebuit să te adresezi până la urmă. În instanța civilă obligația probării celor cerute și susținute revine celui care cere, adică ție. Dacă nu ai documente sau martori oculari prin care să probezi ceea ce vrei să recuperezi (bani în cazul tău) va fi aproape imposibil să ai vreo șansă în instanță.

• Moderator

Alina,

E cam târziu dacă:

Poimaine ar trebui sa eliberez apartamentul. As dori sa stiu cum trebuie sa procedez pentru a-mi recupera banii.

dar o soluție bună pentru recuperarea banilor era să mai stai în locuință până când cheltuielile se compensau cu suma pe care trebuia să o primești înapoi.

• 5 years later...

ziua,
Am o problema cu proprietarul unde am stat pentru un an jumate, unde am avut un contract de 1 an desii nu inregistrat, pe ultimile 4 luni nici macar nu a mai prelungit contractul. Am fost nevoita sa ma mut pentru ca sistemul electric a cazut, masina de spalat se stricase pentru a doua oara refuzand sa faca reparatiile, banii de intretinere eu ii dadeam lui sa plateasca si niciodata nu aparea a fi la curent cu plata cu scuza ca administratoarea face greseli si ca el plateste.Am incercat sa i au legatura cu administratoarea blocului si nici macar nu sta in acel bloc dupa spusele vecinilor desii el sustine ca sta. Am stat pana in momentul care acoperea garantia ultima luna de sedere si asta la enervat mult desii l am anuntat cu 2 saptamani inainte ca vreau sa ma mut si totul era in regula. Mai nou de cand i am predat cheia, sustine ca dupa calculele lui eu ii datorez multi banii desii i am spus ca am tinut evidenta banilor, ba chiar ii dadeam o hartie cu tot ce am platit sa aiba si el o evidenta si ca se duce la politie si face scandal daca nu ii dau o anumita suma de banii. Mie mi se pare santaj, cum ar putea sa faca el asta din moment ce el a tinut chirias fara contract? Sau cum poate dovedii el ca eu sunt cea care ii datotez bani, ci nu el care nu mi mai da garantia inapoi. Atunci cand i am comunicat de prizele din casa care se ard pe rand, ba chiar mi s a stricat un laptop din cauza asta, masina de spalat stricata iar, a avut o reactie urata, cu jigniri si amenintat ca vine si imi schimba iala daca nu imi convine. Ce pot face eu in situatia asta? la adresa din buletin stau parintii mei si ma amenintat ca se duce si face scandal, ca este cuvantul lui impotriva cuvantului meu. Sunt uimita de ce fac oamenii din ziua de azi pentru bani, vreau sa scap de aceasta situatie si pentru ca nu ma pricep nu stiu cum sa procedez sau sa i spun sa inceteze cu santajul acesta. Va rog niste sfaturi. multumec
O zi buna

Edited by Mizzy9

• 8 months later...

Bună seara, am si eu o problema si vreau sa ma ajutati cu un sfat. Am avut un apartament închiriat iar chiriașul timp de 3 luni nu a plătit nimic, iar în ultima lună si-a schimbat nr de telefon si a fost de negăsit. Neștiind cum sa procedez, după 2 săptămâni de cautari nereusite am mers la apartament si surpriza: gaz tăiat, curent tăiat pentru neplata, canapea arsă, cada spartă, doar ceva lucruri lăsate, printre care și niște adeverințe medicale. După 2 luni ma suna chiriașa sa-mi ceară lucrurile ca-mi da banii, ne-am intalnit dar a refuzat sa-mi dea banii si m-a amenințat că merge la poliție daca nu-i dau lucrurile. Eu după o săptămână am plecat din tara si vin abia de sărbători. Si vecina mea a găsit în cutia poștală o hartie de la poliție prin care imi cer sa ma prezint la ei, hartia fiind in posta de acum o luna, eu fiind persoana reclamată. Spuneti-mi si mie ce se intampla daca pana in decembrie eu nu ma pot duce acolo? Si ce plângere sa-mi fi facut fosta chiriasa, ca eu nu inteleg, eu sunt cea păgubita si ea imi face Plângere? Mulțumesc!

• Moderator

Cel mai bine este sa te prezinti la politie, unde ai fost citata, si sa afli despre ce este vorba! Nu avem cum sa stim ce a reclamat fosta chiriasa?!

Daca nu poti sa te duci, angajeaza un avocat si te reprezinta el!

• 1 month later...

Buna seara!
Am o mare problema si nu gasesc pe internet nimic clar despre drepturile chiriasului cu sau fara contract.
Va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca sau sa ma indrume la ceea ce as putea sa fac.
Problema pe scurt:
Eu si tatal meu locuim in chirie de 7 ani de zile.
Am inchiriat intreaga casa de la unul ditre proprietari, ei fiid 3 proprietari.
Cad am inchiriat casa, era absolut goala, fara mobilier si utilitati (toate ne aparti noua) si necesita reovari.
Am solicitat cotract de inchiriere de mai multe ori si mereu am fost amanat, pana am iteles ca nu vrea sa facem contract petru a nu plati taxele de rigoare catre stat.
Avand tatal bolnav cu hanticap de gradul 2 accetuat, am acceptat sa locuim fara contract deoarece este destul de dificil sa te muti cu o gramada de lucruri.
Timp de 7 ani am achitat chiria ,curentul si apa la timp, fara nici un pic de itarziere si am intretiuto pe cheltuiala noastra. Pana in seara asta nu au existat nici un fel de probleme sau aubuzuri.
Azi, in jurul orelor 8:30 pm, unul dintre proprietari (nu cel de la care am inchiriat imobilul) a venit in stare de ebrietate, a spart poarta si a intrat peste mine in casa abuziv, spuandu-mi ca in momentul acela sa plec ca de nu ma omoara sau imi da foc cu tot cu casa, continuad sa fie din ce in ce mai agresiv verbal si fizic.
Intr-un fial, acesta a suat la 112 si a chemat politia. Cand au veit acestea, se pare ca se cunosteau si a continuat sa fie agresiv verbal si de fata cu orgaele de politie.
In fine, le-am spus politistilor povestea mea, le-am aratat ca dovada (ca locuiesc in acel imoil de 7 ai) contractul de la interet si telefon si in plus am sunat proprietara de la care am ichiriat imoilul. Aceasta a confirmat si ea ca imobilul este inchiriat, de mine si de tatal meu, de 7 ai
Bine inteles ca politia nu i-a facut imic proprietarului agresiv care a intrat prin fortat si fara sa aunte.
Tin sa mentioez ca absolut toata conversatia si "tam-tamul" care au fost le am inregistrate, audio, pe telefon.
Multumesc!

• Moderator

Presupun că poliţiştii l-au scos din locuinţă pe individ, aşa-i?. Mai departe, dacă doreşti să fie tras la răspundere pentru fapta săvârşită, trebuie să mergi şi să depui plângere penală împotriva acestuia. Fără o plângere scrisă, poliţiştii nu prea au ce să-i facă. Mai multe detalii despre forma şi conţinutul unei plângeri găseşti aici: Sesizarea unei fapte penale.

Art. 224 - Violarea de domiciliu
(1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) În cazul în care fapta este săvârşită de o persoană înarmată, în timpul nopţii ori prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

• Like 1

• 2 weeks later...

Buna ziua domnilor si bine v-am gasit ! Este prima oara cand postez pe acest forum , am nevoie de un sfat de la dumneavoastra , motivul fiind urmatorul :

Pe data de 14 august anul curent s-a terminat contractul de chirie cu fosti chiriasi (arabi sirieni refugiati) , contract inregistrat la ANAF pentru care platesc taxe la stat.Eliberarea imobilului (o vila P+1) s-a facut pe data de 15 august seara pentru ca atunci a vrut sa elibereze imobilul,mai pe romaneste a stat o zi in plus.Problema este ca nu a dorit sa semneze proces-verbal de predare primire (unde sa fie trecut indexul de apa/lumina/gaze si nici sa apara starea in care a predat imobilul adica peretii murdari (negrii) in unele zone mucegai,2  yale de la usile de interior stricate , 3 aplice (iluminat exterior stricate) , 2 baterii de baie stricate,un geam spart,un geam de la baia de sus care nu se mai inchide si bonus a plecat cu un rand de chei si o telecomanda de la bariera,acolo este o strada inchisa ,drum privat si 3 luni neplatite de utilitati (undeva la 1500 de lei).Am si poze dar din pacate forumul nu permite o dimensiune mai mare de 1MB iar toate pozele au peste 1 MB.

Tinand cont de faptul ca : am contract inregistrat la ANAF, atunci cand s-au mutat am facut un proces verbal de predare-primire in care se specifica ca vila este nou renovata si ca la terminarea contractului este obligat sa predea la fel( asa scrie).Ce ma sfatuiti sa fac ? Pot depune plangere la politie , unde ar trebui sa sun ? Multumesc frumos !

ps : am asteptat pana acum,  3 zile (nu am depus plangere) pentru ca au fost recomandati de catre o persoana pe care o cunosc (tot sirian) si am zis ca poate se rezolva amiabil,acesti sirieni nu sunt rupti in fund chiar daca sunt refugiati ,au magazine in Dragonul Rosu, problema este ca nu au cei 7 ani de acasa.

Edited by neuroticus

• Moderator

Problema expusă mai sus e un litigiu de natură civilă care poate fi soluţionat de instanţa de judecată. Poliţia nu are competenţe pentru soluţionarea unor asemenea speţe.

Multumesc ! Chiar daca am avut un martor la predare care a vazut ce s-a intamplat  si care a semnat pe procesul verbal de predare-primire stricaciunile gasite ?

PHOTO-2019-08-18-20-02-08.jpg

PHOTO-2019-08-18-20-02-09.jpg

PHOTO-2019-08-18-20-02-09_1.jpg

PHOTO-2019-08-18-20-02-10.jpg

PHOTO-2019-08-18-20-02-10_1.jpg

PHOTO-2019-08-18-20-02-11.jpg

• 4 months later...

Bună ziua, am nevoie de sfatul dv. 

Am stat 1 an jumătate cu chirie. Doamna la care am locuit nu a dorit sa facem un contract iar eu am acceptat pentru ca inițial mi s a părut o persoana serioasă. 

In perioada 26-30.12.2019 doamna a fost la garsonieră (perioada în care eu eram plecata în vacanță). Ușa de la întrare era stricata (de mine) și nu se încuia ( a știut acest aspect și i-am zis ca eu ma ocup în totalitate sa o repar). 

Insa când m-am întors efectiv am realizat ca sunt pe drum: doamna a schimbat ușa, la acest moment nu pot intra. 

Toate lucrurile mele sunt acolo, absolut tot. Am discutat cu ea, dorește sa achit ușa - ceea ce sunt de acord deși și-a pus o ușă foarte scumpă. Problema este ca ma acuza ca am deteriorat și alte obiecte din casa- canapeaua, ușa de la balcon, masa din bucătărie - obiecte ce pe parcurs am descoperit și eu ca sunt defecte. 

În lipsa unui contract și a dovezilor ca nu eu am deteriorat aceste bunuri ma tem ca legal nu pot face nimic. 

Va rog sa îmi spuneți cum sa procedez, are dreptul sa nu ma lase sa îmi iau lucrurile? 

Mulțumesc anticipat. 

• 2 years later...

Bună ziua! Sunt proprietara unei garsoniere pe care am dato in chirie cu contract (anaf).Problema mea este că mă sună foarte des vecinii și se plâng că fac gălăgie copii. Chiriașii fiind o mamă văduvă și trei copii. Și am ințeles că a fost poliția și a primit și amenzi pentru linistea publică. Amenzi pe care nu cred că le-a plătit. Vecinii vor să se pună de acord  să ii scoată afară. Curiozitatea mea este: 

1. Amenzile care vin și nu sunt plătite mă afectează pe mine cu ceva, acum sau poate mai tarziu când o să vând locuința? 

2. Având in vedere că deranjează vecinii sunt obligată să o scot afară din locuință? (cred că fără acordul meu nu ii  poate scoate nimeni afară) 

Mulțumesc! 

• Active member

Amenzile primite de chiriaș nu te privesc pe tine sub nicio formă și nici nu te afectează.

Nu numai ca nu ești obligata sa o scoți afara, dar nici nu poți face asta, fără rezilierea contractului.

• Member

1. Amenzile lor, nu te afecteaza pe tine

2. Asociatia de proprietari, ceilalti proprietari, nu au nici o putere asupra contractului pe care tu l-ai incheiat cu persoana respectiva. Termenii contractului trebuie sa prevada perioada in care tu cedezi dreptul de folosire al imobilului catre chiras. Daca nu sunt alte clauze, la data incetarii contractului, chiriasul trebuie sa elibereze spatiul. Cu forta nu poti sa il dai afara.

• 8 months later...

Bună seara! Am o garsonieră care este dată in chirie cu contract ANAF și tot mă sună vecinii și imi trimit mesaje. Imi spun să imi dau afară  chiriașii că ii deranjează. Intenția mea nu este să imi scot chiriașii afară. Intrebarea mea este. Oare ar trebuii să imi schimb adresa din buletin? Adresa fiind pe locuința pe care am dato in chirie (locuința proprie) 

Screenshot_20230705_221855_com.whatsapp.jpg

Screenshot_20230705_221855_com.whatsapp.jpg

Din câte știu eu. Dacă stau mai mult de 15 zile in alt loc decat la adresa din buletin trebuie să imi fac reședință pentru locul unde stau. Și mă gandesc că poate ar putea să imi facă vre-un rau vecinii 

• 2 months later...

Bună ziua! Am o garsonieră cu chiriași in ea cu contract la Anaf și vreau să o vând. A trebuit să ii fac și flotant chiriașei  pentru a da copii la școală. Acum vreau să o vând la altcineva și in contract am scris că trebuie să o anunț mai repede cu 30 zile dacă vreau să plece din garsonieră. Și flotant mai are pe 5 luni. Mă intreb dacă mă incurcă flotantul sau facem așa cum scrie in contractul de inchiriere de la anaf indiferent de cât timp mai este flotant? 

• Moderator

Problema expusă mai sus e un litigiu de natură civilă care poate fi soluţionat de instanţa de judecată. Poliţia nu are competenţe pentru soluţionarea unor asemenea probleme.