Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Probleme cu locatari chiriasi


mariusraus

Question

As dori sa stiu daca un chirias trebuie sa aibe viza flotant. Am probleme cu un propietar care tot inchiriaza fara contract de inchiriere la ANAF (a spus-o chiar el) si aduce tot felul de ciudati. Inainte au fost niste drigati iar acum avem 2-3 tinere care fac zgomote si se hlizesc pana la 2 noaptea, pleac si vin la 5 dimineata. Am incercat amiabil sa rezolv problema dar de 4 luni nici o schimbare si am si copil mic de 2,5 ani.

Ce se poate face in acest caz, chiriasi fara contract, fara vize de flotant.

Multumesc

Link to comment
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Cred ca v-ati rezolva mult mai eficient problema daca ati adresa o sesizare politistului de proximitate din zona dumnevoastra cu privire la aspectele relatate aici, nu pe considerentul lipsei vizei de flotant a chiriasilor ci pentru faptul ca va deranjeaza prin zgomote si larma, putand astfel chiar sa fie sanctionati contraventional cu amenda conform prevederilor Legii 61/1991 modificata si republicata.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

Conform OUG 97/05 chiriasul are obligatia sa se insrcrie in cartea de imobil in termen de 15 zile de cand s-a mutat.Iar daca nu are contract inregistrat la finante puteti sesiza organele de politie pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.Si dupa cum spune si colegul Cristi puteti reclama si pentru tulburarea linistii publice care intre orele 22:00 - 06:00 se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1500 lei si probabil se vor astampara!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Iar daca nu are contract inregistrat la finante puteti sesiza organele de politie pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Asta daca le poti si dovedi ca se plateste/primeste vreun ban. Altfel...

Edited by DarkSide
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nu este în sarcina celui care sesizează să administreze acele probe. Petentul poate indica probe sau martori care vor fi sau nu administrate de poliţist, în funcţie de felul cum acestea ar putea duce la o soluţie cât mai corectă.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Era o exprimare impersonala. Nu ma adresam celui care a deschis topicul. Era vorba de posibiltatea de a stabili existenta unei plati, daca ambele parti vor nega.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Conform OUG 97/05 chiriasul are obligatia sa se insrcrie in cartea de imobil in termen de 15 zile de cand s-a mutat.

Dar din pacate legislatia nu prevede si o sanctiune pentru chiriasi.Este doar la nivel de obligatie.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

OUG 97/05 Republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 719 din 12 octombrie 2011

Art. 39

(1) Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.

(2) Persoanele care locuiesc in imobil sunt obligate sa prezinte actul de identitate responsabilului cartii de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cartii de imobil.

Art. 43

Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

B) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei

drAGO5 citeste un pic legea si apoi da-ti cu parerea....

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Cipriane, era vorba de sanctiunea pentru lipsa vizei de resedinta, nu pentru ca nu este inscris in cartea de imobil.Fii mai atent cum vorbesti ca stiu legea foarte bine.Am prins si Legea nr.5 daca ai auzit de ea. Si daca chiar vrei sa dai o sanctiune pentru ca nu s-a inscris in cartea de imobil, mai intai trebuie sa te asiguri ca aceasta exista in acel imobil. Ar fii multe de discutat pe aceasta tema..........

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

drAGO5 inseamna ca tu nu iti dai seama ce tastezi.Uitate la postarea ta anterioara si ai sa vezi ca ai spus despre faptul ca legea nu prevede si o santiune pentru chiriasi...nu ai mentionat expres despre viza de flotant(care apropo nu mai este obligatorie),iar eu nu am facut doar sa-ti indic faptul ca OUG 97/05 aplica sanctiuni si chiriasilor!Multumesc.

Edited by cipri83
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Cred ca esti intr-o mica eroare :rolleyes: . Viza de resedinta nu mai este obligatorie, in baza L290/2005 doar in urmatoarele situatii:

(2) Se excepteaza de la obligatia prevazuta la alin. (1):

a. persoana care locuieste la o alta adresa decat cea de domiciliu, in interesul serviciului sau in scop turistic;

b. persoana internata intr-o unitate sanitara/medicala.

In rest, Art. 30 din aceeasi lege:

- (1) Resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara.-

(2) Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata, dar nu mai mare de un an, si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste in mod efectiv la adresa declarata ca resedinta. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita inscrierea unei noi mentiuni de stabilire a resedintei.

Stima

Edited by videosuzy
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
videosuzy, era vorba de altceva. Eu m-am grabit cand am scris mai sus. Ma gandeam la viza de resedinta si am dat un raspuns eronat lui ciprian care facuse referire la inscrierea in cartea de imobil, motiv pentru care am fost "taxat" de cipri83 pe buna dreptate.Mea culpa. Pentru a intelege toti despre ce este vorba, ma refeream la faptul ca in legislatia actuala, este prevazuta obligatia persoanei care locuieste la o alta adresa decat cea de domiciliu mai mult de 15 zile, de a solicita inscrierea in actul de identitate a vizei de resedinta, insa daca nu respecta aceasta prevedere, persoana in cauza nu poate fi sanctionata contraventional pentru acest lucru, deoarece in legislatie nu este prevazuta sanctiune pentru aceasta fapta, asa cum era prevazuta in fosta Lege 105. A ramas o sanctiune contraventionala doar pentru proprietarul imobilului care gazduieste in mod neintrerupt o alta persoana, pe o perioada mai mare de 30 zile si nu anunta despre acest lucru politia sau SPCLEP.Acest cuvant " anunta" este interpretabil si orice proprietar de imobil care gazduieste alta persoana spune ca a anuntat verbal politia( probabil ofiterul de serviciu sau un politist cu care s-a intalnit pe strada) sau pe cei de la evidenta populatiei.Nu scrie "in scris" ori ca are obligatia de a solicita inscrierea in actul de identitate al chiriasului viza deresedinta. Ca politisti, intampinam probleme pentru ca nu putem sanctiona chiriasii pentru lipsa vizei de resedinta si nici pe proprietari pentru ca in cele mai multe cazuri acestia sunt plecati in strainatate.Scuze cipri83 :emo-yessir:
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Buna ziua,

As avea nevoie de un sfat in urmatoarea situatie: deasupra apartamentului in care locuiesc sta un cuplu de chiriasi. Nu stiu daca exista sau nu un contract de inchiriere, nu stiu daca proprietarul plateste impozitul pe venitul din cedarea folosintei bunurilor sau nu si nu asta face obiectul discutiei.

Problema este alta: refuza mereu sa faca reparatiile necesare, din diverse motive, care mai de care puerile.

Proprietarul este si el reticent in a-si indeplini obligatiile, drept pentru care ultimele reparatii le-a facut dupa lungi discutii care au degenerat in amenintari.

Stiu ca reparatiile de simpla intretinere cad in sarcina chiriasului, iar reparatiile necesare pentru mentinerea proprietatii in stare de intrebuintare revin proprietarului, dar atata timp cat eu i-am instiintat pe chiriasi ca au o problema la tevile din bucatarie, ca peretii mei sunt plini de apa si dupa doua saptamani (timp incare s-au umezit si cei din camera) singurul raspuns primit este de genul "am vorbit cu mai multi specialisti (!!!) si problema este de la condensul de la subsol, care urca pe coloana principala", consider deja ca este rea-vointa.

Intrebarea mea este urmatoarea: exista posibilitatea unei medieri a politistului de proximitate? Are d-lui in sarcina o asemenea mediere? As vrea sa notific proprietarul/chiriasii, dar cum? Chiriasii nu au inscrisa resedinta aici, proprietarul nu are domiciliul aici si nu stiu adresa, iar la telefon nu mai raspunde.

Multumesc pentru ajutor,

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Faceti o reclamatie la sectia de politie pentru distrugere.

Va trebuie doi martori din bloc care sa confirme ca le-ati cerut in mai multe randuri sa-si repare tevile.

Faceti o sesizare in scris si la administratorul asociatie de proprietari.

Este de inteles ca se mai intampla sa va inunde vecinul de sus dar cand va ia la misto ...... ,,condensul de pe coloana" si cu ,,specialistii"........

Dupa ce vor da cu subsemnatul sa vedem daca le mai arde de glumite.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

In primul rand Politia nu poate veni sa-i puna in vedere proprietarului ca sa-si schimbe tevile,insa tu ai putea sa te folosesti de niste specialisti care sa-it repare stricaciunile cauzate de proasta intretinere a apartamentului de deasupra ta iar cheltuielile sa il rogi sa ti le suporte proprietarul altfel poti sa faci plangere impotriva sa daca nu rezolvi amiabil.Aceste distrugeri normal va trebui sa le dovedesti cumva.

In ceea ce priveste inscrierea in carte de imobil (daca exista una) poti sesiza Politia ocazie cu care se va verifica si existenta unui contract inregistrat la finante.

Edited by cipri83
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Cipri sunt curios cum poti tu repara niste tevi care sunt in apartamentul de deasupra daca nu ti se permite si mai esti si luat la misto.

Eu am patit-o si pana nu le-am spus ca intr-un fel sau altul o sa-mi recuperez banii nu au catadicsit sa-si repare tevile.

Distrugerile provocate de ,,vecini" le poate dovedii cu martori si facturile platite pentru materialele folosite la reparatii.

Eu stiu cazuri cand criminalistii au facut chiar fotografii.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Multumesc mult!

Am vorbit cu administratia blocului dupa o saptamana de asteptari si chiar au incercat sa rezolve problema. Initial am crezut ca este de la coloana principala si au adus un instalator al asociatiei, dar s-a constatat ca tevile sparte sunt ale apartamentului si nu stiu de ce nu au fos de acord sa se faca reparatia. Nu stiu exact discutiile, ca eram la servicu si a ramas acasa doar mama mea.

Ideea este ca apa a ajuns si la apartamentul de sub mine, care este chiar ala d-nei presedinte si este direct interesata. Problema este ca cei doi chiriasi nu mai raspund la usa ci doar la telefon, reamintindu-mi ca mi-au dat un raspuns care este confirmat de mai multi specialisti.

Edited by luma
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Eu stau la etajul 1 iar vecinul de la etajul 4 avea o probema la scurgerea de la WC .

Dar nu recunostea ca la el este problema.

Am venit cu un instalator ,am luat-o din apartament in apartament si dupa ce am depistat unde este problema , a scos banii din buzunar si a platit.

Dar eu ma intreb de ce locatarul de la etajul 3 a trebuit sa astepte sa ajunga apa la parter.

Eu nu l-am rugat frumos...................

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Elvis, in astfel de situatii nu este problema politiei. Fapta nu este prevazuta de legea penala pentru ca nu este comisa cu intentie. Asociatia de proprietari, potrivit Legii nr.230, are obligatia sa ia masuri pentru reparatia instalatiei comune, inclusiv cea din interiorul apartamentului. Are deasemeni obligatia de a-l anunta pe proprietar printr-un preaviz de 5 zile sa permita accesul reprezentantilor asociatiei sa patrunda in apartament si sa repare defectiunea. Pentru cazuri urgente, se intervine imediat fara preaviz. Daca este la instalatia comuna,adica coloana verticala, vor plati toti proprietarii de apartamente din imobil. Daca este instalatia pe orizontala desevita doar de proprietarul respectiv, cv. reparatiei va fi pusa in sarcina acestuia in lista de plata a cheltuielilor de intretinere. Pentru paguba produsa se face o evaluare de catre o fima de constructii autorizata si proprietarul apartamentului inundat il da in judecata pe cel vinovat, pentru recuperarea prejudiciului.

Legea nr. 230/2007 privind infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari :

Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Edited by drAGO5
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Dragos eu nu te contrazic, dar parca Luma spunea ca nu vor sa-si repare tevile cu toate ca le-a spus de nenumarate ori.

Atat proprietarului cat si chiriasilor.

Cred ca nu ai putea sa stai sa vezi cum apa iti cuge 5 zile pe tavan dupa ce abia ai renovat.

Sunt curios cum intri tu fara acordul proprietarului sa-i repari tevile din bucatarie.

Asta in cazul in care toti locatarii sunt cetateni ,,model".

In cazul meu domnul care statea la etajul 3 deja avea fierul beton din tavan la vedere cu toate ca se ruga de vreo luna de cel de la etajul 4 sa lase ,,delegatul asociatiei" sa-i repare scurgerea la WC. Nu mai vorbesc de miros, sa fi fost fara intentie?

Cat dureaza recuperarea in instanta a prejudiciului?

Sfatul tau este sa ramanem calmi cand avem rahatul pe tavan si sa-l actionam in instanta pe cel care am avut nenorocul sa-l avem deasupra?

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Elvis, eu nu ti-am dat un sfa.Ti-am reprodus un articol din Legea nr.230/2007.

Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Deci, administratorul asociatiei are obligatia, nu numai dreptul, de a intra in locuinta respectiva, fara acordul proprietarului in cazuri de urgenta, sa repare defectiunea si sa-i asigure locuinta, adica sa nu o lase descuiata.Prejudiciul se recupereaza ulterior, tot legal, chiar daca ne place sau nu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.