Jump to content
POLITISTI.ro

Genialul criminalist postbelic Dumitru Ceacanica


Marcus

Recommended Posts

Am gasit câteva informaţii despre renumitul Dumitru Ceacanica şi m-am gândit sa deschid un topic în care să posteze toţi cei care ştiu câte ceva despre el precum şi despre cazurile care l-au făcut faimos .

Dumitru Ceacanica este printre cei mai cunoscuţi şi renumiţi criminalişti români.

S-a născut la 27 octombrie 1918, la Cernavodă, judeţul Constanţa, părinţii săi fiind ambii de origine greacă (Constantin şi Eufrosina) deţineau un important magazin din oraş, unde vindeau arme, biciclete şi articole tehnice, şi erau foarte respectaţi în oraş.

Îşi pierde tatăl încă de la o vârstă fragedă, iar pentru a obţine cetăţenia română pleacă şi luptă pe front în al doilea război mondial, de unde se întoarce datorită problemelor de sănătate.

229050331019823894_eJAjaFPC_c.jpg

Începând cu anul 1945 se angajează iniţial ca “informator diurnist" în Prefectura Poliţiei Capitalei. Iar din luna august a aceluiaşi an este numit "comisar ajutor" deşi în dosarul său de la Securitate scrie că avea doar patru clase gimnaziale, ulterior făcând şi liceul. În 1948 devine comisar, după care a urcat treaptă cu treaptă în carieră chiar şi după înfiinţarea Miliţiei, în 1949. S-a remarcat destul de repede dând dovadă de perseverenţă şi fler, fiind apreciat în special pentru faptul că era un autodidact. Ştia medicină legală şi psihologie criminalistică.

Cu toate acestea, cariera sa a avut suişuri şi coborâşuri, astfel că a fost arestat şi cercetat sub acuzaţia de corupţie, dar şi-a dovedit nevinovăţia, foştii săi colegi considerând că a fost vorba de o "înscenare". De asemenea tot din dosarul său de la Securitate reiese că originea sa era considerată de regimul comunist ca fiind "nesănătoasă", cu toate că Ceacanica a încercat să ascundă această origine, menţionând că părinţii săi au făcut parte, de fapt, din “mica burghezie”.

A mai fost acuzat de-a lungul timpului de către Securitate că ar fi fost, în tinereţea sa, legionar sau simpatizant al acestora, însă s-a dovedit că nu a avut de-a face cu mişcarea legionară.

Deşi calităţile şi succesele sale erau incontestabile, subalternii săi îl descriu drept un şef greu de suportat, tocmai din cauza temperamentului său coleric. Nu tolera leneşii sau mincinoşii şi nu-şi pierdea timpul să explice celor cu care lucra de ce trebuie să facă un anumit lucru.

Într-un referat din 9 august 1949 este descris ca fiind "îngâmfat, înfumurat şi nervos”. Tot în dosarul său de la Securitate se găsesc acuzaţii conform cărora Dumitru Ceacanica ar fi folosit printre metodele lui “bătaia şi tortura” fiind caracterizat ca: “un element priceput şi cu multă putere de muncă, însă care nu depune întotdeauna întreaga sa capacitate şi forţă de muncă".

Printre cazurile celebre la care a lucrat se numără "Rîmaru" (supranumit şi Jack Spintecătorul Bucureştiului din anii ‘70), “Omul cu ciocanul” (un criminal în serie care a îngrozit Cluj-Napoca în 1973), “cazul Anca” (o tânără din Sibiu venită la facultate în Bucureşti a fost ucisă, bucăţile trupului fiind împrăştiate în diverse zone ale oraşului) şi multe altele, foarte puţine dintre ele rămânând cu A.N. (Autori Necunoscuti). Cei care au lucrat cu el povestesc că avea un fler de excepţie, cunoştea foarte bine psihologia infractorilor şi mai ales a criminalilor în serie, fiind foarte atent şi perseverent. Evident că au existat şi cazuri la care a lucrat şi la care nu au fost descoperiţi făptaşii. Cel mai cunoscut dintre acestea este furtul de tablouri de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, comis în anul 1968.

A fost un personaj controversat, dar ce trebuie reţinut este că infractorii acelor vremuri se temeau teribil de el, ba chiar în jargonul infractorilor dar şi al subalternilor făcându-şi apariţia şi împământenindu-se expresia “Să moară Ceacanica!”

Dar cu toate aceste controverse din jurul carierei sale, Colonelul Traian Tandin, un alt celebru criminalist român, care a lucrat cu Dumitru Ceacanica aproape 20 de ani, povesteşte despre atenţia pe care acesta o acorda locului unde s-a înfăptuit o infracţiune.“Locul trebuie să spună ceva despre criminal”.

În 1992 este avansat post-mortem la gradul de general-maior.

Decret privind acordarea gradului de general-maior post-modem unor colonei, care au activat în cadrul Ministerului de Interne

În temeiul art. 94 lit. b) din Constituția României,

Președintele României decretează:

Articol unic. - Se acordă gradul de general-maior post-mortem defuncților colonei:

colonelului Anghelescu I. Ion

colonelului Ceacanica C. Dumitru.

Președintele României, Ion Iliescu

În temeiul art. 99 alin. (2) din Constituția României, contrasemnăm acest decret.

Prim-ministru, Theodor Stolojan

București, 2 noiembrie 1992 | Nr. 217.

  • Upvote 3
Link to comment
  • Moderator

Va relatez o intamplare cu Dumitru Ceacanica, pe care o stiu din "sursa" sigura, adica de la un militian/politist, care a lucrat cu el aproape un an de zile. Dupa pensionare, Ceacanica era deseori solicitat sa participe ca "observator" la anchetele dificile, atat de catre fostii sai colegi/subordonati, dar, uneori, chiar si de catre conducerea I.G.M. La unul dintre aceste cazuri, a participat si "sursa" mea, care era abia iesita de pe bancile scolii de la Campina, fusese repartizata la Directia Cercetari Penale din Cal. Rahovei. Cum Ceacanica era in rezerva si nu putea sa mai exercite atributiile de politie judiciara, avea la dispozitie cate un "pufan", purtator de legitimatie de militian, care deschidea usile, insa intrebarile si ancheta o facea el. In acest context, "sursa" l-a cunoscut pe Ceacanica.

Insa povestea dateaza de pe vremea cand Ceacanica era inca in activitate. Mai exact, Ceacanica a participat la un CFL, cu ocazia unui dublu-omor, comis undeva in tara. Pe timpul cat ridicau urmele de la fata locului, a constatat ca ii lipsea din trusa criminalistica un dispozitiv de pulverizat. Intrebandu-i pe colegii de la judet daca au acest dispozitiv, i-au raspuns, ca si in zilele noastre, ca s-a stricat si ca nu au cum sa mai obtina altul. Dupa ceva vreme, cand a descoperit asasinul, a primit drept recompensa suma de 5000 lei (la vremea respectiva erau cam 3 salarii), bani cu care a comandat la un atelier de mecanica-fina 40 de pulverizatoare, cate unul pentru fiecare judet.

Tot legenda spune ca Ceacanica putea sa dea un verdic vinovat/nevinovat dupa 30 min de dialog cu suspectul... un fel de detector de minciuni uman!

Link to comment
  • Moderator

Da, despre acel caz este vorba.

Ceacanica a fost unul dintre cei câţiva miliţieni ce nu au fost de acord cu direcţia în care se îndrepta ancheta. A întocmit chiar şi un raport cu privire la nevinovatia taximetristului, pe care l-a prezentat generalilor şi procurorilor, dar întrucât se dorea găsirea unui vinovat şi rezolvarea problemei cât mai repede, atât Ceacanica cât şi ceilalţi miliţieni ce considerau că Samoilescu nu era ucigaşul au fost excluşi din colectivul de anchetă.

În schimb, la aceea eroare judiciară cunoscută ca şi "cazul Anca" şi-a adus aportul "renumitul psiholog criminalist Tudorel Butoi", cel pe care astăzi îl vedeţi invitat prin emisiuni sau că intervine telefonic şi care aberează cu voioşie, iar ziariştii se uită la el ca la un guru.

butoi2.gif

Domnul profesor universitar Tudorel Butoi, pe atunci locotenent de miliţie, după testarea la poligraf a lui Samoilescu a întocmit un raport de constatare tehnico-ştiinţifică din care rezulta că taximetristul a prezentat reacţii emoţionale la întrebări vizând întâlnirea, raportul sexual, uciderea şi luarea obiectelor personale ale Ancăi. Numai că, concluziile raportului său tehinco-ştiinţific s-au dovedit a fi greşite faţă de situaţia reală.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Asa o fi dat aparatul raspuns... El era tanar, tehnica empirica...

Totusi, Tudorel Butoi, pe care am avut ocazia sa il urmaresc la niste prelegeri in Academie, este o somitate.

  • Upvote 1
Link to comment
  • 4 weeks later...

Din cate am citit Dumitru Ceacanica ar fi fost autorul a sase carti, eu am avut parte sa gasesc si sa citesc numai "Insemnarile unui criminalist" publicata de editura militara. Are cineva cunostinte despre titluriile celorlalte carti pe care le-a scris?

Link to comment

Din cate stiu eu a mai scris si "Amintirile unui criminalist" si "In slujba legalitatii - cazuistica si studii judiciare" (Serviciul Editorial si Cinematografic, 1979)

Link to comment
  • 10 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.