Jump to content
POLITISTI.ro

Folosirea electrosocului sau a spray-ului lacrimogen este LEGALA?

Postare recomandată

• Membru
Publicat

da tare asta.

pentru autoaparare poti sa folosesti si o caramida :ner: daca vrei.

• 4 săptămâni mai târziu...
Publicat

Intai de toate va salut pe toti pe care am avut ocazia sa va citesc randurile scrise....... special scriu si eu cateva randuri pentru tzecatalin... sa sti ca nu e bine ca vorbesti asa un coleg indiferent ca este la distanta de tine ... ce amobservat eu ca Eduard a incercat sa dialogheze cu tine oferind cateva informati ce le cunoaste si nu cred ca conteaza ca este incadrat direct sau cu scoala diferenta se vede in timp nu din doua randuri ce ati scris pe aici..... da ne putem forma o parere despre o persoana cunoscand-o mai bine altfel se considera jignire si nu mai are rost sa fim aici daca ne jignim .... eu un sunt pentru unitate si respect intre colegi indiferent de grad sau varsta .... putem invata uni de la alti si fara jigniri si nu trebuie sa ne consideram mai sus ca avem scoala de politie ..... sper sa nu ma judeci prea rau ..... va salut . :emo-yessir:

Publicat

Observ ca in multe topicuri se vorbeste doar de dragul de a posta cite ceva, dar in ceeace priveste "bastonul cu soc elecric" aflat in dotarea politistilor, va pot spune ca sunt sublime dar nu functioneaza ;) Ma refer la cele de productie romaneasca, probabil Electrotehnica sau Microelectronica (intreprinderi de mult rase de pe fata pamantului) care, in partea superioara prezinta 4 electrozi. 2 conici, 2 sub forma de inel. Din cite stiu, "acestea" sunt unicele si singurele omologate/avizate in MI. In plus de asta, "in dotare" se afla DOAR la aresturi, nici de cum la agentii de OP, nici macar la trupele de interventie rapida, si credeti-ma, daca utilizarea lor ar fi fost "aprobata tacit" acei baieti si-ar fi procurat asa cum isi procura majoritatea echipamentului personal.

Asa cum cred ca ati observat, NIMIC personal nu poate fi folosit in timpul serviciului. De la autoturism (au fost cazuri in care din auto personal li s-au furat etiloteste sau statii si au trebuit sa le plateasca), tehnica de calcul (comodat), pina la armamentul personal (nu mai intru in amanunte).

• Membru
Publicat

Aaa? Cum e cu autoturismele? Si la posturi? Cand tot "tacit" nu ai voie sa exploatezi masina personala, dar a de serviciu fiind stricata ori inexistenta, ei iti pretind sa ajungi in 15 min la apelul 112? Cu ce? Cu vaporul?

• 6 luni mai târziu...
Publicat

eu zic ca ai dreptul sa folosesti bastonul cu energie electrostatica...iar daca nu am dreptul fiindca l-am cumparat din banii mei , atunci nici seful sau procurorul care imi face hartii pentru a ma infunda, nu are acest drept fiindca scrie cu pix si pe coala de hartie achizitionata pe banii lor nu ai statului :ner:

Decat sa planga ai mei...mai bine plang ai lui!!! :emo-yessir:

• Apreciez 1
  • 5 săptămâni mai târziu...
Publicat

Gasisem odata specificatiile tehnice pentru pulverizatoarele iritant-lacrimogene si pot sa va spun ca am gasit in comert destule branduri care cadeau pe specificatii, inclusiv la dimensiunile recipientului.

Referitor la L218, vad ca Eduard face o interpretare personala a prevederilor acesteia, prezumand descurajarea, impiedicarea si neutralizarea actiunilor agresive ale persoanelor care tulbura ordinea si linistea publica de faptul ca acestea ar trebui sa aiba caracter organizat. Ceea ce nu apare in textul de lege.

Iar prevederile art. 3 si 4 sunt similare cu cele din uzul de arma, deci nimic nou.

Speta: daca esti in situatia descrisa la art.1 si 2 si nu ai baston in dotare si nici spray sau sa presupunem ca sprayul s-a consumat, poti sa folosesti o bata capturata de la unul din cei care se situeaza in tabara adversa? Daca te afli in situatia de la art 2 pct b, poti folosi o caramida?

Daca raspunsul este afirmativ, nu vad de ce nu s-ar putea folosi un dispozitiv cu electrosocuri.

De asemenea, nu inteleg de ce mijloacele de aparare individuala neletala cum ar fi sprayul, electrosocul, parul, armele cu gaze si aer comprimat, etc sunt interzise, ca sa nu mai vorbim de pistolul cu glont si alte arme letale, intr-o tara care nu mai are capacitatea sa-si apere cetatenii onesti? Dar asta este deja o alta discutie.

Publicat

De asemenea, nu inteleg de ce mijloacele de aparare individuala neletala cum ar fi sprayul, electrosocul, parul, armele cu gaze si aer comprimat, etc sunt interzise, ca sa nu mai vorbim de pistolul cu glont si alte arme letale, intr-o tara care nu mai are capacitatea sa-si apere cetatenii onesti?

Pentru ca drepturile "omului" (a se citi ale infractorului) primeaza fata de drepturile victimei sau a celui pus sa apere legea si ordinea publica.

Publicat

Buna, am facut un topic nou in care am adresat niste intrebari dar din pacate a fost blocat deoarece nu am cautat raspunsurile inainte pe forum. Am cautat pe forum dar nu am gasit niste raspunsuri clare. Eu sunt cetatean obisnuit, nu politist si as dori sa va adresez niste intrabari :). Mai jos e textul din post-ul pe care l-am deschis ieri.

Buna, am si eu niste intrebari legate de spray-ul cu piper. Am 2 astfel de spray-uri cu piper(KO PFEFFER 50 ml. - Dispersant) si sunt umpic confuz. Spray-urile le am strict pentru autoaparare + pt. caini.

1. Am voie sa port spray-ul cu mine pe strada?
  2. Am voie sa port spray-ul la curea in port-spray sau nu e voie la vedere?
  3. Am voie sa intru cu spray-ul in port spray in magazine sau trebuie dat jos tot timpul? Stiam ca nu e voie in cluburi sau locatii de gen.
  4. Daca sunt vazut cu port spray-ul la curea de politisti ce as pati sau mai bine zis ma iau la intrebari?

O intrebare extra: Ce tip de spray foloseste politia romana? Ce producator?

Daca puteti raspunde la intrebari cu numar in fata ar fi perfect.

Rog sa raspunda doar politistii, vreau ceva clar, nu vreau sa merg pe risc cu raspunsuri de la necunoscutori sau cunoscatori incerti.

Va multumesc mult :)

• Moderator
Publicat

Portul spray-ului cu substante iritant-lacrimogene ori cu efect paralizant este permis de lege numai pentru autoaparare.

Daca este permis portul acestuia, il porti unde crezi tu ca e mai bine.

Citeste cu atentie Legea 61 /1991 republicata.

Publicat

Multumesc pt. raspuns smile.gif . Deci ce am inteles eu: Sprayul poate fi purtat doar in scopul autoapararii, nu am voie cu el in institutii publice(politie, primarie etc.), il pot purta oriunde imi e mai bine, la curea, buzunar, portspray. Corecteaza-ma daca am gresit. Inca o intrebare si sunt lamurit. smile.gif Deci in institutii publice nu am voie cu el, in cluburi, magazine, hypermarket-uri am voie(pus la curea in portspray)? In cluburi parca nu aveam voie, dar de magazine nu stiu. Mersi!

sorinu26 citeste aici:

Publicat

Vreau sa cumpar un port spray si nu stiu care e mai bun, mai eficient? Din cordura sau piele? Imi puteti da un raspuns cu argumente? Am mai avut un port spray dintr-un material ce se vroia a fi piele, am dat 15 lei pe el, incepea sa crape pielea si arata tare rau. Multumesc.

Publicat

Depinde ce-ti place. Cordura este un material modern si rezistent, pielea este clasica. Un toc piele calitate pt spray este intre 10 si 18 lei. In Sibiu nu este magazin Arrow, poate gasesti un magazin partener (dar gasesti in BV sau AB daca ai drum). Si ce ti-a indicat Eduard este firma serioasa, numai ca nici ei nu au magazine sau parteneri la Sibiu.

• 1 an mai târziu...
Publicat (modificat)

Salut

Vreau sa-mi cumpar un spray iritant - lacrimogen (cu piper) de 50 ml, pe care sa-l port la mine doar atunci cand alerg, in caz ca se ia vreun caine dupa mine.

Am nevoie de autorizatie de la Politie pentru a-l purta?

Am cautat raspunsuri si aici si pe alte forumuri, dar n-am gasit un raspuns clar.

Mersi :)

Modificat de Soap
Publicat

Portul spray-ului cu substante iritant-lacrimogene ori cu efect paralizant este permis de lege numai pentru autoaparare.

Daca este permis portul acestuia, il porti unde crezi tu ca e mai bine.

Citeste cu atentie Legea 61 /1991 republicata.

Mai citește odată cu atenție.

Publicat (modificat)

Mersi mult de tot! biggrin.gif

Daca dai un search pe google gasesti si alte lucruri pentru autoaparare contra caiinilor

Modificat de acol
  • Apreciez 1
  • Displace 1
Publicat

maxu08, cred ca a fost o incercare de manipulare in scopul de a afla informatii despre acel Porche. Am analizat postarile sale si la cate contradictii sunt, am ajuns la concluzia ca persoana este ori mincinoasa ori are o imaginatie incarcata cu destule elemente patologice. Efectele sindromului de stres posttraumatic sunt altele si nu se inscrie prin formele prezentate in postarile ale.

• Apreciez 2
  • Displace 1
  • Membru
Publicat

are dubla personalitate, si tocmai o dezvolta pe a treia cand a luat ban :))

• Apreciez 1
Publicat

Mai citește odată cu atenție.

Am citit tot. Inteleg ca nu e nevoie de nicio autorizatie. Primul alineat din articolul 2 interzice, din ce inteleg eu, cuțite, si pistoale cu gaze sau aer comprimat. Si electrosocuri.

Art. 2. — (1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu

închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu

constituie o infracțiune mai gravă, următoarele fapte:

1. portul, fără drept, în locurile și împrejurările în care s-ar

putea primejdui viața sau integritatea corporală a persoanelor

ori s-ar putea tulbura ordinea și liniștea publică, a cuțitului,

pumnalului, șișului, boxului, castetului ori a altor asemenea

obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere,

împungere sau lovire, precum și folosirea în asemenea locuri

sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze

comprimate, a obiectelor confecționate pe bază de amestecuri

pirotehnice ori a dispozitivelor pentru șocuri electrice;

Iar alineatul 4 din articolul 3 interzice

4) aruncarea asupra unei persoane, construcții sau asupra

unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanțe

inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive

sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vătămări ale

integrității corporale sau sănătății, ori pagube materiale;

Prin urmare, raspunsul la intrebarea mea e nu.

Am inteles corect?

• Membru
Publicat (modificat)

Nu ai inteles corect, in caz de legitima aparare poti sa folosesti spray cu substante iritant-lacrimogene.

Legitima aparare inlatura caracterul contraventional (de exemplu cel din pct. 4, art 3), sau daca e cazul cel penal, al faptei.

Art 2 in schimb interzice portul armelor/ obiectelor enumerate acolo.

Deci ai dreptul sa porti asupra ta sprayul cu substante iritant-lacrimogene si sa il folosesti numai in caz de autoaparare.

Modificat de bozo
  • Apreciez 1
Publicat

Mersi mult de raspuns bozo :)

Eu vroiam sa stiu daca trebuie sa anunt Politia in cazul in care imi cumpar unul. Vreau unul mic de 50ml, sa-l folosesc doar pentru caini atunci cand alerg.

• Membru
Publicat

Nu trebuie.

Pentru caini cumpara cu piper, celelalte nu prea au efect la caini.

• Apreciez 1
  • 1 lună mai târziu...
Publicat

Am citit forumul si nu am gasit raspunsul la o situatie,as aprecia un raspuns concret din punct de vedere legal.Am 3 intrebari.

1.Sa spunem ca avem un turist X,care detine un spray cu piper asupra lui.La un posibil control al politiei poate fi arestat chiar daca tine permis de port arma eliberat de alta tara?Sau pe teritoriul Romaniei acel permis nu este valabil?Am citit ca daca are permis este legal dar nu se specifica nimica de permis din alta tara daca are valabilitate pe teritoriul Romaniei.Tara respectiva trebuie sa fie in UE?

2.Trebuie sa mearga la politie sa declare ca are permisul si spray-ul?Se elibereaza o adeverinta de la ei?Mentionez ca durata sederii este de cateva zile.

3.Ce consecinte sunt daca il foloseste in legitima aparare?Are o importanta permisul sau nu in acest caz?

• Apreciez 1
  • Displace 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.