Jump to content
POLITISTI.ro

Folosirea electrosocului sau a spray-ului lacrimogen este LEGALA?

tzecatalin

Recommended Posts

Sunt curios, ca nimeni nu mi-a putut raspunde concret.....

Mi-am procurat din banii proprii un spray paralizant din comert si un baston cu electrosocuri.

intrebarea este.... Pot sa le folosesc in timpul serviciului ca si dotare a politiei?

Nu se pot folosi.

Apropo , noi ( politisti ) folosim spray iritant- lacrimogen nu paralizant ( se pare ca nu esti politist , atunci nu ai voie sa le folosesti deloc mai ales ca esti civil )

Ce te faci daca persoana pe care ai folosit bastonul cu electrosocuri, surefa de inima ? Cand l-ai folosit da coltul :faint: . Cine raspunde ? :hmmmt:

Un spray iritant- lacrimogen mai mic ( sa nu fie prea puternic ) , pentru autoaparare se poate .

Edited by Eduard

• Moderator

Spray paralizant nu aveai de unde sa iti iei, poate iritant lacrimogen... sprayul il poti folosi, intrucat face parte din dotarea de baza a politistilor. Cu bastonul electrosoc, e cam cu du-te vino...teoretic, ai putea sa il folosesti, intrucat se gaseste la liber in comert si este considerat pentru autoaparare...Insa, prin prisma dotarii noastre si a viziunii inguste a sefilor, cred ca intri la belele daca il folosesti in timpul serviciului, intrucat nu face parte din dotare.

spray lacrimogen este ok, permis de lege numai daca este ptr autoaparare. bastonul este periculor - daca iti moare "vecinul" va fi ucidere din culpa si nu merita.

Asa este cum zice @coosstti , priveste aici :

post-558-016192200 1284131219_thumb.png

Si contraventie folosirea spraylui , daca nu sau produs vatamari ale integritatii corporale si sanatatii :

post-558-014198200 1284131571_thumb.png

Sper sa-ti fi fost de folos . :emo-yessir: :emo-yessir: :emo-yessir:

Edited by Eduard

Nu se pot folosi.

Apropo , noi ( politisti ) folosim spray iritant- lacrimogen nu paralizant ( se pare ca nu esti politist , atunci nu ai voie sa le folosesti deloc mai ales ca esti civil )

Ce te faci daca persoana pe care ai folosit bastonul cu electrosocuri, surefa de inima ? Cand l-ai folosit da coltul :faint: . Cine raspunde ? :hmmmt:

Un spray iritant- lacrimogen mai mic ( sa nu fie prea puternic ) , pentru autoaparare se poate .

Nu tre sa fii sarcastic supercop... despre spray iritant lacrimogen era vorba....

Intrebarea era altfel. Daca unul procurat din comert e ok pt. a fi folosit. Ca am inteles ca sunt agreate doar cele ce le primesti prin Serviciul Administrativ de la noi.

Spray paralizant nu aveai de unde sa iti iei, poate iritant lacrimogen... sprayul il poti folosi, intrucat face parte din dotarea de baza a politistilor. Cu bastonul electrosoc, e cam cu du-te vino...teoretic, ai putea sa il folosesti, intrucat se gaseste la liber in comert si este considerat pentru autoaparare...Insa, prin prisma dotarii noastre si a viziunii inguste a sefilor, cred ca intri la belele daca il folosesti in timpul serviciului, intrucat nu face parte din dotare.

Ai si tu dreptate.... dar intrebam daca stie cineva concret si la litera legii...

Eu il port la mine pentru ca are forma unui baston B 1, are si lanterna si il pot folosi doar pentru descurajarea "animalului" pentru ca are o descarcare electrica foarte zgomotoasa, plus ca folosit 1 secunda nu provoaca rani.

Nu tre sa fii sarcastic supercop... despre spray iritant lacrimogen era vorba....

Intrebarea era altfel. Daca unul procurat din comert e ok pt. a fi folosit. Ca am inteles ca sunt agreate doar cele ce le primesti prin Serviciul Administrativ de la noi.

@tzecatalin : nu sunt sarcastic, eu doar ti-am raspuns la intrebarea formulata de tine. mi se pare ca este diferenta intre paralizant si iritant lacrimogen.

Dar daca asa ai apreciat tu raspunsul meu , e ok . :emo-yessir:

PS. in al doilea post ti-am aratat si cadrul legislativ, respectiv legea 61/91 care sanctioneaza cele intrebate de tine ( macar pt. munca puteai fii " fair-play "

Eu nu am socotit ca am fost sarcastic, ci mai degraba cooperant si saritor pt. a te ajuta .

Numai bine . :emo-yessir:

Bine. ok. dar tot nu am primit un raspuns... ce tot ai postat sunt pentru civili, legea 61 bla bla bla

Eu am vazut ca politia comunitara are in dotare electrosoc si spray, de asemenea toate firmele de paza; si imi pun intrebarea logica cum de ei pot folosi si politia nationala nu.

si imi cer scuze daca te-am ofensat cu ceva... :D:emo-yessir::emo-yessir:

• Member

comunitarii astia folosesc in mod abuziv si semanalele acustice si vizuale, dar bastonul cu electrosocuri, aia nu sunt politisti, nu-i mai numii asa da-i ........., politistii folosesc doar dotarea, nu e cine stie ce dar daca se foloseste cand trebuie, te ajuta. emo-yessir.gif

Pana la urma tot in Legea 218 am gasit raspunsul:

Art. 34

(1) Pentru descurajarea, impiedicarea si neutralizarea actiunilor agresive ale persoanelor care tulbura ordinea si linistea publica, actiuni ce nu au putut fi inlaturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, politistii pot folosi scuturi de protectie, casti cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatica, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene si paralizante, jeturi de apa, arme cu glont din cauciuc si catuse, caini de serviciu, precum si alte mijloace de imobilizare care nu pun in pericol viata sau nu produc o vatamare corporala grava.

(2) Mijloacele prevazute la alin. (1) pot fi folosite impotriva persoanelor care:

a) intreprind actiuni care pun in pericol integritatea corporala, sanatatea sau bunurile altor persoane;

b.) blocheaza, in afara conditiilor legii, caile publice de circulatie, incearca sa patrunda, patrund fara drept sau refuza sa paraseasca sediile autoritatilor publice, ale partidelor politice, ale institutiilor si organizatiilor de interes public ori privat, pericliteaza in orice mod integritatea sau securitatea acestora ori a personalului sau tulbura desfasurarea normala a activitatii;

c) ultragiaza persoanele cu functii ce implica exercitiul autoritatii publice;

d) se opun sau nu se supun, prin orice mijloace, indeplinirii solicitarilor legale ale politistului, numai daca exista o temere legitima ca prin actiunile lor pot pune in pericol integritatea corporala sau viata politistului.

(3) Folosirea mijloacelor prevazute la alin. (1) impotriva participantilor la actiunile agresive se va face in mod gradual, dupa avertizarea prealabila asupra utilizarii unor asemenea mijloace si acordarea timpului necesar pentru incetarea actiunilor si conformarea la solicitarile legale ale politistului; exceptie fac cazurile extreme. Orice actiune in public si in cazuri extreme se face prin anuntare: Politia!

(4) Folosirea mijloacelor prevazute la alin. (1) nu trebuie sa depaseasca nevoile reale pentru impiedicarea sau neutralizarea actiunilor agresive.

• Upvote 1

Pana la urma tot in Legea 218 am gasit raspunsul:

Art. 34

(1) Pentru descurajarea, impiedicarea si neutralizarea actiunilor agresive ale persoanelor care tulbura ordinea si linistea publica, actiuni ce nu au putut fi inlaturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, politistii pot folosi scuturi de protectie, casti cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatica, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene si paralizante, jeturi de apa, arme cu glont din cauciuc si catuse, caini de serviciu, precum si alte mijloace de imobilizare care nu pun in pericol viata sau nu produc o vatamare corporala grava.

(2) Mijloacele prevazute la alin. (1) pot fi folosite impotriva persoanelor care:

a) intreprind actiuni care pun in pericol integritatea corporala, sanatatea sau bunurile altor persoane;

b.) blocheaza, in afara conditiilor legii, caile publice de circulatie, incearca sa patrunda, patrund fara drept sau refuza sa paraseasca sediile autoritatilor publice, ale partidelor politice, ale institutiilor si organizatiilor de interes public ori privat, pericliteaza in orice mod integritatea sau securitatea acestora ori a personalului sau tulbura desfasurarea normala a activitatii;

c) ultragiaza persoanele cu functii ce implica exercitiul autoritatii publice;

d) se opun sau nu se supun, prin orice mijloace, indeplinirii solicitarilor legale ale politistului, numai daca exista o temere legitima ca prin actiunile lor pot pune in pericol integritatea corporala sau viata politistului.

(3) Folosirea mijloacelor prevazute la alin. (1) impotriva participantilor la actiunile agresive se va face in mod gradual, dupa avertizarea prealabila asupra utilizarii unor asemenea mijloace si acordarea timpului necesar pentru incetarea actiunilor si conformarea la solicitarile legale ale politistului; exceptie fac cazurile extreme. Orice actiune in public si in cazuri extreme se face prin anuntare: Politia!

(4) Folosirea mijloacelor prevazute la alin. (1) nu trebuie sa depaseasca nevoile reale pentru impiedicarea sau neutralizarea actiunilor agresive.

Citeste mai bine. In patrularea de zi cu zi nu se pot folosi :naughty: . Numai in anumite cazuri de impiedicare si neutralizare a actiunilor agresive, si numai organizat :emo-yessir::D

PS. sper ca nu am fost sarcastic !!! :emo-yessir:

• Upvote 1
  • Downvote 1

Pot fi folosite cu respectarea prevederilor Legii 218 unde se fac precizari cu privire la faptele pentru care se pot folosi cat si cu privire la persoane care comit faptele mentionate in lege.

• Moderator

Tocmai acel alineat 4 (de altfel specific legislației din românia) face ca aceeastă lege să fie interpretabilă, neclară și face ca în fond prevederea legală respectivă să nu-și atingă scopul.

Cine stabilește nevoile reale pentru împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive??

Eduard de ce spui că în patrularea de zi cu zi nu se pot folosi?

la mine la sectie,in craiova,s-au intocmit dosare conf. L61/1991 pentru portul fara drept al 'electrosocului' si al sprayului iritant lacrimogen....a fost sunat procurorul inainte de a incepe dosarul.... Eu nu sutn de acord sa se faca dosare si pentru portul sprayuui...l

Tocmai acel alineat 4 (de altfel specific legislației din românia) face ca aceeastă lege să fie interpretabilă, neclară și face ca în fond prevederea legală respectivă să nu-și atingă scopul.

Cine stabilește nevoile reale pentru împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive??

Eduard de ce spui că în patrularea de zi cu zi nu se pot folosi?

Arata-mi si mie un politist de siguranta publica si patrulare care are in dotare baston cu electrosocuri si merge cu el in patrulare . ( eu cel putin nu cunosc cazuri. poate ma insel. explica-mi )

• Upvote 1
  • Downvote 1

• Moderator

Nu merg pentru că nu au în dotare, dar eu nu la asta mă refeream.

Ai scris mai sus că acele mijloace enumerate în lege la alineatul 1, pot fi folosite numai organizat, nu în patrularea de zi cu zi. Iar din textul acelui articol nu reiese așa.

Există o altă prevedere legală în acest scop?

• Moderator

Ai pus un link către „Organizarea și desfășurarea adunărilor publice”, unde poliția nu prea mai are nicio treabă, acolo sunt competenți jandarmii și comunitarii.

Pe mine mă interesa dacă există vreo prevedere legală care să interzică folosirea acestor mijloace în serviciul de zi cu zi al polițistului.

Cataline, ... Eduard sigur e din generatia ALTEX, stii tu, cei incadrati cu buletinul, la apelul bocancilor samd.

Daca statea doi ani la Campina poate il ducea capul la mai mult sa interpreteze un text de lege.

Eu mi-am procurat bastonul cu electrosocuri de 1 luna si il iau cu mine zilnic in teren... nu mi-a zis nimeni nimic.

Cat despre dotarea Politiei... la Serviciul Administrativ nu au nimic... noroc ca au mai avut pistoale ca si pe alea ne puneau sa le cumparam :))).

In rest... spray, catuse, porturi etc... toate le cumparam noi... ca de.. avem nevoie de ele...daca Politia nu ne da, asta nu inseamna ca e ilegal sa le folosesti.

Art. 4 se refera la faptul ca folosirea acestor mijloace trebuie sa fie in concordanta cu actiunile "hotului","animalului", daca ala sare cu bata ... normal ca il aprind ca un pom de craciun. :ner: :emo-yessir::emo-yessir:

• Downvote 6

Cataline, ... Eduard sigur e din generatia ALTEX, stii tu, cei incadrati cu buletinul, la apelul bocancilor samd.

Daca statea doi ani la Campina poate il ducea capul la mai mult sa interpreteze un text de lege.

Eu mi-am procurat bastonul cu electrosocuri de 1 luna si il iau cu mine zilnic in teren... nu mi-a zis nimeni nimic.

Cat despre dotarea Politiei... la Serviciul Administrativ nu au nimic... noroc ca au mai avut pistoale ca si pe alea ne puneau sa le cumparam :))).

In rest... spray, catuse, porturi etc... toate le cumparam noi... ca de.. avem nevoie de ele...daca Politia nu ne da, asta nu inseamna ca e ilegal sa le folosesti.

Art. 4 se refera la faptul ca folosirea acestor mijloace trebuie sa fie in concordanta cu actiunile "hotului","animalului", daca ala sare cu bata ... normal ca il aprind ca un pom de craciun.

in primul rand :

- am facut scoala la Campina ( generatia 1996 )

......al doilea :

- nu te-am jignit, tu faci parte din generatia ALTEX si esti facut la apelul bocancilor( pana la proba contrarie, eu pot demonstra, tu ? )

......al treilea :

- In Campina am stat mai mult de 2 ani ( din Campina sunt de fel , acolo imi sunt parintii :ner: )

...... al patrulea :

- am incercat sa te ajut ( normal ca poti sa ai la tine ce bastoane si spray-uri vrei, dar daca nu sunt din dotare , nu le poti folosi ) .

Dar @ Catalin ca politist a inteles, dar tu nu :doh: , - el m-a intrebat corect " Există o altă prevedere legală în acest scop?" , neavand ce sa-i raspund, pt. ca nu exista ( decat acel art 34/ L218 )

Tie am vrut sa-ti explic omeneste

P.S. - puteam sa-ti raspund cu o jignire, dar nu ma cobor la nivelul tau. Ma injosesc.

• Upvote 4

• Administrator

Domnilor colegi haideti sa discutam pe baza unor argumente, dar sa renuntam la aprecierile asupra interlocutorilor. Combateti ideea si nu persoana, numai asa discutiile vor fi constructive.

Niciunul dintre noi nu le stie pe toate, dar aici avem posibilitatea sa discutam intre noi si sa aflam lucruri pe care nu le stim sau sa primim lamuriri de la ceilalti colegi care s-au lovit de anumite probleme. Acesta este si trebuie sa fie principalul scop al acestui forum si va rog sa nu omiteti acest lucru inainte sa postati.

tzecatalin cred ca te-ai grabit cu acele aprecieri la adresa lui Eduard si as aprecia daca ti-ai cere scuze aici sau direct lui pe privat, nu conteaza. Nu uitati ca suntem colegi si mancam toti aceeasi paine neagra.

Va multumesc pentru intelegere.

Orice mijloc din dotare este trecut in fisa personala pe care fiecare dintre noi o avem la logistica.

Daca folosesti alte dotari achizitionate din bugetul personal vei fi direct raspunzator atunci cand domnul procuror te va inteba daca ai in dotare asa ceva.

Pistolul personal nu poate fi folosit in timpul serviciului desi legea ne da voie sa achizitionam arme letale.

P.S. Eduard nu te supara pentru nimic.

Viata te invata sa iti ceri scuze atunci cand gresesti (valabil pentru tzecatalin).

ok imi cer scuze... am cam sarit calul.

nu o faceam insa daca nu primeam raspunsuri arogante.

imi cer scuze inca o data.

ne vedem luni la greva :emo-yessir::emo-yessir::emo-yessir::emo-yessir:

• 2 weeks later...
  • Member

Se poate folosi orice dar numai in conditiile art. 44 si 45 din Codul penal. De asemenea, tot in acest sens, mai cititi si art. 63 din Legea 295/2004. Aprofundati-le, cantariti-le, analizati bine situatia si actionati in consecinta. Noi la baraca aveam o vorba batraneasca: "Poarta la tine mereu un briceag, daca vreun papitoi te-a atacat si l-ai executat, indiferent cum, scoate din buzunar briceagul. inteapa-te, zgarie-te, intr-o zona neletala frontala, taie uniforma, etc, pune-i-l in mana si fii atent ce scrii in raport/declaratie. De restul se ocupa alti colegi :)".

• Upvote 1