Daniel24 Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 Aproape toata lumea fumeaza,e "trend" dar cum se poate oare renunta la acest viciu.eu sunt fumator de la 16 ani,nu trece o zi fara sa topesc macar un pachet de tigari si as vrea sa renunt definitiv,dar parca nu as avea nevoie de sfaturi de la medici sa imi citeasca din "almanahele" lor ci de sfaturi de la oameni care au acest viciu.sunteti fumatori?ati reusit sa va lasati?cum de ati reusit? Link to comment
Member BGeorge Posted July 25, 2012 Member Share Posted July 25, 2012 Am fumat si eu vreo 3 ani si topeam cel putin 1 pachet de tigari/zi. M-am lasat cu ajutorul sportului si multa ambitie. O zi de vara obisnuita. Dupa ce am iesit din sala, am intrat intr-un abc si mi-am cumparat un pachet de tigari, am aprins tigara si dupa 2 fumuri aveam impresia ca nu-mi prieste acea tigara. Am luat bricheta si pachetul de tigari, iar la primul cos de gunoi le-am aruncat. De atunci n-am mai fumat nimic si nici nu simt nevoia. Bafta mea a fost probabil ca n-am fumat multi ani. Stiu, eram minor si nu trebuia sa fumez, dar anturajul ... Bafta! Link to comment
Daniel24 Posted July 25, 2012 Author Share Posted July 25, 2012 da,anturajul,ala e eu am tusa fumatorului si degeaba,tot simt nevoia,si de fiecare data cand termin un pachet de tigari,zic ca ma las,de unde,la primul magazin sunt la raftul de tigari Link to comment
Marinescu Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 cand o sa zica doctorul ca daca nu le lasi o sa mori....iti garantez eu ca nu mai fumezi Link to comment
LORD Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 (edited) Am fumat aproape 20 de ani,in ultimii 6 cate un pachet si jumatate pe zi, iar daca mai era si o petrecere se duceau lejer doua pachete. In prezent am aproape 5 luni, de cand nu mai fumez, de pe data de 27 februarie 2012 cand am intrat in Postul Pastelui. Pentru cei care nu stiu la noi in Bucovina, in postul Pastelui multi pe langa postul efectiv, se lasa si de fumat. Eu niciodata nu reuseam sa ma las, daca treceau 3-4 ore fara sa fumez, aveam o nervozitate de imi venea sa omor pe cineva.Ca sa va exemplific ce fumator inrait eram : Biroul meu de la BIC era singurul din toata Politia unde se putea fuma, nonstop, de la colegi pana la comandant veneau in biroul meu, de parca era fumoar, aici aveam cafea garla, se fuma de nu te vedeai cu colegul de birou si dimineata se facea schimbul de opinii. Din acest motiv am botezat biroul meu Club TBC , adica Tabac-Barfa-Cafea. Am incercat inainte sa ma las de fumat cu de toate, tigara electonica,plasturi cu nicotina, diminuarea treptata a tigarilor, filtre de la farmacie care reduc nivelul de gudron inhalat, dar degeaba. Pe langa ca toate aceste prostii erau scumpe nu am reusit sa ma las de fumat. Pe data de 27 februarie impreuna cu colegul de birou, am gasit cea mai simpla solutie antitabac :VOINTA !!. Am hotarat sa nu mai fumam si asta a fost tot. Bineinteles sevrajul tabagic a durat vreo doua sapatamani, in care nu iti spun ce stare de iritare aveam acasa si la serviciu, dar impreuna cu colegul am devenit consumatori infocati de seminte, guma si dropsuri. Nu va spun ce of si jale a fost la desfiintarea clubului TBC, de care duc uneori dorul. Ca sa vedeti cat de mare este tentatia, a doua zi dupa ce m-am lasat de fumat , ieseam din politie, iar un barbat care iesise inaintea mea si-a aprins o tigara , iar eu precum cainii din desenele animate, mergeam in urma lui si savuram norisorii de fum , nu va mai spun cateodata si in vis ma vedeam fumand .Dar toate au trecut...eu si colegul meu suntem nefumatori convinsi , avem un birou, unde acum ard doar betisoare aromate... dupa ce pleaca drojdia nespalata a societatii ,care dupa audiere iti muta nasul . Asa ca dragi prieteni, trebuie doar vointa si daca mai ai un coleg, cu care eventual poti pune un pariu simbolic privind cel care va fuma primul, aveti sanse mari sa lasati acest viciu. Celelalte solutii sunt doar surogate, dar care nu duc la scopul final de a abandona acest viciu. Stimulati-va ambitia si vointa cu urmatoarele motive : 1. 20 de ani de fumat scurteaza viata cu 15 ani -asa spun studiile medicale- De ce sa nu iti vezi copilul cu facultatea terminata si la casa lui, ci tu cu mana ta iti iei voucher pentru Cimititrul Vesel ! 2 Randamentul profesional este scazut (fumatorul are imunitate scazuta, rezistenta la efort fizic mica, piezi mult timp cu tigarile aproape o ora pe zi ) . 3. Economiile sunt semnificative, gandeste ca fumezi/arunci in vant cel putin 1.000 de euro pe an si apoi te plangi tot tu ca nu ai bani de concediu!! 4. Vei realiza dupa ce te lasi de fumat, cum miroase un fumator, cum se imbiba mirosul, in haine , cum fumul inegreste dintii, impute respiratia, face riduri. 5. Daca te lasi de fumat castigi de toate : sanatate, longevitate, bani, frumusete, farmec personal. Totul depinde de tine : VREI ... SAU NU VREI SA TE LASI DE FUMAT ! .... Restul este doar poveste . P.S. Se confirma ca dupa ce te lasi de fumat te ingrasi, eu am pus pe mine vreo 4 kg. dar sper sa le dau jos. Edited July 25, 2012 by LORD 4 Link to comment
VictorL Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 (edited) Felicitari LORD! Intrebare: Esti din mun. Suceava sau din alt municipiu din judet? Edited July 25, 2012 by VictorL Link to comment
LORD Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 Intra in aria privata la sectiunea : sa ne cunoastem ... si ai sa vezi de unde sunt . Link to comment
VictorL Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 Ok. Ah, acum am vazut si tagul la members map - Vatra Dornei. Link to comment
Daniel24 Posted July 26, 2012 Author Share Posted July 26, 2012 am fost amenintat "daca nu le lasi o sa mori,o sa ramai impotent,o sa ti se ingalbeneasca dintii,etc" si tot degeaba,primul gand cu care m-am trezit nu a fost la prietena ci la fumat Link to comment
Kayne Posted July 26, 2012 Share Posted July 26, 2012 acum niste multi ani, luat la 11m rau de medic, tatal meu a hotarat sa se lase de fumat. pur si simplu, a lasat pachetul si nu a mai fumat. Doar vointa. A devenit nervos si irascibil, aproape nu era zi sa nu ne certam cu el ( de fapt el cu noi) de la orice .. dupa 2 ani de nefumat, la o receptie, discutand cu cineva, persoana respectiva fumand Dunhill International ( ce fumase mereu al batran) a zis hai sa iau si eu una de politete. a constatat ca era ca si cum nu se oprise niciodata din fumat... asa ca s-a apucat iar... dar vad ca le-a rarit... mai putin de un pachet pe zi.... la urma urmei, a renunta la un viciu e in mare parte chestie de vointa... eu de exemplu de duminica nu mai beau bere. si parca mi-a scazut un pic burta si ma simt mai bine.. Link to comment
eduardpsih Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Daca aveti vointa dar va lipseste motivatia pentru a va lasa de fumat, va sugerez o vizita intr-un spital de pneumologie sau la o sectie oncologica unde ii puteti vedea pe cei cu neoplasme pulmonare. Va lasati apoi.....sigur. Link to comment
Cerasela Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 (edited) Nu.i chiar asa, fratele meu a fost bolnav, a stat internat la sectia de pneumologie si dupa 8 luni sa apucat din nou de fumat! Fiecare om cat traieste are un viciu, ca isi pune sanatatea in pericol este strict alegerea lui, daca aceasta este singura "placerea" si nu poate renunta, nu il poate forta nimeni sa renunte la ceva ce este doar a dansului. Edited July 27, 2012 by Cerasela Link to comment
eduardpsih Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Ai dreptate Cerasela, insa au fost doar doua sugestii care poarta cu ele ceva socant. Fiecare isi poate gasi in mod particular motivatile care sa atraga comportamentele corective dorite si care pot conduce la stoparea unui viciu. Link to comment
Cerasela Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Un fumator nu se va lasa de tigari pentru ca nu ii place lui X sau Y, o va face doar daca vrea el, eu pe cei care ii cunosc ii sfatuiesc sa le reduca, sa fumeze cu una mai putin pana va reusi sa le lase de tot, daca vrea bineinteles. Link to comment
Daniel24 Posted July 27, 2012 Author Share Posted July 27, 2012 mie toata lumea imi zice sa le reduc,chiar sa le elimin,dar vine replica "fumez pe banii tai?cu plamanul tau?"si cam le piere cheful de a da sfaturi.si sper ca,dupa ce ma apuc de sala de forta sa vina si minunea de a renunta cat de curand raman fara tigari,sper sa gasesc la magazin ce tigari vreau,ca altfel turbez,Cerasela,esti pe aproape de mine,daca e de ceva,ma trezesti la viata cu 2 palme :ner: Link to comment
eduardpsih Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 (edited) Inseamna ca esti rezistent la sugestiile celorlalti. Sunt si terapii de soc, dar nu practic astfel de sedinte pe net Edited July 27, 2012 by eduardpsih Link to comment
Cerasela Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 :ner: da tu crezi ca ii cheltui banii celui care iti spune, cand iti cumperi tigari?? Stii ca e o vorba cam urata dar adevarata: "si purcelul a zis ca nu mai mananca, pana a dat de mancare" !! Link to comment
Daniel24 Posted July 27, 2012 Author Share Posted July 27, 2012 exact Eduard,de alea am nevoie,dar nu stiu care sunt Link to comment
Member BGeorge Posted July 27, 2012 Member Share Posted July 27, 2012 @Daniel: Daca doar vei merge la sala si vei impinge greutati nu te va ajuta foarte mult. Gaseste-ti un ideal care sa te forteze putin sa te lasi de tigari. Daca mergi din start la sala cu premiza ca vrei sa te lasi de tigari...nu te vei lasa niciodata. Eu inainte sa ma duc la sala eram gras, nu-mi placea de mine, dar dupa 1 an de sala am reusit sa elimin din grasimea care arata nasol. Am renuntat chiar si la bere si la alte multe chestii de care ma lovesc zilnic. E greu, dar daca ai un obiectiv pe care vrei sa-l atingi cu orice scop, eu cel putin fac pe dracu' in patru si renunt la tot ceea ce imi ingreuneaza drumul spre acel obiectiv. Parerea mea e ca trebuie sa ai un ideal, un obiectiv bine stabilit de la inceput si sa realizezi pe pielea ta ca daca nu renunti la ele nu mai poti atinge acel obiectiv. (acel obiectiv consider ca trebuie sa fie unul care sa lase urmari majore si pozitive in viata ta.) Link to comment
Daniel24 Posted July 27, 2012 Author Share Posted July 27, 2012 (edited) si in curand voi face un imprumut bancar,cred ca ma schimb pe tigara electronica,ca ma va arde tigara la buzunar Edited July 27, 2012 by Daniel24 Link to comment
bgi Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Cu tigara electronica doar te amagesti. Eu am 3 ani si 6 luni de cand nu mai fumez si inainte am fumat 13 ani cate 2 pachete/zi. Eu personal m-am lasat cu nicorette pastile dar un plus a fost si vointa.Primul an e greu ca te cauti toata ziua (si noaptea) prin buzunare involuntar. Link to comment
Daniel24 Posted July 27, 2012 Author Share Posted July 27, 2012 primul an? :blink: moama,eu ma gandeam la cayeva zile sa turbez daca ma las,dar tre sa o fac cand imi iau concediu de odihna,sa nu sperii lumea cand merg la treaba :ner: Link to comment
bgi Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Poi in primele cateva luni nu se putea intelege nimeni cu mine ca eram un pachet de nervi. Daca te lasi in concediu sunt toate sansele sa nu te lasi, mai ales daca mai mergi si la terasa unde berea cere si o tigara. Link to comment
Recommended Posts