motanelu Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 Bună ziua, Am și eu o întrebare puțin ciudată, mai ales prin prisma faptului că nu am reușit să primesc un răspuns coerent până acum și sper că polițiștii de la P. Rutieră să-mi poată da un răspuns corect. Acum 6 ani am fost implicat într-un accident de circulație soldat cu o victimă care a necesitat întâi 50 de zile de îngrijiri medicale, iar la o a doua examinare 120 de zile, datorită unor complicații ce au necesitat o nouă operație. Într-o primă fază am reușit să mă împac cu victima și procurorul a dat NUP, eu am primit o amendă și o suspendare de 90 de zile după care mi-am recuperat permisul. În urma celei de-a doua examinări, s-a schimbat încadrarea faptei de la vătămare corporală la vătămare corporală gravă iar legea în vigoare în 2006 nu permitea împăcarea în acest caz și oricum atitudinea victimei față de mine s-a schimbat. A început faza de urmărire penală, care, în ciuda faptului că eu am recunoscut vina, a durat 5 ani și procesul a mai durat 1 an si ceva. Eu în tot acest timp am avut permis de conducere, deoarece l-am primit la expirarea suspendării de 90 de zile, fapt cunoscut de ofițerul de poliție care a investigat cazul, de procuror și judecător. Acum că s-a terminat procesul - am primit o pedeapsă cu suspendare și nu voi face apel - urmează să-mi fie anulat permisul. Și aici problema începe să devină ciudată: eu între timp m-am mutat în UK și am preschimbat permisul românesc cu unul britanic, find rezident aici. Cei de la DVLA - echivalentul britanic al Poliției Rutiere - au fost informați de faptul că eu sunt în proces, dar au spus că atât timp cât permisul nu este anulat/suspendat, îl vor schimba iar orice sancțiune ulterioară nu va fi luată în considerare. Ceea ce este conform cu legislația europeană în domeniu: I live in Spain and recently received a driving ban there – on my Belgian licence. Can I still use my licence in Belgium? NO — A driving ban issued by the country in which you have your normal residence, applies in all countries, worldwide. I recently received a driving ban while on holiday in Spain. I live in Belgium, where my licence was issued - can I still use my licence there? YES — A driving ban issued by the country you were visiting, only applies to this country. When you leave, the authorities must return your licence to you. ...preluat de la http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving/faq/index_en.htm. În cazul meu, țara de rezidență este Marea Britanie, deci permisul nu-mi va fi anulat și voi avea dreptul să conduc în toate statele membre mai puțin România. Înțeleg că nu voi avea dreptul să conduc pe teritoriul României timp de 1 an de la definitivarea hotărârii judecătorești, dar ce se va întâmpla după aceea? Teoretic legea Română spune că va trebui să dau din nou examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, dar eu am deja un permis de conducere emis de o autoritate străină competentă, iar aceiași lege îmi interzice obținerea unui al doilea permis de a autoritățile românești. Va intra automat în vigoare permisul britanic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxu08 Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 atit timp cit ai permis valabil emis de catre UK, poti circula in Ro fara probleme. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 Asta indiferent de faptul că autoritățile române mi-au interzis dreptul de a circula pe drumurile publice românești? Sună puțin ciudat... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxu08 Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 ma refeream dupa implinirea termenului de 1 an de la raminerea definitiva a sentintei. dupa acest termen iti poti obtine inclusiv un permis romanesc, daca vrei sa renunti la cel din UK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 [ ... ] iar orice sancțiune ulterioară nu va fi luată în considerare. Ceea ce este conform cu legislația europeană în domeniu Eu stiu altceva, ca in cazul statelor UE, aceste sanctiuni se recunosc pe baza de reciprocitate, daca sunt prevazute si in legislatia statului emitent si imi este greu sa cred ca in UK nu exista sanctiune penala pentru vatamare corporala grava din culpa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 maxu08> mulțumesc de răspuns. Nu prea pot renunța la permisul britanic cum nu pot renunța nici la cel românesc. Plus că acum locuiesc în UK iar aici permisul de conducere ține loc de document de identitate. Marius> nu, fiecare țară are altă legislație. De exemplu, în UK poți primi interdicția de a conduce pe perioade mult mai mari, sistemul de puncte e diferit și așa mai departe. Vezi și link-ul pe care l-am postat în mesajul inițial. Între timp, am primit și un răspuns de la Comisia Europeană: According to Article 1(2) of Directive 91/439 driving licences issued by Member States are mutually recognized and, in accordance with Article 8(4), a Member State may refuse to recognise the validity of any driving licence issued by another Member State to a person who is, in the first Member State’s territory, the subject of a measure restricting, suspending, withdrawing or cancelling a licence. For further details read Directive 91/439 on driving licences: http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexapi!prod!CELEXnumdoc&lg=EN&numdoc=31991L0439&model=guichett In this regard, in Case C 321/07, “Schwarz”, of 19 February 2009, the European Court of Justice has held that when the person concerned has been the object of a measure withdrawing his driving licence and prohibiting any application for a new licence for a given period, it is not contrary to Articles 1(2) and 8(4) of Directive 91/439 for a Member State to refuse to recognise a new licence issued by another Member State during the period of that prohibition (par. 83). In contrast with what mentioned above, in accordance with Case C 329/06 “Wiedemann and Funk” when a person has been the object of a measure withdrawing his driving licence but not including a period in which it is prohibited to apply for a new licence, it is contrary to Article 1(2) and 8(4) of Directive 91/439 for that Member State to refuse to recognise, in its territory, the right to drive stemming from a driving licence subsequently issued in another Member State and, therefore, the validity of that licence (par. 64). However, the provision contained in Article 8(4) of Directive 91/439 constitutes a derogation from the general principle of mutual recognition of driving licences and is, therefore, to be interpreted strictly. Thus, where a person’s driving licence has been withdrawn in a Member State, the Court has held that Article 8(4) does not authorize, in principle, the Member State to indefinitely refuse to recognize the validity of a driving licence subsequently issued to the same person by another Member State outside a period during which no application may be made by him for the issue of a new driving licence (Case “Schwarz”, par. 85-86). Besides, in its judgment C-476/01 of 29/04/2004 “Kapper”, the European Court of Justice sentenced that, where a temporary ban on obtaining a new licence, with the measure of withdrawing or cancelling a previous licence issued by that State, have already expired in a Member State, the provisions of Articles 1(2) and 8(4) of Directive 91/439, taken together, preclude that Member State from continuing to refuse to recognise the validity of any driving licence subsequently issued to the person concerned by another Member State (par. 76) For further details you can read the ECJ’s sentences at the following link: http://curia.europa.eu/juris/recherche.jsf?language=en Therefore, in your case: 1) Romania may refuse to recognize your British driving licence if in Romania you will be subject of a measure withdrawing your driving licence and prohibiting any application for a new licence for a given period (and thus you would not be allowed to drive in Romania during this period), BUT 2) The Romanian authorities may not refuse to recognize your British driving licence if you in Romania will be object only of a measure withdrawing your driving licence but not including a period in which it is prohibited to you to apply for a new licence. 3) In any case, Romania may not indefinitely refuse to recognize the validity of the British driving licence and, after the temporary disqualification measure imposed in Romania has expired, the Romanian authorities have the obligation to recognize your British driving licence. In the latter case, of course you do not need to apply for another Romanian driving licence as the British one is sufficient (and, in addition, you would not be allowed to have two driving licence). We hope this information may be useful to you. Should you need further information, please do not hesitate to contact our Service again! Best regards, Your Europe Advice Se pare că maxu08 are dreptate. Alte păreri, totuși? Nu vreau să am surprize... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Catalin Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Păi dacă ești atât de sigur, atunci de ce ai mai intrat să ne întrebi pe noi aici? Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 Sunt sigur că interdicția de 1 an dată de autoritățile române nu-mi va afecta dreptul de a conduce în celelalte țări membre UE cu un permis britanic. Nu-s foarte sigur ce se va întâmpla cu dreptul meu de a conduce în România după expirarea perioadei de un an. De regulă există discrepanțe între legislația românească și mai ales jurisprudența românească și legislația europeană. Suntem într-un etern proces de armonizare a legislației. Asta în toate țările UE. Dacă mă trezesc cu dosar penal pentru conducere cu permis anulat din cauză că autoritățile române nu-mi recunosc permisul britanic, va trebui să merg din instanță în instanță până la Curtea Europeană de Justiție, iar cum probabil iți dai seama, o distracție d-asta e foarte scumpă. Cum vin în țară de Craciun și Paște, prefer să iau taxi-ul dacă nu-s 100% sigur că pot conduce legal. Iar cum polițiștii rutieri sunt cei care aplică legea, mi se pare normal să întreb pe forumul polițiștilor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Din ce vad in raspunsul publicat de tine aici, tu ai intrebat altceva, daca permisul britanic este recunoscut in Romania. Eu spun cu totul altceva: daca vei fi condamnat de instata romaneasca, iar dreptul de a conduce iti este anulat, pe teritoriul Romanei nu ai dreptul de a conduce autovehicule. Orice politist care te opreste si iti verifica documentele, obligatoriu te verifica si in baza de date, unde tu vei aparea cu permisul de conducere anulat. Mai departe nu cred ca e nevoie sa spun ce urmeaza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Catalin Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Dacă tu în România ai obținut un permis de conducere, pe care o instanță de judecată ți l-a anulat. Cum mai vrei să conduci pe aici? Esti o persoană condamnată definitiv și irevocabil, adică vinovată și căreia statul român prin puterea judecătoarească i-a retras dreptul de a mai conduce un autovehicul pe drumurile publice. Deci tu în această țară nu mai ai dreptul să conduci, indiferent că ți-ai preschimbat permisul românesc cu orice alt permis străin. Tu ți-ai preschimbat permisul românesc, deci NU ai obținut dreptul de a conduce acolo, ci ți-a fost recunoscut acel drept pe baza reciprocității, un drept pe care l-ai obținut în România. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 Înțeleg că dreptul de a conduce mi-a fost anulat și am interdicția de a conduce pe teritoriul României timp de 1 an. Am greșit, mi-am recunoscut vina în fața organelor de anchetă, nu cred că are rost să dezbatem subiectul. Întrebarea mea este dacă permisul britanic va fi recunoscut automat sau ce măsuri va trebui să iau la terminarea interdicției pentru a evita eventuale probleme. Este clar că nu pot da din nou examen pentru un permis românesc, deoarece am deja unul emis de alt stat al UE. Asta înseamnă că eu nu voi mai avea *niciodată* voie să conduc în România. Chiar și pe forum, părerile sunt împărțite. Plecând de la premiza că toți de mai sus sunteți polițiști, dacă eram oprit de maxu08 nu se întâmpla nimic, iar dacă eram oprit de Marius / Cătălin mă alegeam cu dosar penal. Nu există undeva un ghid pentru cazurile de genul ăsta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Faci o confuzie, nu e vorba de suspendarea dreptului de a conduce pentru un an de zile, in cazul tau se anuleaza dreptul de a conduce definitiv, iar pentru redobandirea acestui drept trebuie sa sustii un nou examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere. Art.116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una din situaţiile următoare: a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă; b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere; c) a intervenit amnistia; d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Catalin Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Oricum, nu cred că vei avea șansa să te oprească maxu ... el este avocat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosmin86 Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 (edited) instanta din romania v-a anulat dreptul de a conduce auto, deci pe teritoriul tarii nu aveti voie sa conduceti, in caz contrar o sa va alegeti cu dosar penal. Dupa parera mea chiar daca veti prezenta permisul de anglia unui politist roman, acesta oricum va intocmi documentele premergatoare, deoarece in baza noastra de date figurati ca avand permisul de conducere anulat. Cum zicea si catalin... drepul de conducere va este anulat definitiv de instanta Edited April 24, 2012 by cosmin86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 (edited) Marius, perfect de acord. Dar, citește și art. 34 alin. 4 din regulament: Art. 34 Pentru programarea la examen in vederea obtinerii permisului de conducere, dosarul personal al solicitantului trebuie sa contina urmatoarele documente: cererea-tip, semnata de solicitant; fisa de scolarizare in care se consemneaza si avizul medicului "apt pentru conducerea vehiculelor" din categoria sau subcategoria pentru care se solicita examinarea. Fisa medicala se pastreaza la unitatea autorizata care a pregatit candidatul; certificatul de cazier judiciar; copia actului de identitate; chitantele de plata a taxelor aferente obtinerii permisului de conducere. [*]Programarea la primul examen a candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere se efectueaza de catre unitatile autorizate la care acestia au urmat cursurile de pregatire teoretica si practica. [*]Titularul unui permis de conducere care solicita obtinerea de noi categorii sau subcategorii trebuie sa depuna la dosarul de examinare, pe langa documentele prevazute la alin. (1), si o copie a permisului de conducere. [*]Cetateanul roman cu domiciliul in strainatate care solicita obtinerea permisului de conducere trebuie sa depuna la dosarul de examinare, pe langa documentele prevazute la alin. (1), o declaratie autentificata la notarul public din care sa rezulte ca nu mai poseda un alt permis de conducere eliberat de o autoritate straina, dreptul de a conduce nu i-a fost suspendat ori anulat, precum si documente din care sa rezulte ca are o locuinta detinuta in proprietate sau inchiriata in Romania. Asta înseamnă că nu mă pot prezenta la examen, deoarece am deja permis. Ceea ce înseamnă că eu nu voi avea niciodată dreptul de a conduce în Romania. Ciudată legislație mai avem... cosmin86> am înțeles acest aspect și îmi este interzis să încerc să obțin din nou acest drept timp de un an de zile. În acest interval, eu am dreptul de a a conduce în restul lumii. La expirarea acestui interval, eu având acest drept printr-un permis obținut de la o autoritate străină, dreptul meu de a conduce va fi recunoscut automat pe teritoriul României? Mai ales prin prisma faptului că eu nu pot susține legal examen în țară, cel puțin fără să mint într-o declarație notarială? Și dreptul nu este anulat de instanță, ci de Poliție. Comandantul dispune anularea permisului în urma rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, nu judecătorul. Judecătorul se poate pronunța doar dacă eu atac decizia comandantului în contencios administrativ. Edited April 24, 2012 by motanelu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 motanelu Daca ai posibilitatea intereseaza-te la autoritatile britanice ce se intampla cu permisul tau dupa vor fi instiintate oficial de autoritatile roamne cu privire la faptul ca dreptul tau de a conduce a fost anulat. Trebuie sa faci distinctie clara intre suspendarea dreptului de a conduce si anularea acestui drept. Suspendarea dreptului de a conduce este o masura complementara ce se aplica doar in cazul contraventiilor. Anularea dreptului de a conduce este o masura ce se aplica doar in baza unei hotarari a instantei de judecata cand cel in cauza a comis o infractiune. Contraventia este definita ca fiind fapta savarsita cu vinovatie, care prezinta un pericol social mai redus decat infractiunea si este prevazuta si sanctionata ca atare prin legi si alte acte normative, in timp ce infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita tot cu vinovatie, si prevazuta de legea penala. Infractiunile se pedepsesc de obicei cu inchisoarea (cele mai putin grave cu amenda penala etc.), de catre o instanta de judecata, in urma unei proceduri de cercetare si in urma dovedirii vinovatiei celui care le-a savarsit. Din ce am inteles eu in raspunsul primit si publicat de tine, nu se face referire decat la suspendarea dreptului de a conduce, deci la cazurile contraventionale. Asta e si motivul pentru care cred ca nu au inteles corect situatia ta, iar raspunsurile date nu sunt tocmai valabile pentru situatia ta. Nu uita ca tu nu ai obtinut acolo dreptul de a conduce, nu ai sustinut examen, autoritatile britanice au recunoscut si preschimbat documentul de conducere romanesc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cosmin86 Posted April 24, 2012 Share Posted April 24, 2012 ma depaseste intrebarea ta. Dupa parerea mea, chiar daca ai permis de conducere in UE exeptie Romania, ca sa-ti castigi dreptul de conducere pe teritoriul tarii noastre nu o sa-ti bage nimeni bete in roate fiindca ai deja permis de conducere valabil in alte tari. Repet.. asta-i parerea mea Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 Marius, muțumesc de răspuns. Este vorba de anularea permisului, îmi cer scuze că nu m-am exprimat corect. Permisul urmează a fi anulat în urma rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. Autoritățile britanice nu vor lua în considerare măsurile luate de autoritățile românești. Am un răspuns oficial de la DVLA, cu număr de înregistrare și toate cele: I have spoken to the relevant department and they have advised the following. If you submit your application for exchange and at the time of exchange the Romanian Authorities impose a disqualification, there is a possibility that the exchange would not take place. As the exchange procedure would involve your Romanian driving licence details being checked before the exchange is processed. If however, the disqualification is imposed after you are in possession of British licence as a result of exchanging a valid Romanian licence, the disqualification will not be noted on your driving record at DVLA. ...ceea ce este în concordanță cu informațiile obținute de la CE și de pe site-ul YourEurope. Deci nu asta e problema mea. cosmin86, legea românească o să-mi bage bețe-n roate, mai ales art. 34, alin. 4 din regulament. Vezi mai sus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Catalin Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Prietene dacă autoritățile britanice nu vor lua în considerare, anomalia și aiureala din legislație este la ei, NU în România. Și am să-ți explic de ce. Pentru că autoritățile ălea britanice au recunoscut un drept pe care l-ai obținut în România (cel mai probabil pe bază de reciprocitate, în baza convenției de la Geneva din 68), iar acum, după ce autoritățile ce ți-au acordat acel drept, ți-au retras acest drept, ei spun că nu îi mai interesează. Păi când sunt ăia serioși? E o mare diferență între a obține acolo un permis de conducere și o simplă preschimbare a unui document. Înțelegi? Așa că degeaba te tot minunezi. Anomalia e la ei, pentru că în momentul în care ți-au recunoscut permisul românesc i-a interesat măsurile luate de autoritățile române, iar acum s-au sucit și nu-i mai interesează. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Acest raspuns (ultimul postat in postul #18) nu cumva e urmare a unei solicitari depusa de tine inainte de preschimbarea permisului? Din continutul ei asa se intelege. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 Cătălin, da, prietene, dar vezi tu, anomalia asta se numește legislație europeană. Noi suntem cei mai noi în EU și mai la granița de est, așa că normal să existe niște discrepanțe și lacune în legislația noastră... Marius, da, am informat DVLA-ul de faptul că sunt în proces în România și că există riscul ca permisul să-mi fie anulat înainte de a depune cererea de preschimbare a permisului, pentru a nu avea alte probleme aici. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Marius Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Tocmai din cauza asta, acest raspuns nu cred ca mai are legatura cu situatia actuala. Acolo ei ti-au comunicat ca te bucuri de prezumtia de nevinovatie pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii instantei si ti-au preschimbat permisul de conducere. Ma indoiesc ca vei primi un raspuns similar dupa anularea dreptului de a conduce de catre autoritatile romane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 Nu, dacă ai citit texul, spune că dacă permisul e valid la data preschimbării, va fi schimbat, iar dacă este anulat după preschimbare, DVLA-ul nu va ține cont de decizia autorităților românești. Disqualification este echivalentul anulării din legislația românească. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Catalin Posted April 24, 2012 Moderator Share Posted April 24, 2012 Poate să fie orice fel de legislație, africană, americană, chiar și extraterestă, anomalia și lacunele sunt ale lor, nu ale noastre. Deci, dacă e așa cum spui tu, deși eu mă îndoiesc, prostăvanii sunt ei. Nu are nicio legătură poziția geografică cu disperarea ta de a ocoli și fenta legea pentru a rămâne cu permisul în buzunar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
motanelu Posted April 24, 2012 Author Share Posted April 24, 2012 Nu este o disperare de a fenta legea, că oricum nu am mașină momentan. Faptul că autoritățile române mi-au dat voie să conduc legal timp de 6 ani și-mi anulează dreptul de a conduce în al șaptelea este tipic românesc ca să zic așa, dar nu mă mai miră. D-asta m-am mutat din țară. Nu cunosc legislația americană sau extraterestră, dar legislația europeană e destul de clară: sancțiunile primite în țara de rezidență se aplică pe întreg teritoriul UE, sancțiunile primite în alt stat membru sunt valide doar pe teritoriul acelui stat. Nu contează pe teritoriul cărui stat a fost susținut examenul. La preschimbarea permisului fiecare stat aplică legile proprii și recunoaște sau nu dreptul de a conduce în funcție de legislația proprie. Din momentul în care s-a luat o decizie, se vor aplica legile statului de rezidență. Ca să-ți dau un exemplu, cei cu deficiențe în recunoașterea culorilor (discromați) nu pot obține un permis în România dar pot obține unul în alte state membre EU, gen Belgia. În momentul în care un belgian discromat se stabilește în România și - conform legii - trebuie să-și schimbe permisul, autoritățile române îi vor cere să meargă la un consult medical, în urma căruia va fi declarat inapt, caz în care autoritățile române îi vor refuza dreptul de a conduce, deși el a primit acest drept de la autoritățile belgiene. Dacă se duce înapoi în Belgia, va primi înapoi dreptul de a conduce, deși acest drept i-a fost revocat de autoritățile române. Alt exemplu, ca să poți conduce în UK poți aplica pentru un provisional driving licence (verde), care îți este trimis acasă prin poștă și cu care ai dreptul de a conduce pe drumurile publice fără a da examen, o mașină care are numere cu L (sau D în Țara Galilor) și însoțit de un posesor de full licence. Mai sunt niște restricții de viteză, dar cam asta e. Și-l poți lua de la 16 ani. E nevoie să-ți spun că alte țări nu vor recunoaște dreptul unei asemenea persoane de a conduce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts