Jump to content
POLITISTI.ro

LordScorpion

Recommended Posts

Buna seara.

Vin cu o problema ridicata pe un forum de vanatoare si sper sa ne puteti lumina intr-o chestiune delicata. Un coleg de pe forumul respectiv a venit cu o intrebare, pe care mi-a permis sa o preiau:

"Dragi colegi,tot vazand la teveuri diverse reportaje despre infractiuni cu arme albe,m-am apucat sa recitesc prin legea 295, atat in forma veche cat si in varianta din Iulie 2011,definitia armei albe.

V-o redau asa cum este ea trecuta in textul legii:

21. arma alba - acel obiect sau dispozitiv ce poate pune in pericol sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor prin lovire, taiere, impungere, cum ar fi: baionete, sabii, spade, florete, pumnale, cutite, sisuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bate, maciuci si bastoane telescopice;

Apoi,in text,urmeaza descrierea caracteristicilor celor de mai sus.

8. arme albe cu lama - arma care indeplineste urmatoarele criterii:

a) lama este fie solidara cu manerul, fie echipata cu un sistem ce ii permite sa faca corp comun cu manerul sau;

b) are tais dublu pe toata lungimea sa;

c) lungimea este mai mare de 15 cm;

d) latimea este mai mare sau egala cu 0,4 cm;

e) are un maner prevazut cu garda.

Acum intervine nelamurirea mea.Avand in vedere ca nu exista nici o specificatie,ma intreb si va intreb.

Un cutit,ca sa fie incadrat la "arma alba", trebuie sa aiba doar una din caracteristicile descrise in lege sau trebuie sa le intruneasca pe toate?

Pentru ca daca este nevoie doar de o caracteristica,atunci pana si unghiera cu lamita poate fi incadrata ca arma alba.Nemaivorbind de toate cutitele de curatat cartofi pe care le manuiesc aproape zilnic consoartele noastre."

Care este parerea dumneavoastra?

Link to comment

Cred ca toate, pentru ca zice "urmatoarele criterii", nu "unul dintre urmatoarele criterii".

Si mi se pare ciudat, daca am un cutit cu lama de 14 cm, nu e arma alba?

Link to comment

banuiesc ca undeva prin textele de mai sus (partea necitata) sau in normele de aplicare, se vorbeste si despre INTENTIA sau suspiciunea de a folosi respectivul obiect pentru a, citez pune in pericol sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor prin lovire, taiere, impungere

ma indoiesc ca daca cineva se duce la un supermarket si isi cumpara un cutit sau surubelnita sau topor la iesire va fi arestat pentru detinere de arma alba. daca imi amintesc bine exista un topic deschis de Maxu despre asta, in care intreba despre ceva chiar "evident" si anume o katana....

Link to comment
  • 1 month later...

@Kayne

Lg. 61/1991 - pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice

ART. 2

(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:

1.portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si folosirea in asemenea locuri sau imprejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;

Aici nu se foloseste termenul de "arma alba". Se face referire doar la imprejurarea portului diferitelor categorii de obiecte ce ar putea fi folosite ca arme.

  • Upvote 2
Link to comment
  • 4 months later...

Am o singura nelamurire in legatura cu acest subiect.

Am un stil vestimentar destul de provocator(bocanci cu bombeu din fier,pantaloni negri,geaca de piele,tricouri negre cu imprimeuri,plete etc.) si de obicei port la blugi un lant destul de subtire si cu lungimea de 50 cm iar singura modalitate de a vatama pe cineva cu acest obiect este aceea de a mi-l pune pe pumn,ceea ce ar dura destul de mult tinand cont ca trebuie desfacut de la pantraloni. Banuiesc ca nici un reprezentant al legii nu m-ar lua la intrebari ca de ce il port (lucru care nici nu mi s-a intamplat in ultimii 2 ani) dar uneori il mai tin si in buzunar cand nu am chef sa-l port.

Intrebarea mea este daca in cazul unei perchezitii banale (mergand linistit pe strada,probabil insotit de un prieten)

s-ar lua de mine ca de ce il tin in buzunar.

Intreb acest lucru deoarece am patit-o cu un castet dar acum am

varsta de peste 16 ani.

Edited by Steven
Link to comment
  • 2 years later...

Buna. Am si eu o intrebare,ca tot nu inteleg definierea armei albe. Am un briceag Strider Knives care are lama de 8 cm lungime si 2,5 cm latime. Se considera arma alba acest briceag daca port in buzunar? De multe ori e bine sa aiba omul cu ce sa taie o creanga,sfoara fringhie sau mincarea.

Link to comment
  • Member

Art. 372 Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție ori agrement sau în mijloace de transport în comun:

a) cuțitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare sau lovire;

b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru șocuri electrice;

c) substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracție ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanțelor prevăzute în alin. (1) se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanțelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităților publice, instituțiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spațiile rezervate desfășurării procesului electoral se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

  • Upvote 1
Link to comment
  • 1 month later...

ref art. 372

(1)Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție ori agrement sau în mijloace de transport în comun

 

loc special amenajat pentru distractie ori agrement - poate sa fie un loc pentru picnic / gratar unde oricine foloseste un cutit sau o furculita, obiecte care pot fi considerate fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare - totusi nu cred sa fi fost cineva sanctionat pentru acest lucru

Link to comment
  • 6 years later...

Deci totul depinde de context. 
Acum cativa ani, imi plimbam cainele prin parc, la distanta am observat un alt caine de talie mare, 55kg+ liber. 
Am procedat sa merg cu grija etc., cand ne-am apropriat cainele a devenit curios si a luat o pozitie agresiva, am dat cainele meu (30kg) unui prieten si i-am spus sa mearga mai departe dupa care m-am pozitionat intre cainele mare si ei, vorbind cu el incercand sa il calmez. 
Cainele a alergat brusc spre al meu, l-a prins de gat si a procedat sa se joace ca cu o papusa, i-am dat picioare, pumni, nimic (adrenalina desigur). 
Atunci mi-am adus aminte ca aveam in buzunar la geaca un briceag, care il foloseam deobicei la diferite treburi casnice si mancare etc. 
L-am scos, am vrut sa il injunghiu in "ceafa" dar mi-a fost mila de el, asa ca l-am injunghiat vertical pe exteriorul coastelor drepte (doar sub stratul de piele, nu inspre organe etc.), nu a reactionat, din nou adrenalina, si atunci am zis, ori cainele meu, ori el, asa ca am vrut sa il injunghiu in ceafa ca sa inchei situatia. Din fericire in momentul ala au ajuns stapanii (cainele era iesit din curte cand au bagat masina), si l-au tras in spate etc. 

Am chemat politia desigur, stapanul a fost amendat pt neglijenta, desi eu nu aveam botnita, cainele meu a fost considerat supravegheat (fiind in lesa). De acolo am fost la sectie, declaratii etc. 

Ultierior a fost deschisa o investigatie penala cu referinta la art 372:

"Art. 372 Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție ori agrement sau în mijloace de transport în comun:

a) cuțitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare sau lovire;

b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru șocuri electrice;

c) substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracție ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanțelor prevăzute în alin. (1) se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanțelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităților publice, instituțiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spațiile rezervate desfășurării procesului electoral se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă."

Partea care s-a aplicat situatiei mele a fost:
> (1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție ori agrement sau în mijloace de transport în comun: <
... desigur fiind intr-un parc. Situatia s-a incheiat cu bine, dupa investigatie s-a constatat ca nu am avut briceagul la mine cu intentia de a vatama corporal pe cineva etc., si folosul sau a fost incadrat ca fiind legitima aparare. 

Dar, ceva ce am aflat de la politisti, si ceva cu care (cel putin cei cu care am vorbit eu) nu sunt de acord, este faptul ca art 372., interzice portul fara drept de iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant. Teoretic, daca porti asa ceva prin parc (cum a fost situatia mea), incalci legea.

Insa trebuie sa luati in considerare ca legea se aplica in functie de caz, si trebuie acordata atentie faptului ca legea in mare parte face referinta la portul cu rea intentie. Daca doriti sa purtati un cutitas, briceag cv la dvs, incercati doar sa nu il aveti la vedere (ca sa nu speriati oamenii), si sa va ganditi bine inainte sa-l folositi. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.