Jump to content
POLITISTI.ro

Recuperarea permisului in cazul unui cetatean roman ce locuieste in strainatate


paulshyne

Recommended Posts

Buna ziua si Cristos a Inviat!

Vin inaintea dumneavoastra cu o chestiune care ma streseaza.

Am fost oprit azi(14.04) de un echipaj de politie al mun. C-Lung, judetul SV pentru o depasire neregulamentara. Am depasit o dubita care stationa chiar inainte de o trecere de pietoni, deci in consecinta depasire pe trecerea de pietoni, sanctiune cu amenda si retinerea permisului pe 30 de zile.

Am semnat PV, am achitat amenda pe loc, nu am avut nimic de contestat chiar daca ma simt umpic constrans pentru fapta comisa pentru ca altfel nu prea vad cum as fi putut ocoli vehiculul care stationa. In fine, in 10 ani de permis este prima sanctiune primita si am luat nota de culpa mea. Am primit copie PV, dovada pentru drept de circulatie 15 zile si chitanta de achitare a amenzii.

Chestiunea insa este urmatoarea. Eu de circa 2 ani locuiesc si lucrez in Franta ca medic rezident, unde bineinteles circulam cu permisul RO nou in format european. Momentan eram venit acasa pentru sarbatori urmand ca vineri (21.04) sa ma intorc in Franta sa reiau munca si toate cele. Mentionez ca masina a fost cumparata si este inmatriculata pe numele meu in Franta.

Credeti ca exista o posibilitate de recupare a permisului de conducere inainte de plecarea mea in strainatate?

Am intrebat pe membrii echipajului de politie care mi-au zis ca daca parasesc tara pot sa ma prezint cu toate documentele date de ei (PV etc) si cu o declaratie cum ca ma angazez sa respect deciziea de suspendare a dreptului de conducere pe teritoriul Romaniei pe cele 30 de zile, cu toate astea sa ma prezint la Biroul permise de pe raza localitatii unde am domiciliul din buletin (Cluj-Napoca) si ar trebui sa imi pot recupera permisul.

Am citit si articolul 42 al Conventiei de la Viena care zice ca o autoritate poate retine un permis domestic sau international pentru o incalcare a legislatiei tarii unde e comisa fapta cu dreptul de a sustrage si retine permisul pana la expirarea duratei de suspendare sau pana la parasirea teritoriul tarii de catre conducator, oricare din aceastea survine mai repede.

Credeti ca este suficient o declaratie eventual legalizata de un notar cum ca urmeaza sa parasesc teritoriul Romaniei sau o sa fie nevoie de audiente la seful Politiei... sau pur si simplu o sa fie imposibil de recuperat permisul...?

Va multumesc, Cu stima.

Paul M.

Link to comment

Adevarat a inviat!

din ce inteleg eu, tu ai vrea sa iti recuperezi permisul inainte ca macar cele 15 zile cat mai ai dreptul sa circuli sa se termine.. :) daca numar eu bine, pana pe 29 apr mai poti circula in legalitate, dupa care va trebui sa astepti cele 30 zile de suspendare. din cate stiu, recuperarea se poate face numai personal sau pe baza de procura notariala....

Link to comment

Adevarat a inviat!

din ce inteleg eu, tu ai vrea sa iti recuperezi permisul inainte ca macar cele 15 zile cat mai ai dreptul sa circuli sa se termine.. :) daca numar eu bine, pana pe 29 apr mai poti circula in legalitate, dupa care va trebui sa astepti cele 30 zile de suspendare. din cate stiu, recuperarea se poate face numai personal sau pe baza de procura notariala....

Buna ziua.

Da, ideea principala asta ar fi, sa recuperez permisul pana la data de 21.04 cand plec din tara pentru o perioada nedeterminata, superioara insa celor 30 de zile de suspendare.

Stiu ca dreptul de circulatie e suspendat pe teritoriul Romaniei acele 30 de zile dupa expirarea dovezii. Si am de gand sa respect sanctiunea respectiva, insa aceasta este valabila doar pe teritoriul Romaniei. Eu vreau sa imi recuperez permisul in temeiul faptului ca plec din tara iar conform Conventiei de la Viena as avea dreptul de circulatie pe teritoriul altor state cu exceptia celei care a emis sanctiunea respectiva.

Oricum acele 30 de zile nu o sa fiu in Romania, in consecinta nu o sa imi exercit dreptul de circulatie. Dar cu permisul retinut in Ro mi se ia si dreptul de circulatie in strainatate, unde deocamdata nu am nici o incalcare de trafic.

Cu stima, Paul M.

Link to comment

din pacate, asa cum permisul acela iti da dreptul de a conduce in alte state, asa ti-l si ia... nu merge pe cuvant, "promit ca nu voi conduce" :) . e ca si cum eu am si categoria A si B, fac o traznaie cu masina, dar zic ok.. nu mai am voie sa conduc masina, o sa merg numai cu motocicleta...

permisul il poti recupera doar dupa trecerea celor 30 de zile de la unitatea de politie de pe raza careia aparti, personal sau prin procura notariala (daca nu ma insel).

aceasta este opinia mea, posibil sa gresesc

Link to comment
 • Moderator

Domnule Paul,

Conform art. 220 din Regulament, titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.

 • Upvote 2
Link to comment

DomnulePaul,

Conform art. 220 din Regulament, titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.

Buna ziua D-nul Marius,

Da, aveti dreptate. De ieri tot stau calare pe internet si incerc sa deslusesc meandrele noii legistlatii rutiere la sectiunea de contraventii si sanctiuni. Dupa toata lectura pare cam nula posibilitatea de a recupera permisul inainte de termen pentru motiv de parasire a teritoriului Romaniei.

Mentionez ca permisul meu de conducere este romanesc. eliberat de politia Cluj, in consecinta nu ma pot incadra la articolul 220, nefiind vorba despre o autoritate emitenta straina.

Insa atunci de ce membri echipajului de politie (agent superior si inspector daca bine imi aduc aminte) mi-au zis ca exista posibilitatea recuperarii permisului in baza unei declaratii notariale ca parasesc teritoriul tarii la data de si ca declar sa respect interdictia de a conduce un autovehicul pe teritoriul Romaniei in perioada de 30 de zile aferente contraventiei?. Reproduc exact ceea ce mi s-a zis.

In aceeasi ordine de idei. dovada de 15 zile expira la 29 aprilie. Teoretic am dreptul de a conduce pana la acea data, insa evident cum sunt meandrele legislatiei romanesti uneori, dovada este valabila doar in Romania. Ceea ce mi se pare o limitare de drepturi. Sunt de acord sa ma supun suspendarii de 30 de zile pe orice teritoriu, insa atata timp cat am drept de circulatie 15 zile pana la data de 29 aprilie mi s-ar parea normal sa il pot exercita atat in tara cat si peste hotare. Iar fara permis odata, iesit din Romania risc pedepse mult mai aspre.

Ma macina problema respectiva destul de tare. Am zis ca o sa merg la biroul permise al politiei Cluj pentru a afla mai multe informatii... insa pana marti mi se pare o eternitate... :mellow:

cu multumiri, Paul M.

Link to comment
 • Moderator

Nu am nici cea mai mica idee privind motivul pentru care au afirmat ca va puteti recupera permisul de conducere. :doh:

In legatura cu suspendarea dreptului de a conduce, e adevarat ca legile romanesti sunt facute de niste habarnisti, iar actuala legislatie rutiera din Romania discrimineaza conducatorii auto romani fata de cei straini, fapt neintalnit in nicio legislatie straina.

Orice conducator auto strain ramas fara permis de conducere pentru ca a comis o abatere de la normele rutiere pe soselele din Romania este favorizat de dobitocii ce au creat noului Cod Rutier. Asta deoarece noua lege prevede ca posesorul unui permis de conducere emis de o autoritate straina, chiar daca i-a fost retinut permisul, poate solicita returnarea acestuia chiar a doua zi de la seful politiei rutiere, fara sa dea examen, fara sa fie obligat sa stea pe dreapta 30, 60 sau 90 de zile (cum sunt obligati conucatorii auto romani), iar sefii de politie sunt obligati sa le returneze permisul.

Practic, soferul strain poate circula fara frica de Politia Rutiera, deoarece orice greseala ar comite in trafic, poate a doua zi sa spuna ca trebuie sa se intoarca in tara natala, iar Politia Rutiera trebuie sa se conformeze si sa returneze fara intrebari permisul suspendat.

Tot ce poate face Politia Rutiera in acest caz este sa comunice sanctiunea aplicata soferului catre autoritatea straina care a eliberat documentul. In mod normal (asa cum se procedeaza si in strainatate) documentul retinut se trimite autoritatii ce l-a emis, urmand ca aceasta sa decida daca efectele sanctiunii respective sunt mentinute si in tara lor sau restituie titularului documentul respectiv.

Link to comment

Da, asa este. Stiu ca in legislatia multor state UE permisul se retine si se trimite autoritatii emitente pe caile oficiale, ambasade. misiuni oficiale, etc, impreuna cu dosarul de retinere si daca legislatia tarii emitente presupune o sanctiune pentru fapta comisa aceasta se aplica mai departe in tara de origine.

Insa asta nu e deloc cazul meu, eu fiind cetatean Roman, cu permis romanesc, doar ca momendat am resedinta si locul de munca pe teritoriul Frantei.

De recuperat permisul mi-am cam luat gandul, nu prea vad nici o posibilitate oficiala.

O sa merg sa vad daca in baza dovezii eliberate de agentul de politie pot circula inafara granitelor tarii in termenul de 15 zile. Eu pe 21 aprilie trebuie sa ma intorc in Franta cu masina, nevasta si copil... unde evident trebuie sa imi onorez obligatiile de munca.

Teoretic mi s-ar parea perfect normal sa pot circula oriunde pe baza dovezii in termenul de 15 zile. Macar in felul asta reusesc sa ajung in Franta si apoi sa ma interesez la autoritatile franceze ce pot face in cazul meu. In legislatia franceza dupa cate am citit, depasireea neregulamentara nu se sanctioneaza cu retinerea permisului.

Problema mea cea mai apasatoare este cum ajung in Franta cu permisul romanesc retinut de catre autoritatile romane.

Ma tot rog sa existe vreo posibilitate in care macar sa pot ajunge la locul de munca.

@Kayne. Referitor la recuperarea permisului dupa exiprarea termenului de retinere aveati dreptate. Se poate face personal sau catre alta persoana pe baza unei procuri de imputernicire intocmite la notar.

Cu multumiri, Paul M.

Link to comment
 • Moderator

Eu doar am vrut sa subliniez faptul ca dvs. ca cetatean roman nu puteti beneficia de acelasi tratament in fata legii precum un strain.

Despre valabilitatea dovezii inlocuitoare a permisului de conducere pe teritoriul altui stat, mai exista o discutie asemanatoare pe forum: de unde va puteti formati o idee, dar in principiu va asigur ca dovada eliberata de autoritatile romane nu este recunoscuta in starinatate.

Toate cele bune.

Link to comment

Adevarat a Inviat!

Domnule paulshyne, mergeti la un notar unde trebuie sa dato o declaratie notariala prin care va obligati sa nu mai conduceti un autovehicul timp de 30 de zile pe teritoriul Romaniei, in principiu ei cam stiu despre ce e vorba. Dupa care mergeti la Serviciul Rutier de pe raza judetului unde s-a savarsit contraventia, unde veti completa o cerere pentru restituirea p.c., sa aveti la dvs. copie dupa p.v. si chitanta, carte de identitate, acte doveditoare ca lucrati in strainatate si ca trebuie sa va prezentati acolo intr-o anumita zi. ATENTIE veti semna ca va obligati sa nu mai conduceti autovehicule pe teritoriul Romaniei pe perioada suspendarii altfel comiteti o infractiune. In UE nu veti avea probleme intrucat imediat ce o sa primiti p.c. va fi mentionat in baza de date ca a fost restituit.

Daca asa nu merge atunci nu va ramane decat sa faceti contestatie la p.v. dupa care o sa primiti p.c.-ul inapoi pana la solutionare. Va trebui sa urmariti solutionarea cauzei (prieteni, rude, etc.) sa nu va treziti ca atunci ca va veti intoarce in Romania figurati in baza de date cu permisul suspendat.

O sa vedeti ca aveti mult de umblat dar pe viitor o sa va amintiti si veti fi mai atent.

 • Upvote 2
Link to comment

Buna D-le Rusy,

Da, cam asta era ideea de baza si in motivarea celor din ehipajul de politie care m-au oprit. In schimb, inspectorul de fata mi-a zis ca, cu acea declaratie notariala; copie PV, chitanta si tot restul hartiilor sa ma adresez biroul de permise din cadrul politiei de care apartin, in speta Politia Cluj_Napoca. Mentionez ca fapta s-a petrecut in data de 14 aprilie pe raza orasului C_Lung Moldovenesc din jud SV. Insa la inrebarea daca nu ramane m-ai mult la dansii la politie, raspunsul a fost ca o sa incerce sa il trimita cat mai curand posibil prin curier la Cluj, si ca pe joi-vineri acesta sa fie la Cluj. Doamne da sa fie asa si sa mai evit un drum pana la C-Lung. Cum spuneati si dvs Rusy, o sa fie invatatura de minte.

Referitor la actele doveditoare ale domiciliului in strainatate, acestea trebuie traduse din franceza in romana, eventual legalizate? O sa duc cu mine de la facturi pana la titrul de sejur si contract de munca si certif de inmatriculare etc. De fapt toate actele masinii sunt pe numele meu pe adresa din Franta.

Va multumesc inca o data pentru raspuns, mi_ati dat o raza de speranta. :emo-yessir:

Cu stima, Paul M.

Link to comment

Nu imi place sa fac afirmatii despre colegi , dar daca este inspectorul de care banuiesc eu, atunci prefer sa merg pe varianta care a enuntat-o Marius. In ceea ce priveste faptul ca il va trimite la Cluj prin curier , nu prea cred deoarece din cate stiam procedura era ca permisele ridicate se trimit la Serviciul Politiei Rutiere Suceava, care le trimite la Serviciul Omolog Cluj (ceea ce presupune ca toate operatiunea ar dura cel putin 7-10 zile). Corespondenta se face prin posta speciala (curierat MAI , care la Clung.Mold. este o data pe saptamana miercurea ).

Edited by LORD
Link to comment

1.Daca nu au trecut cele 15 zile, permisul de conducere nu va fi trimis la Cluj. Abia dupa ce trec cele 15 zile va fi trimis, ca o masura de precautie in eventualitatea ca, contravenientul va depune contestatie. Totusi ma gandesc ca daca dvs aveti permis eliberat de autoritatile Romane, nu va ramane decat sa faceti contestatie. Chiar daca nu veti castiga totusi puteti sa va folositi de permis pentru a va deplasa la locul de munca. Sa nu uitati sa urmariti cauza intrucat nu o sa va mai comunice nimic la domiciliu. Cand il veti primi o sa semnati ca sunteti obligat sa-l predati in termen de 5 zile de la terminarea procesului. De la judecatorie trebuie sa duceti un certificat de grefa o sa-l primiti cand depuneti contestatia. E de umblat (timp, bani), dar nimic nu e facut sa fie prea simplu.

Un moderator poate sa stearga quote de la postul anterior al lui paulshyne.

Edited by Rusy
Link to comment

@Rusy: permisul nu ramane la Serviciul de pe raza Judetului pe care s-a savarsit fapta? iar contestatia se face tot la Judecatoria de pe raza aceluiasi judet? eu asa stiam parca...

scuze daca este off topic...

Link to comment

Pai tocmai asta am spus ca nu va fi trimis la Cluj. Va ramane la Suceava pana la solutionare. Va trebui ridicat de la Suceava, daca depune contestatie. Daca nu depune contestatie dupa ce trec cele 15 zile va fi trimis (judetului emitent) in speta a Cluj.

Edited by Rusy
Link to comment

Buna ziua.

in principiu am decis ca o sa incerc metoda cu declaratie notariala. Maine trec pe la notar si sa traduc titeul de sejur si o adeverinta de la spitalul din Franta unde lucrez pentru a le depune odata cu cererea de restituire a permisului. Sper sa gasesc intelegere in situatia de fata. O sa atasez si o copie dupa.programul de garzi care arata ca sunt de garda luni, 23 aprilie.

Apoi o sa ma merg spre CLung Mold si daca permisul este inca acolo o sa vad ce pot rezolva. O sa merg si la IJP Suceava daca e nevoie. Permisul a fost ridicat sambata la orele 12. Deci cred ca inca sunt sanse sa fie la C-Lung.

Daca nu asta e. Nu am sa recurg la contestatie ca nu prea sunt sanse sa rezolv totul pana la plecare. plus ca nu prea am motive, culpa mi-am recunoscut-o. Daca nu pot rezolca nimic asta e, conduce nevasta-mea si eu stau in spate cu ala micu. O sa las o procur cuiva sa imi ridice permisul la exirarea suspendarii.

Vorba d-lui Rusy. O sa fie invatatura de minte.

Insa spre exemplu. Ce se intampla cu soferii romani a caror permise se ridica de politia de frontiera la iesirea din tara. Ei isi pot continua drumul in strainatate sau fac stanga imprejur si inapoi in tara?

Cu stima,

Link to comment

Paulshine, nu fi suparat, am sa iti raspund in franceza mea de balta ,, c'est la vie,, dar trebuie sa vezi si partea plina a paharului : ai aflat de forumul nostru, ai facut conversatie si ai socializat si datorita modului civilizat in care ti-ai expus speta (esti printre putinii care isi recunosc culpa si o descriu obiectiv in momentul in care isi expun varianta proprie a cazului lor ) ti-ai castigat cativa prieteni .

Nu uita vorba lui Bethoven : ,, Ma simt fericit ori de cate ori trec un obstacol ! ,, cu siguranta si tu il vei trece, nu lasa ca Pastele sa iti fie umbrit de un fapt minor, gandeste pozitiv : esti intreg, sanatos, cu o familie frumoasa, cu o cariera minunata... ce este un permis de conducere suspendat.... adu-ti aminte ca ( sper sa nu para blasfemie) si Isus Hristos a fost pieton, a mers pe jos si a propovaduit cuvantul Domnului si iubirea intre oameni.

Sper ca nu am filozofat prea mult, dar esenta era ca ....viata merge inainte !

Link to comment

Nu are rost sa mergeti la C.Lung, cei de acolo nu au competenta sa va restituie permisul, singurul care aproba este Seful Serviciului Rutier in speta Suceava.

Soferii romani care fac la fel trebuie sa urmeze exact calea care o veti urma dvs.

Asteptam un reply la felul cum v-ati descurcat, dar cred ca singura varianta va fi contestatia.Sa aveti noroc.

Cum a zis si Lord se vede gradul de cultura prin modul in care ati expus problema dvs. si sigur ati castigat ceva prieteni pe acest forum. Sa auzim de bine.

Edited by Rusy
Link to comment

Buna seara,

In primul rand permiteti-mi sa va multumesc pentru vorbele frumoase si urarile de bine. :emo-yessir:

Marti dimineata am trecut pe la biroul "recuperari permise" de la Politia Cluj pentru a obtine mai multe info in legatura cu situatia mea iar raspunsul a fost ca sansele sunt zero de a recupera permisul fara a face contestatie la judecatorie. Domnul de acolo mi-a zis ca si cu declaratie notariala si toate alea atata timp cat permisul meu e romanesc acesta se retine pe teritoriul Romaniei. L-am intrebat in legatura cu valabilitatea dovezii inafara granitelor Romaniei si dupa ce a ras putin m-a intrebat daca eu as fi un politist ungur si cineva mi-ar intinde o foaie din aia... ce as face. In fine, am inteles aluzia si am plecat putin mahnit de felul cum ni se termina concediul. Am decis ca o sa las perioada de suspendare sa curga si deja facut o procura notariala cuiva care sa il ridice. Asta e, o sa treaca. Sper doar ca drumul sa decurga bine caci pana la noua noastra casa o sa facem cam 2200 de km si o sa fim doar la mila sotiei. :). Sunt oarecum ingrijorat ea nefiind foarte experimentata in soferitul de cursa lunga.

D-le Rusy, m-am gandit si la varianta contestatiei, insa in primul rand nu aveam nici un motiv, argument pentru a contesta, iar dupa consultarile cu o prietena avocat am inteles ca modul de a recupera permisul si pe aceasta varianta poate dura mai mult decat timpul meu disponibil.

Stiu ca este greu si dificil sa reprezinti uniforma politiei in Romania in ziua de azi si chiar daca eu trebuie sa recunosc ca mi-am pierdut credinta in tara natala din prea multe puncte de vedere, admir dedicatia cu care dvs si multi din colegii dvs va puneti in sluja cetateanului. Chiar daca nu exista padure fara uscaturi, cum nu este nici in tagma profesionala din care eu fac parte, este placut sa discuti cu niste oameni profesionisti.

Va multumesc pentru timpul si atentia acordata. Toate bune

Un admin poate inchide discutia daca crede necesar. Multumesc.

Cu stima, Paul M.

 • Upvote 5
Link to comment

ok, e bine si asa, prietenul poate sa va trmita permisul prin curier rapid. Sa ajungeti cu bine la destinatie. Toate cele bune.

Link to comment
 • 4 months later...

Buna ziua.Am si eu o rugaminte la Dvs sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema daca se poate si va multumesc anticipat pt timpul acordat!Pe data de 6 septembrie anul curent am fost prins pe un drum comunal in localitate la parintii mei cu o alcolemie de 0,25 in aerul expirat :mellow: mi s-a intocmit proces verbal...amenda si retinerea permisului de conducere ENGLEZESC pe o perioada de 90 zile!Politistul mi-a spus ca pot sa fac testul de 15 intrebari ca sa-l iau mai repede,dar avand mai multe probleme nevenind acasa de cativa ani nu m-am dus :mellow:Am mai citit pe internet unele declaratii de la unu de la altu si am inteles ca se poate face o declaratie pe proprie raspundere la notar cu toate actele de la politist adica dovada,procesul verbal plus chitanta care dovedeste ca am platit amenda,pt ca eu tre sa plec inapoi la munca in maxim 5 zile si imi trebuie permisul!Eu vreau sa va intreb daca se poate asa ceva ca eu oricum parasecsc teritoriul romaniei si nu conduc aici.Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva sfaturi daca aveti bunavointa!Oricum asta o sa-mi fie invatatura de minte pt totdeauna "Don"t drink and Drive"!!!Va multumesc si o zi buna

Link to comment
 • Moderator

Conform art. 220 din Regulament de aplic OUG 195, titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.

Link to comment
 • 1 month later...

Buna ziua!

Va deranjez si eu cu o mica intrebare.

Sunt cetatean roman cu domiciliul in Romania dar si rezident in Belgia cu permis belgian.

Mi-a fost retinut permisul pt 30 zile in Romania in septembrie 2012 pt depasire in raza indicatorului "depasire interzisa"(ma duceam la parinti cu o masina inchiriata). Politaiul mi-a zis ca o sa-mi ajunga permisul in Belgia dupa vreo cateva luni. Pt ca eram speriat de ce mi-a zis si ca aveam mare nevoie de permis, am contestat PV. Am primit instiintare la adresa din Romania ca procesul va avea loc in aprilie 2012.

Daca voi pierde, ce va trebui sa fac cu permisul?

Va intreb, nu ca as vrea sa ma sustrag legilor Romaniei, dar fiind un permis belgian, nu stiu... trebuie depus in Romania..in Belgia.

Va multumesc.

 • Downvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.