Jump to content
POLITISTI.ro

Intram in Schengen?

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Parlamentul European a adoptat raportul favorabil aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Raportul europarlamentarului Carlos Coelho privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost adoptat, azi, cu 487 voturi "pentru", 77 de voturi "împotrivă" şi 29 abţineri.

Ultimul cuvânt în privinţa aderării îl vor avea cele 25 de state membre ale Spaţiului Schengen, care trebuie să aprobe în unanimitate.

Dintre cei care au luat cuvântul în favoarea aderării celor două state, eurodeputatul Hubert Priker, a spus, asemenea celorlalţi colegi de grup, că cele două ţări au îndeplinit criteriile pentru aderarea la Schengen, dar a subliniat că ridică semne de întrebare anunţata reducere a veniturilor poliţiştilor din România.

"Mă nelinişteşte însă o informaţie pe care nu o pot verifica, pe care am primit-o astăzi. Se pare că, în România, veniturile Poliţiei vor fi reduse cu o treime. Şi ştim că o condiţie sine qua non pentru a evita corupţia şi pentru a se garanta o muncă corectă este reprezentată de salariile bune pentru poliţişti. Sper că informaţia privind reducerea salariilor poliţiştilor este falsă şi că poliţiştii, care trebuie să garanteze securitatea întregii Uniuni Europene, vor continua să fie plătiţi în mod adecvat", a spus el.

• Membru
Publicat

Fratilor, trebuie insistat cu memorii la Parlamentul European prin care sa le dovedim ca aceasta informatie este reala, precum si sa le precizam cuantumul veniturilor politistilor din strada. As trimite personal un memoriu, daca as stii unde. Asa ar trebui sa procedam toti.

Publicat

mai bine sa-l cautati pe eurodeputatul Hubert Priker (hubert.pirker@europarl.europa.eu) el este cel care a pus problema salariilor in discutie, cel indicat de Marius doar a intocmit Raportul care acum este deja aprobat.

problema principala este ca cei ca el nu sunt bine vazuti in PE deoarece sunt eurosceptici si luarile lor de cuvint nu sunt ascultate deloc de catre cei prezenti deoarece tot timpul ei sunt Gigi Contra la tot ce se dezbate. Am auzit si pe la TV o asemenea opinie insa impartasita de mai multa lume (ma refer la cei care sunt interesati de PE).

Publicat

Am inteles ca Olanda se opune vehement aderarii noastre si a Bulgariei la Schengen, iar daca unul din statele membre se opune, gata cu aderarea.

Publicat

se va decide ca suntem OK dpdv tehnic dar aderam la o data ulterioara, fara a fi specificata. Un fel cal-magar - nu au tupeu sa ne spuna in fata ce stim cu totii. Si ei sunt niste ...... :angry:

Publicat

Procedura de aderare este ca votul final il au ministrii de interne ai statelor Spatiului Schengen , si ei trebuie sa se pronunte favorabil in unanimitate pentru a acepta un nou stat in Spatiul Economic fara controale....

Publicat

Parerea mea e ca Europa o da de gard, doar ca sa nu intram in spatiul schengen. Dupa mine nici sa nu intram! Nu ma incalzeste cu nimic daca intram sau nu! Voi nu vedeti ca actuala conducere nu prea mai tine cont de ce spune Europa?

Publicat

Pai credeti ca tarile nordice nu au observat ce s-a intimplat in statele centrale din Europa, dupa migratia negrilor din Romania ? Credeti voi ca le convine alora sa tripleze numarul de infractiuni comise de ciorile noastre si apoi sa nu mai poata scapa de ei fiindca sunt liberi ? :hmmmt: Eu nu cred . Romania trece in rindul acestora cum spunea cineva pe aici numai daca , intradevar sunt ceva presiuni altfel nu . Iar figura cu instiintatul europarlamentarilor din doua in doua zile , cred ca ar trebuii sa o comunicati sindicatelor daca nu s-au prins de figura pina acum . Doar este o realitate care trebuie stiuta nu ? :emo-yessir:

Publicat

un articol interesant in telegrafonline.ro

Pedeliştii se dau de ceasul morţii să ne convingă că vom intra anul acesta în spaţiul multrâvnit Schengen. Nu contează că toate forurile europene spun că nu suntem pregătiţi, ministrul de Interne susţine că în toamnă vom prinde trenul ce ne va duce în Schengen. Cum? Ştiu ei, dar nu ne spun şi nouă. Nu contează că maşinile Poliţiei n-au Casco, iar poliţistul îşi trage un glonţ în cap la gândul că va trebui să-şi vândă tot ce are mai bun prin casă pentru a plăti o simplă zgârietură făcută pe Logan. Nu contează că infractorul care a julit maşina Poliţiei nu-i decât un interlop pe care poliţistul l-a prins de vreo şapte ori, dar pe care judecătorii, care nu au stresul salariului înjumătăţit, l-au pus în libertate doar pentru că „nu prezintă pericol public”, chiar dacă a omorât cu maşina vreo trei-patru persoane având 160 km/h. Noi vrem în Schengen. Cu orice preţ. În ajutorul lui Igaş a sărit ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care spune, într-un interviu, că “accesul României în spaţiul Schengen rămâne un obiectiv de realizat pentru acest an”. Premierul Emil Boc se declară şi el optimist că decizia pe care UE o va lua la toamnă în privinţa asta va permite integrarea “fie şi în trepte” a ţării noastre în spaţiul european de liberă circulaţie, recunoscând că aderarea graduală este o alternativă luată în discuţie. În schimb, EUobserver, publicaţia electronică de la Bruxelles, este de părere că declaraţiile făcute marţi la Sofia de un oficial al Europol, care a spus că aderarea României şi Bulgariei la Schengen probabil va spori imigraţia ilegală, sunt de natură să alimenteze polemica despre oportunitatea de a da celor două ţări, în acest an, o dată de admitere, aşteptându-se din partea celor două ţări mai multe progrese în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Jean-Dominique Nollet, şeful Departamentului pentru analiză şi informaţii al Europol, este de părere că “este nevoie de evaluarea riscurilor şi de luarea unor măsuri adecvate, mai ales că traficul de droguri şi fiinţe umane şi contrabanda cunosc o intensificare în regiunea balcanică în ultimii ani”. Nu ar fi pentru prima dată când Europol dă de gândit celor care sunt sceptici în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen.

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Declaraţia unui important ministru al Cabinetului Boc (da! aţi citit bine!) , facută intr-o discutie cu C.P. Textul de mai jos este o sinteză:

"Toată mascarada asta e o varză anticorupţie în putrefacţie, prin care colcăie viermii de prin vămi şi de prin poliţie, e vîndută Occidentului drept varză de Bruxelles! Chipurile, ca să intrăm în Schengen. Asta după ce occidentalii au citit prin rapoartele OLAF că însuşi ministrul de Interne din România e acuzat de contrabandă cu ţigări în zona în care acţionează pilonul PDL, zis şi Grupul de la Arad, patronat de primarul Gheorghe Falcă, într-o bună cumetrie cu preşedintele Traian Băsescu.

La Arad, relaţia, naş-fin, devine o bielă-manivelă între Falcă-Igaş-Seculici şi alţii.. Pe bani publici. Evident! Aşa că dacă Blaga a fost mătrăşit, iar manevrele de contrabandă, inclusiv cele portuare au intrat pe mîna lui Igaş, ha-i că-i bine să dăm un exemplu fraierilor ăia din Occident. Aşa începe operaţiunea „Vămile“. Arestări în direct pe la TV, cad capete precum adjunctul ANAF, sau, mai nou, chiar prietenul lui Băsescu, Laurenţiu Mironescu, cunoscut, mai nou, ca ţap ispăşitor pe la MAI. Mai pică şi Mircea Banias, om de casă al fratelui prezidenţial, deci alde „fraţii Schengen“ ar trebui să cadă pe spate la o aşa dovadă de luptă anticorupţie, dar, mai ales, de mare siguranţă a frontierelor.

Băsescu intră cu o Falcă-n cer şi una-n MAI ( scuză-mi gluma, dar nu m-am putut abtine!) şi dă direct la gioale mai ceva ca Bumbescu în vremurile lui de glorie. Întrebarea e: ăia din Schengen or fi chiar maimuţe, cum crede preşedintele? Bine, Sarkozy, de acord, n-am pretenţii, dar madame Merkel? Păi, mai pune ea, la vîrsta ei, botul? Asta e unsă cu toate alifiile: nici dacă vine Băsescu şi-o ridică cu pat cu tot în toiul nopţii pe Elena Udrea, o umflă, o ia pe sus, pe jos, şi-o bagă la bulău pentru subminarea Economiei Naţionale, Merkel tot nu crede. Şi nici dacă o trece pe Roberta Anastase prin ciur şi prin dîrmon, de-o scoate iar bună de Miss, rezultatul e tot ăla... În schimb, dacă nu vom fi admişi în Schengen – şi, cel mai probabil, nu vom fi - Traian Băsescu se pregăteşte să-şi joace magistral noul rol, la care se pricepe de minune: singur împotriva Europei.

Aşa a jucat şi la primărie împotriva consilierilor PSD, aşa a făcut şi cu Guvernul Tăriceanu, de ce nu ar merge, di granda, la direct la UE? Atunci ar putea întoarce, în favoarea sa, imaginile pe care le dădea de zor Antena 3 de la nu ştiu ce summit cu Băsescu, care nu era băgat în seamă de nimeni dintre şefii de state şi o ardea pe peluză de unul singur. Başca faza aia cînd a luat-o pe arătură, prin spatele Angelei Merkel, care îl invita s-o ia prin faţă, pe alee. E şi asta o strategie de viitor, nu?!

O să ne ducem naibii cu tot cu Băsescu, vă garantez! Dar ce să facem? Am intrat in horă si jucăm..."

Notă Wikileaks Romania: Este evident ca membri marcanti ai PDL sunt constienti de Mafia portocalie si de faptul ca sunt angrenati intr-un mecanism politico-economic patronat de Traian Basescu. Si atunci de ce, - macar UNII dintre ei, - de ce nu dau totul in vileag? E simplu... recititi fraza din finalul fragmentului de stenograma.

Sursa

• Apreciez 2
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Moderator
Publicat

Romania in Schengen

• Romania si-a asumat aderarea la spatiul Schengen (de altfel si adoptarea monedei Euro) odata cu semnarea Tratatului de Integrare Europeana.
  • Dupa adoptarea aquis-ului Schengen in legislatia romaneasca, in anul 2008 a inceput procesul de evaluare.
  • In ceea ce priveste criteriile tehnice de securizare a frontierelor, Romania a indeplinit toate cerintele prevazute in conditiile de aderare.
  • Rapoartele de monitorizare nu contin nicio referire la fenomene de coruptie sau disfunctionalitati in justitie.
  • In martie 2011, era prevazut ca Romania si Bulgaria sa adere la spatiul de libera circulatie pe baza conditiilor strict tehnice prevazute in aquis.
  • Mai multe state europene, printre care Germania, Franta si Olanda, au manifestat retineri si au cerut conditionarea aderarii la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare (care monitorizeaza progresele din reforma justitiei).
  • Parlamentul European a votat cu larga majoritate pentru aderarea Romaniei si Bulgariei, dar avizul Legislativului este doar consultativ.
  • Decizia va fi una politica si este de asteptat ca la Consiliul Ministerial "Justitie si Afaceri Interne" din septembrie sa fie luata o hotarare: fie discutia va fi din nou amanata, fie se va decide o aderare plina sau in etape.

Piata Muncii

• Odata cu aderarea la UE, romanii si bulgarii au primit automat drept liber de munca in spatiul comunitar conform Tratatului de creare a Comunitatii Europene din 1957.
    • Legislatia europeana prevede insa si posibilitatea la statele membre sa faca uz de o clauza speciala prin care amana liberalizarea pietei muncii pentru tarile nou aderate pentru o perioada maxima de sapte ani.
    • Unele state din Europa Centrala si de Est permit deja accesul liber al romanilor pe pietele nationale de munca.
    • Majoritatea tarilor din Europa Occidentala au optat pentru termenul maxim de sapte ani pentru a amana accesul romanilor si bulgarilor pentru a nu spori presiunea asupra cererii nationale de locuri de munca.
    • Deocamdata se acorda permise de munca pentru muncitorii sezonieri romani in diferite domenii dintre care agricultura este cel mai cautat. La cererea unui angajator strain, romanii pot primi permise de munca si in alte domenii, dar cu indeplinirea unui set de criterii stabilit de guvernul tarii respective. In Germania, de exemplu, angajatorul trebuie sa demonstreze in acest caz ca nu gaseste un cetatean german pentru acel post intr-o raza de 100 kilometri.
    • Recent, Olanda (la presiunea partidului nationalist care sustine coalitia de guvernare in parlament) a introdus criterii si mai stricte pe piata muncii pentru romani si bulgari. Acestia se vor supune acelorasi reguli precum imigrantii din state terte Uniunii.
    • In 2014 expira termenul maxim de restrictionare a accesului romanilor pe piata muncii europeana. Dreptul de munca in spatiul comunitar va fi acordat automat tuturor celor care isi gasesc un post intr-o tara europeana.
    • Liberalizarea pietei muncii nu este conditionata in niciun fel de aderarea la spatiul Schengen.

Context Extern

[*]In anul 2011, spatiul Schengen este supus unor presiuni extrene si interne noi: Primavara Araba si constelatiile politice interne din diferite state membre.

[*]Odata cu valul de refugiati tunisieni ajunsi pe insula italiana Lampedusa din Marea Mediterana, Italia cere ajutorul UE pentru a face fata fluxului imigrationist din Nordul Africii.

[*]Reglementarile europene din domeniu prevad ca imigrantii ilegali si refugiatii devin responsabilitatea acelui stat ale carui frontiere le-au trecut pentru a intra in spatiul comunitar.

[*]Italia - privata de solidaritatea altor state europene in chestiunea imigrantilor - decide sa acorde permise temporare de sedere tunisienilor pentru ca acestia sa poata ajunge in Franta.

[*]In replica, Parisul reinstituie controale temporare la frontiera cu Italia si impiedica accesul refugiatilor pe teritoriu francez.

[*]Dupa discutii intre Nicolas Sarkozy si Silvio Berlusconi, Franta si Italia propun o reforma a spatiului Schengen si avanseaza un document care prevede mai multe situatii de exceptie si mai multe drepturi acordate guvernelor nationale.

[*]In acelasi timp, constelatiile politice din unele state europene (Olanda, Danemarca spre exemplu) limiteaza spatiul de manevra al guvernelor din cauza sustinerii parlamentare a unor partide nationaliste.

[*]Recent, o comisie din parlamentul Danemarcei a votat pentru reintroducerea permanenta a controalelor la granitele tarii. Masura ar urma sa intre in vigoare in 2014. Comisia Europeana a anuntat ca va verifica daca aceasta decizie afecteaza libera circulatie a persoanelor in spatiul Scheng

sursa: Deutsche Welle Romania

• Apreciez 2
Publicat

morala este ca UE nu este nici pe departe asa de unita si unitara precum se vrea. fiecare este ptr el mai ales in situatii de criza. Cit era bine, toti se pupau in Pta Independetii. Cind este rau, fiecare ptr el. Mai bine lipsa, macar stiam cum stam si cu cine vorbim.

Publicat

@catalin ai un "+". Filmul arata foarte bine ceea ce eu am spus in cateva postari foarte plictisitoare.

• Moderator
Publicat

Multumesc, dar nu-l prea merit, e doar o preluare de pe Deutsche Welle Romania, ce mi s-a parut interesanta si doar am dorit sa o impartasesc aici cu colegii mei.

Publicat (modificat)

Cu sutele la frontierele aradene, in 2011

ARAD. De la începutul acestui an, poliţiştii de frontieră arădeni au prins 455 de imigranţi la graniţa cu Ungaria.

Tunisieni, afgani, irakieni, iranieni, turci, algerieni sau palestinieni, toţi visează la o viaţă mai bună şi cred că vestul este salvarea. Pe jos, ascunşi în diferite mijloace de transport, sau cu acte false, fiecare imigrant îşi încearcă norocul la graniţa cu Ungaria, la frontierele arădene. Explicaţia pentru faptul că încearcă să treacă ilegal frontiera este că niciunul nu are viză pentru Spaţiul Schengen. Imigranţii plătesc mii de euro pentru acte false. În acest an, nu mai puţin de 455 de imigranţi au forţat graniţa cu Ungaria. Pe jos, cu acte false, sau ascunşi în TIR-uri, de la mic la mare, până la familii cu copii, mai cu toţii au fost prinşi şi cercetaţi penal pentru fapta lor.

Dintre cei 455 de imigranţi, 249 au fost depistaţi la zona verde, încercând să treacă pe jos graniţa, în timp ce ceilalţi 206 au recurs la acte false sau la autovehiculele în care s-au ascuns. Recent, la Nădlac, poliţiştii de frontieră au descoperit o familie întreagă de iranieni care a încercat să treacă ilegal în Ungaria. Tatăl, mama, copilul şi cumnata, toţi s-au identificat cu acte false. Cei patru au declarat că doreau să ajungă în Austria pentru a-şi găsi un loc de muncă, plătind, pentru toate documentele false, 1.000 de euro.

Preluat de pe www.aradon.ro

De cei despre care se vorbeste aici le este frica celor din tarile dezvoltate din Vest! si Turcia este plina de refugiati, intrarea noastra si a bulgarilor le-ar deschide drumul spre tarile bogate din vest, eu cred ca asta e inca un motiv in plus ca cei din Schengen sa nu ne vrea, asta pe langa situatia de la noi , disponibilizari, salarii taiate - toate astea se contabilizeaza undeva.......

Modificat de ionut72
Publicat (modificat)

Logic ca nu intram in spatiul Schengen! Pai ce, este majoritatea poporului roman demna de asa ceva? Nu este sigur si istet sa lasi niste oameni nedresati social sa circule liber de colo colo. Mai are rost sa mentionez ca in viitorul apropiat (si poate indepartat), noi nu pupam acces liber nici in SUA sau UK? Oricat le-am tortura inamicii si oricat le-am duce cafeaua la birou, nu intram liber nicaieri, nu cand Romania este inca o jungla. Nu inteleg de unde isteria asta, a poporului român, legata de faptul ca nu ne accepta in spatiul Schengen. In fond nu eram pregatiti de intrarea in NATO dar ne-au primit, cu atat mai putin nu eram pregatiti de intrarea in UE si totusi ne-au primit. Daca in cazurile de mai sus era cat de cat de inteles dezamagirea generala (desi amanarile au fost mai mult decat justificate, colegii care lucrează în domeniu vă pot confirma), acum chiar nu inteleg de ce suntem dezamagiti. Chiar nu suntem pregatiti. Pana cand o sa ne rugam de profesori sa ne dea un 5 in loc sa ne facem temele ca lumea? De ce vrem cu tot dinadinsul sa stam la masa cu lumea buna cand stim deja ca ne vom face de ras? Oricum putem calatori oriunde in UE doar cu buletinul si un control formal la frontiera (care nu dureaza mai mult de 2 minute), deci chiar nu ne afecteaza neacceptarea asta. N-ar fi mai bine sa ne vedem de treaba si sa nerezolvam problemele? Si pe urma sa ne intrebe ei, “dar de ce nu vreti sa aderati la spatiul Schengen”?

Modificat de Leonidas67
  • Apreciez 2
  • 2 luni mai târziu...
  • Moderator
Publicat

E oficial. Olanda se opune aderării României la Schengen.

Finlanda a decis şi ea să se alăture acestei poziţii.

Publicat

Deci cum spuneam... candva. Ramane cum s-a stabilit. Traiasca romanii, paria Europei.

E bine ca incet incet luam locul evreilor din perioada de dinaintea razboiului.

Mai urmeaza o "Noapte de Cristal" si ceva reglementari ca romanii sa poarte semne distinctive pe strada, ca sa fie tacamul complet.

Si daca ne gandim ca unele lagare inca mai sunt in picioare.....

Publicat

nu pot spune ca ma bucur, dar e ceea ce meritam. ma indoiesc ca se dezmeticeste cineva din dushul asta....

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Nu ca mi-as dori, dar baselu face tot ce ii sta in putinta ca sa nu intram vreodata in schengen! A suparat guvernele Olandei si Finlandei, iar ieri si-a pus toata europa in cap cu declaratiile sale! Si apoi posteaza in frustratul europei ca pe noi nu ne primesc in Schengen!

Publicat

Sanatate tuturor! Cred ca ati observat ca baselu ii da langa cu Statele Unite ale Europei... cred ca asta e noua linie trasata de cei care-l dirijeaza...America are tot interesul sa slabeasca euro, mai nou si arabii care faceau afaceri numai cu dolari, au trecut si la euro, asa ca lupta e mare...

Deasemenea, ideea cu Statele Unite ale Europei nu e noua, dar este imposibila...vor un guvern unic, condus de catre o mana de oameni...mai bine va las sa cititi...

"Tot mai mulți lideri vorbesc despre crearea unui guvern unic european, ca pas în drumul către Statele Unite ale Europei. Eveniment rar, Băsescu pare în consens cu Sarkozy și Merkel.

Criza prin care trec economiile din zona euro pare să grăbească planurile liderilor europeni de a transforma actuala uniune monetară într-o adevărată confederație de state, condusă de „un guvern economic real“.

Liderii celor mai puternice țări europene, Angela Merkel și Nicolas Sarkozy, și-au anunțat deja intenția de a găsi o soluție pentru coordonarea politicilor economice şi financiare ale zonei euro. Întâmpinată, din motive lesne de înţeles, cu reticență, crearea unui guvern unic european pare a fi singura soluție pentru coordonarea acțiunilor de combatere a efectelor crizei și, mai ales, de creștere a competitivității, într-o lume care se polarizează în jurul unor economii puternice, precum cele din China sau SUA. Din nefericire însă, mulți analiști consideră că această idee nu are un fundament clar, fiind mai mult „un concept de presă“.

Ce ar presupune crearea SUE

Conform celor doi lideri europeni, Merkel și Sarkozy, statele din zona euro, 17 la număr deocamdată, ar trebui să își echilibreze bugetele și să țină cont de recomandările guvernului unic atunci când stabilesc noi proiecții bugetare. De asemenea, va fi nevoie de coordonarea sistemelor de taxare și a politicilor sociale. Practic, aproape nimic care să nu existe deja pe agenda zonei euro. Henrik Enderlein, profesor la Hertie School of Governance din Berlin, susține că „este nevoie doar de o schimbare a mentalităților. Guvernele trebuie să înțeleagă că nu mai pot crea bugete naționale, ci unele europene, care să ia în calcul și acțiunile celorlalte state“. Acesta pare convins că un „ministru al finanțelor european“ ar putea coordona și supraveghea implementarea unor politici fiscale complementare ale statelor euro.

Presupunând că un astfel de demers ar avea succes, pasul următor, crearea SUE, nu se arată simplu, dar poate avea efecte pozitive mai ales pentru cetățenii unui stat precum România, care se confruntă cu birocrația și corupția. Cu siguranță, mulți români pot considera că urmarea unor reguli clare, venite de la un guvern european, ar însemna o scăpare de problemele cu care se confruntă zi de zi. De altfel, aderarea României la UE a dovedit că politicienii de la București pot fi constrânși de obiective clare să „uite“ de anumite cutume. Pe de altă parte, sistemul birocratic care ar trebui să pună în aplicare deciziile noii instituții europene ar putea fi cel puțin la fel de „împănat“ și greu de controlat.

Existența SUE, conduse de un guvern unic, nu garantează însă prosperitatea și creșterea competitivității în întreaga zonă euro și nici că statele membre își vor reduce datoriile. În acest context, exemplul problemelor actuale din Statele Unite ale Americii este destul de grăitor. Totuși, fără o coordonare fiscală şi monetară, politici comune şi o armată puternică, Europa nu poate emite pretenţii într-o lume dominată de capitalurile private şi de ţări sau uniuni de state tot mai puternice." Capital-Autor: Robert Stan Joi, 01 Septembrie 2011

Statele Unite ale Europei: o veste buna sau proasta pentru Romania?

....."Vestitorii acestor transformari au aparut deja. Niciodata, in ultimii 60 de ani, nu s-a mai vorbit atat de mult pe batranul continent despre Statele Unite ale Europei. Subiectul e vechi: in 1946, Churchill cerea la Zurich „ceva care va va uimi, un fel de State Unite ale Europei, bazate pe un parteneriat intre Franta si Germania”. Apoi, la inceputul anilor '50, a intrat in scena grupul de politicieni care a schimbat continentul: Konrad Adenauer, cancelarul RFG, Robert Schumann, ministrul de externe francez si Alcide de Gasperi, premierul Italiei. Toti catolici dedicati, toti batrani si mai presus de toate, desi avand trei cetatenii diferite, toti vorbitori nativi de germana. Pentru ei inima Europei era pe Rin, acolo unde se intalnesc granitele Frantei, Germaniei si Belgiei. Nu din idealism, ci dintr-un pragmatism bine aplicat, a aparut atunci Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, stramosul UE, o uniune vamala care nu tintea deloc spre federalismul european, ci spre stergerea ostilitatii franco-germane. Si le-a iesit de minune.

EUROPA ISI SCHIMBA ROTILE

De atunci, Uniunea Europeana a devenit un caz unic de organizatie internationala alcatuita din 27 de membri cu drepturi egale si interese nu intotdeauna convergente, dar care are multe dintre trasaturile unui stat unitar: legi, granite si moneda comune. Tocmai de aceea, Uniunea Europeana a ajuns sa semene cu un automobil care incearca sa circule pe roti de bicicleta. Era suficient un vant mai puternic pentru ca aceasta fragila masinarie sa fie amenintata. Si vantul s-a transformat in furtuna: criza datoriilor suverane. Tot din pragmatism, conducatorii Europei au devenit brusc constienti de necesitatea de a schimba rotile si, in februarie 2011, cancelarul Germaniei si presedintele Frantei avansau prima versiune, radicalizata, a unei guvernante economice europene comune. Ma intrebam atunci cand joaca Europei de-a imperiul franco-german va inceta sa fie un simplu joc. Raspunsuri au tot venit in ultimele saptamani: dupa cateva luni de acomodare si negocieri, a inceput sa se discute din nou despre Statele Unite ale Europei. Dupa 60 de ani.

Fie ca e vorba de socialistii Gerhard Schroeder, Jacques Delors sau de democratul Wolfgang Schauble, fie ca e vorba de presedintele Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet sau de Antonio Borges, seful unitatii europene a FMI, cu totii vorbesc despre cedarea suveranitatii nationale in favoarea Bruxelles-ului si despre trecerea uniunii monetare europene la nivelul superior: uniunea fiscala. Schimbarea de discurs a liderilor europeni este notabila in contextul popularitatii din ce in ce mai scazute a Uniunii Europene in randul popoarelor care o alcatuiesc.

CE-I MAI POATE TINE IMPREUNA PE EUROPENI?

Desi Bruxelles-ul nu a facut o traditie din respectarea dorintelor poporului, un nou tratat al UE, fara de care uniunea fiscala va fi precara, va ajunge mai devreme sau mai tarziu in fata plebiscitului popular. Este locul unde atat Angela Merkel cat si Nicolas Sarkozy (ca sa vorbim doar de francezi si de germani) vor avea mari probleme. Deja, in Germania, opozitia cetatenilor se aude prin vocea parlamentarilor, reprezentantii lor directi. Horst Seehofer, liderul social-crestinilor bavarezi (aliati foarte importanti ai Angelei Merkel) s-a pronuntat clar: „nu dorim un super-stat european”. Departe de a fi o opinie izolata, nemtii nu doresc sa-si vada banii din taxe cheltuiti pentru salvarea „lenesilor” din sud, cu atat mai putin sa le permita acestora sa aiba un cuvant de spus in afacerile lor interne. Cedarea suveranitatii catre Bruxelles nu este prea populara nici in sudul Europei, acolo unde oamenii se tem de duritatea austera a unui eventual stat european guvernat pe principii germane. "

de Vlad Mixich HotNews.ro

Oricum subiectul l-am citit in numarul de luna asta a revistei "LUMEA" si pot sa spun ca este bine argumentat si acolo...cred ca este singura revista pe care o citesc cu placere! Daca aveti ocazia, frunzariti-o, nu o sa regretati.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.