Jump to content
POLITISTI.ro

Rezolvarile spetelor la proba practica a absolvirii promotiei 2011

Postare recomandată

Publicat

La speta 46 incadrarea ar fi art 99 alin 1 pct 2, deoarece si in speta si in textul de lege se specifica nesemnalizarea manevrei

• Membru
Publicat (modificat)

eu am luat art 108 alin.1 lit.a), pct.6 si sanct de art.99 alin.2

Modificat de Maddox
  • Displace 1
Publicat (modificat)

maddox incadrarea ta e total gresita! ARt 99 alin 2 ,nu are puncte

Modificat de Panter
  • Displace 1
  • Membru
Publicat

vroiam sa scriu 2 pct penalizare si 2 pct amenda dar m-am grabit cand am scris

Publicat

La speta 46 aveti exemplu la pag 20 din cartea "Legislatie rutiera, teorie si practica".

Fapta este prev de art 108 alin 1 lit a pct 6 si sanctionata de art 99 alin 2. si 2 pp

• Apreciez 1
Publicat

1pa=70 ron, eu asa stiu

aici nu vad de ce nu ar fi buna si varianta mea, sa inteleg ca ramane la alegerea noastra ce varianta folosim. In cartea "Legislatie rutiera teorie si practica" in acel proces verbal de la pagina 20 nu sunt trecute punctele penalizare, deci nici asta nu ma lamureste...

• Membru
Publicat

asa stiu si eu 1 pa = 70 ron , 10% din salariul minim pe economie care acum e 700 ron

Publicat (modificat)

1 pa 70 lei :ner: cine a luat amenda stie:)))

Modificat de melania
  • Moderator
Publicat

1 pa 70 lei :ner: cine a luat amenda stie:)))

Sa zicem ca nu am luat totusi..... :clip: dar din intamplare am auzit :good:

Publicat

speta 42:prev.art.120 alin 1 lit k HG 1391/2006 si sanct.art. 100 alin. 3 lit a OUG 195/2002...PC-30 zile

speta 43:prev.art.135 lit. h HG 1391/2006 si sanct. art. 100 alin. 3 lit b OUG 195/2002...PC-30 zile

prev. art. 35 alin 2 OUG 195/2002 si sanct. art. 101 alin.1 pct 18 OUG 195/2002

speta 44:prev. art. 77 alin 2 HG 1391/2006 si sanct. art. 108 alin.1 lit. d pct.9/art.102 alin. 2...9-20 p.a si 6 p

speta 46:prev art 99 alin. 1 pct 2 OUG 195/2002 si sanct. art. 99 alin 1 pct 2 OUG 195/2002...

Pe asta o am rezolvata din clasa...

Publicat

noi lucram doar cu O.U.G 195/2002 R.M.C,asa mi-a zis profesorul de rutiera,zicea sa lucram numai in o.u.g ca sa ne fie mai usor :hmmmt:

Publicat

@alunel....incadrarile juridice sunt gresite.Tu spui ca e o contraventie este preavazuta in HG.....ori in HG in articolele respective nu e mentionat cuvantul "contraventie".Cand spui "fapta este prevazuta de art. xxx" in acel art. xxx trebuie sa se regaseasca expresia "constituie contraventie".HG-ul reprezinta un set de reguli, un regulament cum i se mai spune......in cuprinsul sau nu este prevazuta nicio contraventie.

Un indiciu pentru cei care inca nu v-ati prins....in culegerea de acte de la scoala sunt trecute incadrarile sub articole ingrosat.Daca acolo ingrosat este trecut un singur articol inseamna ca acela si prevede si sanctioneaza.Daca sunt trecute 2 articole despartite de semnul "/"....atunci primul articol prevede si ce de-al doilea sanctioneaza.Aceasta este interpretarea corecta de care nu se tine seama insa in teritoriu....

Va dau un exemplu scurt de cum se greseste.O contraventia banala...nepurtarea centurii.In teritoriu o sa vedeti pe procesul verbal ca fapta este prevazuta de art. 36 alin 1 din OUG 195/2002 RMC.Hai sa vedem ce spune acest articol...

Art. 36

(1) Conducatorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice, cu exceptia cazurilor prevazute in regulament.

Nu scrie nicaieri in cuprinsul acestui articol ca fapta constituie contraventie.Incadrarea corecta a acestei contraventii este:

fapta este prevazuta de art. 108 alin. 1 lit. a) pct. 3 din OUG 195/2002 RMCsi sanctionata de art 99 alin 2 din OUG 195/2002 RMC.

Sper ca v-am fost de ajutor.

• Apreciez 1
Publicat

Salutare. Văd că s-a dezbătut intens problema încadrării juridice a speței numărul 46 din cadrul probei practice. Având în vedere faptul că odată cu efectuarea virajului la stânga de pe o stradă pe alta, conducătorul își schimbă direcția de mers (deplasare) și implicit e obligat să semnalizeze această manevră, se va reține ca articol ce prevede art.108 alin.1 lit.a) pct.6 din O.U.G 195/2002 R.M.C deoarece pentru nerespectarea acestei reguli legea prevede și aplicarea a 2 puncte de penalizare. Articolul ce sancționează este art.99 alin.2 din O.U.G 195/2002 R.M.C , 2 sau 3 puncte amendă ( de la 140 lei la 210 lei).

Dacă observați la art.108 alin.1 se specifică "Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare. "

Oricum, dacă se poate încadra altfel, aștept păreri! O seară bună! :)

A se citi și prevederile articolului 54 alin.1 din O.U.G 195/2002 RMC , acesta face referire la obligațiile conducătorului de autovehicul atunci când executa manevra de schimbare a direcției de mers. Nerespectându-le acesta devine contravenient cu acte în regulă :clip: .

• Apreciez 1
Publicat

spetele sunt rezolvate dupa foi cu incadrarile la fiecare fapta de la cei de la rutiera iar daca cei de acolo nu stiu atunci chiar ca nu stiu ce sa mai cred.

Vlaicans posteaza rezolvarea spetelor daca zici ca astea nu sunt bune

• Moderator
Publicat

Parerea mea e ca trebuie sa facem incadrarile juridice pe baza OUG 195/2002......Si, daca retin bine de la un profesor din scoala, cred ca trebuie sa folosim articolele 99-112.

Sper sa nu vorbesc aiureli, dar asa imi aduc aminte ca astea prevad si sanctioneaza contraventiile.

Numa' bine !

Publicat

@alunel.....noi la scoala invatam sa facem incadrari de nota 10.Daca tu vrei sa te iei dupa foile celor de la rutiera iti garantez ca nu iei mai mult de 5 pentru incadrarea respectiva.HG-ul nu are nicio treaba cu constatarea si sanctionarea contraventiilor.Citeste explicatia in postarea mea de mai sus.

Publicat

Omul nu intelege, el e cu HG-ul, lasa-l asa, sa ne concentram sa le facem noi cum am invatat la scoala nu cum ne arata altii ca ar fi bine...

42. art 100 alin(3) lit a/art 100 alin(3) --> 4 sau 5 pct amenda + retinere pc(30 zile)

43. art 100 alin(3) lit b/art 100 alin(3) --> 4 sau 5 pct amenda + retinere pc(30 zile)

art 108 alin(1) lit c pct 2/art 101 alin(2) --> 6-8 pct amenda + 4 pct penalizare

44. art 108 alin(1) lit d pct 9/art 102 alin(2) --> 9-20 pct amenda + 6 pct penalizare

46. art 108 alin(1) lit a pct 6/art 99 alin(2) --> 2 sau 3 pct amenda + 2 pct penalizare(aici nu sunt eu prea hotarat si spun ca ar merge si "art 99 alin(1)pct 2/art 99 alin(1) --> 2 sau 3 pct amenda")

Hai sa discutam pe rezolvarile astea pe care le consider eu bune...lamuriti-ma la speta 46...

Publicat

Din punctul meu de vedere sunt corecte incadrarile tale cu precizarea ca la speta 46 se poate folosi si alta incadrare unde sunt prevazute si 2 puncte de penalizare.Dar nu vad de ce nu ar fi corecta si asta....

Art. 99

(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:

......

2. nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers;

E vorba de urmatoarea incadrare la speta 46:

prevazuta de

Art. 108

(1) Savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe langa sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:

a) 2 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:

6. nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers;

sanctionata de

Art. 99

(2) Amenda contraventionala prevazuta la alin.(1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 2 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.a).

Publicat

Sunt bune incadrarile iar la speta nr 46 incadrarea corecta este urmatoarea:

art 108 alin(1) lit a pct 6/art 99 alin(2) --> 2 sau 3 pct amenda + 2 pct penalizare

incadrarea "art 99 alin(1)pct 2/art 99 alin(1) --> 2 sau 3 pct amenda" nu poate fi corecta fiindca nu prevede si sanctiunea complementara 2pp....vezi art 99 alin2

Publicat

@DGI. Încadrările tale sunt cele corecte cu precizarea că la speța 46 se va folosi încadrarea postată de mine anterior. Polițistul este obligat să consemneze în p.v.c.c cuantumul punctelor de penalizare aplicate precum și baza legală. Numai bine! :)

Publicat

la speta 4 este concurs real. este ceva asemanator si in cartea de penal, daca va uitati cu atentie pt ca se precizeaza clar si in cod si in carte daca cel care comite in faptele are calitatea de parinte sau reprezentant legal se vor retine ambele infractiuni in concurs real

Publicat

Niciodata la speta 4 nu e concurs real.....e concurs ideal(Drept penal, Note de curs, pag. 221).

Publicat

Subiecte proba orala promotia 2010 de pe facebook:

1. Cunoasterea populatiei (pag 17 tactica)

2. Activitati informative pentru A.N. (pag 122 Secret)

3. Elementele infractiunii ( drept)

4. Elemente de siguranta BI/CI (tactica)

5. Actele procedurale intr-un dosar penal(?)

6. Interventia in locuri publice (pag 137 tactica)

7. Factori care influenteaza perceptia semnalmentelor(pag 230 crim.)

8. Procedura incatusarii (pag 93 tactica)

9. Conditii si imprejurari furt din locuinte (pag 44 secret)

10. Tipuri si subtipuri de desene papilare (pag 131 crim)

11. Mijloace de proba (?)

12. Conditii pentru a introduce o persoana in AFIS (?)

13. Primele masuri luate de pol-accident rutier(pag 58 vol 2 crim)

14. Controlul persoanei (pag 78 tactica)

15. Ascultarea invinuitului (pag 84 drept)

16. Atributiile ag de proximitate (cartea de comunicare pe la sfarsit)

17. Probleme ce trebuie urmarite cu ocazia cercetarii infr. contra integritatii corporale (?)

18. Procedura conducerii unei pers. cu autovehiculul (pag. 86 tactica)

19. Genuri si procedee foto (pag 39 crim)

20. Sistemele de paza-enumerare (probabil pe la contrav. la L 333)

21. Situatii ce se pot ivi la verificarea suspectului in ev. de politie (?)

22. Situatii ce se pot ivi la inmanarea citatiei

23. Procedura legitimarii (pag 76 tactica)

24. Obligatiile pol. in ascultarea partii vatamate(pag 97 drept)

25. Controlul bagajelor (pag 80 tactica)

26. Descrierea zonei palmare (pag 131 crim)

27. Prevenirea si combaterea faptelor ce se comit cu violenta(pag 18 secret)

28. Atitudinea faptuitorului inainte, in timpul si dupa comierea faptei (?)

29. Interventia in cazul infr. flagrante (pag 115 tactica)

30. Conflictul intrafamiliar (pag 133 tactica)

31. Controlul doc. Autovehiculelor

32. Intrarea in locuinta pers

33. Procedura la panda (pag 37 tactica)

34. Primirea plangerii (pag 5 drept)

Parca-s cam naspa unele nici nu credeam ca ar putea pica asa ceva :mellow:

Tipuri si subtipuri de amprente, descrierea zonei palmare, aaaa?! ce naiba...

Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.