Jump to content
POLITISTI.ro

Permis suspendat pentru neacordare prioritate pietoni

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Dacă ți-a fost suspendat dreptul de a conduce, nu mai primești puncte de penalizare.

Cred că faci o confuzie, între punctele de penalizare și punctele amendă.

punctele de penalizare = sunt cele ce formează acel „cazier” al permisului

punctele amendă = sunt cele cu ajutorul cărora se calculează și se stabilește amenda

Publicat

Sunt puncte penalizare , asa e bifata casuta din procesul verbal , si amenda este de 280 lei, 140 in 24 de ore .

Publicat

cele 4 puncte primite "cadou" dupa terminarea suspendarii se radiaza ?

Punctele penalizare se prescriu la 6 luni de la aplicare conform art 103/alin.4 din OUG 195/2002-republicată. Deasemenea este adevărat că potrivit art. 103/alin.5 suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pana in acel moment. Cred că faci confuzie între punctele penalizare şi punctele amendă cum ţi s-a mai spus mai sus. Din câte am înţeles din vaga descriere, ţi-a fost suspendat permisul pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor conform art. 100/alin.3/lit.b din OUG 195/2002-republicată care se sancţionează cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni, respectiv cu 4-5 puncte amendă, adică cazul tău 4 X 70 (lei) = 280 lei; 140 lei/48 ore. Pentru această abatere nu se aplică puncte penalizare, puncte penalizare care oricum vor fi anulate, odată cu aplicarea măsurii complementare a suspendării permisului de conducere, aşa cum ţi-am spus mai sus.

Art. 98 din OUG/2002-republicată

(1) Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.

(2) Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

(3) Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

(4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;

b ) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;

d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;

e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.

Publicat

Pentru neacordare de prioritate nu primesti puncte penalizare, doar puncte amenda si suspendarea dreptului de a conduce, pentru o perioada de timp (30, 60 de zile), in cazul tau 30 de zile.

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Revin cu o intrebare daca sunteti amabili, am sunat la politie si mi-a spus ca permisul nu mi se va elibera vineri (vineri fiind ultima zi de suspendare pe 18.05.) ci abia luni deoarece este weekend-ul , spuneti-mi va rog daca pot circula cu masina sambata si duminica fara sa am probleme .

Publicat

Cu precizarea că poţi fi sancţionat (dacă vei fi oprit în trafic) conform art. 147 din ROUG 195/2002 republicată sancţionat de art.101/alin.1/pct.18 din OUG 195/2002, cu 6-8 puncte amendă, adică 420–560 lei/210 lei în 48 de ore lucrătoare.

Art.147

conducatorul de autovehicul sau tramvai este obligat:

1. Sa aiba asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare.

Publicat

Multumesc pentru raspunsuri , totusi nu prea e corect cu amenda in situatia de fata deoarece eu am actele asupra mea mai putin permisul care nu-l pot prezenta deoarece este inca la serviciul rutier, dar asta este . Multumesc inca odata .

Publicat

Dragă myt pentru noi este corect ceea ce este legal. Nu ţi-a spus nimeni că nu ai voie să conduci doar că lipsa actelor pe care eşti obligat să le porţi asupra ta, este sancţionată de lege. Legile bune sau rele nu poliţiştii le-au făcut chiar dacă nu îţi vine să crezi. Dacă pe tine nu ar fi normal să te sancţioneze poliţiştii în trafic, atunci să nu îi mai sancţionăm nici pe cei care îşi uită actele acasă, nici pe cei care beau băuturi alcoolice şi se urcă la volan....că deh......nici lor nu li se pare corect să fie sancţionaţi.

Publicat

ok, asa este dar cu totul alta speta in situatia mea cind practic sunt nevoit sa circul 2 zile fara acte si pasibil de sanctionare cu amenda, si de fapt eu daca sunt oprit in trafic in aceste doua zile imi cere cineva actele la control si de fapt actele mele sunt la el , la biroul de permise sau cum se cheama, nu ? eu cred ca ar trebui sa inteleaga si agentii aceste aspecte. dar cred totusi ca nu ma va opri nimeni deoarece circul doar 20 de km pina la tara unde am niste stupi de albine si trebue sa ma ocup de ei in aceasta perioada , in 6 ani de zile nu am fost niciodata oprit de politie dar prima data cind s-a intimplat am ramas fara permis 30 de zile pt neacordare prioritate la pietoni , asta este si nu port pica nimanui . Mult succes si numai bine tuturor .

• Moderator
Publicat

Hai nu mai spune, ești sigur că este la el. Eu aș putea pune pariu că nu.

De unde poate ști cu certitudine că nu a oprit pe unul din ăla care pur și simplu nu se mai duce să-și ridice permisul? Sunt mulți și din ăștia, al căror mușchi nu mai dorește să-l ridice de acolo și circulă așa. Cum trebuie procedat? Să nu-i mai sancționeze, pentru că „practic” permisul este tot la el, nu?

Publicat

In fine , trebuia sa pun niste ghilimele sigur nu e la el permisul dar sunt sigur ca daca ma va opri si voi arata si dovada va intelege si nu imi va da amenda , pina la urma si politistii sunt oameni si inteleg situatia .

Sincer , voi daca ati fi in locul meu cum ati proceda ? si la fel daca ati fi de cealalta parte m-ati amenda?

• Moderator
Publicat

Sincer îți spun că e greu de spus, depinde de foarte multe lucruri ca polițistul să fie convins că ești de bună credință, iar motivele sunt obiective. În plus și atitudinea celui oprit contează de cele mai multe ori.

Dacă te va opri și îi vei răspunde flegmatic, cu un aer de superioritate, plictisit de viață sau la mișto, ori vei face pe deșteptul, sunt foarte mari șanșele să pleci cu un proces-verbal de acolo, pentru că el este acoperit de lege în acest caz, e conștient de acest lucru și te poate sancționa. Dar, după cum bine ai remarcat și tu, dacă îi vei explica care sunt motivele pe un ton normal, nu lingușitoresc sau o milogeală penibilă (pentru că el nu este un preot acolo, pt a ierta păcate sau greșeli), ci să-i explici cu demnitate și seriozitate, ai toate șansele să te alegi cu un avertisment verbal din partea lui.

Nu știu unde lucrezi, dar imaginează-ți că acolo unde lucrezi tu și unde ești sigur pe cunoștiințele tale profesionale, te pomenești cu unul care încearcă să te convingă că lucrurile nu stau deloc așa cum sunt de fapt, că tu nu ești capabil să înțelegi, etc, etc - ce ai face într-un astfel de caz, în care unul străin de acel domeniu încearcă să te prostească chiar acolo, în domeniul în care tu ești atât de sigur?

• Apreciez 3
  • 6 luni mai târziu...
Publicat

Imi puteti explica, va rog, de ce agentul constatator mi-a dat exemplul ca

"si daca erau 4 benzi pe sens, masina pe banda 1 iar pietonii pe banda 4, tot se retine permisul" ?

Pe ce baza legala se poate vorbi asa?

Deocamdata am fost sanctionat pentru "neacordare de prioritate pietonilor ...", cu ridicarea permisului.

De ce se aplica un alt inteles "acordarii de prioritate" decat cel pe care il stabileste legea (O.U.G 195 art 6 pct 1) si care face referire clara la "modificarea directiei sau a vitezei ori oprire"?

In cazul in care pietonii (angajati in trecere) nu au fost stanjeniti in niciun fel, pe ce baza legala se mai poate vorbi despre "neacordare de prioritate"?

Sigur, se poate modifica legea si sa i se spuna in alt fel ... "patrunderea pe trecerea de pietoni" ... sau oricum altfel ... dar nu pare sa fie "neacordare de prioritate"

Va multumesc!

• Moderator
Publicat

Nu trebuie confundate benzile de circulație cu sensul de circulație.

Art. 100 alin.(3) lit. b. spune:

Neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

• Membru
Publicat

Daca dadeai un search, gaseai si raspunsul problemei tale in topicul iar temeiul legal il gasesti la art. 100, alin.3, lit. b din O.U.G. 195/2002 rep. Esti obligat sa acorzi prioritate de trecere pietonilor angajati in traversare regulamentara pe sensul tau de mers. Nu confunda sensul de mers cu banda de mers. Pe scurt, poti sa ai si 10 benzi pe sens, daca pietonul a pus piciorul pe zebra pe banda 1 si tu esti pe banda 10 esti obligat sa opresti.

Publicat

Cu tot respectul,

ati scris ca daca pietonul a pus piciorul pe zebra pe banda 1 si tu esti pe banda 10 esti obligat sa opresti.

este clar ca este ceva aici ce noi nu intelegem

ni se spune ca se sanctioneaza neacordarea de prioritate, noi ne uitam la art. 6 pct 1 si vedem ca acordarea de prioritate presupune sa nu stanjenesti pe celalalt participant la trafic, insa dumneavoastra, toti politistii care au scris aici pare ca intelegeti altfel aceasta expresie.

Ne puteti spune baza legala? Un alt articol de lege din care sa se inteleaga ca la trecerea de pietoni expresia "acordare de prioritate" poate avea si alt inteles decat cel de la art 6 din OUG 195?

Un numar de articol va rog!

Va multumesc

• Moderator
Publicat

Art. 100 alin 3 te obligă să acorzi prioritate pietonilor ce s-au angajat în traversare pe sensul tău de mers. Citește-l cu atenție!

Ce este atât de greu de priceput?

Ești obsedat de o definiție generală a priorității de trecere care include și cazurile în care este vorba despre prioritatea de trecere în cazul vehiculelor.

Du-te și depune contestație și ai să te convingi singurel că în cazul acordării priorității de trecere pietonilor legiutitorul a specificat clar și fără loc de interpretări niște obligații suplimentare față de definiția generală de care ești atât de obsedat.

Nici nu vreau să mă gândesc prin ce a trecut colegul ăla ce ți-a reținut permisul de conducere, dacă nu ai reușit nici măcar aici să pricepi niște lucruri atât de clare și o tot dai înainte cu obsesia ta pentru art 6.

Apropo, conturile clonă sunt interzise de regulamentul forumului. Sper să fii banat cât mai repede, pentru că doar ne pierdem vremea cu tine.

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Tu trebuie să mergi la un medic și să-ți faci un examen medical serios.

Nu e vina nimănui că nu ai capacitatea intelectuală necesară să pricepi un text de lege cât se poate de clar. În fiecare zi îți faci un alt cont de membru? :doh:

Există un principiu de bază în drept care spune că o normă care cuprinde o excepţie este de strictă aplicare. Ori de câte ori nu există o prevedere expresă se va aplica regula generală.

Ăsta e și cazul acordării de prioritate pietonilor, definiția la care faci referire este o regulă generală care are aplicabiliitate în primul rând pentru autovehicule, iar în cazul pietonilor legea prevede o excepție la art. 100 alin. 3 lit. b, (și anume faptul că domnul conducător auto are obligația să acorde prioritate pietonilor angajați în traversare pe sensul său de deplasare) tocmai pentru a elimina astfel de interpretări ale unor persoane ce trec cu greutate de un examen psihologic.

• 2 luni mai târziu...
Publicat

buna am o intrebare.....daca mi-afost suspendat permisul pe 30 de zile....e nevoie sa sustin examen de redobandire pentru a nu se prelungi cu 30?

• 1 lună mai târziu...
Publicat

buna seara. am o intrebare la dumneavoastra. acele 30 de zile de retinere a permisului de conducere se calculeaza de la data intocmirii procesului verbal sau de la data la care expira dovada? va multumesc

• Moderator
Publicat

De la data la care expiră valabilitatea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.